Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Äntligen!

Äntligen vågar man (nyhetsmorgon i tv4) ta upp frågan om det är rätt eller inte att semestra i diktaturer.. Till slut är det upp till individen, till resenären. Man vill åka iväg och koppla av, se ”exotiska” saker, få saker serverade och all inclusive blir inte mer och mer populärt utan anledning. Allt är klart och i dessa länder som Egypten, Tunisien, Kina, Kuba, THAILAND m.m. behöver man aldrig se mer än vad resebolagen och turistorten erbjuder. Vilken svensk turist söker sig utanför de skyddade områdena för att studera burmesiska flyktingar, prostituerade eller militärens baser strax utanför? Förresten är ju en av dessa, enligt mig vidriga företeelser som turismen faktiskt stödjer, nästan allmänt accepterat. Det jag pratar om är de enorma sexindustrierna i form av prostitution och människohandel som försiggår nästan mitt framför näsan på turisterna.

När all inclusive paketen väljs i allt högre grad får lokalbefolkningen inte längre ta del av fördelarna med att turister kommer dit och äter och dricker. Det tar ju resebolagen och hotellen hand om i de fallen.

Men vadå? Jag vill bara koppla av, ligga och sippa på en drink och kanske köpa en rolig souvenir att ta med hem..4

kommentarer på Äntligen!
 1. heartan skrev

  Jag är helt emot All inclusive. Har bott på sådana hotell, men vägrat vara del av resten. Jag reser ju till ett land för att se ALLT med egna ögon, och sedan ha ett bekvämt hotell att landa på mellan utflykterna. Jag vill SMAKA landet – inte leva på pastabufféer (dessa bakteriehärdar som står framme flera timmar och hålls varma ibland bara av solen – och en del skulle mått bättre av att stå kallt), se det äkta folket och då jag kan – prata med dem. Enda gången jag skulle kunna tänka mig All inclusive är nog eventuellt första resan med barn, beroende på hur liten Liten kommer att vara då, och vart resan går. Fast, att stanna inne på området hela tiden skulle jag nog inte klara. Har bott på hotell med beväpnade vakter i Dom.Rep där vi knappt släpptes ut och träffade på hemresan människor som ansåg att det var livsfarligt och även förbjudet att lämna hotellområdet. Vad fick de för uppfattning av Dominikanska republiken? De missade ju även det underbara havet och den palmkantade stranden… Knasigt – och bortkastade pengar.
  Mitt största utbyte av den resan var när vi hyrde motorcykel och sökte oss upp i de fattigaste byarna. Guiden hade ju på väg från hotellet beskrivit ön som ”ganska rik” och visst, ÖN är rik men inte människorna. De skulle kunna leva på allt som finns på ön och må bra – om alla fick ta del av det. Att stanna motorcykeln och bli omringad av ett femtiotal barn som tiggde ”peso peso peso” var både skrämmande och ändå gjorde de mig så glad. Vi hade sett till att ha fickorna fulla i småmynt som för oss turister inte var värda något och butikerna nere i Cabaréte knappt ville ta emot, så de fick de. De blev så lyckliga och sprang och köpte Pepsi som de sedan satt mitt på vägen och drack. Att glädja ett barn är verkligen en speciell känsla! :)
  När vi sedan åkte förbi igen någon timme senare stod alla barnen och vinkade och sprang efter oss.
  Men även på Dom.rep har jag råkat ut för sexhandeln, och blev chockad över att de prostituerade även kastar sig om oss tjejer. Lite blåögt hade jag trott att det var mest männen som var deras ”arbetsplats”… De finns överallt. Jättetråkigt! :(

 2. heartan skrev

  Svar: Tack. Förvånad att det skulle bli så nervöst. :P Men snart är det gjort, ska dit strax efter 14. kram!

 3. heartan skrev

  Svar: Nej, fast jag kan inte förstå det. Vill man ha sol och värme kan man ju ta in på spa några dagar, många har ju idag sollampor och vackra bilder på sol och hav. :P
  Jag skulle tex vilja åka så fort jag kan med knyttet när det kommer, för jag tror det är nästan lättare att åka en första gång när de är riktigt små och man inte riskerar att de smiter iväg. :) Sedan vill jag att mitt barn ska växa upp med att se att det finns andra kulturer, kanske delvis för att pappan kommer från Bulgarien. (inte direkt världens underligaste land, men iaf inte leverpastej-Sverige) Tror att bästa sättet att motverka främlingsfientlighet är att se till att vara en främling själv så ofta som möjligt. Att vara den enda vita på gatan och bli utstirrad, tex.
  …undrar vart jag ska åka… Nåt udda utan livsfarliga djur och dödliga sjukdomar helst. Eller Kenya direkt. :P (Nu vet jag vad jag kommer göra idag… dagdrömma!)
  TACK! Jag har även en läskig känsla av att det kanske kommer vara två knytten där nere och jag vet inte riktigt vad jag skulle tycka om det… Då skulle iaf arbetsnamnen bli: Helan & Halvan eller Knoll & Tott. :D Kram!

 4. […] att ha läst MariaTheres inlägg om resor idag började tankarna snurra i mitt globetrotterhuvud. Hur är det egentligen att […]


Kommentera


sex − 4 =