Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Vecka 22

Här kommer magen för denna vecka! Nu har den varit inne i en tillväxtfas igen.

Vecka 22

Bebisen

Nu är bebisen ca 19 cm från huvud till stjärt och dess totala längd är ca 26 cm. Bebisen väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din lever hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist (från blimamma.se).

 

Vi var hos barnmorskan i förra veckan för kontroll och mitt blodvärde var jättefint. Skönt att slippa oroa sig för det!4

kommentarer på Vecka 22
 1. Milla skrev

  Vilken söt och fin mage du har!! :-)

 2. Tack så mycket :)

 3. Stina skrev

  Du får inte glömma bort minbebis 40 veckor med bebisen och du :) http://www.minbebis.com/40veckor.html

  Sv: Det låter fint. Min ring som är på bilden har faktiskt runt om men den är ganska tjock, den stör jag mig på. Ska prova vid tillfälle, det blir som sagt en liten kostnad men jag tänker att man ska ha den hela livet och då är du ju värt det.

  :) Fin magen är nu!

 4. Tack :) Nejdå jag glömmer inte bort det men det står ju tyvärr inte lika mycket som på blimamma.se. Ja man ska absolut känna sig nöjd med ringen!


Kommentera


× 7 = sju