Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Graviditetens myter del 2 – Förlossningen

Här fortsätter myterna kring graviditet och denna gång handlar det om förlossningen.

Man kan sätta igång en förlossning genom att springa upp och ner för trappor
Man kan sätta igång en förlossning genom färdknäppen (ja, om man gör det tre-fyra gånger enligt olika barnmorskor)
Barnet måste ha fixerat sig för att förlossningen ska kunna starta
Om barnet inte har fixerat sig tidigt i graviditeten kommer man gå över tiden
När barnet har fixerat sig kommer förlossningen att sätta igång snart
En förstföderska kommer med större sannolikhet att gå över tiden än en flergångsföderska
Hallonbladste och/eller basilikate kan sätta igång förlossningen
Pepparkakor kan sätta igång förlossningen
Ananas kan sätta igång förlossningen
Järnört kan sätta igång förlossningen
Att massera bröstvårtorna kan sätta igång förlossningen
Zonterapi kan sätta igång förlossningen
Att dricka mycket jordgubbssaft kan sätta igång förlossningen
Att bada varmt kan sätta igång förlossningen
Att dricka ricinolja kan sätta igång förlossningen
Att bada bubbelbad kan sätta igång förlossningen
Att föda med kejsarsnitt försvårar anknytningen mellan mamma och barn
Svullna blygdläppar betyder att förlossningen kommer sätta igång
Att sitta på huk kan sätta igång förlossningen
Att tvätta fönster kan sätta igång förlossningen
Gurkörtsolja kan sätta igång förlossningen
Att äta stark mat kan sätta igång förlossningen
Man är som lyckligast när man nyligen fött barn
Det gör ont att spricka (för en del säkert men inte för alla!)
Epidural fungerar för alla
Förlossningen går fortare med andra barnet

459

(Bild från minbebis.com)

På niomanader.se står det så här om förlossningsstarten:

Kan man påverka förlossningsstarten?
Enkelt svar, nej det är väldigt sällan man kan påverka när förlossningen startar, och tur är nog det ibland.
Det enda, och tyvärr mest avskydda svar är, att bebisen kommer när den är klar – inte när vi vill. Det är en mognadsfråga och handlar om ett samspel mellan bebis och moderkaka. BF-datumet är ett bara ungefärligt datum. Jag vet att det är lätt att strirra sig blind på det men det är BF plus/minus två veckor som gäller, inget annat.
Det känns lite elakt att skriva det, men det finns faktiskt inget som hjälper.
Mitt enda råd till alla som funderar och längar och känner frustrationen växa är att boka in så mycket som möjligt i almanackan, bjuda hem vänner, gå på bio till exempel eller passa på att läsa en bok. Det blir väldigt jobbigt att sitta hemma och trumma på bordsskivan och vänta på bebisen och man ska ha klart för sig att livet blir ganska annorlunda efter att bebisen är ute och att man inte kommer att hinna med mycket av det förr spenderat fritiden på.

Men visst funkar färdknäppen?
Upprepade samlag i tät följd är kanske inte det vi suktar mest efter i slutet av graviditeten, och speciellt inte när det bara handlar om att få ut en liten envis bebis.
Det är inte så konstigt att många tror att det skulle kunna finnas ett samband mellan sex och förlossningsstart eftersom ämnet prostaglandin, som används när man sätter i gång förlossningar på kemisk väg, även finns i liten dos i mannens spermier. Men mängden i mannens spermier är så otroligt liten att det inte ens skulle hjälpa om man så höll på som kaniner i 24 timmar, än mindre de 2-3 utlösningar som myten talar om.
Retningar på livmodertappen och/eller sammandragningar utav orgasm kan ju iofs tänkas dra igång förlossningen men bara om bebisen är mogen för att födas.

Ricinolja
Jag vill också passa på att varna för ricinoljan. Många tror på fullt allvar att den skulle kunna hjälpa till, men för de flesta blir det ingen förlossning utan bara obehag.
Dricker man ricinolja får man liknande symtom som vid en kraftig maginfluensa, och smärtsamma sammandragningar då livmodern drar ihop sig till ingen nytta. Livmodern retas nämligen av att tarmarna kommer igång, och inte för att bebisen är på väg att födas. Ricinolja kan naturligtvis, i få undantagsfall, göra att värkarbetet startar men med en katastrofal följd. Förlossningen kan gå för fort och mamman riskerar att inte hinna med, eller in till BB med förödande konsekvenser för mamma och bebis som följd. Eftersom man inte vet säkert vad konsekvenserna av ricinoljeintag hon en gravid kvinna kan bli så är ricinolja inte något jag rekommenderar till gravida. Gudrun Abascal, leg. barnmorska (chefsbarnmorska på BB Stockholm)

Hallonbladste
Barnmorskor i alla tider har föreskrivit en kopp hallonbladste under graviditetens sista månad för att sätta i gång förlossningen. Det finns inte någon forskning som bevisar att det kan starta förlossningen men gott om anekdotartad bevisning att det gör verkan.
Hallonblad innehålller oxytocin, det hormon som frigörs i hypofysen för att framkalla sammandragningar i livmodern.
Hallonbladste får endast användas efter vecka 35 och om man upplever att man får väldigt mycket sammandragningar så ska man genast upphöra att dricka detta te och isåfall försöka igen efter vecka 38.

Finns det då ingenting mer påtagligt…verkligen?
Nej, tro det eller ej men det gör det faktiskt inte.
Om något så ska man inte överanstränga sig i slutet på en graviditet. Springa i trappor och tvätta fönster är två andra myter som sägs sätta igång en förlossning. Om du känner dig pigg och ovanligt sugen på att tvätta fönster så gör det, men känner du dig trött (som man vanligtvis är) så ta det lugnt. Du kommer att behöva ALLA dina krafter när förlossningen väl startar och om något så bör du passa på att vila så mycket du kan.
I slutet av graviditeten är kroppen också extra känslig och att det vid för mycket kraftansträngning faktiskt finns en realistisk möjlighet att moderkakan kan lossna eller börja blöda!

Graviditetens myter del 1 kan du hitta här! Del 3 kommer att handla om den gravida kvinnan!11

kommentarer på Graviditetens myter del 2 – Förlossningen
 1. En liten skrev

  Sv: Det stämmer nog för de flesta. Man får ju hoppas att de säger till om de är osäkra. Om de ser vad det är för kön får de gärna säga, men tror inte om vi gör några extra ul bara för att se. Är ni sugen på en till snart?

 2. Sandra skrev

  Svar: Det låter trevligt med nyår hos svärföräldrarna. Vi ska ha gäster hemma hos oss och bjuda på nyårsmiddag. Men först ska vi fortsätta njuta av tiden hos mina föräldrar ett tag till :-)

 3. Dart skrev

  ja jeflar, det var inte några förslag på aktiviteter som kan sätta igång förlossningen :O
  Jag tror på tvätta fönster! Det behövs här hemma och en bra ursäkt för att slippa göra det själv ;)

 4. sawiik skrev

  Oj, det var många myter! Jag kommer bara ihåg färdknäpp och att röra på sig. ;) Och att man som förstföderska kommer gå över tiden.

  Jag var iofs ute och plockade svamp/bär i skogen kvällen innan det satte igång men Love kom ju i v.38 så att gå över tiden stämmer inte på mig iaf. :)

  Javisst börjar han bli stor! Finns det en stopp knapp? ;)

 5. Svar: Det verkar inte troligt att vi kommer iväg denna vecka, om nu inte sambon kryar på sig fort som fan. Men du vet ju hur det är när en karl är förkyld ;-) Det stämmer ta me fan!! Så nästa vecka är nog mera troligt nu!

  Ha ha, vilka saker!! Jag satte upp gardiner dagen innan Jeppe kom. Men jag tror inte det har nåt med det att göra…

 6. radovic skrev

  Jag gick över tiden med båda barnen. När det började närma sig igångsättningsdatumet blev jag orolig och bestämde mig för att prova något knep. Första gången tog jagen rejäl dos ricinolja, en halvtimme efteråt gick vattnet och värkarbetet satte igång ganska ordentligt. Andra gången försökte vi med färdlnäppen, vilket gav resultat i form av värkar men det tog ändå nästan två dygn innan hon föddes. Myt eller ej….

  Svar: Känner mig ganska oinspirerad med bloggandet just nu men jag fortsätter följa mina favoriter :)

 7. Louise skrev

  svar; ja, det är JÄTTEkonstigt att fråga, därför reagerar jag på det, och just att det inte bara är någon som frågat, utan flera! Jag brukar mest skratta till det och säga att jag är nöjd med det jag har på gång, hur ska jag kunna veta när och hur det blir syskon när jag inte lärt känna vår lilla familj först! och vad jag tycker nu kan ju ändras, precis som du säger, om det blir för jobbigt. Eller så kanske det blir en jättelätt bebis och vi känner att vi vill ha fler snart!

  Knasiga människor finns det ;)

 8. Tack för din kommentar! Blev lite orolig att det är jag som är överdrivet känslig…men hur sjutton gör man när det händer? När vi var borta och hälsade på (nämner inga namn) tog personen min dotter från det vi steg innanför dörren och hade henne tills vi klätt på oss för att åka, med undantag för då vi käkade och hon sov samt då jag ammade henne. Jag lånar gärna ut henne kortare stunder till nära och kära som vill hålla en stund, men vill ju såklart ha min bebis själv också. Är inget problem att hantera med min egen familj för där kan jag själv säga ifrån om det blir för mycket.

 9. tultaliten skrev

  Ja som förstföderska fick jag alltid höra du kommer gå över tiden det gör alla, och hur roligt är det att höra?!?
  Har även hört att man skaäta marsipan för att sätta igång förlossningen ;)

 10. I used to love reading your blog, but lately it’s been a little boring. I’ll still read it though =)

 11. Hmm. I am not so sure about that…


Kommentera


sju − = 4