I augusti 2013 började vi resan mot ett barn. Något jag aldrig tagit förgivet. Men den 10 juli fick vi vårt efterlängtade plus. Om allt går som det ska förväntas vår Pytteliten komma till oss i mars nästa år. Här är vår resa. Från dröm till verklighet. Hopp och förtvivlan, glädje och sorg.

Add Comment Register

Att bli mörkrädd…Det nya ekologiska livet

I början av graviditeten började jag sätta mig in mer i detta med ekologisk mat och hudvård. Nu gäller detta även städ/tvätt samt leksaker.

Det finns faktiskt mycket skit i det mesta omkring oss, och det gör mig lite rädd. Det är väldigt tvetydigt det här. Jag vill veta, men samtidigt inte veta alls. För jo, det blir omständigare och dyrare! Men samtidigt HÄLSOSAMMARE.

Idag beställde jag tvättnötter och ekologiska och människovänliga städprodukter från Bodystore. Ska bli spännande att testa och se. Jag har läst på en del om att göra eget städmedel med linoljesåpa som grund och det kommer jag nog göra, i framtiden. Just nu känns det rätt bra att bara köpa färdiga saker. Likadant när det kommer till hudvård. Om ni är intresserade av att leva ekologiskt så googla er in på Evelinas ekologiska, en blogg med mycket tips och även recept på egengjord hudvård. Det vill jag också börja göra. Men som sagt, en sak o sänder. Det blir kanske för mycket på en gång annars, så bäst att mjukstarta.

Just det ja, plastbantning i vardagen också. Plast innehåller gifter, nyare platsprodukter är bättre än gamla, men fortfarande inte helt okej. Kan tipsa om ett podavsnitt från Kitty Jutbrink och hennes kille där de diskuterar gifter i barns vardag med en kvinna som skrivit en bok om just detta (Den onda badankan, tror jag den heter?!). Hon tipsade just om plaster, och att en viktig hållpunkt är att plast, värme och mat inte bör blandas. Direkt tänker jag på mina plastmatlådor som jag värmer mat i micron med, alla plastbestick jag rör i maten med när jag lagar mat, min vattenkokare som är i plast… Mycket i hushållet kommer att bytas ut inom den närmsta framtiden kan jag väl säga. Trä och rostfritt stål!

Och så var det detta med leksaker också då… Snart kommer ju vår lille, och inte vill jag att han ska tugga loss på leksaker med en massa gifter i… Så här kommer jag lägga krut på att läsa in mig! Helst inte plast sa hon i podden. Ny plast BOrDE vara bättre, men gamla leksaker som en ärvt som är äldre än 2007 kan innehålla mer giftig plast, då vi innan dess inte hade en lika skärpt lagstiftning. Så alla mina gamla leksaker jag sparat på går ju bort… Tills han är så stor att han inte stoppar dem i munnen då. För någonstans känner jag att jag måste dra gränsen också… Jag tycker att Fischer price bondgårdar är jättefina, och även om de kanske innehåller lite gift får han inte i sig det om han inte stoppar det i munnen tänker jag… Och så skäms jag lite över att jag tänker så… Men men, ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Så stegen mot det ekologiska livet ser ut typ såhär:

– Byta ut mer och mer matprodukter till ekologiska

– Byta ut kroppsvårdsprodukter, tvättmedel och städmedel

– Plastbanta vardagen, speciellt sånt där plast, värme och mat kommer i kontakt

Och slutligen: fortsätta att läsa in mig på olika saker och ting… Till exempel läsa den där boken som hon i podden hade skrivit.

Kunskap är makt!

2 reaktioner på ”Att bli mörkrädd…Det nya ekologiska livet

  1. Oh, mer tips är alltid bra :) Ska kolla in hennes sida!

    Ja, kunskap är makt samtidigt som en känner sig maktlös tycker jag. Så mycket en vill på samma gång. Känner igen det där om jobbet, tyvärr. Men tror och hoppas på att mer kunskap hos föräldrarna kan öka trycket på jobbet också. Sen måste ju dock ekonomiska förutsättningar finnas för att kunna förändra, och det känns ju tyvärr svårt.

    Allt är bättre än inget. Här hemma inser jag mer och mer att helt eko är svindyrt, så precis som ni försöker vi med färre och färre halvfabrikat. En kan inga göra allt… :)

  2. Ett annat tips är Ekomorsan.com tror jag det är. Annars googla på ekomorsan.

    Det är både viktigt och skrämmande.. som sagt man både vill och inte vill veta. Försökte få mina kollegor på jobbet att vi skulle tänka till vad det gäller material o leksaker men fick inget gensvar. Ändå jobbar vi med ”Grön Flagg”.

    Hemma försöker jag så gott vi kan, tänker i alla fall på att inte använda halvfabrikat osv i maten även om det inte alltid är EKO.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


5 − = tre