Vàlkommen att làsa om livet som mamma i Italien och allt vad de innebàr. Jag àr en 35àrig tjej som lever i Rom med min sambo, vàran dotter Myriam som fòddes den 21 Oktober 2011 och vàran son Mattias som fòddes 5 Januari 2016. Här fár ni följa váran vardag med kulturkrockar och bara helt vanliga dagar i várat Italo-svedese liv. Kommentera gärna om de är nágot särskilt ni vill läsa om =)

Annons
Add Comment Register

Vi kämpar på med svenskan

Myriams svenska blev så mycket bättte efter att hon varit i Sverige en hel månad i sommar och även om man ibland hör att hon inte är född i Sverige kan man absolut säga att hon är två-språkig.

Jag är så stolt över henne och mej själv som kämpat för detta. Ni som inte vet vad jag pratar om kan inte ana hur många barn som inte kan den ena förälderns språk på grund av lathet (förälderns alltså)…


Mattias däremot är mitt inne i kämpandet  (tillsamans med mej) och även om hans italienska har övertaget just nu så börjar han förstå att jag bara vill höra svenska. Jag har börjat lite smått med att säga va? när han svarar eller ber mej om något på italienska och för de mesta säger han de på svenska till sist men de är kämpigt och ibland svarar han mej bara – ja ja ja JA! Ungefär som han inte orkar höra på mitt tjatande mer… men jag råkar ju veta att de är enda sättet när man är ensam i familjen om att lära ut sitt språk.


Jag vill att barnen ska prata flytande svenska och då krävs de att man pratar svenska varje dag och att man vet vem man ska prata vilket språk med. Jag vet att vissa i vår närhet tycker att de är konstigt när vi pratar ”vårat eget” språk bland folk men de försöker jag strunta i så gott de går. Gåvan att ge mina barn två språk är viktigare än andras åsikter 😅
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− 4 = tre