Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Lite om utveckling

Jag har inte skrivit så mycket om Signes utveckling på ett tag. Det börjar bli dags för det händer otroligt mycket hela tiden. Hon har varit mycket medveten om sin omgivning länge. Det verkar vara en del av hennes person. När vi är på öppna förskolan exempelvis är hon ibland den enda som reagerar när tåget kör förbi, hon tittar nyfiket när någon kommer in i rummet och så vidare. Rent generellt kan man säga att hon blir mer och mer medveten om saker. Kanske är det därför som hon har varit ganska blyg? Dock går det i perioder men börjar bli mindre och mindre nu.

Kommunikationen har förändrats mycket. Titta har hon sagt ganska länge, sen cirka 10 månaders ålder. Först sa hon ”titt”, sen ibland ”titti” och nu oftast ”titta”. När hon är väldigt fascinerad av någonting viskar hon ofta fram det fast ändå så att det hörs tydligt. ”Tack” är på väg att komma men verkar mycket svårare! När vi övar på att ge henne saker och säger ”varsågod” och ”tack tack” när hon ger tillbaka till oss blir hon uppspelt och försöker verkligen härma ”tack tack”. Oftast blir det ”baba” eller så. ”Mamma” säger hon men mest när hon är ledsen och det är svårt att veta om det betyder just mamma. Tror mer att det är ett ord som betyder att hon vill ha tröst. ”Pappa” har varit på väg några gånger men svårt att veta där också om hon menar det eller vad hon menar. Hon tycker att det är roligt att prata och pratar mest med sina egna ord som ”kollkollkoll”, ”lala”, ”dududu”, ”dudiludilu” och sätter ihop en massa ljud/ord till meningar med mycket olika uttal och miner. Väldigt svårt att komma ihåg alla hennes ord dock, det är ju många fler än de jag skriver nu.. Hon har också börjat använda halsen mycket mer.

Just nu övar hon väldigt mycket på att gå. Hon kan stå själv och hålla balansen allt längre men blir lite överraskad när hon inser att hon står själv och sätter sig då eller tar tag i någonting. Hon går allt längre och fortare när vi håller i hennes händer och hon tycker att det är jätteroligt att gå mellan mig och Patrik. Hon har också börjat gå mellan möbler om det inte är för stort avstånd. Till exempel kan hon släppa bordskanten för att ta ett steg mot fotpallen och hålla i sig där istället. Hon verkar tycka att det är lättast att stå med skorna på men lättast att gå när hon är barfota. Nu när det är så varmt är hon mest barfota i alla fall.

Hon har blivit mer gosig och vill ofta kramas och pussas. Den roligaste leken är att slänga sig hur som helst i sängen och gosa med mamma och pappa! Musik är förresten fortfarande lika roligt och nu kan hon spela och hålla sin tamburin rätt. Hon dansar mycket också!

Hon äter mer nu och det är så jäkla skönt! Hon får bestämma helt själv och sitter och plockar i sig mat. Tänderna och pincettgreppet är det som har gjort detta. Tänk om man visste att det kunde förändras så, då skulle man inte ha hetsat upp sig så mycket. Men nu vet vi det till nästa gång :)

Just det! En till sak är att hon nu ÄLSKAR att vara ute. Det var ju totalt omöjligt förut, för cirka 8-9 månader sedan, att gå ut med vagnen till exempel. Såklart har det att göra med också att hon kan ta sig fram själv nu men nu vill hon vara ute så mycket som möjligt.

4/6 på en filt utanför lägenheten:

P1070419

P1070421

6/6 På nationaldagsfirande vid gruvan!

nationaldag

nationaldag2

nationaldag3

Signe vill göra allt som vi gör, dock betyder det inte att hon får det! I detta fall dricka läsk :p2

kommentarer på Lite om utveckling
  1. heartan skrev

    Bara ler när jag ser korten på Signe! Hon ser så himla glad ut, och så nyfiken att man blir helt avundsjuk. För det finns ju inte lika mycket spännande kvar att utforska när man är 35 som när man är 1. ;P Ska försöka se luddet i torktumlaren med hennes ögon nästa gång! Kanske dammet i hörnen på nystädade lägenheten känns intressantare då? (Artur har fått ta över motionen av snabeldraken nu, tills vidare.) Och – korten.. vad svalt och skönt det såg ut! Hoppas att ni har lite svalare idag. Det har vi, 24-25, men ännu högre luftfuktighet. Känner mig ångkokt!

    KRAM!

  2. sofia skrev

    hur stor är signe nu? :)
    kul å läsa om utvecklingen!!


Kommentera


nio − 2 =