Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Hjälpa till

2012-03-25 @ 17:33

20120325-173159.jpg

20120325-173145.jpg

En 2 åring verkar på nått sätt vara lite av kontrasternas varelser. Åtminstone vår 2 åring. På samma gång som Tyra är mitt i trotsens tid så är hon å andra sidan en oerhört fin tjej, som när hon är med andra än mamma och pappa, alltid uppför sig exemplariskt och är väldigt omtyckt för sitt sätt att vara.

Och motsatsen till trots är väl kanske viljan att vara till lags och hjälpa till. Tyra älskar att få hjälpa till och känna sig behövd. Jag har varit dålig på att be henne om hjälp med vardagliga saker men har blivit bättre på det sen Folke kom. Hon hjälper gärna till med tvätt, sköta lillebror, med maten och med diskmaskinen. Vissa grejer kommer från dagis, som det där med att ”duka undan” efter maten. Då ställer hon tallrik och glas på diskbänken. Helt på eget initiativ, jag hade aldrig tänkt tanken att be henne om det.

Idag fick hon själv plocka ur besticklådan i diskmaskinen. Allt hamnade på rätt plats och hon var så där härligt nöjd med sig själv. Hon kände nog själv att hon var duktig som sorterade allt rätt. Och jag har hittat ännu en sak där hon faktiskt hjälper till samtidigt som hon är nöjd och belåten. Vad kan man mer be en 2 åring om? Jag är så dålig på att komma på saker.2 kommentarer på inlägget “Hjälpa till”

 • Alfva

  Nu ska vi se. Vi har ju en riktig hjälpreda här hemma… ;)

  Utöver då att tömma diskmaskinen (bestick, plastlådor och typ stekspadar) så får hon numera tärna gurka till maten exempelvis. Alla trosor/kalsonger/babybodies/strumpor och bh:ar är hennes ”jobb” att hänga när tvätten är klar, hon älskar att plocka ner från klädställningen och lägga i en korg (som ajg sedan viker från).
  Städar vi så kan hon mycket väl dammtorka lite, hon kör gärna med moppen en sväng innan/efter jag städat golvet osv. Nivån är det ju ni som bestämmer och så länge Tyra är intresserad tycker jag att ni ska ta hjälp av henne. A får färre (betydligt) ju mer hon vet att hon varit till hjälp och vi blir glada för att hon gör något bra, så hon får vara med på det mesta.

  2012-03-25 kl 9:36 e m
 • karin

  Lova får ta ur tvätt ur maskinen och sen räcka den till mig när jag hänger (hon når inte att hänga själv). Hon får även hjälpa mig att fylla maskinen och trycka på rätt knappar.
  I affären får hon hjälpa till att stoppa ner i korgen/vagnen och sen lägga upp på bandet.
  När vi dammsuger får hon ibland gå runt och sopa. Och när jag dammar får hon en egen trasa och då blir minsann väggar och golv och alla möjliga saker dammade.
  Hon får sortera besticken från diskmaskinen. Och självklart får hon plocka undan på sitt rum och sortera upp grejerna, vilket hon gör grymt bra.
  Bästa av allt om man frågar henne är nog när hon får stå och ”diska”. Det blir blött, men jag kan hinna städa hela köket kliniskt rent under tiden.
  Här om dagen fick hon hjälpa mig att göra pannbiffar och hon står gärna på en stol och tittar på när vi lagar mat. Hon smakar gärna lite av varje och får ibland skära enkla saker som inte kräver vass kniv.
  Hoppas du fått något tips!

  2012-03-25 kl 10:11 e m

Kommentera


åtta − = 4