Vägen till lyckan

Add Comment Register

proflaxbloggen

Hittade detta då jag sitter och googlar mig runt i cyberspace om sätesbjudning.. det gör mig lite lugnare av att veta hur det går till men fortfarande håller jag tummarna om att mitt lilla knyte vill vända sig av sig själv.

 

http://profylaxbloggen.wordpress.com/2010/03/27/satesbjudning-en-vanlig-dag-pa-jobbet/

 

SÄTESBJUDNING – en vanlig dag på jobbet

27 MARS, 2010

Omkring 3% av alla barn ligger i sätesbjudning, alltså med rumpan nedåt och huvudet uppåt, i full gången tid. Det som händer då är att du blir erbjuden att genomgå ett vändningsförsök, där en läkare med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker att vända barnet till huvudläge. Vändningsförsök brukar göras runt graviditets vecka 37, och det utförs alltid på förlossningen.

Idag träffade jag Louise och Marcus på Danderyds förlossning, de väntar sitt första barn och deras bebis ligger just i sätesbjudning, så med handkraft skall vår förlossningsläkare prova att vända runt barnet.

Som på bilden så körs en CTG-kurva, en registrering av barnets hjärtslag, under ca 30 min för att kontrollera att bebisen mår bra. En läkare fastställer åter att barnet ligger i sätesbjudning genom att känna på magen med sina händer och kontrollerar även med ultraljud och beslutar sedan i samråd med er om vändningsförsöket skall göras.

Louise och Marcus valde att göra ett vändningsförsök och därför gavs en injektion med läkemedelet Bricanyl en stund innan. Detta läkemedel hjälper livmodern att slappna av och bli mer ”samarbetsvillig”  men kan ge hjärtklappning och det kan få dig att känna darrighet av läkemedlet, det är dock ofarligt.

Vid utförandet får du ligga plant på rygg med dina knän uppdragna eller vilandes på saccosäck medan läkaren greppar tag om barnets stjärt och för barnet uppåt och ut åt sidan. Genom att på detta vis göra det ”obekvämt” för barnet, gör de flesta barn nu en ”framlänges kullerbytta”. Barnets hjärtslag och läge kontrolleras med ultraljud under tiden. Du kan känna obehag, men det skall inte göra ont.

Efteråt registreras barnets hjärtslag i 30-60 minuter för att kontrollera att barnet mår bra efter vändningsförsöket. Frekvensen lyckade vändningar är ca 60% och komplikationer förekommer ytterst sällan. Om vändningen lyckas brukar de flesta barn ligga kvar i huvudbjudning fram till förlossning.

Tyvärr så blev det ett misslyckat försök för Louise och Marcus, deras bebis var bestämd och ville inte ändra läge. Och då blir det en diskussion med läkaren om man kan tänka sig att trots allt föda vaginalt. De kvinnor som önskar föda vaginalt får då göra en bäckenmätning på röntgen för att se om det finns goda bäckenmått, vilket är en förutsättning. Annars planeras ett kejsarsnitt till ca 1 v innan beräknat förlossningsdatum.

Vi önskar Louise och Marcus lycka till inför kommande förlossning!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


+ 1 = fem