Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Tyramyra 3 år!

2012-12-17 @ 12:13

20121217-120856.jpg

Hon som faktiskt egentligen skulle heta Amelia, men som kom i en snöyra och fick heta Tyra istället, fyller 3 år idag! En vecka innan julafton kom hon och suddade bort betydelsen av alla andra slags julklappar.

Och vilken tur att det blev Tyra tillsist, för hon passar väldigt bra i sitt namn. Det är inte alltid en självklarhet tycker jag, men Tyra är verkligen en Tyra. Egensinnig och påhittig. Tuff och snäll. Förebilden Pippi ligger inte långt borta.

Förskolan är ju alltid så bra på att summera ihop ens barn i bokstäver. Och såhär säger dem om Tyra:
Kreativ. Tyra pysslar lika gärna på dagis som hemma, och bygger mycket och länge med Lego. Minst ett par teckningar tar hon hem per dag.

En dag här hemma så frågar Tyra om hon kan få sugrör och sax. Hon älskar programmet Philofix på Barnkanalen och hade sett nått hon ville göra. Så hon börjar klippa itu sugrören, och trär dem sen på ett snöre. Det vart ett halsband! Från en idé hon helt själv kommit på.

Tålmodig. Hon är den tålmodigaste på dagis vilket är på gott och ont. Ofta kör de andra barnen lite över henne så fröknarna får se till att hon får sin röst och vilja hörd.

När vi tex varit på kalas med fiskdamm, så ställer sig alltid Tyra sist i kön. Hon gör samma på jympan också. Hon är inget barn som kastar sig in i nya saker, utan hon trivs bra med att få observera och vänta.

Gillar att få lära sig nya saker. Hon har fullkomligt kastat sig in i språket och siffrorna. Hon har full koll på alla bokstäver och kan skriva T och F utan problem. Hon signerar ofta teckningar med Tyra och Folke. Hon sätter ihop ord och vi har lärt henne att bokstavera eftersom hon, typ hela tiden, frågar hur saker stavas. Hon räknar gärna och kan förstå vad som händer om en kommer till eller fallet bort.

Hon har full koll på vad som är höger och vänster hand och fot.

20121217-062826.jpg

Här hemma då? Förutom att det som förskolan observerat stämmer in precis på våran bild av Tyra, så ska det väl tilläggas att hon här hemma nästan jämt leker rollekar. Igår var badrummet hennes hem i flera timmar och dockor, bilar och telefoner bodde med henne. Får hon bara börja leka själv (bäst leker hon när hon först haft riktigt riktigt tråkigt i typ en timme) så kan hon hålla på länge.

En beskyddande storasyster som identifierar sig som just storasyster och ser Folke som en del av henne. Det släppte verkligen efter sommaren. Jag vet inte om det var för att 6 månader är en lagom tid innan man knyter an, eller faktumet att dem spenderade i stort sett varje dag tillsammans i över två månader. Knuffar och tjuvnyp såklart, och ganska ofta dessutom. Men det hör till syskonskapet tycker jag. Även fast mycket av bråken hemma är att antingen Tyra är hårdhänt mot Folke eller att Folke är på hennes saker. Det kräver en del av en som förälder att vara med två småttingar som båda verkar sakna allmänt förstånd.

Att vara förälder till en 2 åring har varit ett år av omställningar för oss vuxna. Från att mest ha varit en skötare som står för det praktiska till att verkligen behöva vara en vägledare.

Och jag säger då det som jag alltid har sagt. Det blir bara roligare och mer spännande för varje år. Vi älskar att ha en människa hemma som man kan prata med, skratta med och göra roliga saker med som bio och fika.

20121217-121000.jpg2 kommentarer på inlägget “Tyramyra 3 år!”

 • Frida – Militärmamman

  Åh, så underbart vackert skrivet! Så mycket kärlek och så fina ord, Linda!
  Tyra verkar vara en tjej med huvudet på skaft! Ascool!
  GRATTIS!!

  2012-12-17 kl 11:03 e m
 • Elin

  Grattis och hipp hipp hurra i efterskott! Kul att läsa om Tyra, jag ser fortfarande en del likheter med Alva :) Och jag håller med, det blir verkligen roligare och roligare!

  2012-12-21 kl 10:16 e m

Kommentera


+ åtta = 10