Välkommen hit! Här får ni följa mig och mitt liv som mamma till Lin som föddes december 2010 och Lova som föddes oktober 2012. Är nu gravid med nr 3 som är beräknad 16 september. En mammabloggare med skinn på näsan och en skötväska på armen. Jag bloggar om allt ifrån livet som tvåbarnsmamma, inredning, nyheter, mode och mina tankar och åsikter om det mesta. Vill du sponsra en tävling eller inleda ett samarbete? Maila mig på nanis_@hotmail.se

Add Comment Register
Annons

Graviditetsdepression

När man är gravid strålar man, glittrar och är lycklig. Man går runt i en rosa bubbla och svävar på små moln. Eller? Det är bilden många har av gravida, men vad gör man när bilden inte stämmer? Vad gör man när man inte är lycklig? Jag har fått information om förlossningsdepression under alla mina graviditeter, men ingen har pratat om graviddepression. Jag visste inte ens att det existerade, tills jag började att läsa om det och insåg att det är mer vanligt än man tror. Jag har precis erkänt för mig själv att jag inte mår bra. Jag har släppt ner garden och insett att jag inte kan vara en duktig flicka längre och att jag behöver hjälp.

Jag har känt ett tag att något är fel, men jag har skjutit det åt sidan. Bara jag fick semester så skulle det nog bli bättre. Nu har jag haft fyra veckors semester och mår sämre än innan. Vissa dagar är bättre, vissa dagar är sämre. Dom dagar som är sämre är inte bra. Det känns som om jag har en stor sten på bröstet som gör att jag har svårt att andas. Det kryper i kroppen och jag vill bara krypa ur skinnet, jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag gråter för ingenting. Jag skäller på barnen för ingenting. Jag kan sitta i soffan och titta på ingenting. Ångesten sitter fast i bröstet och vill inte släppa taget. Jag har ångest över allt, och ju mer jag tänker desto mer saker kommer jag på som får mig att må dåligt.

Jag börjar bli nervös över förlossningen. Jag har haft två förlossningar som har gått jättebra, så därför kommer det säkert gå åt helvete den här gången. Jag kommer säkert spricka från a till ö. Jag är nervös att vi inte ska hinna in till sjukhuset. Att jag ska behöva åka till en annan förlossning än den jag vill åka till. Att jag ska bli besviken om det är en kille, för jag vill ju så gärna ha en tjej. Jag känner mig osäker på om vi verkligen har gjort rätt. Kommer vi klara av ett barn till? Vill jag verkligen ha ett barn till? Kommer jag älska det barnet lika mycket? Jag har läst att många separerar efter tredje barnet. Tänk om det blir så för oss. Tröttheten och utmattningen kan verkligen tära på en relation, och vi har dessutom två barn till att ta hand om. Kommer vi klara av ekonomin när jag går på mammaledighet?

Jag börjar även må dåligt av graviditeten. Jag känner mig tung och klumpig. Det är tungt för kroppen med magen. Jag kan inte sova på nätterna. Det trycker och gör ont. Jag får kramp i ljumskarna som känns som små knivar. Jag har en svampinfektion som inte vill gå över, vilket är jobbigt både psykiskt och fysiskt. Jag tycker inte om att se mig i spegeln, för jag gillar inte det jag ser. Jag är stor. Jag har fått celluliter från rumpan ner till knävecken, både fram och bak på benen. Jag har fått finnar på både rygg och bröst. Jag ser ut som en svullen hamburgare mellan benen. Jag vill inte se mig i spegeln, och vill inte visa mig för min sambo, för jag vill inte att han ska bli avtänd av mig. Jag har fått mer och mer sammandragningar, som inte blir bättre av att jag mår dåligt. På mina sämre dagar har jag fler sammandragningar än på mina bra dagar.

Jag mår dåligt för att jag mår dåligt. Att må dåligt känns som något fult. Något man skäms för att berätta. Jag mår dåligt för att jag lastar över mer ansvar på sambon. Jag har alltid varit emot sjukskrivning, jag vill jobba så länge som jag kan. Min barnmorska har varit öppen för att sjukskriva mig då jag har haft mycket sammandragningar ett tag, men jag har bara viftat bort henne. Jag har beräknat att jobba till 4 september, två veckor innan bebisen är planerad. Det är sex arbetsveckor. Jag har dock börjat inse att jag inte kan vara en duktig flicka längre. Jag kan inte göra vad som är bäst för andra, jag måste göra vad som är bäst för mig. Jag har insett att jag kanske behöver gå ner i tid. Att jag kanske inte kan jobba heltid sista tiden. Att jag kanske inte kan jobba hela tiden. Att jag kanske inte kommer kunna jobba alls. Jag känner att jag måste sätta stopp. Att jag måste släppa garden och be om hjälp. Jag mår dåligt och det går ut över min familj. Det går ut över mig. Imorgon är min semester slut och jag går tillbaka till arbetet. Min rädsla är att min ångest ska bli värre. Att jag ska må sämre. Att mina sammandragningar, som redan nu är flera om dagen, kommer bli värre. Jag måste dra i handbromsen innan jag kraschar rakt in i väggen. Jag vill inte må så här sista veckorna. Jag vill inte må så här när det är dags att åka in. Jag vill inte riskera att föda för tidigt. Jag vill inte riskera att må så här efter förlossningen. Jag önskar att jag hade fått mer information om att man kunde må så här när man är gravid. Att det är vanligt. Att det finns hjälp att få.

Jag är inte lycklig. Jag behöver hjälp, och jag är redo att be om den.

Jag önskar att det skulle informeras mer om depression under graviditet, så att fler vågar be om hjälp.

 

 

Annons

Gratisboxar till gravida

Som gravid finns det några gratisboxar man kan få. Igår hämtade jag ut min första, Liberos startbox. Boxen får man om man blir medlem i Liberoklubben. Jag fick ett sms sen åkte jag och hämtade boxen på ICA Maxi.

Boxen innehöll:

1 paket blöjor

1 paket våtservetter

1 babyolja

1 duschcreme

1 paket bindor

1 leksak

1 paket amningsinlägg

Sedan fick man även några rabattkuponger på blöjor och 10% storköpsrabatt på ICA Maxi.

Jag har tre boxar till att hämta ut.

Den ena får jag hemskickad och kan hämta ut på mitt närmaste postombud.Jag har fått ett mail att paketet är på väg. Jag kan även hämta ett likadant paket hos Lloyds Apotek, så man får två likadana boxar. Boxen är Babylands babybox och den kan man beställa här. 

Jag har även fått mail så jag kan hämta ut en Baby to be-box från Apoteksgruppen. Den beställer man här

Den sista boxen är en startbox från Apoteket Hjärtat. Den kan man beställa om man är medlem i klubb Hjärtat. Boxen beställer man sedan på deras hemsida här och hämtar ut på sitt närmaste apotek.

Även Kronans apotek har en box man kan hämta ut. För att få den behöver man gå in på något av deras apotek och bli medlem.

Jag tycker det är bra med alla gratisboxar. Man får lite blöjor, salvor och annat som är bra att ha första tiden. När jag har hämtat ut mina andra boxar kommer jag visa innehållet i dom. Jag kan verkligen rekommendera alla gravida att hämta ut startboxarna.

Dom är ju faktiskt gratis. 

Annons

BB-väskan

Vecka 33. Nu har nedräkningen börjat. Jag har redan börjat packa bb-väskan lite. Efter att ha fött två barn vet jag vad jag vill ha och behöver i väskan. Första gången hade jag med mig alldeles för mycket i väskan. Jag prickade av nästan allt som fanns på listor över vad man skulle ha med sig. Efter förlossningen kunde jag konstatera att jag kunde ha lämnat hälften av sakerna hemma. Så den här gången har jag min lista klar. Här är det jag packar med mig:

2 bodys och 2 byxor strlk 50

2 bodys och 2 byxor i strlk 56

Strumpor och tunn mössa till bebisen

Sovpåse till bebisen

Filt

Amningsbh

Mjukisbyxor till mig

Amningströja

T-shirt

Trosor & strumpor

Tandkräm & tandborste

Hårborste

Mvc-journalen & id-kort

Mobil & laddare

Våtservetter

En påse med lösgodis

Bilstolen

Det är allt jag behöver. Lösgodiset hade jag med mig redan första gången, och det ångrar jag inte. Godiset åt jag efter förlossningen och det var helt underbart gott. Så en stor påse lösgodis åker med även den här gången. Från vecka 37 ligger det en godispåse i väskan, men eftersom jag inte vet när vi kommer åka in så kommer jag säkert få byta ut påsen några gånger. Efter förlossningen använde jag sjukhustrosor, så behövde inte ta med mig så många egna trosor. Sjukhustrosorna är så sköna efteråt när man är öm och svullen. Blöjor och bindor får jag på sjukhuset, så det behöver jag inte packa ner. Våtservetterna är perfekta att använda när man ska gå på toaletten efteråt, så dom är mer till mig än till bebisen. Sköna, mjuka kläder att ta på sig efter förlossningen är något som jag inte vill missa att ta med mig. Efter båda förlossningarna har jag duschat och sen tagit på mig mina egna kläder. Det är skönt att få krypa in i egna kläder och slippa ha på sig en sjukhusrock.

Ja, mer än så här behöver jag inte i väskan. Idag tvättar jag bebiskläder så ikväll ska jag packa väskan. Sen är jag redo. Nu är det bara några veckor kvar. 

Annons
Mer inspirerande läsning: