Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Jo, apropå böcker

2013-02-28 @ 14:08

20130228-135827.jpg

Apropå böcker så har vi en hel del av den varan hemma, men de flesta är Markus och mina från när vi var barn. De vi köpt själva är jul och födelsedagspresenter, en del bokrea fynd, några från bokklubben och en hel del loppisfynd.

För ettåringen;

20130228-132955.jpg

Eva Susso och Benjamin Chauds böcker om Babo, Binta och Lalo är storfavoriter. Tyra älskade dem (och vill fortfarande läsa dem som kvällssaga ibland) och nu även Folke. Fina färgglada illustrationer och kort text som är skriven på ett rimmande, nästan sjungande språk. Babo pekar har jag använt som ”lästräningsbok”, alltså att lära sig att sitta och lyssna. Med Tyra gick det snabbare och redan innan hon var ett år satt hon och lyssnade hela boken. Folke börjar kunna sitta halva boken nu. Men man får vara tålmodig.

Böckerna om Mollan innehåller vardagliga saker och väldigt lite text. Småjobbig som vuxen att läsa men fördelen är att man istället får prata lite om vad som händer på bilderna, bra sätt att närma sig det där med att sitta still och lyssna på böcker.

20130228-133559.jpg

Kartongböcker är ju det som gäller för Folke just nu eftersom han river sönder vanliga böcker. Så till honom ligger bara såna här böcker i hans hylla. Max är Folkes favorit, speciellt den om badbaljan. Ellen&Olle böckerna har vi ett par av och för Folke som älskar när man sjunger så är dem ett måste att ha i hyllan. Jag gillar Lilla snigel och Imse Vimse bäst. Böckerna om Wilma är i samma stuk som Maxböckerna, men lite modernare och fina bilder.

För treåringen;

20130228-134047.jpg

Här läses det mycket Alfons, puh. Men det är så himla spännande på ett magiskt bra sätt! En bok vi brukar låna på bibblan är den när Alfons gör illa lillkillen och sen inte kan sova och drömmer om ett odjur. Det är en bok som Tyra pratar ofta om. Den innehåller dilemman som hon genomlever på förskolan tror jag. Av böckerna i vår hylla är Godnatt Alfons Åberg och Aja baja Alfons Åberg favoriterna.

20130228-134356.jpg

Gunilla Wolde och böckerna om Totte och Emma är lika älskade av Tyra som de var av mig. Emmas dagis köpte vi inför förskolestarten och var en bra bok att förbereda henne med. Emma hos doktorn har varit med många gånger till Sachsska.

20130228-134640.jpg

ABC-böcker och 123-böcker är väldigt populära just nu. Tyra har i princip lärt sig alfabetet tack vare ABC-böcker och hon verkar inte få nog. Stina Wirsens Småbrokiga räknebok fick Tyra i present, och är urmysig att läsa.

20130228-134953.jpg

En chansning via bokklubben var dessa flikböcker. Men en riktigt bra chansning! Spännande och roligt med flikar, och bra och roliga fakta om olika djur. I bra nivå för att en treåring ska lära sig.

20130228-135148.jpg

Bland det bästa som finns är att läsa bilderböcker med lite mer text. Inte alltid det finns tid och kraft att komma igenom en vid läggning, men de dagar det finns det är det jättespännande att få försvinna in i en saga med en treåring.

——————————————

Vi är ju frekventa besökare på bibblan och vi lånar oftast en kasse varje gång. Jag brukar passa på att låna och testa de böcker som bokklubben har som månadsbok innan jag bestämmer om vi ska köpa. Annars lånar vi mycket Mamma Mu, Gittan och Pettsson och Findus just nu. Emma-böcker brukar åka ner några stycken också. Jag är glad att Tyra gillar Gittan, för jag gillar henne. Inte bara för att Pija Lindenbaum är från Sundsvall, utan för att Gittan är lite motsatsen till Pippi. Gittan är osäker, lite blyg och ganska känslig. Bra att man inte alltid måste vara stark och modig.En kommentar på inlägget “Jo, apropå böcker”

  • Liw – mamma till två inom 16 månader

    Här hemma har vi gått över från Alfons, Pettsson och Mamma Mu till Kapitelböker. Eller vi har ju inte lämnat de tidigare nämnda men Mait vill gärna ”lyssna länge” som hon själv säger.
    Underbart med böcker och biblan är vår bästa vän med :-)

    2013-02-28 kl 6:07 e m

Kommentera


2 × = sex