Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Klara sig lite mer själv

2013-09-10 @ 13:01

tyraatos

Tyra börjar bli fyra år, och det som jag hört pratas om är att fyraåringar inte är vansinnigt lika trotsiga som treåringar. Jag tycker att det märks på Tyra. Hon har ju alltid haft bestämda åsikter och vill klara sig själv, men fler och fler saker faller på plats av sig själv utan att man behöver tjata. Som morgonrutiner. Hon lägger själv fram (och viker väldigt fint, hon är så sjukt lill-gammal) och förbereder kläder kvällen innan. Det är inget vi ens säger till om längre. Hon gör iordning sig själv och kommer med tandborsten för att få hjälp med tandorstning, utan att man behöver tjata. Dagisväskan packar hon själv, hon vet att hon behöver ”ute-kläder”, just nu shorts, men hon vet att det är bäst att ta med ett par jeans ifall den här sommarvärmen helt plötsligt lägger av efter lunch. Hon cyklar just nu till dagis, även Folke om han vill det.

Visst kan hon fortfarande få utbrott över strumpor som sitter fel eller trosor som är fel, men allt mer sällan. När hon själv får fria händer är det som lugnast, även fast jag ibland tycker det är jobbigt när hon blandar rutigt och randigt.

Det är helt enkelt mindre och mindre utbrott. Och man kan istället börja jobba på andra saker som har fått vila medan den mesta energin har gått åt till att parera trotsutbrott. Som empati och att ta hand om andra, trots att man inte kanske är orsaken till att kompisen eller lillebror är ledsen. Jag blir vansinnig när någon har ramlat, eller blivit tjuvnypt av henne själv, och hon bara helt oberörd går därifrån. Vi har aldrig hållit på och tjafsa om att man ska säga förlåt, men man ska titta och blåsa och hjälpa den som är ledsen. Sånt tjatar jag mycket om just nu. Hur tror du att det känns? Hur känner du när du ledsen? Försöka få ungen att förstå att det finns andra människor på jorden och att även dem kan bli ledsna. Att saker HON gör påverkar ANDRA. Och det är riktigt klurigt tycker jag.Kommentera


2 + sex =