Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Barnens rutiner

2013-09-05 @ 12:50

barnen blogg

Gud vad härligt det är att läsa om att fler har samma slags upplägg och rutiner som vi har. Jag läste på Kakkakaffe igår om just hur den familjen lägger upp sina dagar, och det liknar ju våran till stor del.

Vi bygger också upp våra dagar i tre olika pass. Våra dagar utgår från mat och sömn. Det har liksom bara blivit så, och vi trivs bra med det. Det enda som fick flyta runt lite hela det långa sommarlovet var nattningstider. Vi nattade barnen när de vart trötta, en stor fördel med det var såklart att de sov mycket längre på morgonen också. Men nu när dagis dragit igång så har vi fasta läggningstider på vardagarna, men det är bara för att barnen ska orka en hel dag. På helgen får man vara uppe lite längre hos oss, fredagar stupar de nästan jämt vid 19-tiden ändå. Får Tyra sova på dan på lördagar så kan hon orka vara vaken en stund på kvällen och mumsa popcorn och titta på nån film.

En ledig dag har vi som sagt tre olika pass; ett förmiddagspass, ett eftermiddagspass och ett kvällspass. Lunchen och middagen är dagens hållpunkter, och vi planerar utefter dessa. Vi äter tex alltid lunch vid halv tolv, och åker vi iväg innan lunch så ser vi till att vi har en matplan. Antingen ta med egen mat eller så vet vi vart vi ska äta. Har man ingen matplan så slutar det oftast i mycket lågt blodsocker på alla familjemedlemmar. Samma sak med middag, vi äter nästan alltid vid fem/halvsex, och vet alltid i förväg vad eller vart vi ska äta. Är man bortbjuden så kan man såklart inte ställa krav på när maten ska serveras, men sånt löser sig alltid ändå med frukt och sen mellis.

Förmiddagspasset varar fram till 11-tiden. Nån slags aktivitet måste styras upp inom den tidsramen. Behöver ju inte vara nått avancerat, men sitta inne funkar inte på våra barn. Nu under det här halvåret så är det oftast en tur i skogen och plocka blåbär, studsa på studsmatta, gunga och cykla som tillhör ett vanligt förmiddagspass. Här funkar det oftast bäst på hela dagen om en vuxen vill åka iväg och träna, handla, städa osv. Förmiddagar är ganska stillsamma hos oss, mittemellan frukost och lunch är barnen hyfsat civiliserade.

Efter lunchen så måste Folke sova, helst två timmar men minst en. Är vi hemma så vilar Tyra framför nån film eller ritar eller nått sånt. Men det ska vara stillsamt.

tyraipad

Eftermiddagspasset startar vid 14-tiden med mellis. Folke är ingen melliskille, men Tyra brukar äta en smörgås. Sen är det full fart fram tills middagen. Är det helg så hittar vi i princip alltid på nått på eftermiddagarna, antingen hemma eller åker iväg. När barnen varit stillsamma ett par timmar mitt på dagen så måste energin ut ut ut.

Kvällspasset är efter middag fram till nattning. Jag ser helst att man orkar släpa sig ut efter middagen. Barnen är ofta trötta och lättretliga efter middagen, men sålänge man är utomhus så brukar det mesta funka bra. Den senaste tiden har Tyra kommit på att man kan leta burkar och panta dessa, så många kvällar har vi cyklat och letat burkar i diken och sen ska de pantas direkt i affären. Folke är nöjd bara han får cykla. Dessutom blir dem lite sådär extra trötta om man hittar på nån fysisk aktivitet innan det är dags att köra ”nattningsracet”, barnen slappnar av så mycket lättare. Nattning hos oss är ganska okomplicerat men förknippat med extremt rutinberoende, som innebär att barnen vet exakt vad som kommer hända och när. Folke kan absolut skrika när han ska somna, men det varar oftast några minuter och han brukar nöja sig med att man kommer och pussar en extra gång. Tyra har aldrig varit några problem, förutom att hon kan ligga och skruva sig om hon inte är tillräckligt trött.

En normal kväll så påbörjar vi nattning kl 19. På sommaren har som sagt deras trötthet fått avgöra, men det har sällan blivit att barnen inte sover kl 20, de är inga kvällsmänniskor. Ibland är Folke trött redan vid kvart i sju, och då nattas han då. Annars är den sedvanliga gången att båda får välling samtidigt, men:
Folke fixas i ordning innan vällingen, så när han har druckit klart så nattas han direkt.
Tyra görs i ordning efter vällingen; potta, tandborstning (här har i regel Folke alltid redan somnat), pyjamas och nattsaga.

När jag är själv med barnen och Tyra är jättetrött, så får hon välling först. Sedan gör hon sig i ordning för kvällen samtidigt som jag gör i ordning Folke. Sen får Folke sin välling i Tyras säng när jag läser nattsaga. Med välling så ligger han gärna och lyssnar och tittar på bilderna, även om boken är för lång för att han vanligtvis skulle orka lyssna (jag älskar välling och den förmåga det har att varva ner mina barn i nått slags trans). För Tyra är nattsaga starkt förknippat med nedvarvning, det funkar så himla bra, så det skulle vara svårt att tumma på den rutinen. Med Folke har vi inte börjat läsa nattsaga än, det hade vi vid samma tid för Tyra. Men jag tror att vi börjar närma oss det, att nattsaga kommer funka även på honom. Men då får det bli så att även han görs i ordning efter vällingen (egentligen vill jag att han gör det nu också, mest för att tömma blåsan och borsta bort vällingen från tänderna, men sålänge inte nattsaga funkar som nedvarvning, så är det så praktiskt och lätt att lägga han direkt efter vällingen, han är så lugn och stillsam då, halvsovande), och så får man läsa en gemensam nattsaga för barnen. Med bara två år mellan syskonen så är jag ganska säker på att dem kommer gå och lägga sig i stort sett vid samma tid jämt, speciellt med tanke på att Tyra är så kvällstrött.

Såhär ser våra inrutade dagar ut, men vi är vanemänniskor och älskar det förutsägbara och rutinmässiga. Men som sagt, får hela familjen äta och sova regelbundet så är vi en mycket lättsam och glad familj. Och vi är aldrig knussliga med att ändra på och stuva om, men vi längtar alltid tillbaka till det vanliga när vi frångår rutinerna.Kommentera


9 + = femton