Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

The plan

Idag har jag gått med telefonen på mig i högsta hugg, redo för att ta ett samtal från läkaren på kliniken. Han ringde vid 9:40. Jag hann hem från jobb. T om äta frukost innan.

Han sa först att man inte får hem något brev om allt ser ok ut. Vilket vi inte fått. Jag började känna en lättnad. Han gick igenom alla proverna och han kunde inte hitta något fel alls. Han tyckte det var lite märkligt att vi inte lyckats hela vägen. Men sa att vi är redo för ett nytt försök. Det är det enda vi kan göra. Han har tagit alla prover han kan och det ser bra ut. Hurra!

Jag nämnde att jag just nu går på antibiotika mot en eventuell infektion i de nedre regionerna. Det tog han på allvar och ville kolla upp innan det är dags för FET. Så på tisdag nästa vecka har jag en tid för ultraljud inbokad med honom. Jag blev så glad att det blev med just honom också. Han är nog bäst på kliniken när jag tänker efter. Har en stor kunskap om det mesta verkar det som.

Ser allt bra ut så kör vi igång på cykeldag1 med tabletten Progynon som är Östrogen. Den utesluter min egna ägglossning. Den ska jag ta 3 tabletter och 1 gång om dagen. Sen görs ett ultraljud på cykeldag 10-12 för att kolla så slemhinnan ser bra ut. Därefter bokas det in en dag för en frysåterföring. Samma dag som man har fått tiden så ringer man kl 11 för att se så embryot har klarat upptiningen. Nervöst!!! Så detta är planen. Jag börjar om 2 veckor. Wow!!! 2 veckor är ju ingenting!!! Jag är så glad!!!

Men först och främst så är det ultraljudet nästa vecka som ska göras. Hoppas verkligen inte att där är något fel. Jag nämnde en cysta och han sa att det var bra att kolla upp. Man ska ha de bästa förutsättningarna vid en återföring.

Jag har t om varit på apoteket och beställt mediciner. Såklart fanns de inte hemma där. Jag ska även ta progesteron, Crinone som innan. Fast 2 ggr om dagen.

Angående progesteronet så nämnde jag för läkaren att jag har kortare cykel och blöder vid graviditet. Jag frågade om extra progesteron skulle hjälpa men det trodde han inte. För man tar 2 om dagen. What!!? Jag har inte fått ta 2 om dagen. Han sa att det var standard vid färskåterföring. Eller sa han fel och menade frysåterföring? Hur många har ni tagit som gjort färsk och frys? Jag blev helt förvirrad. Har sköterskorna gett mig fel? Nä det tror jag väl inte? Jag har bara fått ett paket utskrivet och där är 14 i.

Nu ska jag försöka bli lite gladare igen och försöka tänka på att vi kör igång om ca 2 veckor. Då ska vi lyckas, HELA VÄGEN!!! 😀

18 reaktioner på ”The plan

 1. Helena: Så länge det bara är brunt så är det säkert ingen fara. Jag blöder alltid när det är dags för mens. Hoppas att VUL ser bra ut. :)
  Kram

 2. Hej igen!
  Tack för grattis!
  Dock tveksamt om det kommer gå bra..har lite bruna flytningar och molverk i magen.
  Ska på vul på tisdag. Är i vecka 6+1 då om jag kommer så långt!

  Ang progesteronet så tar jag det dom jag tror bara heter progesteron 400 mg 3 gånger om dan..
  Klart att det kan va olika mellan olika preparat!
  Ja, stå på dig och kör till vecka 12, sen trappa ner långsamt.

 3. Hej!
  Har varit inne och läst lite då och då här inne men aldrig skrivit något.
  Vi ska göra vår första FET och började med progynom 3 tabletter på kvällen i tisdags.
  När jag får klartecken att starta med crinonen så ska jag ta det morgon och kväll och det ska jag tydligen fortsätta med fram till graviditetsultraljudet samt att jag ska fortsätta med progynon.

  Så med andra ord kan det inte skada att fortsätta med crinonen sen efter heller?

 4. Marika: Nej progesteronet påverkar inte antalet ägg som bildas. Det har med sprutorna att göra och hur den egna kroppen fungerar.

  Progesteron tar man efter äggplocket för att förbereda livmoderslemhinnan på att ta emot ett ägg samt hålla fostret vid liv den första tiden.

 5. Hej!

  Jag gjorde stimuleras Fet ifjor 25/9-12 och då ska man ta Crinone 2 gånger om dagen och börja redan innan. Men vid färskåterföring tar man bara 1. Åh va glad jag blir att ni snart får göra Fet!!! Min kille är 20 veckor nu, så vi håller tummarna för er! Kramar

 6. Hej!

  Vad kul att du får börja med ny behandling!
  Till oss sa de att när man gör ET ska man ta Crinone en gång per dag medan man vid FET tar 2. Dessutom har jag för mig att man ska ta det längre tid vid FET.
  Saxat från RMCs hemsida:
  Hur länge efter återföringen ska jag fortsätta med Crinone?

  Efter återföringen fortsätter du med Crinone tills paketet (15 stycken) är slut.

  Vid en frysåterföring i stimulerad cykel fortsätter du med Crinone morgon och kväll till minst vecka 7. När du kommer för graviditetsultraljud meddelar doktorn tidpunkten mer exakt. Vid en frysåterföring i ostimulerad cykel används ingen medicinering.

  Kram Anne

 7. De valde antagligen stimulerad cykel till mig eftersom min vanliga cykel är kortare än normalt.

  Först ville de köra i naturlig men jag uppdaterade dem om kort cykel och blödning vid graviditet. Så blev det så här. Skulle nog inte våga i naturlig.

 8. Håller med Samira, jag gjorde frysåterföring i naturlig cykel fast med lite progesteron som support från återföring tom vecka 8. Vet du varför du gör u stimulerad cykel? Jag är gravid i v 19 nu.

 9. Tror han kanske blandar ihop olika progesteron? Med Lutinus fick jag ta 2 om dagen men 1 gång om dagen med Crinone. Tänk att ni alltså kommer få köra igång snart! Kramar

 10. När jag gjorde mitt frysförsök (vilket var i ostimulerad cykel) tog jag inga mediciner alls.
  Jag har ingen erfarenhet av det du har så om du känner att du vill ta progesteron ska du stå på dig.
  Själv känner jag så att det är väl bra om kroppen själv får kicka igång? Jag tror att jag blev gravid den gången mycket för att jag inte höll på å mecka med kroppen. Att den fick jobba i lugn å ro.
  Nu har jag som sagt inte korta cykler, utan normala. Ville bara dela med mej av min erfarenhet å mina tankar.
  Åh vad jag håller tummarna för dig nu. Det här kommer att gå vägen!! 2015 känns som ett bra år för libras bebis att titta ut :)
  Kram

 11. Jag har vid både ET och FET fått Progesteron 2 gånger/dag.
  Spännande att ni får köra igång nu snart! Hoppas att allt ser bra ut på VUL nästa vecka. :)

 12. Helena: Tack för ditt svar och grattis till graviditeten. :)

  Vilken progesteron tar du? Där är det också olika. Jag ska ta Crinone och har gjort de andra gångerna också. Den är nog starkare än de andra. Ska absolut vara på läkaren om att få ta till vecka 12 denna gången eftersom jag fick missfall i v10 sist.

  K: Ja det verkar variera. Men kanske din tablett och min vaggis har samma styrka då..?

 13. När vi gjorde vårt färskförsök så tog jag bara en tablett / dygn, så det känns som att det varierar mellan olika kliniker hur mycket som ordineras.
  Förstår att du blir förvirrad, det hade jag också blivit.
  Kram

 14. Hej, jag här igen!
  Glömde skriva att när man gör FET i stimulerad cykel som du verkar göra så får man också progesteron! Så stå på dig, klart du ska ha det! Och 3 per dygn också :)

 15. Hej! Surfade runt på IVF sidor och hamnade på din! Kan se att du inte fått något svar på din fråga. jag måste bara berätta att jag har gjort både färsk och fryst återföring på huddinge och där får man i färsk cyckel 3 progesteron vaginatorer om dagen! Jag tycker det är jättekonstigt att han sa att det inte kunde hjälpa dig som skriver att du har korta cykler. Det kan i varje fall inte skada. Så om jag vore som du skulle jag KRÄVA att få ta 3 om dagen!

  Jag är nu efter vårt tredje färskförsök gravid i vecka 6 och planerar att fortsätta med progesteronet fram till utgången av vecka 12 (när moderkakan tar över näringstillförseln). För även om det inte är bevisat att det kan hjälpa till att behålla ett foster så kan det ju inte skada heller. Säg det till din läkare, att det skulle ge dig mer sinnesfrid..

  Lycka till med allt!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *