Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

Progesteron

Jag har försökt läsa mig till hur det här med progesteron fungerar. Vissa av er får ta mycket mer progesteron efter en IVF-behandling. Det måste väl bero på att ni utsöndrar mindre progesteron själva. Något som de kollat upp. Eller har jag fel?

Jag får bara progesteron Crinone i 14 dagar som jag tar en gång om dagen. Så har det varit vid alla 3 IVFerna. Vid första IVFen fungerade detta bra. Men jag som har en kort lutealfas (11 dagar) blir lite nervös att jag kanske får för lite. Vid min andra IVF hade jag HCG i blodet men fick ändå en blödning på min beräknade mens dag. Nu vid den 3:e IVFen hände ju samma sak. Jag började blöda på min beräknade mensdag. Om något mindre. När jag slutade med progesteron så ökade blodmängden. Precis som att mensen kom igång.

Jag har även läst om flera som fått ta till progesteron efter upprepade missfall. Kanske av just denna anledningen.

Jag tog ingen Crinone igår. Jag började blöda mer. Jag har 2 kvar nu från förra gången. Därför tog jag nu en idag också. Kanske är det försent. Kanske det bara är ett vanligt missfall. Vad tror ni? Någon som har en förklaring på detta?

Det måste ju finnas en anledning varför ett så kallt toppembryo stöts ut.

9 reaktioner på ”Progesteron

 1. Jag tror inte progesteronet hindrar missfall utan bara hjälper kroppen att bilda eget progesteron vilket den behöver för att bevara fostret. Däremot kan progesteronet förskjuta upp ett missfall som skulle blivit oavsett. Många som tar prog. och inte är gravid får ju oftast förskjuten mens. Det var samma med mitt missfall förra gången att det började inte blöda rejält förrän jag slutade med progesteronet men missfall hade det blivit oavsett , det är ju något fel på embryot så kroppen stöter ut det automatiskt. Det är ju svårt också att veta redan på dag två hur embryot fortsätter dela sig trots att det ser bra ut från början. Hoppas verkligen ditt hcg har höjt sig och att det är ofarliga blödningar! Håller tummarna för dig!

 2. Jag fick progesteron tills efter v12 vid ivf och nu när jag är naturligt gravid fick jag också till v12 pga blödningar. Har över om du vill ha men det är inte crinone.

 3. Jag tror att det är viktigt att du följer din ordination från din läkare, och inte håller på och självmedicinerar/diagnostiserar.

  De är specialister och har tagit grundliga prover på dig, och förmodligen är det inte något fel på din progesteronhalt. Jag tror att det kan vara farligt att överdosera tom. Ibland är det bara så att embryon inte fäster, av 1000 olika anledningar, man har väl bara en 30 procents chans per försök oberoende av om man har ett perfekt embryo eller inte.

  Jag fick en ”perfekt” blastocyst återförd för tre dagar sedan och är helt övertygad om att den inte tagit. Känner ingenting. Hade mkt problem efter äggplocket, men de har precis försvunnit och jag känner mig plötsligt mycket bättre än jag gjort på länge länge. Förutom att jag blir förstoppad av Crinonen då. Jag tar också en om dagen, på kvällen. Testdag om 8 dagar, men jag har inga förhoppningar alls.

 4. Åh hjälp vad orolig jag blev nu när jag kikade in här! Jag hoppas verkligen verkligen verkligen att du får behålla din graviditet. Jag lider så med dig.

  Vid vår första ivf tog jag Crinone x2 (morgon och kväll). Vid vår andra ivf fick jag ökad dos, Crinone x3. Då vi skulle göra vårat fet fick jag byta från Crinone till Lutinus, också x3 per dag. Allt detta från en och samma klinik. Konstigt!

  Jag tar även Lutinus nu, fast vi försöker själva med hjälp av Menopur och Orgalutran. Samma dos som sist har jag nu, 1×3 per dag.

  Stor kram, håller tummarna för er.

 5. Jag tar också crinone x 2. Tycker att det är ganska lite progesteron faktiskt. Självmedicinerar med 200 mg extra per dag. Vid min förra ivf/icsi tog jag 200 mg x 3. Olika kliniker och olika protokoll. Om jag plussar på torsdag tänker hag fortsätta med progesteron i alla fall två veckor till. Den andra kliniken sa till mig att vid pluss sja man fortsätta till v 10-12 ned progesteron. Kanske överdrivet men det känns bättre att göra så mycket jag kan för att hjälpa kroppen.

  Jag har också hört att när man får tillbaka topp enbryon beror det oftast på kromosomfel om det inte fäster. Jag hoppas verkligen att du slutar blöda och att det går bra i morgon!

 6. Emily: Jo så kan det nog vara. Måste följa upp med ett blodprov imorgon innan jag får gå vidare med VUL. Kliniken tyckte mitt Hcg var lite för lågt förra veckan. Återkommer imorgon.

 7. När ett topp embryo stöta bort är det för att det oftas är ett kromosom fel nästan alltid. Men du är gravid fortfarande när ska du på ultraljud på kliniken?
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *