Välkommen hit! Här får ni följa mig och mitt liv som mamma till Lin som föddes 2010, Lova 2012 och Saga 2015. Jag heter Tatyana, är 37 år och bloggar om allt ifrån livet som trebarnsmamma, inredning, nyheter, mode och mina tankar och åsikter om det mesta. Jag är bloggambassadör för Lundmyr of Sweden, Bambo Nature, Rabble och Hoppekids. Vill du sponsra en tävling eller inleda ett samarbete? Maila mig på [email protected]

Add Comment Register

När ska barn få börja sminka sig?

Som mamma till tre döttrar är det en fråga jag kommer behöva ta ställning till. När är man gammal nog att få börja sminka sig, och vad ska man börja med för smink? Nästa år börjar Lin skolan. Snart kommer det komma frågor om smink då vissa föräldrar låter sina barn sminka sig från, enligt mig, alldeles för ung ålder. Hon har redan sagt att hon önskar sig smink för att en kompis har det. Jag hoppas dock på att det inte är riktigt smink hennes kompis har, utan teatersmink. Men det kan lika väl vara riktigt smink. Jag har sett föräldrar ge smink i julklapp till sina 5-åriga döttrar. Tyvärr. Jag ser inte alls meningen med det utan tycker att barn inte behöver sminka sig förrän tidigast på högstadiet. Innan dess är man för ung för smink. När våra döttrar börjar på högstadiet kan dom få sminka sig. Tyvärr kommer det nog att bli diskussioner här hemma om det. Jag ser redan idag 9-10 åringar som går till skolan med smink, men jag kommer inte tillåta våra döttrar att gå till skolan med smink så tidigt. Jag såg att det finns en sminkapp till mobiler, Make-Up Girls,  där man får sminka olika tjejer. När jag såg åldersgränsen reagerade jag direkt. Åldersgränsen är 4 år. 4 år? Varför ska en 4-åring spela ett spel där man ska sminka kvinnor? Jag vet att det är föräldrarna som bestämmer vad barnen får spela men tyvärr finns det föräldrar som låter sina små barn spela detta.

Det känns lite ironiskt att det står Safe for kids på spelet.

screen568x568

Samtidigt som jag är emot smink i tidig ålder vill jag som mamma inte heller att mitt barn ska bli utanför. Om alla i klassen får sminka sig men inte hon, hur ska jag hantera det? Ska jag tillåta henne att sminka sig fast jag egentligen är emot det, eller ska jag inte låta henne sminka sig med påföljden att hon kanske blir utanför eller retad? Oavsett vad jag tycker så vill jag inte göra något för att utsätta våra barn för risken att bli retade. Verkligheten idag är att barn kan reta andra barn för i princip vad som helst. Jag kan tycka vad jag vill om det, men det är barnet som måste gå till skolan. Det är barnet som blir utsatt.

Jag sminkar mig inte så ofta själv utan går oftast utan smink. Jag kan ta på lite rouge och mascara ibland, men annars använder jag inte smink, något som kanske kan göra det lättare att argumentera med döttrarna. Barn vill ju ofta göra som vuxna och om jag inte sminkar mig till vardags kan jag lättare förklara för dom att dom inte behöver det. Dock är det ju inte säkert att det fungerar ifall alla andra tjejer i skolan sminkar sig, men det kanske kan hjälpa lite. Det är en svår fråga det här med smink, men det är något som jag måste ta ställning till. Våra döttrar kommer att vilja sminka sig, frågan är bara när.

Vad tycker ni? När ska barn få börja sminka sig? 

Och hur argumenterar man om alla andra får sminka sig i klassen?

 

4 reaktioner på ”När ska barn få börja sminka sig?

 1. Hej! Jag är en tjej på 13 år som sminkar sig vardagligt till skolan med maskara och puder. Men min lärare diger att det är aaaaaalderles förtidigt! Vad ska jag göra?? Hon e ju Lixom inte min mamma:

 2. Väldigt aktuellt för mig just nu eftersom min lillasyster precis fyllt 13! Hon får inte sminka sig i skolan men ibland på fritiden. Jag köpte ett läppglans till henne för flera år sedan, som luktade jordgubb för jag kommer ihåg att jag gillade det när jag var liten men då fick jag en rejäl utskällning av hennes mamma! Att sminka sig som en lek när man är yngre tycker jag är roligt, och det kan vara en övning (precis som annat man ska lära sig) om hur man sminkar för att det ska vara fint. Första sminkningen brukar ju inte vara så fager på småflickorna hehe. Klart att flickor vill sminka sig om mamma sminkar sig, och Vega (3 år) vill tex ha hårspray som mig eftersom hon ser mig ta på det varje dag. Men att sminka sig ”på riktigt” ska jag försöka dra på så länge det går, kanske då till 13 års ålder. Det är viktigt att börja prata om detta flera år innan, och gå igenom varför man inte tycker att de ska sminka sig, vad man kan svara om någon retar en, och om det viktiga att det är bättre att vara fin på insidan osv Jag själv fick börja sminka mig när jag gick i sexan, och bara mascara på överfransarna och inget mer. Man har ju dessutom hela livet på sig sedan att sminka sig så det är inte så bråttom. Det jag och Fredrik diskuterar mycket hemma är också hur man ska göra med datorer och spel. Ingen av oss är intresserade av det alls men vi vill inte att våra barn ska bli utanför bara för att vi är mossiga. Ska de få de senaste spelen, och sitta och spela i timmar med sina kompisar? Eller ska de inte få det, och kanske bli utanför? Svåra frågor!

 3. Vill även skriva med att jag tycker det är svårt rent generellt med grupptryck osv. Det är svårt att veta när man ska börja och inte. Min dotter som jag skrev ovan är exempelvis 8 år och går i andra klass. Hennes kompisar har redan börjat använda topp, och min dotter fick förfrågan ifrån de andra tjejerna, varför hon inte hade någon. Det fick mig som förälder att ta upp det hela med läraren, och efter en hel del pratande så kom jag tillslut fram till att köpa hem toppar jag också. Det visade sig nämligen att mer än hälften av tjejerna hade topp, och att när man googlade på ämnet kom det fram ganska snabbt att det är vanligt att börja i mellan 8-10 års ålder.

  Så nu använder sig min dotter av topp hon också, dock inte till vardags ännu, utan mesta dels när det är gymnastik i skolan för att slippa kommentarer. Allt eftersom kommer vi behöva köpa hem ytterligare toppar, och då lär det med största sannolikhet även användas mer än det gör nu.

  Så det här med att börja med saker är svårt, då grupptryck och elaka kommentarer tyvärr troligtvis alltid kommer finnas, så jag tänker att de bästa är att försöka hänga med strömmen i den mån det går. Man vill ju varken vara först ut eller sist ut, men samtidigt måste man ju själv känna av lite som förälder vad som är lämpligt etc. också och sätta sin gräns utifrån det.

  Kram Sanna

 4. Det här med smink är en svår fråga, men en fråga de flesta föräldrar med döttrar så småningom tvingas fatta ett beslut i. Själv är min dotter 8 år och får med min tillåtelse få lite smink på sig när det är något speciellt såsom disco i skolan, kalas för någon i klassen, nyår eller jul. Det dottern får använda vid dessa tillfällen, och endast vid dessa tillfällen, de är hennes egna parfym (prinsessparfym), läppglans, rouge och någon enstaka gång har hon fått ögonen målade lite. I övrigt har hon tillåtelse att ha nagellack när hon vill (fast det är jag alt annan vuxen som målar). Själv sminkar jag mig i princip aldrig förutom vid speciella tillfällen (om jag ens sminkar mig då), och jag tycker det är viktigt att försöka ge ett sunt intryck av smink och att de egentligen inte behövs alls.

  Men samtidigt tycker jag det här är ett svårt ämne. Alla tjejer i hennes klass får använda i princip samma saker, och vad jag förstått är det ingen som använder de till vardags i skolan ännu, utan det är vid speciella tillfällen som gäller för de allra flesta fortfarande. Det känns skönt och det känns skönt att ha lite koll på hur ofta och vad de andra barnen i hennes ålder använder sig utav etc.

  För i och med att jag är relativt ung själv, så har jag tyvärr tråkiga händelser ganska färskt i minnet såsom en händelse när jag gick i fyran (var i mellan 10-11 år). Alla i min klass använde då smink men det var två tjejer som stack ut och var nya i klassen, de var bästa vänner sedan tidigare, och visste inget om smink alls. Det blev retade vid ett flertal tillfällen då det inte ens visste vart mascara, kajalpenna, rouge etc. skulle användas då de själva aldrig hade fått använda det. Själv tog jag och min kompis på oss ansvaret att lära dessa tjejer vad produkterna hette och vart de skulle användas, så att det åtminstone hade koll på detta och allteftersom minskade mobbningen ner.

  Så jag tycker att oavsett om man vill tillåtna sina barn eller inte att använda smink, att man ska lära de vad produkterna heter, hur det ser ut och var det ska användas. Det tror jag åtminstone hjälper en hel del och förhindrar eventuella elaka kommentarer. I övrigt tycker jag det är upp till var och en hur man känner för det här med smink och när man vill tillåtna sina barn använda de och inte.

  Kram Sanna
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× sex = 24