Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Ofixerad bebis

Vet inte direkt om ”ofixerad” är rätt ord men vår bebis var inte fixerad ännu, det vill säga att huvudet fortfarande var rörligt, när vi var hos barnmorskan i förra veckan. I alla texter om graviditet och speciellt de som är veckospecifika står det om att som förstagångsföderska kan nu din bebis ha fixerat sig eller, lite senare, nu bör din bebis ha fixerat sig. Det låter som att det är någonting som ska ske och att det är konstigt/dåligt eller avvikande om den inte gör det. Jag trodde nästan att det var mig det var fel på, att bäckenet är för trångt eller till och med att det kanske är något fel på bebisen som gör att den inte förstår. Hon ligger med huvudet nedåt och har gjort det väldigt länge så lite koll har hon i alla fall! Hur som helst pratade jag med barnmorskan om detta då några kvinnor till och med har sagt till mig att som förstagångsföderska MÅSTE bebisen vara fixerad, annars är det något fel. Men så är det alltså inte! Jag har upptäckt att det är fler än jag som har blivit oroliga av detta och tycker att det är konstigt att det inte i dessa texter kan stå att det inte alls är ovanligt att bebisen inte fixerar sig. Många jag har mött, som jag inte ens känner bra, frågar om bebisen har fixerat sig. När jag säger att den inte har gjort det har jag mötts av kommentarer som ”Jaha.. Oj då..” eller ”Oj, men du har väl inte så långt kvar?” och så vidare. Varför denna fixering vid fixering??

Efter att ha läst på lite mer, pratat med barnmorskan och andra med ofixerade bebisar finns det några slutsatser som är viktiga att ta upp. 1: Fixerad eller inte avgör inte på något sätt när eller hur förlossningen startar. Många med ofixerade bebisar har fött tidigare än beräknat förlossningsdatum och förlossningen har startat på olika sätt. 2: Det är inte farligt, varken för bebisen eller mamman. En del säger att bebisen lättare kan få navelsträngen runt halsen och strypas men det orsakas snarare av att det finns för mycket vatten i livmodern och inte om bebisen är fixerad eller inte. Många barn föds med navelsträngen runt halsen men oftast är det bara för barnmorskan att linda av den.

Ändå, jag läste nyss på forumet och en användare skriver att om man vet att bebisen inte är fixerad och vattnet går så ska man lägga sig på soffan och ringa efter ambulans.. Det här var på grund av risken med navelsträngen. Stämmer detta? Om någon vet får ni gärna svara. Man blir ju knäpp på det här! Niomånader.se skriver bra om det här och nämner ingen sådan risk så jag vet inte vad jag ska tro (http://www.niomanader.se/content.asp?id=208).. Barnmorskan borde väl ha informerat om detta i sådana fall?

Här är bilder på en fixerad och en rörlig bebis:

fixerad

rorlig

Nu är det ju förresten bara fem dagar kvar! :)3

kommentarer på Ofixerad bebis
 1. pallelina skrev

  Min bebis har inte fixerat sig än men jag har ett tag kvar till bf (15 Juni). Jag fick frågan av en vän om barnmorskan prata något om kejsarsnitt bara för bebisen inte var fixerad. vart bra överrumplat när hon fråga :/
  Min barnmorska var inget förvånad eller orolig över att bebisen inte var fixerad utan sa bara att din bebis kanske behöver lite värkar för att fastna/ fixera. Fast hon sa där i mot att om vattnet går och bebisen är ofixerad ska man genast ringa förlossningen för att komma in på kontroll för bebisen kan tryckas ”fortare” ner i förlossningskanalen om jag fatta rätt. Inget om att man skulle slänga sig på soffan och ringa ambulans.
  Men i bland känns det som om folk bara vill skrämma en.
  Kram

 2. pallelina skrev

  Ja man blir ju orolig eftersom man inte vet vad som är rätt eller fel. Allt som andra människor säger kan man inte bara skaka av sig.
  Hade varit mer orolig om bebisen inte låg med huvudet neråt.

 3. pallelina skrev

  Sv: Ja då hade den frågan inte varit så konstig :) då hade jag nog ställt den själv till BM.


Kommentera


sex − 4 =