Välkommen hit! Här får ni följa mig och mitt liv som mamma till Lin som föddes 2010, Lova 2012 och Saga 2015. Jag heter Tatyana, är 37 år och bloggar om allt ifrån livet som trebarnsmamma, inredning, nyheter, mode och mina tankar och åsikter om det mesta. Jag är bloggambassadör för Lundmyr of Sweden, Bambo Nature, Rabble och Hoppekids. Vill du sponsra en tävling eller inleda ett samarbete? Maila mig på [email protected]

Add Comment Register

Det finns inga killsporter och tjejsporter

Jag läser en krönika om en fyraårig flicka som inte vill spela fotboll för någon på förskolan sagt att tjejer inte kan spela fotboll. Jag blir både arg och ledsen när jag läser det. Mest arg blir jag över att kommentaren från första början kommer från vuxna. Barn kommer inte på själva att fotboll inte är för tjejer. På samma sätt kommer inte barn själva på att killar inte kan ha rosa, att tjejer inte kan leka med bilar eller att keps bara är för pojkar. Dessa åsikter kommer från början från vuxna.

När jag var 13 år började jag spela ishockey. En mansdominerad sport. En sport där tjejer inte hör hemma enligt många. Under mina år som jag spelade fick jag ett flertal gånger uppleva detta. Jag fick många kommentarer och hånskratt, för tjejer kan ju inte spela ishockey. Jag fick även höra att jag var alldeles för feminin och även för snygg. För om man som tjej spelar ishockey får man absolut inte vara kvinnlig.

 Tjejerna får inte tacklas i ishockey något många tolkar som att tjejer är svaga. Tacklingar togs bort från damhockeyn innan VM 1994 eftersom det kan bli stora skador på spelarna på grund av den stora skillnaden i kroppsbyggnad mellan utövare från olika länder och detta är mycket beroende på att åldern på spelarna kan variera mycket mer i damishockey än för herrar. Sedan dess har man behållit reglerna vilket har gjort att damhockeyn skiljer sig en aning i spelstil från herrhockeyn. Det är inte helt förbjudet mot tacklingar dock, vilket många verkar tro. Det är bara förbud mot så kallade ”open ice hits” alltså tackling rakt framifrån och tacklingar i ≥ 90°mot motspelare. När jag var 15 år var vår yngsta spelare i laget 12 år och den äldsta 36. Vi mötte lag som hade spelare som var både yngre och äldre. När en 12-åring ska möta en 36-åring kan de flesta räkna ut hur det går om tacklingar skulle vara tillåtna. Inom herrhockeyn finns inte samma åldersskillnader helt enkelt för att det inte behövs, det finns tillräckligt med spelare. Killarna börjar spela ishockey med kompisar i samma årskull. Tjejerna börjar spela i ett lag där den yngsta är 7 år och den äldsta är 15.

Idag växer damishockeyn i Sverige och många nya lag har tillkommit sedan jag spelade, vilket jag tycker är jättekul. Än idag hör jag dock tyvärr kommentarer om att tjejer inte kan spela ishockey. Hur ska man få en sport att växa om spelarna känner sig motarbetade och dåliga? Hur ska man få unga tjejer att börja spela om dom får höra redan innan dom börjat att dom inte kan?

Är det inte dags att inse att det inte finns några tjejsporter eller killsporter. Det finns bara sporter. En sport kan alla utöva, oavsett kön.

För vi sportar ju inte med könet, eller hur?

En reaktion på ”Det finns inga killsporter och tjejsporter

  1. Absolut håller med! Det finns absolut inga killsporter eller tjejsporter! Jag vill börja på fotboll ridning och ishockey så vad är det för gränser! Kör på!

    Sagt av Nicole 11 år går i 4:an på stora Hammars skola!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


7 + åtta =