Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Äckliga jävla försäkringskassa!

Försäkringskassan är den mest byråkratiska och motsägelsefulla myndighet vi har i Sverige tycker jag. På mvc erbjuds man att gå en kurs i hur man söker föräldrapenning. Men det är inte bara att söka. Först måste du skicka in en blankett där du begär föräldrapenning. Det är alltså två olika saker som syftar på samma sak. Jaja. Okej, då går vi med på det! Kom ihåg att räkna med en handläggningstid på minst 90 dagar! Men tillfällig föräldrapenning är till och med ännu krångligare. Varför inte liksom? Nu visar det sig att varken jag eller sambon har rätt till ersättning överhuvudtaget så han måste ta ut sina semesterdagar. Fint va? Så här står det på Försäkringskassans hemsida och tillfällig fp:

När kan man få tillfällig föräldrapenning?
Du kan få tillfällig föräldrapenning när du avstår från att arbeta för vård av barn när:

Barnet är sjukt eller smittat.
• Ordinarie vårdare är sjuk eller smittad.
Ordinarie vårdare är den som brukar ha hand
om barnet när du arbetar, till exempel en
annan

förälder, dagbarnvårdare eller släkting.

• Den andre föräldern måste följa med ett annat av familjens barn till läkare.

• Du ska besöka barnavårdscentralen eller en annan mottagning för barnhälsovård, till exempel tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Du som är förälder till barn under 12 år kan
få tillfällig föräldrapenning.
Tillfällig föräldrapenning
kan också betalas ut till
• den som bor tillsammans med en förälder
• familjehemsförälder (tidigare kallad fosterförälder)
• den eller de som tar emot ett barn i syfte att
adoptera det
• annan person som har den rättsliga vårdnaden
om barnet.

Speciella regler för barn yngre än åtta månader (240 dagar)

Du kan bara få tillfällig föräldrapenning för barn som är yngre än åtta månader (240 dagar) om barnet är inlagt på sjukhus eller om barnet har en stadigvarande plats i barnomsorg och du behöver stanna hemma från ditt arbete för att vårda barnet. Det betyder till exempel att om en förälder som är hemma med barnet blir så sjuk att han eller hon inte kan ta hand om barnet, kan inte den andre föräldern ta ut tillfällig föräldrapenning för att vårda barnet. Däremot kan den andre föräldern ta ut ­vanlig föräldrapenning.

Signe är alltså inte 240 dagar än så därför kan inte sambon få 80% av lönen trots att jag är sjuk och Signe är sjuk. I vanliga fall, om Signe var 241 dagar, hade jag kunnat få tillfällig föräldrapenning. Hur kan en jävla dag göra skillnad på det?? Stört! Som det är nu måste hon vara hospitaliserad för att vi ska ersättas.

Jag och Patrik har också tänkt att dela på föräldraledigheten. Som ett plus kan man få en jämställdhetsbonus. Men akta dig! Har du inte ett jobb att gå tillbaka till eller börjar studera direkt så får ni ingen bonus. Om jag ska söka jobb efter min föräldraledighet kommer vi alltså inte att få någon bonus. Jag får se till att plugga samtidigt då, fast jag redan är klar och har en fil. kand!

fk

(Bild från www.mikrofoncaught.blogspot.com)Taggar: , , , , , ,

4

kommentarer på Äckliga jävla försäkringskassa!
 1. sofia skrev

  blir irriterad bara jag tänker på färäldrapenningen å allt det där :S

  jag vet inte, hormonspiralen går ju på tusen spänn! iofs gäller högkostnadsskydd så det är möjligt att en andra spiral inte kostar något pga det… men jag sätter nog in en ny. det är det säkraste p-medlet man kan ha vad jag förstått, vet tre st som blivit gravida med kopparspiral.. och jag vill INTE ha fler barn, inte NU iaf…. och vill inte äta p-piller heller. så jag ger spiralen en chans. med hormonspiral så slipper ju de flesta mensen helt efter ett tag. kopparspiralen kan ju tvärtom, ge kraftigare blödningar.

 2. Karolina skrev

  Ja fy fan, finns ingen mänsklighet någonstans. Jag hade ju blivit lovad jobb fast inte skrivit på något kontrakt och sen blåste de mig vilket även drog med sig min SGI i fallet eftersom jag då skulle varit inskriven hos AF… *morr* Så hej 180 kronor om dagen :P

  Och visst är det hemskt när det händer småbarn saker?! Jag kan inte ens föreställa mig ett liv utan Rocky!

 3. Tycker också att det är helt sjukt. Här hemma låg jag jättsjuk, Molly jättesjuk också och Daniel fick ta ut semterdagar eller komp.. Till slut kom min mamma och hjälpte mig så Daniel kunde jobba =/

 4. tessie skrev

  jag håller med, försäkringskassan vill man ibland spy på. de gör allt så jäkla krångligt.

  nu drar det ihop sig ja..är lite smånervös, man har ju ingen koll på när det blir dags:) mest nervös över att jag inte vet hur det kommer börja.. men man märker väl:) hur kände du, var det vattnet som gick eller fick du värkar?


Kommentera


5 − två =