Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Vegobebis

Fortfarande finns det otroligt många missuppfattningar om vegetarisk kost. När det dessutom handlar om att ge vegetarisk mat till sin bebis kan kommentarerna till och med bli riktigt hätska. Är man vegan är det lite svårare att tillgodose barnets hela näringsbehov (även om det självklart är fullt möjligt!) men om man, som jag och min sambo, är lakto-ovo vegetarianer finns det inga som helst problem. Många vegetarianer har ofta bättre koll på näringsinnehåll än vad en köttätare har eftersom det också är en missuppfattning, att köttätare på något magiskt sätt får i sig all näring bara genom att vara just köttätare.

Det som oftast tas upp är om bebisen får i sig tillräckligt med järn. Järn finns i väldigt många olika typer av mat och vissa produkter innehåller mer järn än vad kött gör. Järn finns i fullkornsprodukter, berikade grötar, mörkgröna grönsaker som broccoli, gröna bönor och ärtor, torkad frukt och produkter som aprikospuré, nötter, ägg och baljfrukter som linser, bönor och sojaprodukter.
Rika källor till B12-vitamin inkluderar berikade spannmålsprodukter, jästextrakt, mjölk och andra mejeriprodukter. Modersmjölk (och mjölkersättning) innehåller också B12 och bör fortsätta vara en del av barnets kost tills ettårsdagen, minst.
Rika källor till protein inkluderar ägg, mjölk och mejeriprodukter, nötter och baljfrukter som bönor och sojaprodukter. Bröd, spannmål, ris och pasta innehåller också en del protein.

För den som vill ha mer inspiration finns runt 900-1000 olika vegetariska och veganska kokböcker enbart på adlibris.se. I ”Vegetariska kokboken” finns grundläggande information om vegetarisk barnmat och näringsinnehåll. Det finns även böcker som enbart är inriktade på detta ämne som exempelvis ”Grön barnmat: inspiration och näringslära”.

Veg. kokboken

Grön barnmat2

kommentarer på Vegobebis
  1. sofia skrev

    Du vaerkar väldigt påläst! Jag är helt övertygad om att både ni och eran bebis kommer få i sig all den behöver. Kram

  2. Tack så mycket :) Trevligt med några positiva kommentarer!


Kommentera


4 × = tolv