Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Graviditet + rökning = ren idioti!

Appropå veckans fråga om rökning under graviditet på minbebis: Det här är ett ämne där jag känner att jag kan säga exakt vad jag tycker. Hur kan man som gravid röka och utsätta sin bebis i magen för risker som till och med kan leda till döden? Det är ren och skär idioti! Det finns inga ursäkter! Man är helt enkelt dum i huvudet om man röker samtidigt som man är gravid. Beroende hit och beroende dit. Älskar man någonting så mycket eller fortsätter oavsett att man inte tänker sluta i ett sådant läge tycker jag inte att man ska skaffa barn. Då bryr man sig inte tillräckligt mycket. Eller så är man dum i huvudet på ett annat sätt, att man helt enkelt spelar dum och blundar för alla de risker som finns. ”Nej men så farligt kan det väl inte vara?”. Är det så vissa tänker eller vad?

gravidrokning

Så här står det om användning av tobak (alltså snus också) på vårdguiden:

Om du röker eller snusar när du är gravid får fostret i sig många skadliga ämnen. Det kan leda till att fostret växer för dåligt eller till och med dör. Det är inte lätt att sluta när man är beroende, men du kan få hjälp.

Om du har tänkt sluta röka eller snusa, så är det bra att göra det när du är gravid. När du röker eller snusar får du i dig många skadliga ämnen som tas upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen.

Fostret får till och med i sig större mängd än mamman av vissa ämnen, till exempel kolmonoxid och nikotin. De flesta av tobaksrökens ämnen passerar fritt över till fostret. Nikotinet, som även finns i snus, gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring.

Försämrad syreupptagning

Kolmonoxiden som finns i cigarettröken gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras hos den som röker. Om rökaren är gravid får fostret också i sig kolmonoxid. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som mammans och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret.

Rökning ökar riskerna för

 • att fostret växer för dåligt
 • missfall
 • missbildningar
 • fosterdöd under graviditeten
 • för tidig förlossning
 • moderkaksavlossning
 • plötslig spädbarnsdöd.

Hur mycket du röker står i direkt proportion till riskerna för fostret. Så fort du slutar kommer det fostret till godo.

gravidrok16

kommentarer på Graviditet + rökning = ren idioti!
 1. gopplan skrev

  Min svägerska rökte när hon var gravid. Enligt henne utsätter man bebisen för alltför mycket stress genom att försöka sluta. Stressad mamma=stressad bebis. Hon drog ned på cigaretterna men inte mer. Hon drack även lite alkohol, men som tur var bara lite, fast jag tycker man är dum om man dricker alls när man ska ha barn. Nu röker hon framför sina barn, som så många andra fransmän. Helt idiotiskt! Här är det oartigt att säga ifrån när folk röker. Rökning är så inrotat i deras kultur så jag har bråkat ofta om det med folk när de börjat röka INNE HOS MIG och alla tycker att jag är en bitch. Numera bjuder jag inte in folk som röker och när svägerskan puffar på tar jag Helgot och går undan. Som tur är accepterar inte svärföräldrarna rökning inomhus så det är lugnt när vi är hos dem.

 2. gopplan skrev

  Jag har letat som en tok efter youtubesymbolen, men jag hittar ingen. Det finns bara bild, musik, video och media. Har du en youtube symbol bredvid dem?

 3. gopplan skrev

  Nej, jag har inga av de symbolerna. Bara textstorlek, typsnitt mm. Vad skumt att du har det och inte jag.

 4. sofia skrev

  håller helt med! en vän till familjen som jobbar på bb i norge säger att man ser på barnen att mamman rökt då dom ligger och får som ryckningar och har abstinens! fatta! att som spädbarn lida av nikotinabstinens! alla som slutat röka vet ju hur det känns, jamenar det är ju därför många inte klarar det för abstinensen är för jävlig rent ut sagt. tänk att låta ett spädbarn, som är programmerad för att sova och äta, ligga och ha nikotinabstinens!!!! bara den tanken borde ju få en rökare att aldrig mer ta en cigg som gravid. då bör dom tänka att den abstinensen dom då uthärdar, det gör dom för att sin bebis ska slippa samma abstinens dygnet efter denna kommit ut ur magen!

 5. Sandra skrev

  Bra inlägg! Jag fattar inte att det finns kvinnor som kan utsätta sina bebisar för rökning. Obegripligt.

 6. jenn skrev

  Usch, känner ren avsky vad gälla rökning och graviditet! I de sydligare länderna, där exempelvis min pappa kommer eller min pojkvän kommer så är det mycket, mycket vanligt att röka under graviditeten, eller röka överhuvudtaget! Och jag tror inte det har med att informationen inte skulle räckt ner till de.. Nej, för jag vet svenska sydlänningar som är födda här men som röker under graviditeten! Även om de vet alla risker det kan medföra. Det är tyvärr vanligt. Jag tappar hakan varje gång jag ser en höggravid rökare.. Ser lika fel ut som SD i riksdagen, som alkohol under graviditet och allt annat dumt som människan väljer av ren okunnighet & att de helt enkelt inte bryr sig, eller ska man kalla det lathet och bortförklaringar…

 7. radovic skrev

  Håller absolut med om allt du skrivit. MEN…på något vis kan jag tycka att det är lite mysigt när jag råkar gå förbi en rökare på gatan. De har blivit så ovanliga näst intill utrotningshotade. Så länge man inte blåser in rök i ansiktet på andra så ser jag inte varför det är en sådan hetsjakt efter rökare (är inte rökare själv dock händer det att jag tar ett bloss nån gång var tredje månad såvida jag inte ammar eller är gravid förståss)

 8. Millah skrev

  Hej… Allt bra?
  Är du tävlingsintresserad?

  Jag har igång massa tävlingar nu
  & det kommer in nya titt som tätt.

  Var gärna med och tävla =)
  –> http://millahoman.blogg.se/2009/august/tavlingar.html

  Är du int intresserad så ber jag så hemskt mycket om ursäkt..
  Ta hand om dig =) Kramar // Millah

 9. Maria skrev

  Bra inlägg! Håller helt med! Jag var rökare innan jag blev gravid med första sonen, slutade direkt när jag såg plusset på stickan! Man får ju många jobbiga kommentarer under sin graviditet men de mest korkade kom från min svärfamilj som inte förstod varför jag slutat röka och inte tog en öl längre ”bara” för att jag var gravid! Trodde ju aldrig att jag skulle behöva försvara mitt val att sluta röka.

 10. Det är helt sjukt att de finns de som fortsätter att röka/snusa/dricka och vara så själviska! Jag brukar kika på unga mödrar, de Danska, och blir rent av förbannad när man ser hur mycket de röker och en som fick ryggmärgsbedövning under förlossningen och sedan gick ut och rökte. Barnmorskan tyckte iofs att hon var knäpp som gjorde det men hon kunde inte stoppa henne..

  Jag har varit stenhård med att ingen som precis har rökt får hålla i Molly. Det ska gå minst en kvart innan. Läste att 15-20 minuter efter sista blosset så finns fortfarande gifter kvar i utandningen och tänkt då om de pussar och så på Molly!

  Den 4 augusti skrev jag det här inlägget: http://surrovich.blogg.se/2010/august/sluta-roka.html

 11. sawiik skrev

  Håller med dig om att folk är dumma i huvudet om de röker/dricker under en graviditet. Jag är ingen rökare och alkolhol avstår jag från under graviditeten och givetvis nu under amningen med! Vet inte ens om jag kommer fortsätta dricka alkohol då jag under graviditeten drack alkoholfritt som jag tycker är mycket godare! :)

 12. zandras skrev

  Håller oxå med dig! Det är tragiskt att det finns gravida som dricker/röker/tar droger osv osv.. Så fort jag fick veta att jag var gravid vad det slut med alkohol. Och för mig var det inte ens nåt svårt beslut, det är bara så självklart. Skulle aldrig någonsin förlåta mig själv om jag tog nåt under graviditeten som skadade min bebis. Förstår verkligen inte hur man kan göra det. Man kan ju bara tänka på sig själv.

 13. Emelie skrev

  Ajabaja så där får du INTE skriva, tänk på att rökare tar illa upp! SUCK!

  Ja jag har faktiskt fått den kommentaren när jag har skrivit om rökning vid graviditet otroligt men sant.
  Jag skiter fullkomligt i om jag sårar någon för att jag tycker att man är självisk och dum i huvudet om man röker (eller snusar) vid graviditet, man har inte råd att vara självisk då. Det handlas om en annan människa, en liten bebis som inte har valt att bli rökare.

  Det finns inga ursäkter, det gör inte det. Rökare fortsätter försvara sig med att ”Jag mår så dåligt om jag inte röker” vilket är ren jävla bullshit!
  Jag slutade snusa direkt för jag mådde fan sämre av vetskapen att jag skadar mitt barn om jag fortsätter än hur jag mår utan nikotin.
  Fick en hel livshistoria via PM på forumet av en tjej som försvarade sig med att hon hade blivit sexuellt utnyttjad och kunde således inte sluta röka vilket jag ändå inte tar som en godtagbar ursäkt, jättehemskt det hon hade varit med om men det försvarar INTE rökningen.

  Jag peppar gärna gravida som röker eller snusar till att sluta men vissa som inte ens vill kan dra något gammalt över sig, kan man inte ens anstränga sig så har jag inte mycket över för den människan.

 14. Anna skrev

  Både ja och nej!!

  Jag håller med om att man är en riktig idiot om man röker när man är gravid. Men sedan kan man råka ut för det jag gjorde. Jag var rökare men jag fick reda på väldigt sent att jag var gravid av diverse själ. Men jag fick inte sluta för min barnmorska. Hon sa att stressen att försöka sluta när barnet redan fått i sig rök så länge är farligare för barnet än om man fortsätter. Dvs om du slutar så fort så bebisen fortfarande är embryo och max en månad så går det bra. Men har man oturen att få reda på det i 3:e-4:e månaden att du är gravid då har du rökt med barnet i magen såpass länge så att sluta är mycket farligare än fortsätta och trappa ner mängden. Så tänk då på innan ni hoppar på rökare att vissa kanske inte får sluta helt, för sin barnmorska. Nu var det lite ovanligt att inte upptäcka graviditeten för en så sent. Men inom en, en o en halv månad ska man ha slutat röka på för att det ska vara så lite skadligt som möjligt. Men jag slutade så fort jag kom in på förlossningen, har inte rökt på 5 år och födde en fullt frisk son. OBS!! Alla rökare, detta är inte ett skäl till att göra som vänninan, i 6-7månaden komma och sägas att ”jag får inte sluta nu, är för långt gången” För hon fick reda på att hon va gravid i v.3. Och hade chans att sluta. Så att vänta tills man gått såpass för att kunna låta bli att sluta är INTE OK!!

  Men alkohol som verkligen förstör barnets organ är inte ok, inte ens en droppe!!!!! Rökning är inte heller bra, men du skadar inte organen på DITT barn som du gör med alkohol. Så låt bli Helt under graviditeten!!!

 15. Självklart är det de som vet om det, de som röker medvetet och kan sluta, som vi pratar om! Ditt fall är nog ganska unikt.

  Sen måste jag säga att i det korta stycket du har längst ner gör du ju precis samma sak som du säger att vi inte ska göra. Tänk om man inte vet om att man är gravid förens i tredje-fjärde månaden och har festat varje helg? Det är ungefär samma sak förutom att jag inte tror att man ska fortsätta dricka……….

  Sen måste jag också säga, du säger att rökning inte skadar organen. MEN vad är det som händer när hela barnet blir mindre än vad det skulle ha varit annars? Det påverkar hela barnet och inte ”bara” några organ.

 16. Tess skrev

  Ja, jag slutade med medicin som jag faktiskt BEHÖVER för att klara mina dagar någorlunda (har kronisk smärta) för att jag visste att det kunde innebära fara för mitt ofödda barn. Det var fruktansvärt jobbigt eftersom min smärta då slog ut helt igen och jag hade ingen lindring att tillgå. Men det gick eftersom jag var motiverad. Jag skulle få ett efterlängtat barn, som jag inte ens var säker på att jag kunde få eftersom jag har den sjukdom jag har. Efter att jag ammat färdigt så var det helt underbart att kunna börja med medicinen igen och få lite lindring, men varken under graviditeten eller amningen ”fuskade” jag. Bet ihop och kämpade istället.


Kommentera


9 × = femtio fyra