Välkommen hit! Här får ni följa mig och mitt liv som mamma till Lin som föddes 2010, Lova 2012 och Saga 2015. Jag heter Tatyana, är 37 år och bloggar om allt ifrån livet som trebarnsmamma, inredning, nyheter, mode och mina tankar och åsikter om det mesta. Jag är bloggambassadör för Lundmyr of Sweden, Bambo Nature, Rabble och Hoppekids. Vill du sponsra en tävling eller inleda ett samarbete? Maila mig på nanis_@hotmail.se

Add Comment Register

Är jag en bättre förälder för att jag är mamma?

Via Facebook hittade jag en sida som heter Pappa Varför, www.pappavarfor.se. På deras sida står följande om vad dom gör:

Pappa Varför är en nystartad ideell förening av personer som själva upplevt eller som har en nära relation till pappor som upplevt avsaknaden av stöd vid vårdnadstvister och pappors rätt till umgänge med sina barn.

Jag som mamma tycker att det är tråkigt att det ska behöva finnas sidor som denna, men tyvärr så finns det behov av sidor som denna. Idag är det tyvärr ofta så att mamman får vårdnaden vid en separation eller skilsmässa när det blir ensam vårdnad, och många pappor får då kämpa för att få träffa sina barn. Det är ju även så att om föräldrarna inte är gifta när ett barn föds får mamman automatiskt vårdnaden om barnet, medan om man är gifta får man gemensam vårdnad. Socialtjänsten ställer sig många gånger på mammans sida vid en vårdnadstvist, och det tänks nästan mer på mammans bästa än på barnens bästa. Alla barn har rätt till båda sina föräldrar, och det borde vara en självklarhet att båda föräldrarna ska ha rätt till sina barn också. Tyvärr har jag hört alldeles för många historier från vänner och bekanta som bevisar motsatsen. Pappan blir motarbetad och ifrågasatt. Ibland har pappan fått höra att det kanske är bättre om han bara skriver över vårdnaden på mamman, han har blivit ifrågasatt om han är en lämplig förälder, han får inte träffa sina barn för att mamman struntar i att komma när barnen ska lämnas. Många kommentarer och inlägg jag har läst påpekar att pappan fortfarande ska få träffa sina barn även om mamman får vårdnaden, då vårdnadshavaren ska se till barnens bästa och arbeta för att ett umgänge fungerar. Tyvärr så fungerar det ju så att en förälder som inte har vårdnadsansvar för sitt barn har ingenting att säga till om när det gäller uppväxt, var barnet ska bo eller frågor som rör skolgång eller besök hos sjukvården. Så det handlar inte bara om att få träffa sitt barn, utan även om att få vara med och bestämma i viktiga frågor som rör barnet.

Här är lite information som jag har hittat i olika artiklar i tidningar, bla SVD och på SCB:

Ifall det döms till enskild vårdnad i domstol är det i åtta fall av nio mamman som får den. Av de föräldrar som inte har gemen­sam vård­nad är det oftast mamman som har vård­naden. Det gäller för 22 procent av barnen som är folk­bok­förda hos en förälder, medan endast 2 procent av dessa barn har pappan som ensam vård­nads­havare (statistik för 2011). 

Lena Celander-Jörgensen är barnrättsjurist och arbetar med att företräda både mammor och pappor i vårdnadstvister. Hon menar att mamman har en stor fördel i tvisterna.

– Hon kan slänga anklagelser på pappan och han måste då lägga all sin energi på att försvara sig och förklara att han är en bra pappa. Hon behöver inte visa att hon är en bra mamma. Pappan hamnar alltid i en försvarssituation och det blir en slags omvänd bevisbörda, menar Lena Celander-Jörgensen.

Socialtjänsten i Kungsbacka kommun erkänner att pappor har felbehandlats i utredningar. Mia Sjödahl, förvaltningschef i Kungsbacka kommun säger:

– Flera av våra barnavårdsutredningar har varit vinklade till mammans fördel och papporna har inte bemöts på ett respektfullt sätt.Vi ser inte det här som ett Kungsbacka-problem utan som ett bekymmer inom hela socialtjänsten och rättsväsendet i hela landet. Fortfarande tilldelar man mamman vårdnaden oftare än pappan. Arbetsmetoderna har inte hängt med den jämställdhetsutveckling som skett i övriga samhället.

Johanna Schiratzki, professor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet säger i en intervju:

Förklaringen till att mamman oftare vinner vårdnadstvisten har att göra med att mamman i större utsträckning har tagit hand om barnet. Barnets egen vilja tas det hänsyn till – ibland.

– Barn som vill vara hos ”rätt” förälder, den som även av rätten anses som bäst för barnet, får som de vill. De barn som däremot vill något som avviker har svårare att få gehör för sin vilja, och barnets ålder spelar inte någon roll.

Jag har svårt att tro att så många pappor är sämre förälder än mamman. Att mamman ofta tilldelas vårdnaden för att hon har varit hemma mest med barnet/barnen anser jag inte heller är en anledning. Idag är det i många fall så att mamman är hemma mer med barnen av ekonomiska skäl. Jag kan ta vår familj som exempel. Jag har varit hemma mest med våra barn av den enkla anledningen att min sambo tjänar mest i vår familj. Vi skulle förlora mycket ekonomiskt på om han var hemma längre. Ska det vara en anledning till att ge mig vårdnaden om vi skulle separera? Ska han då straffas för att han inte har varit hemma mer med sina barn? Det gör ju inte honom till en sämre förälder. När socialtjänsten själva erkänner att dom inte har varit objektiva i sina utredningar så är det något som är fel, och det är en fråga som behöver debatteras och uppmärksammas. Det pratas mycket om jämställdhet, och det ska gälla både för män och kvinnor. Att behandla män och kvinnor olika i en vårdnadstvist är inte jämställdhet. Det ska inte spela någon roll om man är mamma eller pappa, det som ska spela någon roll är hur man är som förälder. Man blir inte automatiskt en bättre förälder för att man är mamma. Jag är inte en bättre förälder än min sambo. Vi ska därför behandlas lika vid en vårdnadstvist.

Att vara en bra förälder har inget med kön att göra. 

2 reaktioner på ”Är jag en bättre förälder för att jag är mamma?

  1. Hej!

    Vi på pappavarför jobbar även med mammor som kämpar för sitt barn. Flera som har blivit offer för Socialen och SOL samt LVU HVB hem mf. Där alltså barnet inte sätts som nummer 1 och föräldrar som kämpar med varandra mot varandra mm. Som ber oss om hjälp.

    Vi finns för att hjälpa föräldrarna oavsett part! Detta är för barnen som vi jobbar. Barnet har rätt till båda sina föräldrar. Oavsett om de är mamma mamma pappa pappa eller mamma pappa!

    Mvh Bella

  2. Helt rätt! Har en sådan situation nära inpå mig, där Pappan är en underbar pappa som ända sedan dag ett varit den som tagit hand om barnet medan mamman brytt sig mer om hunden, något som även hennes egna föräldrar påpekat (bland all annat skit hon gör/gjort) vilket gjort att hon brutit kontakten med sina egna föräldrar till och med. Soc kan hjälpa till att medla men de kan bara ge råd, inte handgripligen säga till hur de bör göra. Hon flyttade bland annat 100 mil bort (dvs lämnade sitt barn!) och pappan skulle få ha övergripande vårdnaden och barnet skulle få hälsa på henne ibland, dock max 1 v åt gången, något som hon totalt struntar i! Nu senast bodde barnet en månad hos henne, missar skola mm och soc gör ingenting! Pappan vill inte gå till familjerätten eller bråka med mamman av rädsla för att hon ska få hela vårdnaden, så otroligt tragiskt eftersom barnet gråter och inte vill till mamman, och säger att den nya pappan är elak med honom. Mitt hjärta gråter för barnen som hamnar i kläm!!!!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


fyra × = 36