Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Graviditetens myter del 4 – Den gravida mannen/pappan

Fortsättningen på graviditetens myter handlar om pappan. Lägg gärna till någonting om ni vet!

Om pappan går upp i vikt under graviditeten kommer barnet att vara en flicka
Alla män får panik av beskedet att kvinnan är gravid
Den blivande mammans känslor är viktigast, inte pappans
Nyfödda behöver bara sin mamma, inte pappa
Män är inte lika bra på att ta hand om bebisar
Män som fokuserar på sin familj kan inte göra karriär
Män som upplever graviditetssymptom är mer benägna att hålla sitt barn åt höger än andra män
De män som håller sina barn åt höger är oftare far till döttrar än till söner
Om mannen har starka graviditetssymptom och håller sitt barn åt höger är det troligt att han står nära sin egen mamma
Män med graviditetssymptom är ofta äldre än andra väntande män och har själva ofta äldre föräldrar

29583_1_468_22255424

(Bild från google.se)

Det här med graviditetssymptom hos män tycker jag är väldigt spännande! För oss var det faktiskt lite så. Patrik gick upp i vikt precis som jag haha!

På 9manader.nu står det mer om skengraviditet hos män (couvade):
Att män kan få graviditetssymtom vet nog de flesta kvinnor som själva väntat barn. Många har nog undrat om det är något mannen spelat för att få del av uppmärksamheten. Liksom man kan känna psykisk empati kan man känna fysisk empati med andra människor, därför lutar det mesta ändå åt att mannen trots allt är ytterst delaktig i graviditeten, inte bara psykiskt utan även fysiskt, det tyder flera studier runt om i världen på.

Studier som gjorts visar att mellan 11 och 36% av alla män upplever graviditetssymtom tillsammans med kvinnan. De första symtomen uppträder runt tredje månaden, når sin topp mot slutet av tredje trimestern och försvinner efter förlossningen. Några av de fysiska symtom mannen kan få är matsmältningsbesvär, magkatarr, begär efter viss mat, illamående, ökad eller minskad aptit, diarré, viktökning, tandvärk, huvudvärk, klåda, muskelryckningar, näsblödningar eller andra smärtor. Bland de psykiska symtomen kan nämnas depression, oro, sömnlöshet, irritabilitet, spänningar och hypokondri.

Mäns och kvinnors förändringar i hormonnivåerna är jämbördiga vid tiden kring förlossningen. Mängden prolaktin och kortiskol ökar strax före förlossningen och könshormonerna (testosteron och estradiol) minskar strax efter förlossningen. Män med fler graviditetssymtom (couvade syndrome) och män som påverkades mer av barnets reaktivitet hade högre prolaktinnivåer och större reduktion av testosteron. Hormonnivåerna är korrelaterade mellan kvinnan och mannen.

Bland par där det finns ett infertilitetsproblem visade det sig att kvinnor har fler fysiska graviditetssymtom än män. Både män och kvinnor mådde bättre psykiskt under andra trimestern och sämre under tredje trimestern. Förändringarna i symtom var korrelaterade mellan mannen och kvinnan men bara någon procent av männen följde kvinnan exakt.

Några av de förklaringar till att mannens upplever graviditetssymtom som givits är förändringar som sker i form av kulturell press, psykiska processer inuti mannen såsom oro som visar sig som fysiska eller psykiska symtom, pseudo-syskonrivalitet, identifikation med fostret, ambvivalens till faderskapet och avundsjuka mot graviditeten samt psykosocial anpassning till den nya situationen. Det finns de som föredrar att likna graviditetssymtomen vid primitiva folks initieringsriter inför faderskapet. Troligen finns det en mening med att mannen följer kvinnans hormonsvängningar, liknande svängningar sker hos andra däggdjur, och den anledningen skulle kunna vara att hormonsvängningarna gör att mannen binds till barnet vilket gör att han vill hjälpa till att sörja för det.9

kommentarer på Graviditetens myter del 4 – Den gravida mannen/pappan
 1. Nej jackan är ingen gravidjacka utan en vanlig så förhoppningsvis går den att använda kommande vintrar också :)

  Ja jag gillade jeansen,bara hoppas att dom passar sen när dom väl kommer :D

  Hehe ja man blir ju det,jag har äntligen börjat sova bra på nätterna :D från ca 23-23.30 till 08-09.30 på morgonen :) Underbart skönt!

  Hihi ja men det kanske är tänder på G denna gången :)

 2. Jovisst är det så,det är smällar man får ta ibland :)

  Haha ja det kan man ju hoppas,vore ju tråkigt om hon skulle va tandlös hela livet :P

 3. hostherese skrev

  Jobbigt med sådana nätter! Colin har inte sovit bra på fem månader, sedan i juli så man börjar bli ganska trött :) Innan dess sov han hela natten.

 4. dart skrev

  Om pappan går upp i vikt under graviditeten kommer barnet att vara en flicka. JA

  Alla män får panik av beskedet att kvinnan är gravid JA

  Den blivande mammans känslor är viktigast, inte pappans JA

  De där stämde på mig =D
  Sömnlöshet lider jag av, det krävs att jag är precis skittrött för att jag ska kunna somna numera.

 5. Dart skrev

  Som en handflata? :O Fångade du din slempropp? o.O

  För mig är hennes känslor alltid viktigast. Jag tror det beror på att jag är bättre på att stänga inne mina känslor och genom att göra det kan jag fokusera på henne. Jag vill även påpeka att det inte bara är en fördel att kunna kontrollera känslor, ibland vore det så mycket skönare att bara släppa ut allt istället för att hålla det för mig själv. Det har jag jättesvårt för.

 6. radovic skrev

  Min Olli gick inte upp ett gram…den jäveln :)

  Svar: Jag gjorde magövningen ”plankan” och samma fast åt sidan på en hand. Mamma Malin hade också en bra övning som hon ger exempel på sin blogg. Man ska göra övningar som tränar den innre magmuskulaturen för att slippa ”bulliga” muskler. Sorry det blev en ganska flummig beskrivning men det är svårt att förklara övningar utan att skriva en roman.

 7. Min man har inte gått upp ett gram alls med någon av flickorna alls! men iofs det gjorde inte jag heller hehe ;)

 8. Stina skrev

  Vad tror du om Signe då? Blir hon en tjej med mycket eller lite hår? Du ser ut att ha ganska tjockt!

 9. EmmaMiller skrev

  Myten om att om du har mycket halsbränna får barnet mycket hår stämde på mig!

  Resten är nog bara humbug… stämmer nog in på hälften av oss, typ. För min del pekade allt på att det skulle bli en pojke, men ut kom en flicka… Det enda som tydde på att det var en flicka var att jag skrev fel, ”min dotter” när jag skulle skriva ”min dator” dagen innan jag fick plus på stickan – så till en början var jag helt övertygad om att jag skulle få en flicka. Övertygelsen hängde dock inte med hela graviditeten, jag började vackla efter ett tag…


Kommentera


1 + = fyra