Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Minister och gravid?

Jag brukar inte läsa Aftonbladet eftersom jag tycker att de oftast baserar sina artiklar på, ibland påhittade, sensationer och överdrifter. En artikel fångade dock mitt intresse! Terri Eriksson skriver om den nya, gravida, EU-ministern Birgitta Ohlsson och den föråldrade kvinnosynen som drabbar kvinnliga politiker i stor utsträckning, speciellt när det handlar om barn och mammarollen. Jag behöver inte återge hela artikeln utan den finns bättre skriven och i sin helhet här: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article6550284.ab. Men visst är det konstigt att kvinnliga politiker som väljer att skaffa barn som många andra ”vanliga” människor blir extra utsatta..? Varför? Och varför bryr sig ingen om hur en manlig politiker som ska bli pappa ska klara av både politiken och papparollen? Det är ungefär lika logiskt som att säga att Gudrun Schyman inte får vara med i Let’s Dance för att hon är feminist…4

kommentarer på Minister och gravid?
 1. Jeeeee skrev

  Hej. Ramlade in här eftersom jag också ska ha barn i sommar och tycker att de är spännande att läsa hur det är för andra i liknande situation.

  Jag har följt debatten och känner mig kluven. Det är klart att man som politiker ska få skaffa så många barn man vill och kunna jobba vidare som alla andra. Däremot så tycker jag synd om kvinnor som måste hänga med i samma tempo – för att deras arbete kräver det av dem.

  Min barnmorska berättade om en kvinna som hon förlöst, som efter två timmar snajdade på sig kostymen och åkte iväg med barnet direkt från förlossningen till en jullunch-tillställning. Någonstans måste det ju slå tillbaka på dem själva i slutänden.

  Jag sitter inte inne med en perfekt lösning. Däremot så vet jag att de som kritiserar och skriker högst – ofta agerar av dolda skäl. Kanske avundsjuka. Förtryck. Vad vet jag…

  Däremot vet jag att Gudrun rockar i Let´s dance.
  Ha´re.
  J

 2. OM män nu vill ha det jämställt så borde dom propsa på att ta samma ansvar som en karriärkvinna.
  En kvinna skall alltså med konstens alla regler kunna röra sig som en man med familj utan större problem.
  Andreas, ni vet Idol Andreas, han är Pappa of the year.
  Stolt förklarar han att han talar med sin son -varje dag-.
  Reflektera vad som hade hänt om en mamma hade gjort samma uttalande.
  Lynchning är ordet.
  En man kan, men en kvinna kan tydligen inte.
  Folk tänker inte ens på det, normalisering ännu en gång.

 3. Katti skrev

  Jag tyckte ändå det var bra att debatten kom upp därför att det just därför också BLEV en debatt om skillnaden mellan mammor och pappor. Tydligen är det redan två andra ministrar som ska bli pappor under valrörelsen men det är ingen som har ifrågasatt det.

  För egen del så skulle jag nog inte ha tackat ja till en ministerpost men all heder till Birgitta om hon tror att hon kommer att orka med det. Främst är det alla resor som jag tänker på att det måste vara jobbigt om man har en liten bebis, men att hon skulle klara av jobbet tvivlar jag inte på.

 4. Jeeeee: Jag tycker precis som du att det är roligt att följa andra som ska ha barn ungefär samtidigt. Jag var in och kikade på din blogg i morse :)
  Jag håller med dig om att det definitivt är någonting som har gått fel om man två timmar efter en förlossning känner att man måste gå tillbaka till jobbet! Det låter helt vrickat..! Arbetet borde kanske vara lite mer anpassningsbart men i just det här fallet så tror jag att Birgitta Ohlsson har tänkt igenom allting och kommit fram till att hon klarar det. Därför är det så konstigt att folk ska gå på henne och kritisera henne för det val hon har gjort. Det är snarare riktigt starkt tycker jag. Om jag ser utifrån mig själv så skulle jag aldrig orka.

  Drakmamman: Jag tänkte också på det när Andreas blev Pappa of the year och gjorde sitt uttalande.. Ja, folk hade rasat om en kvinna hade sagt samma sak. Det är sorgligt! Det fick mig att tänka på när jag och sambon förra sommaren arbetade på samma äldreboende. Det är standard att man bakar och lagar mat eftersom det är trevligt om gamlingarna får någonting annat att äta än det som kommer halvfärdigt. Hur som helst så var sambon såååå duktig som kunde baka en blåbärspaj. Jag var inte duktig, det var självklart att jag kunde göra det. Det är dessutom rent utav nedlåtande mot min sambo eftersom han alltså inte antas kunna baka eller laga mat.. Sorgligt som sagt!

  Katti: Jag tycker också att det är bra att debatten kom upp.. Det är så synd bara att den ska behöva komma upp. Nej det där med de manliga politikerna är det knappast någon som bryr sig om, åtminstone inte tillräckligt för att skriva en artikel om det. Jag hade nog inte heller orkat jobba på det sättet med ett barn men det är riktigt starkt av henne som gör det. I och för sig vet jag inte hur jag hade resonerat heller om jag var i hennes sits.. Jag hade kanske blivit jätteglad och tackat ja jag med! :)


Kommentera


− ett = 3