Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Förkylningsastma och vintern

2013-09-12 @ 10:07

20120326-100456.jpg
Första gången han fick problem med andningen var han bara ett par veckor gammal, och vi fick stanna en natt för observation och inhalering på barnsjukhuset.

Folke har ju som sagt förkylningsastma. Vid 9 veckors ålder fick han lunginflammation och ett slags RS-virus samtidigt. Då var han bebis och det var svårt att se exakt hur sjuk han verkligen var. Men en sköterska dröjde sig kvar extra länge den där torsdagen när vi kom in, och efter nån timme så sa hon, ”ja nu känns de säkert att jag lämnar en liten stund”. Så det såg nog inte så bra ut. Det jag minns från den gången är den snälla och kunniga personalen, man kunde liksom känna att de hade vart med förr. Och då sänks axlarna ett snäpp trots att man är så nervös och ledsen så man vill kräkas nästan hela tiden. Och så den där syrgasmaskinen som larmar i tid och otid och man liksom studsar till varje gång det tjuter.

20120416-195910.jpg
Folke 9 veckor gammal med virus och lunginflammation

Sedan blev det ett par vändor till med övernattning när han fått i sig lite snällare virus, men som ändå satt sig på luftrören. Folke fick ganska snart konstaterat förkylningsastma, och efter en övernattning på akuten i oktober förra året, efter en helt symptomfri sommar, fick vi en rejäl utredning och astmamedicin hemma. Resten av hösten och vintern klarade vi oss bra med våran Flutide (långverkande kortison som ska se till att luftrören inte blir inflammerade) och Airomir (som man tar vid astmasyptom för att vidga luftrören).

20121015-194423.jpg
Folke efter en natt på Sachsska i oktober 2012, 8 månader gammal

Men så en vecka innan han skulle fylla ett år, i början på februari, så fick Folke RS-virus. Det virus han fick var väldigt argt, och läkarna sa att det var en sån RS-säsong, med väldigt elakt och kraftigt virus. Efter ett par vändor till akuten, vårdcentralen och astmamottagningen i tre dagar, så fick vi slutligen åka ambulans in till Sachsska. Folke hade en väldigt låg syresättning, snabbandad, absolut likblek och helt slut. På akuten blev han ännu sämre, man försökte med adrenalin både att andas och intravenöst rakt in i blodet, och ventoline, men inget hjälpte. Tillslut pep alla slags maskiner runt Folke, då kom det en stort gäng med grönklädda människor, tog britsen vi låg på och körde oss rakt in i akutrummet. Där blev det fler sprutor för Folke, med adrenalin och nått annat, och mer syrgas. Tillslut lugnade han ner sig, slappnade av lite, och andades igen. Det var skönt. Han blev kvar ett par dagar på Sachsska, hade det jobbigt att andas och syresätta sig i två dagar innan det vände och vi kunde åka hem dagen innan han fyllde 1 år.

20130206-203054.jpg
Folke på Sachsska i februari 2013, några dagar innan hans 1-års dag

Vi har fått bra hjälp efter alla dessa besök med Folke. En sköterska från Sachsska ringer lite då och då, och henne kan vi också ringa och fråga direkt om det är någonting. Han har en astmadoktor som vi går till regelbundet, och som hela tiden gör bedömningar och kollar hans längd och vikt och sånt också. Både min och Markus längd är inlagd i systemet, så doktorn följer så Folke följer den kurva han borde ta med hänsyn till oss föräldrar. Hans medicinering kan visst påverka sådana aspekter, men hittills så ligger han bra på kurvan. Vi har Flutide och Airomir hemma, och Singulair (systematisk kortison som är mer kraftfullt än Flutide. Flutide verkar lokalt på andningsrören) på recept. Vi har hittills inte behövt använda Singulair, men troligtvis har vi väl ett par vändor med det att vänta oss om han skulle få mycket astma i vinter.

Just nu har vi fått sätta in ”underhållsdosen” som är två puffar Flutide om dagen. Han är lite rosslig och slemmig på morgonen och på kvällen, så vi brukar sätta in en eller ett par puffar Airomir också för att han ska få upp det slemmiga. Men med tanke på att han redan nu, en varm september, får astma tyder ju på att vi har en vinter med en hel del astma att räkna med. Men det känns ändå lugnt och tryggt, efter två vintrar med sånt här så börjar vi bli ganska bra och kunniga. Innan Folke föddes hade vi dålig koll på lungorna och luftrörens anatomi och funktion. Nu är vi ganska duktiga. Både Markus och jag har varit ganska frågvisa på Sachsska de gånger vi varit inlagda och varit på rutinbesök. Vi frågar och får svar. Och den läkare som tagit hand om Folke akut är överläkare på barnakuten, och verkar väldigt kunnig om just luftvägsvirus. Han har flertalet gånger skissat upp och visat och förklarat. Och det är något jag uppskattar mycket med Doktor Per.

Alla vändor och information om Folkes sjukhusbesök och astma finns i kategoriflikarna till höger; Folke på sjukhus och Folkes förbannade astma.Kommentera


1 × ett =