Välkomna hit! Hanna heter jag, är 29 år gammal, gift med mitt livs kärlek Emil och tillsammans har vi våra döttrar Agnes, född i april 2013 och Vera född i februari 2016. I denna blogg får ni hänga med i vår vardag, läsa tankar om mammalivet, vår husrenovering och mina kreativa projekt. Häng med!

Add Comment Register

Sömn

Nu skall vi prata riktigt föräldrarsnack. Det som i princip alla föräldrar har bristvara på – Sömn!

Usch vilken natt vi haft. Inte alls kul. Kort sammanfattning: 3 matningar, mycket vakentid och en trött mamma och pappa. Men så är det ibland.

Undrar om det beror på att ett sovpass försvann igår? Vanligtvis sover Agnes tre gånger på en dag. En gång på förmiddagen, en gång efter lunch och en gång på sen eftermiddag. Men igår somnade hon så sent efter lunch att vi tyckte att det var för sent för ett sovpass till om vi skulle kunna få henne att somna i någorlunda tid inför natten.

Tycker att det är svårt att veta när man kan/skall börja styra hennes sömn. Som det har varit och är nu får hon sova när hon vill och behöver och fram tills nu har det fungerat utmärkt. Men nu har vi kommit till en punkt där det ibland känns som att det är ”läge”, eller ”inte läge” att sova. Exempelvis, att sova middag vid kvart över fem, halv sex när man vanligtvis somnar vid sju, halv åtta känns sådär.

Idag skall jag se om det går att få henne att sova en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Alternativt tre gånger, men då får hon somna direkt efter lunch och ta en liten nap på eftermiddagen. Vi får väl se om jag lyckas.

Någon som har några tips så mottages de mer än gärna i kommentarsfältet. Tackar!

4 reaktioner på ”Sömn

  1. Hihi, kan inte låta bli att lite grann avundas din jobbiga natt… 😉 Lille E har inatt vaknat med 1,5h mellanrum HELA natten för att amma… Somnat innan han blivit mätt och därför sovit kort stund igen. Och avslutade natten med en superbajs i vår säng samtidigt som kaskadkräkningar… Härliga morgonstund! :) Men förhoppningsvis beror det på att gårdagens vaccination ställt till det för honom, somnade med nästan-feber. Så då får det ju räknas som ok att ha en sån natt. Vanligtvis får jag ju oftast sova 2,5-3h mellan varje. :)

  2. Tack för svaret Elin! Vi får väl prova oss fram helt enkelt. Hon har fått sova två gånger idag och det har inte varit några problem. Får väl se hur natten blir. Hade varit kul att ses imorgon, men skall träna imorgonförmiddag. En annan gång kommer vi gärna. Ha en skön kväll. Kram

  3. Är nog inte någon expert på sömn, däremot en expert på hur det är att inte få sova själv på nätterna:) Tycker det låter vettigt att försöka få henne att sova bara 2 gånger. Vet att det tar ca 2 veckor innan en sömnrutin ändras och blir en rutin, att man inte ska mixtra med sömnen när de är mellan 7-9 månader så de utvecklas väldigt mycket, försöka skippa nattmål efter de är 6 månader efter som de oftast inte behöver det då utan att det har blivit en vana. Det är sådant som det sägs är bra att försöka följa men så svårt i praktiken:) H blev ammad varannan timme tills han var 10,5 månader på nätterna, båda killarna har haft sina vakenperioder på nätterna mellan 2-3 timmar och inget hjälpte hur vi än försökte ändra på olika saker som mat, sömn, rutiner mm mm. Kan bara trösta dig med att det blir bättre och att man klarar sig på mindre sömn än vad man hade trott var möjligt innan man fick barn. När man är i det så har man inget val:) Nu förstår jag inte hur jag kunde klara mig på 4-5 timmars utspridd sömn på nätterna. Kram till er och ha en skön helg.
    P.s Har du inget att göra imorgon (fredag) så får du komma hit en runda på fm om du vill, min kusin Johanna kommer med killarna och äter lunch)
Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


− tre = 2