Välkommen hit! Här får ni följa mig och mitt liv som mamma till Lin som föddes 2010, Lova 2012 och Saga 2015. Jag heter Tatyana, är 37 år och bloggar om allt ifrån livet som trebarnsmamma, inredning, nyheter, mode och mina tankar och åsikter om det mesta. Jag är bloggambassadör för Lundmyr of Sweden, Bambo Nature, Rabble och Hoppekids. Vill du sponsra en tävling eller inleda ett samarbete? Maila mig på nanis_@hotmail.se

Add Comment Register

Tips på aktiviteter när man är hemma med barnen

Den här veckan är det sportlov och tjejerna är hemma med mig. Att vara hemma med tre barn kan vara ganska intensivt. Att åka iväg till ett lekland eller andra aktiviteter själv med tre barn är inte lockande, så jag behöver hitta på saker hemma eller i närheten. Det är inte alltid lätt att komma på vad man ska göra, så vi gjorde små lappar. På lapparna skrev vi ner saker som vi vill göra. Barnen fick komma med förslag och jag kom på några saker. Vi alla lapparna i en skål och drog en lapp för att se vad vi skulle göra. Att inte veta vilken aktivitet det skulle bli tyckte Lin och Lova var spännande. Det blev en rolig dag och vi valde därför att göra det flera dagar. När tjejerna vaknar vill båda skriva nya lappar och veckan har gått väldigt fort då vi haft saker att göra nästan hela tiden.

Pussla: Jag älskar att pussla och kan sitta i timmar. För mig är det avkoppling. Varje jul tar min styvmamma fram ett pussel med flera tusen bitar som vi pusslar. Det brukar ta ett tag och det är ofta inte klart när jag åker hem, men att få sätta sig en stund på kvällen när barnen somnat och pussla är verkligen avkopplande. Att pussla med barnen är också roligt och det är även lite avkopplande för tjejerna att sitta ner en stund med ett pussel. Att ta fram ett stort pussel och lägga det tillsammans är både mysigt och roligt.

Smakleken: Leta igenom kylskåp och skafferi och låt barnen smaka och gissa vad det är. Om man är rikligt modig kan man låta barnen få välja saker man själv ska få smaka. 

Bygga koja: Använd kuddar och filtar för att göra en mysig koja. Vi tog ett lakan och lade över köksbordet och tog med oss picknick in i kojan och myste.

Gå till lekparken: Har ni en lekpark i närheten? Ta en promenad dit och låt barnen göra av med energi. Varför inte själv passa på att gunga och klättra i klätterställningen med barnen? Man blir aldrig för gammal för att leka. 

Biomys: Ibland är det skönt att bara ta det lugnt. Även barn behöver lite vila ibland. Gör popcorn, släck ner och mys ner er i soffan och se en film tillsammans.

Städa: Passa på att få rent hemma samtidigt som barnen aktiveras. Jag tycker det är viktigt att barnen lär sig hjälpa till hemma. Om man gör det till något roligt blir det lättare att få med sig barnen. Sätt på musik och dansa loss medan ni städar och dammar.

Dansstopp: Det är inte lätt att hitta saker som Saga kan vara med och göra. Dansstopp är jätteroligt för alla tre barnen. Saga älskar musik och dansar så fort hon hör en låt.

Klipp och klistra: Med några tidningar, en sax, lim och lite papper kan man ha väldigt roligt. Här kan man verkligen släppa fantasin fri. Antingen kan man klippa ut lite vad man vill, eller så kan man ha ett tema. Barnen fick en varsin inredningstidning och fick klippa ut saker för att göra ett drömrum.

Det blev mycket klippande och tjejerna tyckte det var roligt att få limma fast alla möbler. När deras pappa kom hem visade båda stolt upp allt de skulle vilja ha i sina drömrum.

Kurragömma: En lek som även Saga kan vara med på, även om hon inte sitter stilla och är tyst så länge.

Gömma nyckeln: När jag var liten lekte vi ofta gömma nyckeln på kalas. Jag och tjejerna brukar gömma klossar istället. Det är en av deras favoritlekar. Lova tycker det är så roligt att få gå och gömma klossarna, även om hon också är väldigt bra på att peka på vart de ligger gömda.

Spela spel: Spela spel är mysigt att göra tillsammans. Vi spelar ofta sällskapsspel här hemma och både Lin och Lova älskar det. Lovas favoritspel är Mix Max, Bamse Lotto och Bajsboule, Lins är Den försvunna diamanten, Labyrint (SVT-spelet) och memory. Jag gillar Uno, Barn Monopol och yatzy. Sällskapsspel kan vi sysselsätta oss med i timmar.

Måla: Här finns det massa alternativ. Man kan måla med vattenfärg, kritor eller tuschpennor, på papper eller i målarböcker. Vi tog fram målarböckerna och tuschpennor och satte på lite musik medan vi ritade. Det blev en avkopplande och mysig stund tillsammans.

Gör en hinderbana: Det är inte alltid jag hittar tid att träna, så det här är ett perfekt tillfälle för mig att få in lite träning. Bygg upp en hinderbana hemma av stolar, leksaker och annat ni hittar, använd fantasin. Lägg in lite benböj, grodhopp, armhävningar och situps på vägen till dig själv så är dagens träning klar.

Gå till biblioteket: Många glömmer bort att biblioteket finns. När jag var liten lånade jag ofta böcker. Vi läser böcker vid nattningen och har läst alla böckerna flera gånger. Då är det ju bra att biblioteket finns. Vi tog en tur ner till centrum och smög in på biblioteket. Att få gå runt bland hyllorna och välja ut böcker tyckte tjejerna var jätteroligt.

 

Projekt dockhus

Jag tycker om att pyssla och göra saker till barnen. Lin och Lova har egna rum med sina leksaker och dockhus, men Saga har inget rum ännu. Hennes leksaker är i vardagsrummet och hon älskar att leka med sina systrars dockhus. Därför bestämde jag mig för att hon skulle få ett eget litet dockhus. Jag gick på jakt i källaren efter något bra att göra dockhuset av och hittade tre skokartonger som var helt perfekta. 

I källaren hittade jag även några gamla tapetrester som jag tog upp, tillsammans med lite omslagspapper. Sedan började jag att tapetsera lådorna. Det var lite knepigt och det blev kanske inte helt rakt och perfekt överallt, men det är inte hela världen.

När jag hade tapetserat alla lådorna var det bara att ställa in möblerna. Det blev ett litet kök.

Ett vardagsrum/sovrum.

Och ett badrum.

Det gick väldigt snabbt att göra lådorna och jag är nöjd med resultatet.

Saga tyckte dockhuset var jätteroligt och rev genast ut alla möbler och ställde in igen.

Även Lova ville leka med dockhuset (fast hon har ett Barbiehus, My little ponyslott och dockhus i bokhyllan).

Lådorna kan man ställa lite hur man vill. Bygga på höjden eller ställa på golvet. Leka med alla på en gång eller en i taget. Det är även lätt att plocka bort dockhuset när hon har lekt klart. Lådorna ställer jag bara i varandra och ställer in i garderoben. Sedan kan jag ta fram det igen när hon ska leka med det. På så sätt slipper det stå och ta plats i vardagsrummet. Ett bra första dockhus till en 1 1/2-åring.

Snölek i solen

I helgen passade vi på att njuta av snön och solen. Det var helt underbart väder och jag fick vårkänslor trots snön. Idag är det 26 dagar kvar till sommartid så nu är det snart vår. Även om jag älskar vår, sommar och sol måste jag erkänna att det är lite mysigt med snö ibland. När solen skiner och snön ligger vit och blank är det faktiskt fint, och både jag och barnen älskar att gå ut och åka i pulkabacken. I lördags gick vi först en sväng till lekparken och gungade innan vi begav oss med snowracer och stjärtlappar till pulkabacken.

Saga tyckte det var roligt att åka i pulkan och blev arg varje gång jag stannade. Jag fick gå runt, runt med henne uppe på backen medan Lin och Lova åkte.

Lovas favorit är helt klart snowracern. Hjälm är ett måste i backen.

Jag blev väldigt imponerad av vår lilla tjej. Hon drog snowracern upp helt själv varje gång utan att klaga.

Lins kompis var med oss och åkte i backen. Hon hade med sig en snow rocket som Lin och Lova fick låna. Även jag kastade mig ut i backen på den här lilla madrassen till barnens förtjusning (det var knappt så jag fick plats med benen, haha).

Nu är det sportlov för tjejerna och vi tänkte passa på att gå till pulkabacken igen innan snön försvinner. Tyvärr hinner vi kanske inte det. Igår regnade det och idag har hälften av snön smält bort. Det lilla som ligger kvar är blötsnö så ska vi gå till pulkabacken lär vi behöva ha regnkläder på oss. Är dock osäker på om det ens finns tillräckligt med snö för att kunna åka i backen. Vi får väl spela spel och leka istället, kanske ta en promenad till lekparken. Det är inte så lätt att åka iväg och hitta på saker när man är själv hemma med tre barn. Att åka till ett lekland ensam med en 1-åring, 4-åring och en 6-åring känns inte lockande. Därför blir det hemmaaktiviteter. Tänkte lägga ut ett inlägg om aktiviteter man kan göra med barnen hemma, så håll utkik.

Vinden har vänt

Senaste tiden har varit jobbig. Sista december gick min föräldraledighet ut och då mitt konsultföretag valt att avsluta min anställning med motiveringen arbetsbrist så var jag plötsligt arbetslös. Ingen rolig början på 2017. Jag har inte varit arbetslös sedan 2007 då jag var utan jobb i två månader. Nu fick jag känna på hur det är att återigen sitta och skicka ansökningar på jobb och sedan bara vänta. Vänta och se om företaget hör av sig eller inte. Många företag hör inte ens av sig och meddelar att man inte gått vidare i processen. Man får inget svar alls. Det tar verkligen på självförtroendet. Om man har turen att bli kontaktad kommer nästa steg, arbetsintervju. Jag är verkligen kass på arbetsintervjuer. Jag blir som nollställd i hjärnan när jag får frågor som ”Vad är dina starka sidor?”, ”Vad kan du bidra med i tjänsten?”, ”Nämn tre bra och tre dåliga egenskaper hos dig själv” eller ”Varför är du bäst lämpad för rollen?”. Det blir bara helt tomt i huvudet och jag kommer inte på någonting. Innan och efter mötet vet jag precis vad jag ska svara på frågorna, men väl inne i rummet blir det bara som ett svart hål. Jag blir alltid så nervös också innan en intervju. Jag blir helt svettig och händerna skakar. Jag har inte varit på så många intervjuer de senaste 10 åren vilket gör det ännu mer nervöst. Om man har ett jobb men söker nytt är det inte lika jobbigt att gå på intervju tycker jag dock. Då vet man att man även om man inte får tjänsten så har man ett jobb och en lön. När man är arbetslös är det mer som står på spel. Man har ingenting att falla tillbaka på. Man behöver få jobbet vilket gör att pressen och stressen ökar. Man vill göra sitt allra bästa.

Jag hann som tur var inte vara arbetslös längre än 27 dagar. Under den tiden skickade jag minst 30 ansökningar och blev kallad på tre intervjuer. Jag blev sedan erbjuden två av tjänsterna. Att få välja vilken jag ville ha kändes som en lyx. Det ena jobbet kändes mer lockande och det var inget svårt beslut att ta. Både tjänsten och lönen var bättre. I onsdags var jag på intervju för tjänsten. Igår skrev jag avtal och på måndag börjar jag min första dag. Det känns så skönt att ha ett jobb och en lön igen. Att det dessutom endast tar 15 minuter till jobbet är ett stort plus. Det känns även bra att tjejerna, och främst Saga, inte får så långa dagar på förskolan och skolan, 8-16 känns långt ändå när jag har varit hemma hela dagarna. Att gå från arbetslös till anställd är som att känna en sten lossna från bröstet. Nu kan jag andas igen. Blir nog ett glas bubbel för att fira.

Året började ju även med inläggning på sjukhus med Lova. Även det är mycket bättre. Idag är hon precis som vanligt. Hon har två veckor kvar av antibiotikakuren, sedan är det över. När hon är klar ska vi åka till Tom Tits och leka och upptäcka. Det är hennes belöning för att hon är så duktig och tar medicinen tre gånger om dagen.

Året började lite skakigt men nu börjar det ordna till sig. Vinden har vänt. Ångesten och stenen i bröstet är borta. Hoppas resten av 2017 blir lika ljus.