Välkommen hit! Här får ni följa mig och mitt liv som mamma till Lin som föddes december 2010, Lova som föddes oktober 2012 och Saga som är född i september 2015. En mammabloggare med skinn på näsan och en skötväska på armen. Jag bloggar om allt ifrån livet som trebarnsmamma, inredning, nyheter, mode och mina tankar och åsikter om det mesta. Jag är bloggambassadör för Lundmyr of Sweden.Vill du sponsra en tävling eller inleda ett samarbete? Maila mig på nanis_@hotmail.se

Add Comment Register
Annons

Prata med barn om döden

Pratar ni med era barn om döden? Idag frågade Lin vem av mig och hennes pappa som kommer dö först. Jag försökte då förklara att man inte vet när man ska dö. Men hur pratar man med barn om döden?

Lin och Lova frågar ibland om sin morfar och farfar som tyvärr inte finns med oss längre. Deras morfars grav har vi besökt och jag har förklarat att morfar inte finns längre och att han bor i jorden nu. Jag vet att många säger att dom bor i himlen, men jag tyckte att det kändes bättre att säga att han bor i jorden, just för att vi kan besöka hans grav och då vet dom att morfar ligger där. I min plånbok har jag kort på min pappa och Lin pekar ofta på det och säger att det är morfar och att han bor i jorden.
Farfar däremot är lite svårare. Han blev spridd i vattnet, så där finns det ingen grav att gå till. Jag har försökt förklara att farfar blev spridd ut i vattnet, men jag tror inte att dom förstår.

Det är inte lätt att prata med sina barn om döden. Att förklara varför dom har en mormor och farmor, men ingen morfar eller farfar. Att förklara varför deras vänner har en morfar men inte dom. Att förklara för en 5-åring som inte vill dö att alla dör någon gång.
I höstas gick mattanten på förskolan bort i cancer. Fröknarna pratade då med barnen om det och sa att hon var i himlen nu. Lin sa då att hon säkert lagade mat nu till hennes morfar och farfar. Det tyckte jag var fint tänkt. Det är inte lätt ens som vuxen att förstå döden, så det är inte alltid lätt att prata med sina barn om den.

Kanske ska man låta barnen tro att mattanten är i himlen och lagar mat till morfar och farfar. Det skulle jag också vilja tro. Ingen vet ju ändå vad som händer när man dör. För mig får Lin fortsätta tro på kocken i himlen. 

Annons

Knyta skorna

In höst börjar Lin skolan och det är några saker hon vill kunna själv då. Skära sin mat, torka sig själv på toaletten och knyta sin mat. Dom två första kan hon så nu är det bara knyta skorna kvar. Jag hittade ett sätt som ska vara enklare än den vanliga draken, kaninen eller vad man nu vill kalla den som vi har använt i alla år.

YouTube Preview Image

Lin tyckte dock inte att den var lätt. Även jag kan erkänna att jag tyckte det var lite knepigt att få snörena rätt varje gång.  Vi kommer fortsätta prova båda sätten så får vi se vilken som hon lär sig först. Själv fortsätter jag nog knyta skorna som jag alltid gjort.

knyta skorna

Annons

Krypträning

Saga har börjat krypa runt lite på golvet. Än så länge kryper hon bara bakåt. Eller kryper och kryper, mer hasar sig bakåt. När man har två äldre barn blir det lite jobbigt när hon börjar röra sig på golvet. Det ligger pärlor, lego, brödsmulor, kritor och annat smått och gott på golvet titt som tätt. Jag dammsuger ungefär tre gånger om dagen numera men ändå hittar jag småsaker på golvet. Jag kommer få gå som en hök när hon kryper ännu mera för att hon inte ska stoppa saker i munnen. Nu kryper hon ju som sagt bara bakåt så hon tar sig inte så jättelångt och det går inte så fort.

När det kommer stopp i vägen, som en soffa, blir det lite svårt. Hon kommer ju inte framåt igen så då ligger hon där och försöker trycka sig bakåt och blir jättearg när det inte går.

Just nu hittar man henne även under saker. Sagas nya motto är ”Allt man kan krypa under ska man krypa under”.

Som en gungstol till exempel.

Annons

Lekparken

Lekplatsen där vi bor har fått en renovering. Innan fanns bara det en rutschkana och några gungor. Rutschkanan var gammal och sliten. Kommunen bestämde att lekparken skulle rustas upp och nu är den färdig så vi gick dit för att leka.

Den nya rutschkanan är jättefin och det är bra att det finns två, men stor och en liten. Perfekt när man har barn i olika åldrar.

img_5872.jpg

img_5873.jpg

På klätterställningen finns det en klättervägg.

img_5876.jpgMan kan svinga sig fram och tillbaka.


img_5804.jpgGungorna har bytts ut. Istället för tre vanliga gungor finns det nu en babygunga, en vanlig gunga och en stor flätad gunga som man kan ligga fler i.

img_5864.jpgDet finns en liten giraffgunga som passar perfekt till en 3-åring.

img_5818.jpg

Snurran tyckte Lin och Lova var rolig. Jag provade den en gång och sedan höll jag på att kräkas. Jag gillar inte att snurra. Kanske är en åldersgrej det där för Lin och Lova snurrade runt runt och skrattade.

img_5844-1.jpgÄven sandlådan har bytts ut och nu står det en stor och fin sandlåda med helt ny sand.

Det är roligt att kommunen äntligen lägger lite pengar på barnen. Lekparkerna i kommunen är väldigt slitna dom flesta. Tur för oss att den första som gjordes om var den vid oss. Hoppas dom fixar till fler av lekparkerna.

Det kommer bli många promenader till lekparken i sommar. 

 

Mer inspirerande läsning: