Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Kökslekar och lektankar

2013-08-28 @ 11:33

Våra barn älskar att leka med kök och laga låtsasmat. Båda två. I sommar har dem fått gått lös på grannarnas lekkök i deras lekstuga när de varit bortresta länge (när man är borta på sommarsemester är det alltid välkommet att grannar leker och fixar lite i ens trädgård, ser lite mer beboligt ut då). Förutom kök så har Tyra kommit in i ”leka affär” åldern, dock så har inte Folke riktigt uppnått en mognadsgrad för den leken. Det brukar sluta med slagsmål när han tar saker utan att betala.

Jag har iallafall tänkt två tankar om barnens lekrum:

En tanke jag länge haft har varit att inreda med nån pysselbänk och fina långa rader med organiserade lådor och hyllor fyllda med pärlor, kritor och allmänt pyssel. Efter att ha haft barn i snart fyra år, och nu två stycken utav dessa minimänniskor, har jag insett att en pysselhörna kanske inte är rätt grej att inreda ett barnrum med. Allt pyssligt görs bäst i köket, och när vi har ett matrum snart så kommer det bordet som står i köket kunna bli ett läx och pysselbord, där man kan lämna sina saker vind för våg. Äta kommer vi ju göra vid ett annat bord. Och att sortera och organisera saker är meningslöst. Vi har ett vitrinskåp i köket som nog även i framtiden kommer att få leva med att dela med sig av sina hyllor till allt pyssel som vi har. Och det är ett organiserat kaos, men Tyra hittar vad hon ska ha, så det är väl good enough.

Så tanke nummer två har blivit att inreda mer som en lekhörna. Minikök med tillbehör är ett måste hos oss. Vi har redan spis och en herrans massa låtsasmat och bestick och allt sånt. Och det används flitigt. Drömmen är att ha en lekstuga som är som ett litet kök, men det står ganska långt ner på ”att bygga” listan just nu. IKEAS version av kök är tråkig tycker jag, så den har jag aldrig vart sugen på. Men nu hittade jag ett hos en av mina favoritbutiker, Smultronbyn. Färgglatt och lite mysigare än IKEAS, och inte alls speciellt jättemycket dyrare. En tanke kan ju vara att man köper nått sånt här som en gemensam julklapp till barnen. Lägger ni förresten en julklappsbudget per skalle till era barn? Vi har aldrig behövt tänka så, förra året var Folke så pyttig, så vi tänkte nog mer att vi handlar det som dem behöver. Men i år tror jag att vi kommer bli mer konsekventa med just pengarna. Köper man det dyraste gemensamt till dem så tycker jag att det är ganska smart.

Kök Såhär ser köket ut. Det är KidKraft som är tillverkare. Finns hos Smultronbyn.

En annan grej som jag funderar på till lekrummet är att man kanske kan pyssla ihop nånslags affär eller marknadsstånd eller liknande. Det som verkar vara viktigast i affärsleken är det där faktumet att man står bakom en ruta, som en kiosk. Kanske får vi nått virke över från övervåningen som man kan göra nått med.Kommentera


4 × = tjugo åtta