Vàlkommen att làsa om livet som mamma i Italien och allt vad de innebàr. Jag àr en 35àrig tjej som lever i Rom med min sambo, vàran dotter Myriam som fòddes den 21 Oktober 2011 och vàran son Mattias som fòddes 5 Januari 2016. Här fár ni följa váran vardag med kulturkrockar och bara helt vanliga dagar i várat Italo-svedese liv. Kommentera gärna om de är nágot särskilt ni vill läsa om =)

Add Comment Register

Tips inför Rom resan

Jag tänkte jag skulle försöka fa till ett inlägg med lite Rom tips sa här när varen är pa ingang och manga turister bokar sina resor till Rom. So, here you are:

Boende: Jag skulle tipsa om att bo centralt, jag tycker Trastevere är bäst där jag själv har bott och trivdes väldigt bra men ocksa för att man är i stan men ända inte mitt i smeten. Därifran har man sen i princip gangavstand till allt, Colloseum, Piazza Venezia, Piazza di Spagna, Fontana di Trevi, Phanteon, Piazza Navona, Campo dei fiori mm. Nagot längre àr det till San Pietro/Vatikanen men det gar buss ganska ofta (var tionde minut kanske) som man kan ta antingen fran Termini eller Largo Argentina. Det är nummer 40 eller nummer 64 men  ta nr 40 fòr det brukar vara vàldigt fullt pa bussarna och den är lite stòrre.

Boende omrade jag däremot skulle undvika är Termini (Central stationen) eftersom de hänger mycket konstigt folk där och man inte bör ga ensam nattetid. Men de beror ju saklart pa vilken sorts resa man gör, är man pa hotellet varje kväll klockan 22.00 är de nog ingen fara =) Sen kan ju tyvärr otrevliga saker hända var som helst.

wpid-2013-08-15-19.39.05.jpg

Ficktjuvar: Det vimlar av ficktjuvar sa man kan ALDRIG bara lata handväskan hänga pa axeln utan man maste hela tiden ha koll, inte lämna mobilen pa bordet pa en uteserving osv. De händer oftast inget men jag känner alldeles för manga som blivit av med pengar och mobiltelefoner pga brist pa uppmärksamhet och det är sa onödigt. (Man maste även vara uppmärksam pa var man sätter fötterna  eftersom folk inte plockar upp efter sina hundar….!!)

Turist fällor: Jag brukar ofta säga att det bästa tipset är att inte falla i turistfällor, de vill säga inte äta pa restauranger som ligger framför colloseum eller köpa frukt pa Vatikanen. Den bästa maten och de bästa priserna är pa de restauranger som italienarna själva gar till och de ligger oftast lite avsides, till exempel bakom Colloseum istället för framför. Tyvärr är inte Italienska restauranger sa mysiga eftersom att för Italienare är de viktigaste att man äter gott och att man ser maten, inte att man har snygg duk och mysig belysning alltsa. Men vill man sitta och bara mysa pa Piazza Navona för att det är sa vackert (!) kan man ju till exempel bara ta ett glas vin istället för att äta lunch/middag eftersom att man annars blir ruinerad och ända är lika hungrig som innan.

wpid-2013-08-18-17.18.16.jpg

Lite info: Buss billjetter kostar 1.50euro och gäller i 75min (eller nagot sant). Man maste köpa biljett INNAN man kliver pa bussen och sen maste man stämpla biljetten pa bussen för att aktivera den. Dom kontrollerar ganska ofta biljetten och de blir dyrt om man glömt stämpla. Man köper biljetter pa ”Tabacchi”, det star alltid ett stort T pa en bla skylt. Det är även där man köper ciggaretter. I Italien säljer man bara ciggaretter pa ”Tabacchi” alltsa inte pa mataffärer eller bensinstationer.
Jag skulle även tipsa om att röra sej till fots eftersom det finns sa otroligt mycket att se längs vägen. Man kan fa kartor gratis om man inte hittar pa Tourist Information eller pa restauranger/pubar.

Äta och dricka: En viktig detalj som är bra att veta är att manga restauranger (dom allra flesta faktiskt) har stängt pa Mandagar och att man aldrig äter middag före klockan 20.00. Men vissa restauranger öppnar runt 19.00 om man är hungrig “tidigt”.

Man maste ju äta Italiensk pizza när man är i Italien och bäst pizza (enligt mej) äter man pa Pizzeria San Calisto som ligger pa Piazza San Calisto i Trastevere. De har typisk Romersk tunn pizza. Även Pizzeria Baffetto som ligger pa Via Del Governo Vecchio 114, är bra om man vill äta god pizza (ligger bakom Piazza Navona).

Italiensk glass gar inte heller av för hackor och de vimlar av olika glassbarer. Min favorit ligger pa Piazza Risorgimento (vid San Pietro) och den langa kön talar för sej själv.

En bra restaurang för att äta god Romersk “husmanskost” är La Scala som ligger I Trastevere pa Piazza della Scala.

Man kan dricka vattnet som kommer ur dricks-fontänerna och ett tips är att ta med vattenflaska och fylla pa i en fontän sa slipper man köpa vatten när man är ute.

wpid-2013-06-28-20.28.43.jpg

Nattliv: De finns saklart ett väldigt brett nattliv och uteställen för alla smaker. Tyvärr är jag inte pa sa mycket sen min dotter föddes sa jag har inte jätte bra koll pa discotek och sant men om man vill ta en drink är Campo dei Fiori väldigt mysigt och de kan även bli väldigt “livat”senare pa kvällen med mycket folk. Jag gillar pubar och Trinity College som ligger pa en liten tvärgata fran Via Del Corso är min favorit pub där man kan antingen fika, dricka öl, äta lunch (inte Italiensk mat) eller käka middag. Efter klockan 22.00 har dom DJ och vissa kvällar kan bli hur galna som helst med dans pa bord och stolar! Vill man dansa kan man aka till Testaccio där de finns alla sorters discotek och nattklubbar.

wpid-2013-10-26-18.34.28.jpg

What else? De var sa längesen jag var turist i Rom sa jag vet inte om jag missat nagot viktigt men om nagon undrar över nagot speciellt är ni välkomna att ställa fragor i kommentarsfältet =)

Enjoy you trip!

 
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


+ 8 = sexton