Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Utvecklingsfas i antågande

Nu är Signe lite mer än 18 veckor. Alltså är det snart dags för utvecklingsfasen vid 19 veckor. De tecken jag har kunnat se på att den skulle vara på gång är att hon igår kväll var mycket ledsen, vilket hon inte har varit sedan vi började med tassmetoden, och att hon har blivit lite svagare i nacken. Det har hon blivit varje gång innan också. Undrar vad det beror på?

En jättebra bok om utvecklingsfaser heter Växa och upptäcka världen – sju utvecklingssprång under barnets första levnadsår och är skriven av Hetty van de Rijt och Frans X. Plooij.

attvaxa

Dock är det några saker jag har reagerat på. Hittills har jag kommit till vecka 19 i boken och en av de största sakerna jag rycker är lite konstigt är att de inte tar upp mer att man inte ska skaka ett barn, speciellt inte en bebis som har så svag nacke. Visst det står litegrann men samtidigt ursäktas de föräldrar i boken som tas med som exempel som faktiskt har skakat sin bebis med att det kan bli jobbigt ibland. Visst kan det bli jobbigt men då får man väl lägga ner barnet och ta en paus istället?? En annan grej är att det står att spenat kan bli favoritmat för bebisen under första året. MEN bebisar ska ju inte äta spenat. Mammor ska inte ens äta det under graviditet eller amning. Boken är skriven av holländska författare så det är klart att det beror på det. Men man kan väl tycka att den svenska tryckningen och utgivningen kunde föregås av en korrekturläsning och rättning eftersom vi vet att det inte ska vara så. I övrigt är boken bra!

Vid utvecklingssprånget som sker efter fasen vid vecka 19 får barnet fler färdigheter. Det konstiga är att Signe redan kan de flesta. Vad innebär det? Att hon kommer lära sig de färdigheter som är vid senare faser? Självklart lär sig barn olika fort men de flesta utvecklingssprång brukar alltid ha vissa färdigheter som barn lär sig vid ungefär samma tidpunkt.

Kom ihåg att barnet kan bli ledset, argt, klängigt och få förändrat beteende innan och under dessa utvecklingsfaser. Det upplevs självklart som jobbigt av föräldrarna. Försök tänka att det för barnet förmodligen är en hemsk upplevelse. Det är så mycket som händer i hjärnan framförallt och bebisen blir säkert rädd av allt.Taggar: , , , , ,

1

kommentar på Utvecklingsfas i antågande
  1. radovic skrev

    Jag läste den där boken när min son var lilliputt men han stämde aldrig riktigt överens med de olika perioderna glad var han när det stod att de skulle vara kris tider och vrål sur när man kunde förväntas att pusta ut. Skönt att den är till hjälp för andra i alla fall. Du är så välkommen på fika om du råkar ha vägarna förbi ( denna morgon står banan kaka på fika bordet)


Kommentera


− ett = 1