Välkommen hit! Här får ni följa mig och mitt liv som mamma till Lin som föddes 2010, Lova 2012 och Saga 2015. Jag heter Tatyana, är 37 år och bloggar om allt ifrån livet som trebarnsmamma, inredning, nyheter, mode och mina tankar och åsikter om det mesta. Jag är bloggambassadör för Lundmyr of Sweden, Bambo Nature, Rabble och Hoppekids. Vill du sponsra en tävling eller inleda ett samarbete? Maila mig på nanis_@hotmail.se

Annons
Add Comment Register

RS-virus och andra bakterier

Nu är det verkligen höst, och nästan vinter. Det är även nu som det börjar. Sjukdomarna. Från nu och fram till april känns det som om sjukdomarna går runt, runt och det är alltid någon i familjen som är sjuk. Förkylning, influensa, vinterkräksjuka. Den här vintern är det skönt att Saga är lite större. Jag tycker inte om att ha en liten bebis på vintern med alla sjukdomar som går. Det jag tänker främst på är att risken för RS-virus är som störst under just den här perioden. RS-virus är ett mycket vanligt virus och det sprids lätt, speciellt på förskolor och skolor och förkylningar med viruset är vanligt förekommande under vinterhalvåret. RS-viruset kan vara farligt för små bebisar, vilket jag har erfarenhet av. Både Lin och Saga har haft det som väldigt små och båda blev inlagda på sjukhus.

När Lin var sju veckor blev hon förkyld. Hon var alldeles slemmig i halsen och andades tungt när hon sov. Vi gjorde allt som man skulle, höjde sängen så slemmet lättare skulle åka ner i halsen. Vi använde nässug och sög ut så mycket snor vi bara kunde. Vi använde koksalt för att lösa upp slemmet. Vi åkte in till sjukhuset då jag var orolig att hon hade fått RS. På sjukhuset togs ett snabbt prov i näsan, men jag tror inte hon som tog provet fick med så mycket då hon knappt nuddade näsan. Provet visade ingenting så vi fick åka hem, men skulle komma tillbaka på måndagen för att väga henne då hon inte gick upp så mycket i vikt och inte åt så mycket som hon skulle. Under helgen blev hon bara mer och mer förkyld och åt endast lite i taget då hon hade svårt att äta med allt slem i halsen. När vi åkte in på måndagen nämnde jag detta för läkaren och bad jag honom att ta ett nytt RS-prov då jag nu var helt säker på att hon hade viruset. Läkaren tittade på henne och sa att hon inte hade det så det var bara onödigt att ta provet. Jag ångrar att jag inte stod på mig då så att provet togs. Vi åkte hem och under dagen åt Lin mindre och mindre för att till slut inte vilja äta alls. På kvällen började hon hosta och när jag tog upp henne kom det ut en stor slemklump som föll ner på golvet. Hon hade då inte ätit på nästan sju timmar och var trött och hängig så jag och sambon packade in oss i bilen och åkte till sjukhuset med henne. Väl inne fick vi gå förbi hela väntrummet och direkt komma in på eget rum. En sjuksköterska kom in på en gång och tog ett prov i näsan på henne. Då hon inte ätit på väldigt många timmar fick hon en sond i näsan och sondmatades med bröstmjölksersättning. När provet kom tillbaka visade det att hon hade RS-viruset, vilket jag redan visste. Vi blev inlagda på sjukhuset och Lin sov sedan i 24 timmar non stop. I fem dagar fick vi ligga inne och hon sondmatades hela tiden med bröstmjölk som jag fick pumpa ut, då hon var för svag för att äta. Hon sov mest om dagarna. Hon fick även andas in koksaltlösning i en mask för att lätta på slemmet.


Med Saga låg jag inne två gånger på sjukhus förra vintern. Ena gången hade hon influensa A och andra gången RS-virus. Båda gångerna slutade hon äta och fick sondmatas.

Jag tror att inte att man kan påminna nog många gånger om hur viktigt det är med handhygien nu på hösten och vintern. Virus och bakterier sprids lätt. En vanlig förkylning för en vuxen kan vara livsfarlig för en liten bebis, och även för större barn. Det finns barn som har andra sjukdomar som gör att influensa, magsjuka eller RS-virus kan vara farligt även för dom. Därför är det även viktigt att lära barnen att tvätta händerna ofta. När Lin och Lova kommer hem från skolan och förskolan får dom gå direkt och tvätta händerna.

Så lär era barn, och alla ni känner detta:

Tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit.

Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk, inte rakt ut eller i handen

Och är barnen sjuka, håll dom hemma!

2 reaktioner på ”RS-virus och andra bakterier

  1. Och dessutom, vartannat år brukar RS-säsongen vara ännu värre, så kallat RS-år. Och det är det dags för i år. Önskar föräldrarna kunde förstå hur dåliga bebisarna kan bli, stanna hemma och mys istället för att ta med bebisarna/barnen ut på stan och fika och ta inte hem massa folk som drar med sig sjukdomar! Även friska barn kan bli riktigt dåliga!

    Läkarna hos oss rekomenderar bara handsprit till ex de som har extrem prematurer som är extra känsliga, tvål och vatten ska räcka om man tvättar rätt men jag har alltid handsprit och ytsprit hemma, bra att ha vid magsjuka tex…
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


fem + 7 =