Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

Onda dagar

Som jag misstänkte så får jag enbart blödningar från ändtarmen vid mens. Alltså är det väldigt troligt att det är endometrios som satt sig där. Jävla skit säger jag bara!!! Om ni ursäktar språket.

Finns det någon läsare som har samma problem?

Jag har ont och blöder igen. Det känns jobbigt.

Igår skrev jag på Mina Vårdkontakter och frågade efter mer Citodon från Vårdcentralen. Det är det enda jag kan ta mot större smärtor som denna ändtarmsvärk, migrän och mensvärk. Än så länge har det inte trillat in något recept. Jag fick lite panik och ringde min IVF-klinik. Självklart kunde de hjälpa mig med ett recept på Citodon. Läkaren var lite upptagen under eftermiddagen. Så jag hoppas hon hinner skriva ut det innan Apoteket stänger klockan 18. Annars får jag gå till ett annat Apotek som har öppet längre. Det låter jobbigt med smärta och regnrusk.

Vad tar ni för smärtstillande? Jag tål inte Diklofenak, Ibuprofen eller Acetyl Salisylsyra. Jobbigt! Skulle egentligen behöva något inflammationsdämpande.

Kan det vara endometrios som stör embryot från att fästa? Vad behöver jag då för medicin? Räcker det att spraya med Synarela innan? Behöver jag spraya längre? Är kortison ett alternativ? Hur gör ni? Jag behöver veta allt innan mitt besök på kliniken nästa vecka.

Kan man operera bort endometrios från ändtarmen? Är det något man måste göra när man har så stora besvär?

Tusen frågor! Tar tacksamt emot svar! :)
image

10 reaktioner på ”Onda dagar

 1. Magdalena: Min läkare sa idag att det bästa för mig är att bli gravid så fort som möjligt. Sen kan man t ex äta p-piller. Hon nämnde också Synarela och att man bör spraya i 6 mån innan ett försök. Låter drygt och jobbigt då jag mår väldigt dåligt psykiskt av denna spray. Nästa försök ska jag spraya lite i alla fall. Ska fråga efter en MR då titthål inte är aktuellt just nu.

 2. Jag har en kompis som gjorde mr röntgen i höstas för att se hur hennes endometrios såg ut. Dom såg allt och fick även göra en tjocktarmsröntgen innan jul där man såg hur tarmen sitter ihop med livmodern pga sammanväxningar. Hon går på synarela sen hon fick sin dotter för 2 år sen men känner ändå av endon och slipper blödningarna. Så fråga efter det.

 3. Tack för alla tips! Jag funderar på om man kan få göra en MR istället för titthål. Har läst om några som gjort det. Ska ställa 1000 frågor till läkaren på tisdag. 😉

 4. Hannah: Oj! Vilken tur. Ibland känner man tydligen inte av det så mycket. Eller kanske som i mitt fall, man tror att det är normalt.

 5. Har en bloggvän som var tvungen att föda med snitt nu, då hittade de att hon hade endometrios och hon får inte börja blöda igen utan de vill att hon börjar med medicin direkt för att inte få mens mer. Jag blev förvånad över att hon inte märkt något samt blev gravid oplanerat OCH att det av slumpen blev snitt annars hade hon fortf inte vetat om det! Att det kan vara så olika, jag vet ju att endo är vanligare än man tror men ändå…

 6. Hej! Jag har endometrios på ena äggstocken! Håller på nu med min andra ivf och ja frågade läkaren om endometriosen gjorde så ägget inte fäste men så va de inte sa han. Sprayar med synarela i 3 veckor och de funkar jätte bra, har inte alls ont. Har aldrig opererats pga min låga ägg reserv, läkaren tyckte att de va dumt då de ryker en del ägg vid operation så de väntar ja med. :)

 7. Jag har Endometrios som sitter fast växt mellan ändtarmen och livmodern, inför ivfen opererade dom bort det mesta men lät 30% vara kvar för annars fick dom ta en bit av tarmen och det ville dom inte. Efter operationen blev jag satt på 6 mån nedreglering med Zoladex för att hålla det nere tills jag började med ivfen.
  Vid mens har jag alltid blött som vanligt och via tarmen pga endometriosen samt att magen blir lös och konstig 2 dagar innan mensen kommer. Iom vi lyckades på 4 försöket och sen ammade i 1år så har det hållt tillbaka endometriosen, ,var och kollade det i juni och sen kommer det öka igen om jag inte går på behandling efter nästa graviditet så måste jag opereras och då blir det större operation.

  Har en vän som oxå har Endometrios som ska genomgå en stor operation på tarmen, ta bort livmodern, äggstockar och äggledare för att slippa blöda. Hon fick göra mer än 10 Ivf försök för att få sina 2 barn.

  Kontakta KK Mas och få tid till dr Ligita på ultraljudsavdelningen, hon är specialist inom Endometrios och var med i det teamet som Region Skåne la ner.

  Kramar

 8. Jag har inte haft endometrios kring ändtarmen utan min satt kring äggstockarna och utsidan av livmodern.
  På kvinnokliniken hittade en läkare chokladcysta som med operation där de tog bort äggstock + äggledare.
  Vi fick rådet på ivf-kliniken att operera innan vi gjorde försök. Fick göra en till operation något år senare, nu ca 2 år sedan.
  Jag tänker att det är lika bra att kolla upp så endometriosen inte ställer till det inför ert försök. Är ju ”onödigt” om endon är problemet.
  Snurrigt svar kanske, hoppas du förstår.
  Kram å lycka till!!!

 9. Efter vad jag har hört kan endometrios eventuellt blockera äggledarna eller störa utvecklingen av ägg i äggstockarna i naturlig cykel. Vid ivf ska det inte påverka säger de flesta läkare. Då antar jag att det inte brukar störa implanteringen. Har hört att anti-inflammatorisk kost ska hjälpa bra mot endo. Alltså bort med socker, gluten och mjölkprodukter. Har en nära vän med svår endo som har ett barn nu via ivf. Viktigt att d vitamin nivåerna ligger bra också.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *