Vàlkommen att làsa om livet som mamma i Italien och allt vad de innebàr. Jag àr en 35àrig tjej som lever i Rom med min sambo, vàran dotter Myriam som fòddes den 21 Oktober 2011 och vàran son Mattias som fòddes 5 Januari 2016. Här fár ni följa váran vardag med kulturkrockar och bara helt vanliga dagar i várat Italo-svedese liv. Kommentera gärna om de är nágot särskilt ni vill läsa om =)

Add Comment Register

Hjärtat i ett land och livet i ett annat

Jag får jätte ofta frågor om hur de är att leva i Italien och vilka som är de största skillnaderna motför Sverige.

Jag har bott här så länge så vissa saker som är väldigt annorlunda har blivit vardag och normala för mej men jag ska försöka lista lite för och nackdelar.

Klimatet

Positivt – ja ingen har väl missat vilka underbara sommardagar vi har här. Man kan nästan alltid räkna med fint väder så vi planerar  efter de. Sommargarderoben är full av fina tunna klänningar och shorts som används flitigt.

Negativt – som jag skrivit förr,(speciellt vid graviditeten) shit vad jobbigt de är med 40 grader varmt dagarna i ända när man inte är ledig eller måste uträtta vardagliga sysslor så som handla, städa eller bara ta sej från en plats till en annan! 

Vintern däremot är iskall! De är nästan alltid väldigt hög luftfuktighet så kylan kryper in under skinnet oavsett hur mycket kläder man har.

Italienarna

Positivt – Italienare är generellt väldigt givmilda och framåt. Även om man inte känner en enda människa på en fest eller tillställning blir man snabbt med i gemenskapen.

Negativt – Vet inte hur många gånger jag trott att jag fått nya vänner som varje gång vi ”råkar ses” säger vi måste hitta på nåt, ska vi ses i helgen osv osv för att sen aldrig höra av sej igen. De är så man är artig här, man säger alltid ”jag ringer dej senare” eller nåt dylikt även om man inte har minsta lilla tanke på att höra av sej nånsin igen.

Språket

Positivt – Italienska är ett svårt men väldigt vackert språk. De finns ett exakt ord för de mesta man vill säga. På italienska kan man ”prata” hur mycket som helst utan att egentligen säga nånting alls

Negativt – som sagt, väldigt svårt att lära sej och kan man ingen italienska är de väldigt svårt att få jobb, kompisar eller att bara göra sej förstådd i mataffären.

Barnomsorg

Positivt – kan vi hoppa den?

Negativt – barnomsorgen är till för att lära barnen umgås och leva med sociala regler. Ingen ”barnparkering”. Så står de på informationslappen vi fick från skolan. De är alltså inte för att man behöver nån som passar barnen medan man jobbar som man lämnar barnen utan de är för att de ska lära sej vad livet innebär. Och med den synen är de ju inte så konstigt om tiderna för lämning och hämtning är helt annorlunda än de flestas arbetstider.

Aktiviteter 

Positivt – De finns hur mycket som helst att göra här (i Rom och dess närhet). Listan på aktiviteter med eller utan barn kan göras lång och vi har nästan alltid nåt roligt inbokad på helgen (när vi är friska såklart). Till exempel lyxig lunch på bondgård, poolhäng, stranden, picknick i en av alla fanatiska parker, museér både för barn och vuxna osv osv

Negativt – när de är som varmast (juni-juli-augusti) är de för varmt för allt och de enda man kan göra är åka och bada. Kan ju låta lyxigt men ibland orkar man bara inte smörja in ungar, packa badgrejer och allt vad de innebär att åka till stranden med barn ”pust”.

Sjukvård

Positivt – Alla har en egen doktor (barn en barndoktor) som man kan besöka eller ringa alla dagar i veckan. De betyder att man har möjlighet att bli undersökt av en doktor utan några som helst problem vilken dag som helst.

Negativt – Väldigt långa väntetider för specialistvård och akuten är alltid underbemannad. Man blir dessutom ofta väldigt illa behandlad (medmänsklig behandling menar jag).

Boende

Positivt – De är lätt att hitta lägenhet. De finns många fina områden och självklart tycker jag att vi bor i de bästa området (Eur). Här är de 20min in till stan och fullt med gröna parker och skolor.

Negativt – Väldigt höga hyror för små lägenheter. Hyr man möblerar är de oftast mormors mormors gamla möbler.

Kommentera gärna om ni kommer på nåt mer!

En reaktion på ”Hjärtat i ett land och livet i ett annat
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


9 − = sju