Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Straff

Straffar ni era barn när de gör fel? I sådana fall hur och vart sätter ni gränsen?

Jag läste om en mamma som hade tvingat sin son att ha starka kryddor i munnen som straff och han fick varken svälja eller spotta ut dem (förens straffet var fullbordat). Det här måste väl vara förbjudet? Sen är det nog svårt att veta för en del föräldrar var gränsen går.. Om ungen är skitdryg och man kanske tar i för mycket? Går gränsen vid ett lite hårdare fasthållande än vanligt, en skakning, eller ett lätt slag på handen? Vad tycker ni? Vissa verkar också strunta i lagen när det gäller ens egna barn, som att man i just det fallet står över den.

Är det en bättre metod att straffa i form av inget tv-tittande eller utegångsförbud? Detta kräver dock att barnet har kommit upp en del i ålder. Eller ska man bara ignorera dåligt beteende och berömma bra beteende?

Signe är så liten fortfarande och om hon till exempel river eller nyper mig säger jag bara ”Nej” eller ”Nej Signe, du gör illa mamma!”. När hon blir äldre blir det nog förmodligen samma sak. Försöka resonera med henne och förklara rätt och fel. Men tänk om man någon gång tappar kontrollen? Det vill jag verkligen inte även om det av vad jag förstår är ganska vanligt..11

kommentarer på Straff
 1. svar: jajamensan den 2 oktober är hon född :)

  va! det låter ju hemskt det där med kryddorna. jag tycker inte man ska göra illa barnen på något sätt om de gjort något fel. när de kommer upp i åldern och fattar mer kan man försöka berätta varför de gjort fel och så tycker jag att förbud att spela data spel, tvspel osv är ett bra alternativ. om det funkar! kanske de förstår att ”oj jag gjorde fel och nu får jag inte spela spel som jag älskar, jag kanske ska tänka på det till nästa gång…”

  men som sagt allt beror ju på hur gammalt barnet är. en liten smäll på handen/rumpan tycker jag iofs inte heller är så farligt. men absolut inte mer än så!

  undrar hur man själv blir sen… jag ser och hör bara andra nu. och jag vet att jag är en rätt mesig person när det gäller sånt… haha. men milla ska absolut inte få göra precis som hon vill här i livet :D

  hur resonerar du??

 2. Ida skrev

  Straff i mina ögon.
  Har sedan Lova var 1,5 kört stenhårt m timeout ala supernanny, och på henne fungerar det perfekt. Hon e snart 3. Gör hon ngt som inte är tillåtet varnar vi henne, typ gör du så en gång till blir det timeout i hallen.

  Om hon gör det igen är vi hel konsekventa å hon får sitta på hallmattan i 3 minuter, ofta under STORA protester skrik skokastning osv, men hon sitter kvar på mattan. Efter det ut, förklara vad hon gjorde fel och varför vi satte henne där, förklara hur man gör istället, hon säger förlåt puss å kram å så är allt frid och fröjd igen.

  Så ofta om hon gör ngt hon inte får eller måste göra ngt hon inte vill räcker det med att säga om du inte gör det så får du sitta i hallen, och så gör hon det direkt.

  Anledningen att jag tycker det här fungerar så bra är att det inte behövs skrik gap hot hårda ord diskussioner osv från föräldern. Utan både Lova och vi vet vad som gäller.

  Så gör vi :)

 3. sawiik skrev

  Jag tycker man ska prata med sitt barn så dem förstår varför det var fel det dem nu gjorde. Jag skulle aldrig kunna slå till på arm/hand för att poängtera. Gapa däremot är väl min nackdel…men jag jobbar på det.

  Nu säger jag mest ajaj till Love om han drar tag i mitt hår eller nåt sånt, förhoppningsvis känner han igen det sen när han är större. Men sen ska jag som sagt välja min strider. Är det inte nåt jättedumt så kanska jag i vissa fall låter det vara. Annars så blir det väl till att förklara lugnt och sansat.

  Sv: Jag kommer på fikat hade jag tänkt men om Love hänger med vet jag inte riktigt. Tror inte det då Janne vill ha han hemma. ;)

  Har ni fått en bra start på det nya året? Jag kan lugnt säga att vi har det. Var skönt med hotellvistelse. :D

 4. Jag har också hört om den mamman eller rättare jag har sett klippet med henne från Dr Phil (tror jag det var) och hon tvingar ju även in ungen i en iskall dusch… gud vad hemskt….
  Jag tror mer på att vara bestämd, konsekvent och sätta ner foten, snarare än att straffa och sedan att uppmuntra det man gillar.

 5. sv: nej men precis det menade jag också. man kan inte göra så mkt nu när de är så små. vi får hoppas att våra barn blir snälla barn som aldrig gör något dumt! haha! finns det såna?? :)

 6. Ida: Om det fungerar och hon mår bra av det är det ju bra! :) Som du säger gäller det att vara konsekvent. Hur ofta ungefär händer det att ni måste varna och ge en timeout? Det kanske går i perioder? Jag har varit lite negativt inställd till supernanny-metoderna men tror också att man får hitta rätt metod till just sin unge.

 7. Skulle aldrig skada Molly rent fysiskt eller psykiskt. Som du säger, så kommer jag försöka resonera med Molly också och försöka få henne att förstå varför det är fel det hon gjorde och så vidare. Våld löser inga problem!

 8. Cicci skrev

  Fy, lät hemskt. Så kan man ju inte göra! Min son är 1 år om typ två veckor. Han är sååå envis och ska vara på allt han inte får. Så jag tar bara bort hans hand o tittar han i ögonen o säger; ”Man får inte göra så!” Eller så ropar jag AJ AJ, när de är nåt som han BORDE veta..
  Lika så när han slåss eller nyps, så får man ta tag i armarna på honom. Och säga att så gör man inte. (Han skrattar bara dock åt en, så jag vet inte om det funkar! :P)

 9. Galet att det finns dom som straffar med att proppa kryddor i munnen och fler konstiga saker finns det. Tror man får se hur barnet tar till sig när man säger till när han gör fel och ta det efter det. kanske time out eller som du skrev inge tv tittande osv.
  Jätte fin bild på dig och Signe när hon är två veckor så liten och söt! Roligt att hon inte har fått dina jätte bruna ögon, det brukar annars vara en färg som är mer dominant. Marcus har så fina blå men Denver fick mina :)

 10. Ida skrev

  Ang timeouterna.
  Nuförtiden händer det inte alls speciellt ofta men det går i perioder, på samma sätt som hennes humör går i vågor i perioder, men det är ju en del i utvecklingen :) Men det var som sagt mkt mer ungefär efter hon fyllt 2, då prövade hon även oss mkt och ville gärna bestämma ALLT själv. Nu fungerar det bättre och jag tror även barn mår bra av att få bestämma och fatta sina egna beslut. Där för får Lova ofta valmöjligheter, typ du måste ha mössa men får välja själv vilken. Eller lördagsgodis, ostbågar eller kinderägg, ost eller skinka på mackan, röd eller blå tröja osv…
  Men jag tror precis som du säger, man måste hitta sin metod till sitt barn de är ju alla olika :)

 11. Ida: Okej, det låter vettigt :) Hur gör ni när när ni är ute och hon gör fel? Väntar ni med timeouten tills ni kommer hem eller gör ni något annat?


Kommentera


× nio = 18