Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Inskolning och storbarn

2013-08-21 @ 07:41

Två dagar har Tyra varit på nya avdelningen nu. Alla som är födda 09 är ju hennes vanliga kompisar från tidigare, men barnen födda 08, har hon inte gått med på över ett år. De barnen flyttade ju upp förra året. Hon går på ett förhållandevis litet dagis så fröknarna hon inte haft förut känner hon ju lite ändå. Av fem fröknar så är två stycken de hon har haft sedan dag 1 på inskolningen för två år sedan. Så förutsättningarna var ju som gjorda för att allt skulle gå på räls. Och det har det verkligen gjort.

Tyra har slukat allt med hull och hår, och det är lite ovanligt för att vara henne. Hon har alltid varit ett blygt och ängsligt barn, gillar inte nya saker. Men i sommar har hon tuffat på sig rejält, och vänner och familj som tidigare haft svårt att få kontakt och prata med henne har upplevt det motsatta i sommar. Hon babblar på och berättar gärna på eget initiativ. Så jag förstod att hon skulle gilla det här med att byta avdelning och få göra lite nya saker. Hon som börjat skriva i sommar, och pysslar små projekt som hon kommer på helt själv, trivs utmärkt i nya pysselhörnan. De lite äldre barnen (hon är ju född i slutet av 09, så vissa 08:or är ju nästan två år äldre) ger henne lite mer utmaning och stimulans, speciellt vad gäller skrivandet. Det märktes igår kväll när hon visade att Jackie hade lärt henne göra S ordentligt.

Och så Folke då. Vi har ju två veckors inskolning så vi har bara varit där
nån timme varje dag den här första veckan. Första dagen satt han klistrad i mitt knä, igår hade han börjat spatsera runt lite. Nu utökar man successivt och imorron äter Markus och Folke lunch där. Nästa vecka börjar vi att lämna dagis ett par timmar i taget.

Jag gillar den långa inskolningen. Det är lugnt och sansat och helt anpassat efter varje barn. Några barn vågar sig iväg, andra vill vara nära en förälder och då kommer det en pedagog och sätter sig bredvid och tar kontakt på det viset. För oss, och våra barn, har lång inskolning varit en förutsättning för att få en bra upplevelse. Folke är mer framåt än Tyra, men även han är känslig för allt som är nytt och det tar tid att känna att allt är ok.

20130821-073756.jpg Tyra har en klocka hon fått i present. Helt plötsligt ska den vara på, misstänker att andra barn på dagis har klocka. Man märker att det här med grupptryck och viljan att vara likadan börjar tidigt. Det är något vi funderar mycket på just nu, hur man ska förhålla sig och agera kring vissa grejer.Kommentera


nio − 7 =