Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Folke 5 år

2017-02-11 @ 06:25

Nog har vi en femåring som har längtat efter sin födelsedag. I somras var du så nöjd över att vara minsann fyra OCH ETT HALVT. Och sedan typ november så har du varit fyra och ett halvt OCH LITE TILL. Från Tyras kalas i december är det mest en lång uppförsbacke för dig innan det blir februari.


Utklädd till farmor i januari 2017

img_0893.jpg

Julafton 2016

Folke, du är fortsatt den i familjen som älskar att stå i centrum. Du gillar att dansa och showa och trivs med uppmärksamhet och vet exakt hur du ska få folk att skratta. Favoritmusiken är Samir&Viktor och den där ”Idiotlåten” (Norlie&KKV). På dagis brukar ni få dansa och både fröknar och barn säger att alla tittar på dig först eftersom du (säkert enligt egen utsago) kan alla rörelser till alla låtar. Du är fortsatt väldigt trygg i dig själv och har inga problem med att tex vara den enda killen som var Lucia. Din kompis Stina var ju också den enda tjejen som var stjärngosse också, så du har nog hamnat i ett bra kompisgäng.


Lucia 2016. Det var liksom inget snack om att du skulle vara nått annat än Lucia. Ett år kvar på dagis och jag har en känsla att nästa år blir din sista gång som du kommer att kunna vara Lucia.

Du går nu på storsidan på dagis, lite vemodigt tyckte du. Och jag också, dels att inte få träffa alla gulliga fröknar på ”lillsidan” som man träffat dagligen sedan Tyra började för typ 5 år sedan, och dels för att det är större barngrupper på storsidan.  Jag var på en afterwork med massa mammor till dina dagiskompisar, och alla tjejer (ja, det är ju  typ 8 tjejer och 4 killar tror jag på din avdelning) verkar ha dig som favorit. Så har det varit sedan du var liten, och den enda riktiga grejen vi någonsin har haft att behöva ta tag i på dagis är att personalen har fått se till att tjejerna inte kramar och pussar på dig, för det har du varit tydlig med att du inte tycker om. ”Mamma vet du vem jag är kär i?” sa du för ett tag sen. ” I Ella (katten)”. 

Och Ella, hon är din stora kärlek. Du har en egen ganska stark relation till henne. Och hon till dig. Hon är ju ingen knäkatt direkt, utan ganska svårflörtad. Men när du är gossugen så verkar du lösa det ändå. Oftast ligger hela du typ i hennes päls, och det låter hon dig göra. När vi var i Idre en vecka så saknade du henne så mycket så du hade ont i magen sa du. Och trots att det är lite besvär med att ha blivit med katt, så är det så fint att se hur viktig hon är för dig och Tyra. Du gillar alla slags djur, och i höstas gick du på ridskola en termin för att du ska få hästvanan tidigt och lära dig grunderna till att stanna och styra och sköta häst. Jag och pappa vill ju kunna göra ridturer tillsammans när vi har semester. Och du var så bra och modig med hästarna. Och eftersom vi ridit på bondgård så blir det direkt så att ni fått bra vana med att rida ut i skog och mark, det är ju en annan slags ridning än på ”ridhusridning”.

img_0005.jpgimg_6336.jpg
Alltså, världens sötaste ryttare.

Som lillebror så är du annars bekväm. Men du är del av en familj som stundtals är ganska obekväm, och när det gäller så visar du också prov på lite jävlaranamma utan gnäll. Som när vi fjällvandrar hela dagar och både pappa och jag är lite osäkra på om det verkligen är ok med distansen för en 4 åring. Men man vet ju inte innan man testat, och allt gick över förväntan i somras. När vi ”besteg” Städjan i somras var jag sjukt impad av dig. Sista biten var knivig och jobbig även för oss vuxna. 

Eller när vi åkte skidor förra veckan i Idre. Vi åkte ju bokstavligen från att liften öppnade kl 9 tills att de stängde kl 16, med en timmes paus för lunch, och visst var du riktigt trött ibland, men också oerhört nöjd och stolt med att behärska skidorna så bra som du nu gör. Sedan att du har storhetsvansinne är lite farligt ibland. Och man kan locka dig ganska långt med våfflor och Kexchoklad. Du åkte din första slalomcup också och tyckte att det var ”superroligt”.

img_1343.jpgimg_1286.jpgimg_1311.jpg

Men som sagt, du är annars en bekväm, stundtals lat och ganska tjurig kille. Så att vi har fått dig att tex åka slalom redan som väldigt liten har nog varit ett ganska klokt beslut. För det är annars lite svårt att få dig att göra saker som du inte redan kan, men bara man knuffar dig över den där puckeln så går allt bra sedan. Du kan tex cykla en mil en vanlig lördag för att du fått en bra feeling och bestämmer dig för att det är kul, och på söndagen kan du inte ens cykla 2 meter om det kommer en uppförsbacke utan kliver helt enkelt av cykeln och tjurar. Vi cyklar ju alltid när det inte är vinter till och från förskolan. Du fick en större cykel i våras som gör att du kan cykla lika snabbt som Tyra.


Cykla gillar du. Men att vara tvungen att följa med på Tyras orientering är inte alltid poppis, men ibland måste du när pappa jobbar kväll. Men det brukar oftast gå bra det med. Friidrotten vill du istället vara med på men får sällan, när du är med så märker man knappt av att du är flera år yngre, du tar verkligen i.

Du är helt säker på att det är fotboll du ska spela (och kanske även friidrott, men då vill du gå i Tyras grupp där du känner alla barn och ledare) och så längtar du efter att få börja simskolan. Du är ju Vattuman och nog älskar du vatten. Du tog bl.a. Baddaren redan i somras, men det blir bra med simskola för dig, trots att du själv tycker att du redan kan simma, så kan ju jag tycka att det kan vara bra att kunna simma med huvudet ovanför vattnet. I somras slängde du dig i på djupa delen av poolen när vi var på Mallorca, så pappa fick fiska upp dig. Du var helt oförstående över att vi blev så rädda och arga, du tycker ju att du kan simma.


Lunchar på balkongen på Sunwing Cala Bona Beach i juni 2016.

Du älskar just nu allt som har med Star Wars, Marvel och Lego att göra. Du ska ha Star Wars kalas och nu kan jag ju konstatera att även du kommit ur prinsessåldern. Du gillar fortfarande att klä ut dig och leker gärna rollekar. Men just nu är det mycket svärd, Captain America och Superman. Du leker också jättemycket med Lego och Playmobile. Du har en förmåga att verkligen leva dig in i en lek. Dock så kan du i en timme skrika att du minsann endast vill spela Legospelet på Playstation, men när du slutar skrika, gråta och tjata så leker du jättebra. Du tycker också att det är mysigt att baka eller vara med att laga mat. Precis som Tyra så gillar du att bygga och i julklapp fick du äntligen en likadan verktygslåda som henne. Du skulle direkt ut och såga och spika.

img_0915.jpg

Och så har du börjat att intressera dig för bokstäver och skriver ditt namn och börjar fråga efter andra ord att skriva. Du gillar att pyssla och rita, och kan sitta länge med en målarbok. Pussel och plusplus sitter du också gärna med. Men framförallt så gillar du att spela sällskapsspel. Helst Försvunna Diamanten. Annars är det historia eller ”saker från förr i tiden” som intresserar dig. Du var med pappa på Vasamuseet och sedan dess har du dille på Vasa och Kronan. Du lyssnar intresserat på allt som har med historia att göra, och vill gärna sätta saker du ser och upplever i ett historiskt perspektiv. Du både älskar berättande, men även att berätta själv. Du är bra på att återberätta (och hitta på) saker du har hört, sett eller varit med om.

img_0307.jpg

Många timmar spelande hann vi med på jullovet.

img_1397.jpgimg_1398.jpg
Några av dina alster

Du är helt enkelt en go och mysig liten kille. Du somnar fortfarande helst på mitt bröst och sover gärna tätt intill. Men på dagarna är du istället oerhört självständig och leker gärna borta hos kompisar och går runt och plingar på hos grannbarn för att leka. Tyra och du leker och bråkar ofta och nog är ni fortfarande varandras bästisar. Ni leker just nu ofta spioner. Både du och syrran fick en hel del spionsaker i julklapp. Häromdagen så startade ni en detektivbyrå och har redan fått några uppdrag. Du är liksom den som marknadsför och skaffar kunder, och Tyra är den som skriver upp i hemliga boken och sköter en del av tänkandet. Det blir nog en bra detektivbyrå det där. 

Grattis på din dag!

Tyra 7 år

2016-10-12 @ 15:47


Oh my god! Det säger du typ hela tiden, och så säger väl jag med just nu. Herregud vad vi har en fin och underbar 7 åring. Vi är så stolta, malliga och och förtjusta i dig, lilla Tyramyra.

Tyra i september 2016

Eller liten och liten. Du är 129 cm lång, har 34 i skostorlek och väger 25 kg. För att vara född sist i din klass så märks ju inget av det. Du har ju alltid klättrat fort på den där tillväxtkurvan, och fortsätter med det även ditt sjunde år.

Och sedan senaste födelsedagen har det väl hänt ganska mycket. Du har bytt skola, hittat nya fritidsintressen, skaffat katt, fått fler och nya kompisar och gjort några roliga resor som du ofta återkommer till i minnet. Det är ingen hemlighet direkt att du redan nu längtar till skidsemester och utlandssemester. Du har bytt rosa och klänningar mot favoritplagget jeans och nya favoritfärger är blå och grönt.

På toppen av Idre fjäll i februari 2016. Jag fick blunda lite i de branta partierna i de röda backarna. Det är läskigt när du gasar på!


Du och jag på skridskor på Albysjön här hemma i februari 2016. 4 km var slingan och det var inga problem för dig.

Att du och jag delar en kärlek till speciellt vinteraktiviteter råder det inga tvivel om. Åka slalom och skridskor behöver man inte tjata på dig om. Det är lite av en av mina bästa stunder i livet (och läskigast, lite dödsångest varning på mamma tanten), någonsin, att få åka slalom med dig. Det är ett otroligt ”föräldra-moment” att tillsammans med ens barn dela en upplevelse ihop. Så känner jag när vi sitter och småpratar i en lift ihop och när du sedan hela tiden susar några meter framför mig på dina skidor. 

Hemma och myser en vårdag i maj 2016.


Sunwing Cala Bona Beach, Mallorca. Juni 2016

Vi testade charter i somras och jag är väl inte lika övertygad som er andra i familjen. Jag gör gärna en mer genuin resa med lite andra upplevelser än 2000 andra skandinaver, och det brukar bli som jag vill (eftersom jag planerar och bokar allt). Huvudsaken det finns en pool och är varmt. Din simning släppte rejält där på Mallorca i somras, och du går nu in i andra året med att simma i Tyresö Simsällskap, så du kan redan nu fler simsätt än mig. På julavslutning plussade du på med 5 nya märken, inklusive Simborgarmärket. Tror inte det finns så många fler märken nu förutom kilometermärken.

I väntan på simträning, cyklandes hem efter en orienteringsträning och så ridlektion på Stegsholms Gård på Gålö.

Förutom simning så är det orientering och friidrott som gäller. Friidrotten är väl den huvudsakliga idrottsföreningen som vi engagerar oss i och där du har kompisar. Simning går du ju i av rent livsviktiga orsaker, och vi tycker väl att minst en termin till i simklubben innan du själv får ta ett aktivt val. Men då har du fått med dig frisim/crawl, livräddning och bröst- och ryggsim på en ganska bra nivå, och det tycker vi är vettigt att kunna. Orientering är ju nått som vi gör ihop, mer en torsdagsgrej på kvällen istället för att hamna framför TV, och en skön början på helgen. Man får oerhörda mängder energi av att springa i skogen en timme, du är omöjlig att natta efter orienteringen. Dessutom så är det verkligen lite av din grej kombinationen karta, leta och springa i skogen.

I höstas anmälde vi dig och Folke till ridskola, mest för att ni ska kunna hantera hästar någotsånär. Både pappa och jag gillar ju att rida och vill gärna kunna göra lite sådana saker med er när vi är på semester. För mig och pappa har det varit rena lyxen att få några timmar att vandra utan er varannan söndag, dessutom i riktigt fint väder varje gång. Men nu tar vi en paus i själva ridskolan, nu kan du rida så pass säkert så vi kan hyra hästar nån helg och rida tillsammans. Ska du få börja ridskola på riktigt sen så kommer det vara upp till dig att tjata och be. 

Du är fortsatt oerhört fysiskt aktiv och har en oerhörd förmåga att kunna vara så sjukt fokuserad på nått länge, men samtidigt stundtals vara helt otroligt rastlös. Sitta still och äta mat är en omöjlighet. Du är stark och snabb och kan hänga, klättra, cykla och springa hur mycket och länge som helst. Och förutom att du simmar, friidrottar och orienterar så har du ju gympa 2 ggr i veckan. Så nog får du de där rekommenderade 3 timmar intensiv fysisk rörelse per dag utan problem. 

 På toppen av Städjan i Idre ( Sveriges sydligaste fjälltopp) i augusti 2016.

 Ringarna som det hängs och gungas i en hel del.

Men du behöver som sagt en hel del fysiska utmaningar och aktiviter för att må bra och vara på bra humör. Vi är ju i grunden en oerhört fysiskt aktiv familj som går, vandrar, cyklar och spenderar mycket av vår lediga tid utomhus. Men du behöver ännu mer och att köpa ett par ringar du kan hänga i var ett mycket lyckat köp.

 I somras gjorde vi ytterligare en fjällvandring och du sa så många gånger hur mycket du älskar det. Vi har samlat på många fina familjeminnen under våra vandringar, och det är ju något med att ha eoner av tid att lyssna och prata, storslagna naturupplevelser och ett sånt tydligt gemensamt mål (vart vi ska gå, vart vi ska sova och vart/hur maten ska ätas) som är helt oslagbart. I all sin enkelhet. Inget tjat om det ena eller det andra eftersom vi inte har med oss annat än livsnödvändigheter i väskorna, men märkligt nog så är det ungefär det som gör att ni verkar älska det. Många av våra vänner och bekanta tycker ju att det är jättekonstigt att vi väljer att spendera en semestervecka på sommaren i snålblåst och kyla i fjällen, men jag tror att man måste ha haft med sig det här med naturupplevelser och leva det enkla livet redan från barnsben för att uppskatta det. Desto mer viktigt känner vi att det är att vi gör det här redan från att ni är ganska små. Kanske har du gjort några vandringar själv med kompisar när du läser det här om 18 år?

Förutom skidåkningen så har jag ett annat speciellt minne. Det är efter att vi vandrat en hel dag i vind, regn och hagel uppe i Grövelsjön. Du har varit positiv hela vandringen, inte ett gnäll eller pip. Och vi kommer fram till fjällstationen och bokstavligen skalar av oss våra blöta skalkläder. Ömma fötter, trötta kroppar och så en bastu på det innan vi kryper in i tältet. Bättre än så blir det nog aldrig.


Numera så kan du sätta eller lägga dig i sängen på eget initiativ och läsa. På helgmorgnar så kan du ibland tända lampan och ligga och läsa i väntan på att vi andra ska vakna. Du är fortsatt mest morgonpigg i familjen.

Och så har du ju börjat första klass! Fröken (”mamma hon heter Carro och inte fröken”, rättar du mig jämt) beskriver dig som en mogen skolflicka och det är väl ingen överraskning direkt. Du älskar att läsa och skriva, och alla nya utmaningar i matte och engelska tar du dig an med stor entusiasm och även där briljerar du.

Vi valde att byta skola till första klass och det handlade om magkänsla. Du har en känslig personlighet och en av grejerna som ställde till det för dig i förra skolan tror vi var en kombination av många barn, mindre fysiskt utrymme lokalmässigt och ett ganska högt tempo. Du var ofta oerhört trött, nästan urlakad, i förskoleklass och du hade ångest över raster och att behöva gå ut. 

När personalen beskrev dig i skolan för oss så kände vi inte alls igen dig. Tyst och tillbakadragen. Tar ingen plats eller initiativ i klassen eller på fritids. Visst att du är blyg och försiktig till en början, men när du är trygg och bekväm så är du snarare flamsig, högljudd och ganska tongivande. 


Första dagen i nya skolan med nya ryggsäcken. Och vi fortsatte att cykla på morgonen tills snön kom, trots en liten mer omständig runda vad gäller dagis och skola.

Nåväl, vi bestämde oss redan runt påsk att du i ettan får börja om på ny kula. Och i en mindre skola och barngrupp. Eftersom du har det jobbigt med att byta vuxna så bestämde vi att det bästa var att gå klart förskoleklass så du slapp byta först personal i förskoleklass och sen till ettan igen. Skolan vi byter till ligger ju fortfarande i samma område, men det är en mindre skola i antalet barn mätt. Men skolan och skolgården var du ju redan rätt bekant med, och flertalet barn i årskursen. Vissa hade du ju redan gått på dagis med. Andra känt sedan du var bebis.

Vi hade ångest i somras, vad har vi gjort? Har vi gjort rätt? Men magkänslan vi fick i våras vid vårt första besök satt kvar till terminsstart, allt kändes bra direkt. Redan i somras så sa du faktiskt att det kändes bra eftersom det finns mycket mer att leka med på skolgården. Du klickade direkt med fröken, förlåt, med Carro. Och det tog inte många dagar innan du hade kompisar. 

Nu har du ett par som verkligen är bästisar, och i den nya skolan leker barnen mer blandat och sammanhållningen är starkare än vad jag upplevde i gamla skolan. På fritids är du alltid med barn från båda klasserna. Och vi har med oss kompisar hem från båda klasserna. Jag vet inte om det beror på att det är betydligt mindre antal barn totalt i de två klasserna, att man håller ihop mer. 

Oavsett så är du tryggare nu än någonsin, och när Carro säger att du är bland de mest aktiva i klassrummet så blir jag så lättad att man äntligen känner igen beskrivningen av dig. Ingen personal i nya skolan har hittills beskrivet dig som tyst och tillbakadragen. 

En av pedagogerna från dagis som känner dig utan och innan hade observerat dig i september på skolgården när hon var där i annat ärende. Hon sa att hon verkligen såg att du hade jätteroligt och upplevde att du var samma som på dagis. Du har ju alltid älskat att vara ute. Nu används rasterna till mycket kull-lekar och kurragömma, du har aldrig någonsin yppat att du inte gillar raster längre. Tvärtom, ni har så mycket för er utomhus att du längtar efter att gå ut.

Helt enkelt, du gillar skolan. Aldrig har det väl varit så enkelt att säga hej då på morgonen. Man märker så väl på dig när du trivs och tycker nått är roligt. Och det gör du verkligen. ”Mamma visst går tiden så fort” säger du ibland på fredagar. För andra kanske det är normalt men för oss är det första gången som du trivs med att vara utan oss.

Och så får vi inte glömma att du är storasyster. Ni två syskon är fortfarande oerhört tajta, och i somras var ni i stort endast i varandras sällskap under 8 veckor. På landet och semesterresor blir det ju så, men det verkar inte bekymra er. Tvärtom så blir ju ledigheterna verkligen en chans för er att kunna leka (och bråka) massor. Och det fanns dagar i somras när ni lekte ihop från tidig morgon till sen kväll, helt i er egen värld. Lite sorgligt med vardagen att ni inte hinner leka på samma sätt. Men det tar ni ju igen på loven. 

Tyra och nya familjemedlemmen Ella

Ja du Tyra. Vad mer vill du kanske veta om hur du är som nybliven sjuåring. Bestämd, ibland arg och glad inom loppet av sekunder, och oerhört noggrann med vad du har på dig. Du älskar att följa med och handla kläder, och att det är de äldre barnen du tar inspiration ifrån är uppenbart. Mycket medveten om vad som matchar och vad som hör ihop. Du var väldigt bestämd med att dina höstskor skulle vara knytskor, det tyckte du nog kändes väldigt vuxet. Man kan hänga med dig och verkligen lära sig en massa nya saker, är man själv med dig är du lite av en dröm att ha att göra med. Glad, positiv och full med bra idéer. Tillsammans med lillebror hamnar ni ofta i konflikt över vad som är rättvist och vem som är först, snabbast och störst.

Häromdagen så sa du att din favoritårstid är vinter, och det håller jag ju med om! Det finns ju så mycket kul att göra. Även att promenera till skolan är roligare i snö.

Leksaker har du aldrig lekt med och gör det inte nu heller. Du pysslar, bygger, skapar och leker rollekar (typ spioner) med lillebror. Du älskar att måla och rita och har ju i flera år varit bättre än mig på att rita. Vi har en del av vårt matsalsbord där det ständigt ligger papper och pennor så du bara kan hugga in när andan faller på. Du har en stor påse med återvinning (skräp!) som vi ständigt bråkar om. Du vägrar att göra dig av med saker som man kan bygga med! Annars så lyssnar du mycket på musik och gillar att dansa och sjunga och i present kommer du få en stereo (heter det ens så nuförtiden? Musikanläggning med blåtand så du kan ha Spotify). Bland favoriterna finns Laleh och Veronica Maggio, så framtiden ser ljus ut.

Du gillar pysselprogram på Barnkanalen och Wild Kids, men annars är du sällan intresserad av att se på film. Spela IPad gillar du, men det där försöker vi begränsa. Vi har ingen rutin på att sitta med IPad, utan det blir nån gång ibland när det passar. Vi har inte så många roliga spel heller nedladdat. Vi tar aldrig med skärmar på semester eller ute på landet, så ni är inte så beroende av det där ännu. Vi spelar istället periodvis otroligt mycket sällskapsspel. Som tur är ska ni få några nya i julklapp, jag är otroligt less på vissa spel. Men vi har börjat lära dig Ticket to Ride vilket är så himla kul. Pappa tror att du kommer bjuda på mer motstånd än vad jag gör i strategispel inom en snar framtid. Monopol längtar jag till att spela med dig!

Godis gillar du och lördagsgodiset är heligt. Stor lycka på Kolmården när vi var där på höstlovet och ni fick godis i honungsburkar i Bamses Värld.

Ditt 7-års kalas var som vanligt intensivt men roligt. Ni lekte hela havet stormar, limbo, pomperipossa och du hade själv tänkt ut en slags skattjakt där man letade efter en varsin symbol som du hade tänkt ut till varje kompis. Riktigt smart och riktigt lyckat också! Första kalaset utan fiskdamm.

Lek och bus på 7-års kalas

Saker du har önskat dig på din födelsedag är häftmassa, en prick till prick bok som heter Extreme Dot til Dot, ritpapper, pennor, såna där små rislampor till fönstret (blå, lila, grön), läppbalsam, radiostyrd bil (du behöver det till att göra en robot) och Lego Friends. Fast din önskelista inför jul och födelsedag är 3 sidor lång efter att ha sonderat alla leksakskataloger.

En av sakerna som dök upp på listan häromdagen var en likadan Trolls figur och målarbok som Malte i klassen har. Men det löste sig av sig själv tack vare McDonalds, har aldrig sett någon så glad över ett Happy Meal förut.Att vara stark och kunna göra fler armhävningar än Pappa är vad som är coolast i din värld. Och i ärlighetens namn är du oerhört stark och spänstig just nu. Det har du friidrotten och simningen att tacka för.

Nä, här får jag nog sluta innan det blir en hel novell. Hipp hipp hurra för dig på din dag! Älskade lilla Tyramyra.

Folke 4 år

2016-02-11 @ 06:00

Ja du. Per Wilhelm Folke. ”Jag heter väl också lillebror” säger du själv. Du är ett mycket kärt barn med väldigt många namn. Jag tänker ännu idag vilket sjå jag upplevde när du kom, att ha 2 år mellan barnen var mycket tuffare än vad man någonsin kunnat ana och så alla sjukhusbesök på det. Men vilken pay back det blev på det där besväret. Idag kan jag tänka tillbaka på den första tiden med dig och tänka att herregud vad det var värt besväret. I dag är du en glad, charmig och lättsam kille. Inget mera sjukhus (förutom att sy ihop en haka) och ingen mer astma.

IMG_1973

Man skulle kunna förklara dig med att du är lite av allt. Du är verkligen Folke och har en oerhört stark självkänsla som gör att allt du gör tar alla för givet. Du kan ena timmen vara Ninja och Spiderman till att andra timmen gå runt i klackskor och tyllkjol och vara prinsessa. Just nu vägrar du klippa håret eftersom du ska spara lika långt som Rapunzel, och du pressar ner den där kalufsen under din favorit Batmanmössa som du fick av min farfar Sten i julklapp och så är det inget mer med det. När dagis firade 25-års jubileum tidigare i år så skulle man klä sig festfint. Och då var det en självklarhet att du skulle ha en glittrig klänning, när det är julfirande så är det Lucia som du varje år har velat vara, och min känsla är att du kommer fortsätta med det i några år till. Just nu känner du inga begränsningar och det är så skönt med dig. Du är heller inte speciellt bekymrad över hur andra människor ser ut och hur andra uppfattar dig, och har inga som helst behov att hävda dig. Du har en förmåga att dra till dig uppmärksamhet ändå. Eller kanske just därför.

IMG_1327 Påskkärring är du också gärna.

IMG_4102 Och kanske behöver man ha en storasyster för att se det som självklart att man ska ha nattlinne. Mycket bättre för att man kan dra den över knäna tycker du, och det är ju helt sant, storasyster tycker likadant.

Favoritleksaker är alla slags fordon och verklighetstrogna arbetsgrejer. Just nu leker du fantastiska lekar med en stor blinkande räddningshelikopter och en lyftkran som du fick i julklapp. Du leker också mycket med lego och har börjat intressera dig för att försöka följa instruktionerna till lego. Men du är en oerhört lekande liten kille och med ett par klossar och några dinosaurier och bondgårdsdjur kan du göra spännande lekar. Du är också den av våra barn som gillar husliga saker och dockor. Tyra har flyttat ner sitt dockskåp till lekrummet och där står du gärna och leker. Pussel kan sitta med länge och gärna ska alla pussel ska pusslas, så det kan bli några timmar. Men det som du gör allra mest är att rita och pyssla. Typ nästan jämt känns det som. Du drar runt på en pysselåda och en stor målarväska och lim och tejp. Ve och fasa om det inte finns någon kartongbit eller liknande som du kan pyssla rymdraket/hus/flygplan/drake av. Du ritar och ritar och har precis börjat med huvudfotingar. Monster gillar du mest att rita verkar det som.

IMG_4632 Du, Tyra och din kompis Stina på sommaravslutningen på dagis 2015.

För ett litet tag sen så fråga du mig vid nattningen ”kan ens storasyster vara bästa kompis”. Jag svarade såklart ja på det, eftersom du och din syster helt säkert är just bästisar. ”Då bor jag med min bästa kompis”! sa du. Ni har en väldig förmåga att bara vara tillsammans, hela tiden. Ibland behöver ni vara ifrån varandra, men oftast är leker ni tillsammans här hemma. I julas så frågade jag Tyra om vi skulle ringa efter en kompis, men det behövdes inte sa hon för att hon har ju dig. Och det som är så bra med dig nu är att du klarar alla lekar som Tyra vill leka. Och det är inte bara hon som styr längre, utan det är även du som sätter igång lekar och bestämmer vad ni ska göra. Oftast är det kojor ni bygger och det blir rollekar. Ofta är du en katt eller nån slags superhjälte. Ofta är ni på ett hav och ofta finns det farliga hajar. Men det man märker på dig att du gillar allra mest med din storasyster, det är när hon pysslar saker med dig. Du älskar det. En av dina höjdpunkter måste vara när ni sitter inne på hennes rum och fixar saker och du får använda alla hennes grejer. Glitterlim tycker du är fantastiskt.

IMG_3897

IMG_3958

Du är omtänksam och snäll, på dagis säger fröknarna att vi ska vara stolta över dig, och det är vi. Du ser alltid till att alla har det bra, och beskyddar gärna. Du verkar känna empati och vill inte att någon är ledsen. Du skyddar även Tyra här hemma, hon är ofta så himla sniken och ska ha samma saker som du, och då skäller vi lite på henne ibland. Då säger du nästan jämt att ”men jag ville inte ha den där mamma, jag vill att Tyra ska ha den”. Typ så. Men, du har dina skuggiga sidor du med. Som det här med att du alltid springer iväg och gömmer dig så fort som vi ska göra något och komma iväg. Du är fortfarande krånglig vid maten och har en oerhört jobbig tröttgnälls röst. Du är lat och skulle du bestämma skulle jag gå runt och bära på dig på höften jämt. Det finns ingen jag känner som kan se så eländig ut när du tvingas gå eller göra nått du inte vill.

IMG_4700

IMG_4867 Fixar med vatten på landet ute i skärgården

IMG_4220. Julstökar med syrran.

Men trots din lathet så fick vi dig att gå 6 km i fjällen i somras, jag är fortfarande lite i chock över det. Du träffade också tomten på Tomteland och det var stort. Han kom dessutom ihåg vad du hade önskat dig i somras, bara en sån sak. Du gillar att åka båt och att åka till landet. Du älskar bollar och att spela fotboll, ser du en boll så kan du inte låta bli att spela med den. Du ska få börja på bollskola nu i februari, det har du längtat efter. Skidskola har du redan hunnit gå två gånger sen du fyllde senast. Förra året i Lofsdalen och i år i Idre. I år lossnade skidningen rejält och du fick till den där glasstruten (plogen hette det när jag var barn) och sedan var det åka av. Du åkte även en röd brant backe sista dagen i Idre, och det var väldigt duktigt och modigt av dig, starka ben måste man ha för att klara av det i din ålder.

IMG_4730 Du och jag på Nipfjället i somras. tänkt att du gick dit upp!

IMG_4661 Det var en allvarlig Folke som skakade hand med Tomten på Tomteland i juli 2015

IMG_4906 Uppe på Skuleberget i augusti

IMG_4436 Skidor lärde du dig åka redan förra året i Lofsdalen. Skidskola är en bra grej.

IMG_4157 Och i Idre i år så fick du äntligen till det där sista för att kunna bli helt självåkande i alla backar, grattis! Skidskola är en bra investering, både för humör och föräldraryggar.

Nu är du alltså redan fyra år, otroligt! Du är lite frustrerad över när du ska komma ikapp Tyra, och längtar till att börja skolan. Det gör Tyra med för hon ska leka med dig på rasterna säger hon. Haha, vi får se hur det blir med det. Fortsätt du bara att vara sådär självklar som du är, så ska vi se vad som händer det här året. Du gillar ju inte godis utan älskar choklad. Inte helt oväntat har du önskat chokladtårta idag. Men du har svårt att välja mellan fiskpinnar eller våfflor till middag.

IMG_3884

Tyra 6 år

2015-12-17 @ 06:00

Det känns verkligen som att det var nån månad sen jag satt och skrev ett årsinlägg till Tyra senast. Tiden är så himla relativ just nu, den går relativt supersnabbt kan man säga. Jag hade en intressant diskussion med en kollega för ett tag sen om just barn och tid. Han har bla en 12-åring, och vi diskuterade det här med att inte vilja somna själv, vilja vara med mamma och pappa osv. Att när barnen blir sådär typ 12 år så vill de kanske inte längre vara med förälder, man stänger dörren, man vill inte gosa. Och att det inte är hela världen att finnas till lite extra barnens första år, att tiden aldrig går att få tillbaka. Precis sådär känner jag just nu. Och att Folke har somnat på mitt bröst varje gång jag nattar från att han föddes, och att Tyra gärna somnar intryckt i min armhåla fortfarande, vad gör det om hundra år? När barnen blir större så reflekterar jag väldigt mycket över det där med tid känner jag. Räcker man till? Vart tar tiden vägen? Jag har aldrig ångrat att vi valt att prioritera tid i vår familj, att vi är hemma så mycket som möjligt även fast det är lockande ibland att jobba mer och tjäna mer pengar. Men vi har den möjligheten ekonomiskt och flexmässigt med våra jobb, alla har ju inte möjlighet att gå ner i tid. Man gör så gott man kan.

IMG_1980

Tyra, mycket har ju hänt sedan förra året. Det största är utan tvekan att du börjat i din skola. ”Bara” förskoleklass, men ändå, ett oerhört stort kliv jämfört med förskolan tycker jag. Det finns fördelar och nackdelar. Du har självt lyft dessa:

– Nackdelar är att det är mycket mindre fri lek och att bara få vara i flera timmar och leka. Det saknar du från dagis. Det finns tid för fri lek även på fritids, men den är mycket mera uppstyrd och det finns olika planerade aktiviteter att gå till om man vill det, som gympa, musik, bild, ateljén osv. Du saknar det där med att gå och skrota runt i flera timmar med bästisen Sander. Men vi försöker ge dig mycket gå och skrota tid hemma istället. Du är kreativ och behöver mycket fritid för att få utlopp för det där.
– Fördelar är att du får lära dig nya saker och att det är på en nivå som är mer anpassad efter dig. Även fast du är besviken att läs och skriv inte är på högre nivå, men det tar du igen hemma. Du läser och skriver mycket hemma. Skriver och ritar böcker, och har tagit två läsmärken från Akademibokhandeln. Du gick från ”extra lätt att läsa” böcker till ”lätt att läsa” böcker på nån vecka. Men du läser även korsord, i tidningar, på mjölk och flingpaket osv. All läsning behöver ju inte vara i böcker.

Du är en naturmänniska och i somras så var det tälta, fiska och åka båt som var dina önskemål, och alla lyckades vi infria. Du kan verkligen gå och cykla hur långt som helst, jag är så imponerad av dig. Du gnäller aldrig över att du är trött. Å andra sidan så behöver du en ganska rejäl dos av fysisk aktivitet per dag, annars blir du på så dåligt humör. Vi fjällvandrade och du var så stark som klättrade uppför fjäll med din vandringsryggsäck. När vi åker ut till landet, där man är utomhus hela den vakna tiden, trivs du som bäst. Du kan sitta och fiska i bokstavligen en hel dag och kväll. Du har aldrig tråkigt. Och du, precis som din pappa, uppskattar livet som mest är det inte finns några måsten, aktiviteter eller saker som ska göras. Du kan verkligen sitta på en sten en hel dag och vara nöjd med det. Ditt tempo är ett annat än samhällets.

IMG_4750
På toppen av Nipfjället, Idre. Vi gick i över 6 kilometer den dagen varav det mesta var brant uppför och du hade en fullpackad ryggsöck. Efter middagen den dagen ville du bowla i Idre. Svårt att trötta ut dig fysiskt.

IMG_2414
På väg nerför Nipfjället, Idre, juli 2015.

IMG_2033
Fiske hos Farmor och Farfar på Dalarö

IMG_2127
Kvällsfiske på landet

Det är svårt att skriva om dig utan att nämna lillebror. Ni är ett litet sammansvetsat team som bråkar och leker ihop ungefär lika mycket. Ni vet exakt hur man gör den andra upprörd, å andra sidan så vet ni också hur man tröstar och gör den andra glad. Ni leker bra ihop, både du och Folke kan verkligen gå in i lekar och leka länge. Bäst är fortfarande att få bygga ihop egna kojor, affärer, hus eller vad det nu kan vara. Jag är övertygad om att Folke är en av de bästa sakerna som hänt i ditt liv, och att du med honom har en livskamrat att dela livet med sedan. Han är även en stor stöttning för dig i situationer när du känner dig utsatt, då tar han ett stort kliv framåt och ansvar att vara lite av en uppmärksamhetsmagnet så att du slipper det.

Du har två saker som du gör förutom skolan. Friidrott och simning. Det är lagom tycker jag. Det passar dig också som är snabb och kan springa långt (längre än många vuxna) och gillar att hoppa och skutta, och vatten har du alltid gillat. På vintern blir inomhus-friidrott lite gymnastikinriktat med mycket styrka och rörlighet, och jag gillar att det är varierad träning, jag tror det är bra för att du inte ska ledsna. Men du vill spela gitarr också, och älskar att sjunga. Så i framtiden kommer det helt säkert bli musikskola för dig.

IMG_2216

IMG_1887¨
Hemma hänger du i allt.

Du har alltid gillar vintern och vintersporter, förra vintern var det så trist med lite snö. Vi hade tänkt att skaffa dig längdskidor om det kommit mer snö, nu får vi se hur vi gör i år. Men några norrlandsresor och så den årliga fjällveckan ger dig ändå lite utlopp för det där. Du börjar bli ganska bra på det där med slalom, och jag vågar knappt åka med dig. I vintras ville du bara åka med pappa eftersom jag skrek ”SAKTA NER” typ hela tiden. Trodde aldrig jag skulle bli en sån tråkig mamma, men jag får verkligen dödsångest av att se dig flyga nerför skidbackarna. Men det går ju bra, du har ju superbalans och riktigt bra kontroll över skidorna. Du hinner knappt äta lunch på en vecka när vi är i Lofsdalen, allt som är avbrott från skidåkning är helt värdelöst tycker du.

Jag har väl i de flesta andra årskrönikor över dig Tyra beskrivit dig som lite ängslig, tillbakadragen och blyg. Du gillar verkligen inte att stå i centrum. Men nu när du blir äldre så tycker jag ändå att vi kan slå fast att du är en känslig person. Du är inte ängslig och rädd, du är blyg och känslig, men du har en stark självkänsla och i trygga miljöer är du envis, stark och tar initiativ och mycket plats (och kraft från oss vuxna), då märker man inte av någon känslighet alls. Och här får nog man acceptera att du inte klarar av att säga hej och skapa ögonkontakt med människor du inte känner jättebra. Det går bra om man är hemma hos oss, men att möta dig på gatan och förvänta sig att du ska säga nått kan man bara glömma. Du uppfattas som ängslig i situationer där du inte känner dig trygg. Tyvärr Tyra, så är det så här, att i samhället idag så premieras man inte för att ha dina personlighetsdrag. Vuxna uppskattar barn som är extroverta, eller charmiga barn, som man ofta säger. Det är inte alla vuxna som har lyckats lära känna dig, och det beror på att alla inte ger dig den tid och den anpassning som du behöver för att du ska kunna slappna av och öppna dig. Du är trött efter en vanlig skoldag och behöver få komma hem och ta det lugnt. Vi försöker ju pussla så gott det går att du ska få chansen att vara hemma så mycket som möjligt, och minimera långa dagar i skolan. I början av terminen var det jobbigt för dig när du inte visste hur du skulle förhålla dig till att alla förväntade sig att du ville komma hem och leka med dem, det vill du ju inte, du klarar inte riktigt av det, än. Men vi sa att det är bara att vara ärlig och säga att du inte vågar/vill, men att de gärna får komma hem till dig. Det var en strategi som fungerade, och det är roligt att se att det finns fler barn i klassen som aldrig vill eller vågar åka hem till andra och leka. Men som sagt, i dagens samhälle så är det inte så poppis alla gånger att barn är introverta. Men i den vuxna världen sen så är dina kvalitéer att du lyssnar in, har ett otroligt sinne för detaljer och känner av och analyserar allt, en riktigt tillgång. Det ska bli spännande att se vad du gör i framtiden, jag tror att dina styrkor kommer att ta dig oerhört långt.

IMG_1191
Lofsdalen, mars 2015

IMG_1254
Lofsdalen, mars 2015.

IMG_4327
Bygger snögrotta med pappa hemma hos mormor, julen 2014.

I födelsedagspresent blir det en 20tums cykel med tre växlar, så kommer du kunna cykla ännu fortare och längre förmodligen. Spela spel gillar du också, vi har precis börjat lära dig lite kortspel och Othello, du spelar även schack i skolan. Vi försöker ju att minimera det där med Ipads till nästan noll, men ibland får du spela. Men det är väldigt sällan du eller din lillebror sitter med Ipad, så det är inga konflikter kring det där ännu. Vi brukar spela vanliga brädspel med er istället, jättekul nu när vi faktiskt kan spela vissa spela hela familjen. Folke vinner alltid den Försvunna Diamanten så just nu hatar du det spelet, typ. Du har jättesvårt att förlora och känna dig besegrad. Däremot har ni börjat spela/leka sånt där Playstation Motion spel, där man bla spelar lite olika sporter med hela kroppen. Vi köpte ett dansspel till er nu i julklapp som jag tror kommer roa er.

I somras ÄLSKADE du Allsång på Skansen. Alla program såg du, och två gånger var vi på plats på Skansen. I julklapp har pappa och jag köpt biljetter till finalen av Melodifestivalen, det kommer du gilla. Melodifestivalen följde du och lillebror hela förra vintern.

IMG_2285
Första gången på TV-sändningen kom du med i TV!

Just nu är du inne i en ganska trotsig period, jag hoppas det mattas av det här kommande året. Pappa och jag tror att det beror på att du märker att du blir större men har lite svårt att veta hur mycket som du kan bestämma över här på jorden. Vi jobbar mycket med att vara konsekventa och sätta tydliga gränser så du vet vad som gäller. Pappa tycker väl att han är bättre på det där än mig. Men när du är på bra humör så är du en riktig liten fröjd att vara med. Man kan verkligen gå och längta efter att få göra nått med dig, behöver inte vara nått komplicerat, stänga in sig på ditt rum med dig kan räcka gott och väl.

Du har klarat av vattkoppor också här för några veckor sen. Men det var inte så farligt, men skönt att ha det avklarat i alla fall. Du är sällan sjuk annars, så det var lite ovant när du blev febrig, men annars var det lite mysigt att stanna av och bara vara ett par dagar.

Ja, det var väl det. Nästa år kommer jag väl sitta och tycka att tiden sprang iväg även det året. Det ska bli spännande att se vad som händer 2016, och vad jag kan skriva här nästa år.

IMG_4898
På toppen av Skuleberget, augusti 2015

Folke 3 år

2015-02-11 @ 06:13

20120213-102847.jpg

Ja du Folke. På bilden ovan är du dryga dygnet. Det sägs att den som kommer sist in i en familj liksom hittar sin plats och tar sin roll, den som fattas. Du har verkligen armbågat dig in och i ärlighetens namn så kan jag liksom inte ens tänka hur vår familj hade varit utan dig. Älskade lillebror.

IMG_3433

Vi kan börja med dina smeknamn. Du var Folkisen som bebis, och så blev det på nått sätt Bilkisen, det säger jag och Tyra ofta. Jag har också kallat dig för bubben, men måste sluta med det efter att ha sett Morran & Tobias på SVT. Annars blir det mycket hjärtis också. Pappa kallar dig för Pelle Wille (Du heter ju också Per Wilhelm). Men ganska ofta så blir det PER WILHELM FOLKE! Högt! ofta ARGT! För du är en sån som man måste säga till ganska många gånger per dag. Kanske är vi lite för hårda mot dig ibland, men det är såhär vi gör för att uppfostra dig. Och du behöver en ganska stor dos av tillrättavisningar, men jag tycker att det funkar. Man vet att du har fattat när du skäms och springer iväg. När vi blir arga så gömmer du dig i tvättstugan eller under våran säng.

En vanlig morgon med dig innan man ska iväg till dagis kan te sig såhär:
– Du vaknar. Du gosar gosar gosar.
– Sen börjar dina kommandon. Mamma, gör det, mamma gör så. Jag vill ha det, Jag vill inte ha det. LYFT MIG! Jag KAN INTE (helt plötsligt) ta mig nerför trappen. JAG FRYSER! Jag måste kissa, NU! Jag tänker INTE äta frukost.
– Frukost klar. Du krånglar nån kvart innan du äter. Får du gröt vill du ha yoghurt. Får du rostmacka så vill du ha kall macka. Osv.
– Vi ska göra iordning oss. Mellan toabesöket och tandborstningen hinner du springa upp och gömma dig under sängen. Man måste hämta dig. Kämpa med tandborstning.
– Klä på sig. Mellan tandborstning och påklädning hinner du springa upp och gömma dig under sängen. Man hämtar dig. Man kämpar på med dina kläder.
– Här blir det oftast en farlig dötid på kanske 5-10 min medan man hjälper Tyra eller borstar sina egna tänder eller börjar packa ihop inför dagis. Får du några minuter sådär när du vet att vi ska iväg och du inte kan börja leka så kan lite vadsomhelst hända. Orkar inte ens rada upp de olika sakerna som du kan hitta på. Men det är mycket.
– Precis innan påklädning av ytterkläder brukar du försvinna. KURRAGÖMMA ropade du en morgon. Men du är alltid under våran säng. Man hämtar dig. Man får på en fleecetröja. Du springer iväg. Man hämtar dig. Du krånglar på dig overallen. Springer sen iväg. Man hämtar dig. På med skor, vantar, mössa, ut med dig.
TADAAA! Klara. Sen är det inga bekymmer att lämna dig på förskolan.

IMG_3460
Sommaravslutning på förskolan i juni 2014. Aldrig några tårar eller bekymmer att lämna dig, du är nog på förskola alldeles lagom mycket och efter en lång helg kan du längta lite efter kompisarna.

Men motsatsen till att man blir trött på dig är ju att man blir glad av dig. För det blir man. Trots att du sällan lyssnar när man ber dig om nått, så är du alltid annars en ganska hövlig kille. Du säger tack till allt, och förlåt. ”Tack mamma för smörgåsen”, ”Oj förlåt mamma” om du råkar tappa nått eller knuffa till en eller så. På julafton så frågade du så snällt när du fick se dina julklappar ”får jag öppna en julklapp nu?”. Du är en trevlig liten kille. ”Åh jag älskar dig” säger du ofta till din familj, inte bara mig och pappa och Tyra utan även andra delar av familjen. Du tar ju inget för givet på samma sätt som storasyster. Nu inför din födelsedag så har du varit så spänd på att det är bara DU som ska få paket, du kan inte riktigt fatta det. Du har velat ha ett kalas som Tyra också, och så sa vi till slut ja, och du blev så himla rörande glad för det där. Ett par kompisar från förskolan i en timme var här med sina föräldrar. Det var mysigt, och kul att lära känna några av dina kompisars föräldrar också. Vi känner Tyras kompisar och deras föräldrar mycket bättre än vad vi tagit oss tid till med dina kompisar. De som var här var Barbro, Wiola (och även storasyster Siw), Mille och Mia. Du hade valt nyckelpigor som tema och ni hade så skoj, första gången ni träffades utanför förskolan. Barbro och du är ju bra kompisar, och när vi skulle lämna inbjudningskortet hemma hos henne, och vi inte hade tid att stanna och leka, så blev du ledsen. Så vi ska absolut ordna så du får åka hem till henne en annan dag. Vi var så mycket bättre på det där med Tyra.

IMG_4383
Från ditt treårskalas med förskolekompisarna.

Storasyster Tyra är ju, needless to say, din stora stora förebild. Ni leker så himla bra ihop. Du fick ett lektält i julklapp. Och när ni leker så drar ni oftast det där tältet till vårat sovrum, och så börjar den stora leksaksparaden. Ni bär och bär och bär och bär leksaker och stolar från ditt rum till vårat rum. Jag frågade er VARFÖR ni alltid gör så, varför kan ni inte leka inne på ditt rum eller nere i lekrummet. Tyra svarade ”men erat rum är ju STÖRST mamma”. Rimligt och logiskt. Med Tyra så leker ni ofta att ni bygger ett hem, sen brukar du falla ur leken och hitta på lite egna saker. Ganska ofta är du ett djur, eller så är du på ridskola. Då tar du en käpphäst och rider runt helt enkelt. Du gillar också att flyga. Och du klättrar upp på bord, sängar och hyllor och kastar dig ut efter att du, varje gång, säger ”flyg fula fluga flyg”!. När man hämtar er på dagis så brukar du direkt fråga ”ska vi leka hemma Tyra”. Hon fräser nästan alltid NEJ ALDRIG men brukar i regel ångra sig när ni kommer hem. Förutom att göra hem så brukar ni fiska från trappan och så kan du ibland få sitta vid hennes skrivbord och så ”lär” hon dig pyssla.

IMG_9391
Första gången på slalomskidor var du precis inne på ditt tredje år, nyss fyllda 2 år. I år är du peppad till tusen inför fjällveckan eftersom att du vet att du ska, precis som storasyster, få gå på skidskola.

IMG_3672
Klättra emellan husen som Emil på Astrid Lindgrens Värld i juni 2014. Precis som Tyra så älskar du Astrid Lindgren. Pippi och Emil är favoriterna.

Du är en stor tjej. Så är det med det. Du får väl vara det då, du vill ju vara samma som Tyra. Det är mysigt att vara själv med dig, men du brukar alltid fråga när Tyra ska komma hem. När jag vabbade dig förra veckan så frågade du hela tiden när vi skulle hämta Tyra. Man får mer och mer tid själv med dig, Tyra är på kalas, på simning, leker med nån kompis. Du tycker säkert det är mysigt att få gå och fika med mamma och pappa själv och sådär. men lite synd tycker man om dig, för du vill ju också leka med kompis, du vill också gå på kalas och göra fiskdamm, du vill ju också bada i badhuset, du vill också gå på bio. Jag antar att det är livet som lillebror, och det är nog bara att inse att livet inte är rättvist. Du får tänka på att storasyster inte heller tycker att livet är rättvist. Ni har en tendens att endast se det som ni inte har eller inte får göra. Men när man tänker efter så gör ju vi vuxna det också. Ganska ofta det där klassiska ”men han har ju en blå klubba, det är ORÄTTVIST, jag fick ju en grön”.

IMG_3408
Ja, det syrran gör, det gör du även du. Man behöver ju inte övertala dig till att bli påskkärring direkt.

Favoriten är Pippi. Precis som Tyra i samma ålder. Du avgudar Pippi. Du vill ha allt med Pippi, se allt med Pippi, vara Pippi. Du kommer ihåg att du träffade Pippi i somras på Gotland, det pratar du fortfarande om. Även prinsessor och att dansa är en favorit. Frost gillar du. Du är bra på att lyssna när man hittar på saker med dig, som att baka och laga mat. Det gillar du verkligen. Och du lyssnar och gör som man säger, inget tramsande. Häller upp så fint, häller ut, rör runt. Lugnt och försiktigt. Annars är du mer en ”5 minutare”. Är du rastlös så gör du allt i några minuter innan du drar vidare till nästa sak. Först rita, sen pärlplattor, sen stämplar, sen leka med bilar, sen kulor, sen laga mat osv osv. Men du kan faktiskt fokusera och sitta still och göra saker också, men oftast hittar du det fokuset om man själv är med och är involverad och startar igång dig i nått. Sätter man sig med dig och Tyra vid ett bord och tar fram lite pysselgrejer och papper så kan även du sitta en bra stund och göra nått. Pärla halsband är en stor favorit, det gillar du verkligen. Och måla i målarbok.

IMG_4089
Du träffade faktiskt Pippi två gånger i somras, på Astrid Lindgrens Värld och på Kneippbyn på Gotland. Det här är från Gotland, jag tycker att, vad gäller just Pippigrejen, att Kneippbyn är bättre än ALV.

Du gillar också alla slags fordon. I födelsedagspresent får du ett par ”riktiga” arbetsfordon. Det kommer passa dig. Du gillar programmet Stora maskiner och älskar bilar som är just små bra kopior av stora maskiner, sådana man kan öppna alla dörrar och bakluckor på, och sådana man kan lasta in saker i. Du tar legobitar och lastar och håller på länge länge. Annars är det tågbana, klossar och duplo som är favoriter.

IMG_3763

Skridskor, åka skidor, cykla, hoppa studsmatta, hoppa och klättra i lekparker och bada tycker du om. Just nu hoppar du mycket från allt man kan hoppa från. Du är den late i familjen och gnäller gärna om du måste gå. Men övning ger färdighet, och bara man som vuxen kan hantera gnäll och bök så lär du dig alltmer att gå och ta dig fram för egen maskin du med. I sommar kommer allt ställas på sin spets då vi dels har tänkt att testa på att fjällvandra med er för första gången, och dels att det med stor säkerhet är goodbye till din vagn. När det blir vår kommer du cykla på balanscykeln överallt ändå. Du är besatt av pinnar och samlar ett par vart vi än går. Just nu behöver du två för att kunna leka att du ror din båt i vagnen. Har du ett par pinnar så är du ganska all set vad gäller aktivering ett tag. Det finns mycket man kan göra med pinnar.

IMG_4049

IMG_3900

IMG_4145

Sluta med blöja gjorde du förra året innan du fyllde två år, nappen slängde jag bort vid 1 år. Så det som är kvar är välling. Vi vill att du slutar med välling egentligen, men du har en tid kvar då vi är lite slappa och ger med oss. Det är bra med välling, men det är också en del skit i det, mycket saker som du egentligen inte behöver som äter tre mål mat om dagen. En kvällsmacka skulle räcka gott och väl. Men det är nästa sak på agendan vad gäller dig, välling. I sommar kommer vi inte resa med nån välling i packningen, bara så du vet. Du vägrar också förresten att sitta på potta eller tripptrapp stolen, så det är sålt det med. Du gör det du kan för att få vara stor.

Du är det av våra barn som sägs vara mest lik mig. Och så är det kanske. Även fast jag tycker att du är ganska lik pappa med vissa saker också, som det här med att bli tjurig och sur. Men i övrigt är du en ganska ”happy go lucky” typ av personlighet som sällan säger nej till något. Lite som mig. Mig kan man ju lyfta upp och sätta nästan vartsomhelst på jorden så kommer jag att anpassa mig efter ett par dar. Jag gillar miljöombyte och träffa nya människor, och det tror jag att även du gör och kommer göra. Kanske blir du min travelbuddy i framtiden och reser jorden runt med mig, när pappa och Tyra sitter och plockar stenar på en strand. Du är social och är gärna en liten teaterapa när vi får besök. Storasyster tycker nog att det här är ganska bra, för hon gillar att vara i bakgrunden, så vill du så får du all fokus. Och det vill du för det mesta.

IMG_3821

Det här är väl du nu när du är tre år. Jag har även frågat dig vad du vill bli när du blir stor, men svarar bara -vaddå? och ser helt oförstående ut. Så vi får lämna det till fyraårsdagen.

Tyra 5 år

2014-12-16 @ 06:00

IMG_4131

Ett år har gått sedan förra inlägget, ett år är en så lång tid i din ålder. Jag skrev då att du ville bli vattenballerina när du blir stor, och jag skulle återkomma när du fyllde fem vad du vill bli nu. Jag frågade häromkvällen och du gav mig världens mest uttråkade blick, suckade högt och svarade -men det vet väl inte jag NU mamma.

Du blir ju mer och mer av en människa. Det är ju uppenbart. Du har alltid varit klok, men nu kan man även resonera med dig. Precis som din pappa så är du en problemlösare och brukar ha svar på det mesta. För ett tag sen så skulle vi äta glass, du, jag, pappa och Folke. Folke är ju sån att han ena sekunden väljer en glass, och vi dubbelkollar, vi frågar, vi berättar övertydligt vilken glass som du tar, han står fast vid sitt beslut. Tills han ser DIN glass och då direkt blir tjurig eftersom han oftast ångrar sig om han inte får samma som dig. Men då hade du ju bästa förslaget: att pappa tar samma glass som dig, så skulle Folke ångra sig så kan han ju då få pappas glass. Supersmart ju.

Förutom problemlösning så har du fått din pappas nogrannhet. Jag och Folke, som inte ens har hälften, blir ibland tokiga på hur långsamma och jobbiga ni kan vara. Men däremot så har du helt garanterat inte ärvt din organisatoriska ådra från din far, den kommer från moi! Du HATAR när det är rörigt i ditt rum. Alla saker har sin plats och NÅDE den som stökar till. Du möblerar ofta runt bland leksakerna och gör allt så himla fint jämt. Du möblerar även en del i dockskåpet, och väver mattor på dagis och ritar tavlor som du dekorerar dockskåpet med. Du gillar ordning och reda och det gillar ju jag skarpt!

IMG_4003

Leker, det gör du hela tiden. Jag blir så förvånad när jag hör så många säga att deras barn har massor med leksaker som dem aldrig leker med. Du och din bror leker med ALLT, nästan hela tiden. Nu har ni ju inte högar med leksaker heller, vi har alltid varit ganska bra på att satsa på saker vi vet funkar. Nu blir det nästan till att byta ut DU mot NI, för här hemma så leker du och din bror med varandra nästan hela tiden. Ni bygger kojor, tar över ett rum och gör det till Villa Villekulla, en båt, ett hus, en stad, ja vadsom. Ni leker affär och väldigt ofta rollekar, vilket funkar fantastiskt bra. För då kan du vara den du vill, och Folke den han vill, och då när ni inte är er själva så blir ni också mycket mer toleranta mot varandra, underligt det där. Du klär nästan alltid ut dig till prinsessa eller en väldigt uppklädd dam, just nu mest Frost. Andra saker som du gör väldigt mycket här hemma är pyssel, pyssel och pyssel. Du är oerhört kreativ och driver ofta egna projekt. Du mår som bäst när vi inte varit till återvinningen på ett tag så du kan botanisera bland kartonger och annat skräp. Pärlplattor, pussel och att rita kan du också syssla med i evigheter. Men ofta när du sitter själv på rummet så sitter du och skriver, men jag återkommer till det senare. Du gillar verkligen att spela spel, och där har jag dåligt samvete. För tiden räcker inte alltid till, och det är helt omöjligt att spela med din bror. Men vi håller på och tränar honom. Men du gillar verkligen att få spela spel, granntjejerna kom över med en hel kasse med spel för några veckor sen, och det var ju succé. Levande charader var faktiskt ett spel som även lillebror kunde spela.

Men lillebror är nog en av dina bästa vänner, även om du säger Meja och Maja när man frågar. Ni leker och bråkar hela tiden, men det finns en väldigt varmt syskonkärlek mellan er. Ibland ska Folke sova över hos dig i din säng, och alltmer börjar du fråga Folke om ni ska gå upp på ditt rum och leka. Detta beror nog inte på att du blivit snällare mot honom och låter han vara med mer, utan på att Folke blir alltmer mogen och klarar av att leka dina lekar. Ni kan ha det jätteroligt i flera timmar nuförtiden. Ni bråkar mest om nån av er är trött och inte orkar med den andras tempo. Det här är den största skillnaden här hemma jämfört med förra året, då ni mest bråkade och nästan alla lekar slutade med gråt.
Vi har det väldigt lyxigt just nu pappa och jag som kan sitta länge på helgerna (oftast en hel förmiddag) och dricka kaffe, läsa och göra lite sysslor medan ni leker med varandra och roar er själva. Vi har börjat inse att de där ”värsta” bebis och småbarnsåren börjar att mynna ut i något lite mer behagligt vad gäller tempo och tid för sig själv här hemma. Men vi har fortfarande dagar då ni nästan river hela huset och skriker, men det blir alltmer sällan.

IMG_3914

I vintras lärde du dig åka slalom och den veckan i fjällen pratar du fortfarande om hela tiden. Jag älskar ju snö och vinter och det kan man lugnt säga att även du gör. Kanske inte en slump då du föddes i ett snöoväder som nästan orsakade att jag fick föda dig i en ambulans. Vi hade bestämt att du skulle heta Amelia, men dels för att du såg ut som ett penntroll när du föddes, och dels för att alla gick runt och pratade om snöyran så vart det helst plötsligt en Tyra du var istället. Men du är ett vinterbarn, på alla sätt och vis. Slalom var din grej, en orsak till det tror jag beror på faktumet att det är nått man kan göra utomhus, dessutom spännande med liftar och allt sånt. Du är en ganska tuff tjej och säger aldrig nej till nya utmaningar. Du är fortfarande blyg och väldigt väldigt avvaktande, men samtidigt så är du ganska kavat och klarar utmärkt att vara själv på din musikskola och simskola. Just musikskolan älskar du verkligen, att få sjunga och göra musik gör dig glad och på önskelistan i år till födelsedagen finns en keyboard/synt. Du får nog ta pianolektioner i Kulturskolan så snart du når skolåldern. Men du är fortfarande först och främst fysiskt aktiv och älskar allt som har med rörelse och utelek att göra. Cykla, åka skidor, bada…listan kan göras lång.
Du var ute och sprang i Alby med pappa för vi misstänkte att det kan vara nått du gillar. Och det gjorde du såklart, efter två varv och nästan 2 km så sa dock pappa stopp trots att du ville springa mer. Nästa gång utökades rundan och nu kan man ju säga att vi har en liten kompis med oss om vi vill ta en löprunda i lugnt tempo. MNär du får röra dig så blir du glad och harmonisk, återigen känner jag ju igen mig i det där.

Ibland kallar vi dig skämtsamt för en liten tant. Hoppas du inte tar illa upp. Men det är inte många i din ålder som gillar att åka runt till olika kyrkor på Gotland och som vill köpa vykort från varje kyrka. Inte heller är det många som skriver prydnadssaker på sin önskelista, men sån är du. Apropå Gotland så är det ett ställe som du gillar. Vi har för andra året i rad varit där den veckan som skolan startar, och det har varit en toppenvecka. Inte så mycket folk, fortfarande varmt och så kan man vara med den sista dagen på medeltidsveckan. Du fastnade helt i att plocka fossiler i somras, och en hel dag på Fårö så satt Folke och jag uttråkade i ett hörn på en lång stenstrand medan du och din pappa grävde i timmar. Du föredrar att vara ute, och åker hellre till äventyrsstigen i Tyresta än leklandet Kaatach (men vem gör inte det?). I födelsedagspresent ska du få din första vandringsryggsäck på 18 L. Och det är nog bra att du får bära lite mat du med, för i skogen äter du ett halvt paket korv när vi grillar. Dessutom är det ju halva grejen med skogsvandringar, att få bära sin egen ryggsäck.

IMG_3945
En typisk kväll i Visby, du och pappa plockar sten, vad annars?

IMG_4111
Fårö är ju paradiset för en stenplockare!

Havet gillar du ju och att vara ute på Kovilan, lantstället. Där plockar du återigen stenar, men även snäckor, och håvar småfisk. Jag satt och framkallade kort från 2014 och frågade om du ville ha några i ram på ditt rum. Du valde två kort från Kovilan och ett från Rögrund där man ser dig och Folke i förgunden och havet i bakgrunden. ”Det är så vackert med havet mamma, och fina färger i de korten” säger du. Åka båt gör du gärna i flera timmar och då kan du minsann sitta helt stilla och finna lite ro i den annars oftast sprattlande och springande kroppen. I somras kom du på att skicka flaskpost, så nu väntar vi på att nån ska hitta den där flaskan!

IMG_3760
Det här är favoritkortet från Rögrund

IMG_3864
Du och lillebror fiskar på Kovilan

IMG_3841

IMG_3837
Ja som sagt, fiska kan du göra länge. Typ en hel dag.

IMG_3881
Typiskt kvällsnöje i skärgården. Du, jag och bilkisen (så kallar vi Folke).

Men sen är du också fruktansvärt disträ. Det här kostar mig en halvtimme mindre att sova på morgonen, man vet aldrig hur lång tid det kommer att ta att få dig utanför dörren. Det är inte så att du är trotsig, utan liksom bara disträ. Man kan be dig gå på toa och börja borsta tänderna men 5 minuter senare så har du fortfarande inte kommit in på toa för att du har hittat nån papperslapp eller kula på byrån som du dagdrömmer med. Man ber dig gå upp och klä på dig och kommer upp en stund senare och du har börjat att flytta om lite bland böckerna. Lite roligt var det för ett tag sen när jag bad dig gå upp och borsta håret, och du ropar tillbaka ”vad var det nu igen som ska göras mamma?”. Disträ till tusen. Och stressar man på dig så blir det bara värre, man måste hitta en hårfin balansgång där på morgonen. Tur att vi bara har 4 dagar i veckan som är vardag, och av dessa lämnar jag kanske en eller två. När Markus lämnar är det aldrig bråttom och ni kommer ganska sent ner till dagis eftersom han jobbar skifttider. Men jag har oftast en tid som ska passas och nästan varje gång efter att jag lämnat er och jag sätter mig på bussen mot jobbet så tänker jag att det är snudd på ett mirakel på att man lyckas lämna er två på dagis.

Att börja skolan tänker du en del på. Skolan kommer passa dig också, du är vetgirig och har i princip lärt dig att både läsa och skriva själv, jag och pappa har verkligen bara haft en biroll. Du har en mängd olika anteckningsböcker som du i några år har hållit på och skrivit i. Vi har fått säga bokstäver och du skriver. Tills du en dag här för några veckor sen upptäckte att du faktiskt kan själv. Och nu skriver du helt själv, ibland är det svårt att tyda eftersom du skriver som det låter och utan mellanslag, men oftast ser vi precis vad du skriver. Du har fotografiskt minne så det bidrar nog. Läsa kom det med av sig själv och du blir fortfarande förvånad när du lyckas läsa ord. Men när vi fattade att du ville läsa så lånade jag några böcker på bibblan till dig för att träna. Men de var så svåra, så du får nog vänta till skolan börjar. Men du lär dig nya ord ändå hela tiden. Idag såg du en affisch och blev så glad och lite förvånad ”mamma det står Tomtemor där! Jag ser det utan att veta det!”.

Favoritfärger är rosa, lila, silver och guld. Du är noga med vad du tar på dig och matchar kläderna hyfsat bra. Vi har väl inte samma klädsmak riktigt, ännu. Favoritmat är köttbullar, korv och lax. Du har alltid varit allätare men nu så har du börjat att vägra vissa saker, fröknarna på dagis säger att det är normalt. Apropå dagis så är det ett ställe som du gillar. Jag frågade i går vad du gillar mest med dagis och svaret där var; – allt. Det är du som initierar lekar och det händer alltid saker kring dig säger fröken. Du tycker det är roligt och blir ofta sur när vi kommer och hämtar, då är du ofta mitt uppe i nån lek. Vi är så himla nöjda med ditt dagis, sen du började har inte en enda fröken på hela förskolan slutat eller bytts ut. Även vikarierna när nån är sjuk är typ samma som du alltid haft. Så du har haft samma pedagoger runt dig sen du skolades in, och med din personlighet så är det en väldig fördel. Du gillar rutiner, att saker inte förändras, i det finner du trygghet. Och när du är trygg så märker man det. Ibland när du blir sådär avvaktande i vissa situationer så vet vi att det beror på att du känner dig utsatt och otrygg, och vi brukar försöka skydda dig och låta dig gömma dig bakom oss eller sitta i knä. Man ser på dig att ditt hjärta slår fortare.

IMG_4054IMG_4055
Men tuff det är du, här med pappa på Kneippbyn, jag tyckte själv att det var lite för högt….

Så det var lite om dig just nu. Du är inte kvällstrött längre, så man får ofta en timme med dig på kvällen som är lite lugnare när lillebror har somnat. Det är skönt. Speciellt de där dagarna när du är så arg på oss hela tiden, jag vill helst att saker och ting lugnar ner sig innan man ska sova och att man får gå och lägga sig utan att vara arg eller ledsen. Vi har börjat läsa mycket kapitelböcker och har plöjt igenom alla Sandvargen böcker i en rasande fart, ett boktips! Du har börjat drömma en massa, ofta kan man tolka det som mardrömmar. Men efter att du en natt vaknade till och var så ledsen och nästan skrek, och du sen berättade vad du hade drömt, så undrar man ju hur läskiga drömmarna är egentligen. Den gången hade du drömt att Folke gick in på ditt rum och tog nått han inte fick. Suck, Tyra. Som tur är så delar ni de flesta leksaker och dem finns i lekrummet på bottenvåningen, men dina finsaker står i ditt rum och bara en dåre skulle ge sig på att sno nått ifrån dig.

Du har längtat och längtat efter den här dagen i flera veckor, din födelsedag! Jag är helt säker på att du blir riktigt glad och nöjd med tanke på allt fint som jag vet att du kommer få idag. Mycket finsaker, friluftsgrejer och pyssel blir det!

IMG_4201

Folke 2 år

2014-02-11 @ 08:00

Folke3Folke2Folke1

Så har vi då återigen en 2-åring i vårat hus. Håhåjaja. 2-åringar är så fantastska på alla sätt och vis, väldigt envisa och kungar i sina egna världar. Folke är inget undantag, han är inte kung, han tror att han är enväldig härskare. Han är även en master of destruction. Men det som är så fantastiskt med en 2-åring är ju att i en stund är dem störst i världen, för att i nästa kunna kura ihop sig i ens famn och bli en trött sovande klump som är varm, och får man en sån i famnen så bara sitter man och snusar och snusar som på en bebis.

Folke alltså, du är ju som en ångvält som river och sliter i allt som du kommer åt. Tyra är precis tvärtom, hon samlar och sparar och har en alldeles egen hylla för sina ”finsaker”. Den hyllan går du direkt på när du är trött eller sur, du vet att plockar du nått där så får du garanterat uppmärksamhet. Ofta en smäll, men Tyra har på senare tid börjat göra som oss vuxna. Hon behärskar sig och slår inte, men ilskan väller ju ut i skrik istället, precis som på en frustrerad vuxen, så får du inte blåmärken så får du tinnitus.

Folke2

Hörredu Folke, jag vet inte hur du blir som skolpojke, tonåring och vuxen. Men om lite av din envishet och starka integritet följer med dig upp i åldrarna så kan du nog lyckas med vad som helst. Du säger nästan aldrig ja, bara till glass. Din första spontana reaktion är alltid nej, och du springer alltid åt motsatt håll när man ber dig om nånting. Allting som betyder att du måste göra nått vi ber om är förenat med stora protester, trots och skrik. Du gör helt enkelt inte vad du blir tillsagd att göra. Du har fått farmor till att bära dig från dagis hem medan Tyra får dra vagnen. Bestämd och orubblig.

Du står din syster nära. Sedan du föddes har ni bara varit åtskiljda de nätter som du legat inne på Sachsska, och då har hon alltid kommit på morgonen igen. Det första du gör de flesta morgnar är att fråga efter Tyra. Ibland får hon åka iväg på sådana saker som stortjejer får, och då är du hiskeligt förbannad och sur. När hon inte är hemma och du är ensam går du runt och bokstavligen morrar. Du hatar det.

Du gillar djur och bilar, älskar Pippi. Du älskar att bada och simma, du brukar vägra sitta i vagn och kan gå ganska långt för egen maskin. Du är en uteunge och i somras så lekte du och Tyra ute i princip hela dagarna och kvällarna med avbrott för lite mat och regn. Jag tror faktiskt inte ni tittade på TV på nästan hela sommaren. Varken du eller din syster har ro i kroppen till att sitta och titta på saker, ni leker hellre. Inomhus är det mest låtsaslekar med storayster där ni bygger era egna världar, eller så lagar du mat. Du är gärna i hemvrån även på dagis. Du gillar bebisar och dockor, att städa och fixa och dona. Du är ganska ordningsam emellanåt, även fast du gör mig TOKIG när du häller ut alla pussel i en hög på golvet. Och då har vi många pussel, allt från knoppar till Tyras 100-bitars. MÅNGA bitar blir det Folke.

Du är fortfarande krånglig vid maten, många dagar krävs det en stor portion tålamod för att få i dig en måltid. Men det går, men grejen är att du inte kan sitta still den tiden som det tar att avsluta en middag. Du blir som en vattenamöba som liksom glider ner så fort du ska sitta på en stol, du liksom flyter ner på golvet, lealös. Men vi är vana och huvudsaken är att du äter och växer. Din astma är så himla mycket bättre den här vintern, och hitills i år har vi inte behövt besöka sjukhuset akut. Det är så otroligt skönt, det var lite för mycket föregående år med alla dessa sjukhusbesök.

Varje kväll när du har somnat så saknar jag dig och dina kramar nästan direkt. Jag är väldigt förtjust i dig, och hoppas att vi har många år kvar av mys, pussar och kramar, du är min lilla solstråle. Och du är världens bästa Folke.

Tyra 4 år

2014-02-06 @ 22:45

Tyra1
När du fyllde fyra år var det väldigt spännande, och lite nervöst också.

Och så satt jag och bläddrade igenom bloggen för några veckor sedan och inser hur himla bra den är vad gäller att dokumentera ner vissa saker. Så jag bygger på med Tyra 4 år. Tyra, nu är du väl kanske 22-23 år när du kommer på att du ska in och läsa bloggen, hoppas att du har ett fint liv, och att du lurar av oss en massa pengar som går till onödigheter och konstiga resor. Har du använt dina sparpengar till en insats i lägenhet? Eller har du träffat en kille på Bali?

Tyra2
Ditt allra första ”riktiga” barnkalas med bästisarna från dagis. Du var noga med vilka som skulle bjudas, och vi gick runt och lämnade inbjudningarna direkt i allas olika brevlådor Allt var mycket högtidligt.

När du blev 2 år var det lite som en chock för systemet hur mycket jobbigare det kan vara att vara förälder till ett barn och inte en bebis. När du var 3 år så var vi så vana vid skrik, gråt och evigt tjat att man liksom inte gnällde över det längre, man accepterar ju att det är en del av småbarnslivet. Men så nu är du fyra år, och det ÄR en mycket lugnare person vi har att göra med. Visst bråkar vi, men vet du, ibland har DU rätt och VI får backa. Ibland tjatar vi för mycket och inser inte att du vet och kan mer än vad vi tror, och det är så skönt att du säger ifrån. Det som skiljer en fyraåring från yngre barn, åtminstone vad gäller dig, är att du fått ett extensiellt värde. Du ser dig själv i ett sammanhang nu, och du börjar lägga det där livspusselbitarna på plats. Du förstår att om du gör nått så påverkar det andra. Och det är en bra förändring. Man behöver aldrig tjata längre om basala saker som kläder, potta, tandborstning och mat. Sånt flyter på bra. Men där har du en lillebror som gör oss gråhåriga istället. Och ibland är du så snäll, speciellt när jag är ensam med er, och hjälper mig med att locka och lura Folke till potta/tandborstning/mat/kläder. Du kallar han för skrikisen, eller fähund. Det sistnämnda beror på Astrid Lindgren. Men älskar din lillebror, det gör du högt och heligt. Han betyder väldigt mycket för dig.

På dagis så säger dem att du är en riktigt bra kompis. Det är du som ofta initierar lekar, och är noga med att fråga alla kompisar om dem vill vara med. Och det märks att du är en bra kompis, för många vill leka med dig och följa med oss hem. Du är en snäll storasyster och står din bror mycket nära, med det tillkommer en hel del tjafs mellan er två. Även fast du och Folke alltmer leker ihop. Det ni mest gillar att leka är att ta ut ungefär alla leksaker till vardagsrummet, och bygga båtar, tåg, bilar och åka iväg med. Det måste alltid finnas kuddar med så ni kan sova när det blir natt. Du är fortsatt en aktiv och fysisk tjej, du gillar att vara ute och röra på dig. Cykla, bada, åka skridskor, pulka, promenera, springa och gå på jympa, det är dina favoriter. På dagis går ni ofta i skogen och det är något som du verkligen uppskattar. I princip varje måndag så åker du, jag och Folke till badhuset. Du blir sådär glad som man själv kom ihåg att man blev som barn. Man kan se hur det pirrar i hela dig och du kan bada ungefär hur länge som helst. Så just nu är badhuset din absoluta favorit.

Tyra3
Världens bästa Tyra. Nästan jämt busig och skrattig. Du är så fantastisk på alla sätt och vis.

Du är nyfiken och gillar experiment. Du visar oss ibland vad ni gjort för experiment på dagis, och du vill ofta ha svar på saker som vi kanske inte alltid vet, då tycker du att det är spännande att man tar reda på det tillsammans. Vart tar vattnet vägen i badkaret? Hur blir det åska? Vart bodde dinosaurierna? Du fortsätter att vara väldigt språklig, och nu vill du hela tiden veta vad saker heter på engelska, tyska och spanska. Mamma vad heter det på engelska? Frågar du tusen gånger per dag, och du har minsann lärt kompisar att säga My name is på dagis. Du vill gärna åka till Kap Verde, Borås och Grekland säger du.

Nä men annars flyter det på. Du går på dagis 4 dagar i veckan vilket är helt lagom för dig. Måndagar är våran speciella mysdag och jag brukar inte hålla på med några ärenden, utan vi hittar på stillsamma saker. Ni är ute nästan hela dagarna på dagis, så nu vintertid så passar vi på och grejar inomhus med pyssel och spel. Du fick en massa nya spel och pussel i jul, och min favoritstund på hela veckan, förutom när man hämtar er på fredagar på dagis, det är när Folke precis har somnat för dagen på måndagar, och du och jag sätter oss och spelar nått. Även fast du fortfarande envisas med att fuska i allt, utom yatzy. Du har precis lärt dig att spela UNO, och det är JAG väldigt glad för, jag älskar UNO.

Din favoritstund på veckan, förutom badhuset, är nog de lördagar som du orkar hålla dig vaken. Då när Folke har somnat så ser man hur du njuter av att vara uppe med oss. Vi lyxar ofta till det med lite snacks eller glass, och du säger ofta hur mycket du gillar det där. Vi brukar titta på TV, jag och pappa, och du brukar fixa med ditt; rita, måla, pussla. Tills du efter nån timme brukar böna och be om att få lägga dig i sängen. Du är kvällstrött.

Nu får vi se vad som händer fram tills du fyller fem. Just nu vill du bli ballerina när du blir stor, helst vattenballerina. Jag ska fråga igen när du fyller fem.

Hej då!

2013-09-18 @ 21:17

Jag har länge funderat på att sluta blogga, och nu känner jag att det är dags. Bloggandet har varit toppen på alla sätt och vis, men allt har ett slut. Jag kan ju inte skriva om barnen hur länge som helst, och inte har jag nått annat bra att skriva om. Jag kan varken pyssla, baka, laga mat eller ge bra träningsråd.

Jag tycker Tyra börjar bli för stor och egen för att jag med gott samvete ska kunna skriva om henne på det viset som jag vill kunna om jag har en blogg. Och istället för att vela och fundera på det så är det lika bra att sluta. Kanske startar jag upp en blogg om nått annat roligt, men då måste jag först skaffa mig andra kvalitéer.

Men fyra år har det snart blivit, mycket har hänt! Och allt finns dokumenterat i bloggarna, det var tanken med bloggen från början. En slags betraktelse över några hektiska år som man ändå vill komma ihåg.

20130918-204540.jpg

20130918-204549.jpg

20130918-204559.jpg

20130918-204607.jpg

20130918-204615.jpg

Tyra, min förstfödda. Föräldraledigheten med henne var oslagbar, på ett sätt jag tror man bara har det med sitt första barn. Hon är idag klipsk men fortsatt försiktig. Hon har ett oerhört sinne för detaljer och minne som en häst. Hon ser och hör allt, och bearbetar världen genom att rita och skapa.

20130918-210014.jpg

20130918-210026.jpg

20130918-210036.jpg

20130918-210045.jpg

Så kom han då äntligen, en iskall dag i februari. Våran älskade lilla Folke. Sitt namn fick han redan i början av graviditeten och han var på många sätt med oss redan 9 månader i magen. Andra gången man är gravid ligger fokus så mycket mer på slutprodukten än på själva graviditeten, bebisen är mer verklig redan innan den föds. Stunden när Tyra får se lillebror på BB har jag samlat på mig som ett mycket speciellt minne, som kan bli oslagbart.

Föräldraledigheten med Folke var underbar den med. Men det var mycket mer inrutat med dagis och aktivering av storasyskon. Jag har nog heller aldrig känt mig så ensam som jag gjorde då, jag längtade verkligen över mer vuxet sällskap. Markus var tvungen att resa bort en del i början av Folkes liv, och det var så tufft mentalt och fysiskt så jag repade mig nog aldrig helt, lägg därtill till alla inlagda nätter på Sachsska och all den ångest och oro man bar på. Det var först när jag började jobba igen som livslusten kom tillbaka på allvar.

Folke är energisk, glad och påhittig. Han är överallt jämt, men alltid med ett leende på läpparna. Han säger alltid hej och hej då till alla människor han ser. Får han kontakt tvekar han aldrig att berätta sin livs historia. Han älskar lastbilar och Pippi. Bygger helst med klossar och är aldrig så lycklig som när
Tyra leker med honom.

Jag finns fortfarande på Instagram; lin_san

Ha det nu så bra alla där ute! Och tack för att ni läst!

Snälla storasyster Tyra

2013-09-12 @ 23:07

20130912-230511.jpg

Folke ser ju väldigt mycket upp till Tyra. Fladdrar hon med en arm så gör han samma sak, sätter hon på sig skor så gör han det osv osv osv. Han gör i princip allt som hon gör. Tyra är å andra sidan väldigt trygg i nya situationer med lillebror, hon som annars är av en ängslig natur. Hon är inte det barnet som gillar bebisar och småbarn, men sin lillebror har hon full koll på. Hemma bråkar de ofta, men det handlar ofta om vem som ska ha vad, vem som kommer först och sådana saker. Båda två är specialister på att läsa av varandra, och ofta vet den ena vad den andra har i görningen, och så blir det ett himla liv när dem trilskas. Men det är ju det som är syskonlivet. Tyra kan ju oftast inte alla förstå varför man ska hitta på saker utan Folke, och Folke han är skitsur när inte Tyra är hemma. Går mest runt och morrar och har inte lust med nått.

På dagis verkar det ha blivit lite av en snackis bland pedagogerna den stunden när Folke hittar Tyra på gården. På eftermiddagarna går hans avdelning nämligen över till där Tyra är. Och han blir så sjukt glad. Jag har bevittnat detta på håll och det är sanslöst roligt. Även Tyra gillar det här, hon blir direkt storasyster Tyra. När jag har hämtad båda på samma gård så har hon stått precis bredvid och vaktat på honom när han gungar eller liknande, eller så har han stått klistrad bredvid henne när hon gör nått.

Idag när Markus hämtade hade hon och Folke lekt tillsammans. Hon hade gått och hämtat lastbilar ut förrådet och fixat till Folke. Så himla snällt av henne. Det gör mig innerligt glad.