Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Vecka 24!

Nu är det ny vecka igen! Vecka 24 är här och allt känns faktiskt bra för en gångs skull. Nu är jag rädd att jag jinxar någonting men vi har tecknat kontrakt för nya lägenheten idag och sagt upp den gamla, inflyttning blir den 1:a april. Jag har också fått besked om att jag kommer få påbörja min praktik hos Länsstyrelsen den 15:e februari. Jag trodde aldrig att det skulle gå men äntligen har vi fått lite flyt. Nu fattas det bara att Patrik får ett jobb. Men en sak i taget, vi är glada för att det mest akuta har löst sig. Tidigare har det känts som att vi, eller mest jag, inte har kunnat njuta och vara riktigt glada över graviditeten eftersom det är så mycket runt omkring som har strulat. Men nu äntligen känns det lugnare och bättre och det får gärna hålla i sig!

För tillfället går det inte att lägga in magbilder så jag ska försöka komma ihåg att göra det senare. Här kommer lite text om denna vecka i alla fall!

Bebisen

Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram. Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossningen. 

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

Du

Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.

Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

Det kan vara dags att börja ta reda på vilka föräldrautbildningar som erbjuds i ditt område. Många sjukhus erbjuder profylaxkurser och det finns till exempel vattengympa som kan hjälpa din kropp att förbereda sig inför förlossningen.
Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska (http://www.blimamma.se/gravid-vecka-24.html).
Kommentera


fyra − = 2