Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Vecka 30!

Tänk att vi har kommit över 30-strecket nu! Bara en fjärdedel av graviditeten kvar. Helt otroligt! Idag var vi till barnmorskan, dock en annan än den vi brukar gå till. Den ordinarie är nämligen och ”gör Kalifornien” som hon själv sa. Jag saknade henne faktiskt lite, man blir ju åtminstone bekant med sin barnmorska. Den nya fick sig några sparkar när hon kände på magen. Allt såg bra ut denna gången också. Järnvärdet, blodsockret och blodtrycket var bra. SF-måttet låg fortfarande exakt i mitten på normalkurvan och var nu 27 centimeter. Det firar vi med lite Häägen daz! Hjärtslagen låg på 145 slag per minut och det är alltid så härligt att höra hennes hjärta slå. Patrik lyckades faktiskt härom dagen att höra hennes hjärtslag när han lade örat mot magen, mysigt! :)

Här kommer kaggen och lite kunskap!

Vecka 30snett

Vecka 30sida

vecka 30bebe

Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Du

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt (http://www.blimamma.se/gravid-vecka-30.html).
Kommentera


+ 9 = arton