Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

2012-11-17 Plutten

2012-11-17 @ 15:25

Status för närvarande är att det skall göras en utvecklingsbedömning av Plutten. Den kommer att bestå av tre psykologtester och en läkarundersökning. Därefter görs en sammanställning av resultatet och det i sin tur leder till någon form av handlingsplan. Någon diagnos görs inte än med tanke på hans låga ålder men alla vi träffat hittills är överens om att han har behov av extra stöd.

Specialpedagogen från elevhälsan är helt underbar och vi har redan fått mycket hjälp av henne – både här hemma som på förskolan.

Klart är i alla fall att Plutten har något inom det neuropsykiatriska spektrat men endast framtiden kan utvisa hur det hela utvecklas. Jag och maken är i vart fall beredda på att han förmodligen kommer att ha behov av assistent åtminstone de första skolåren.

Det Plutten bl a har svårt för är växlingar, ex att man ska gå ut eller komma in. Vardagligt för de allra flesta men för att han ska fungera krävs förberedelse innan något ska ske sant handgriplig assistans. Som hjälpmedel har vi till exempel bildschema och äggtimer..

Nåväl, allt är som sagt under utredning för tillfället och mot slutet av december har vi lite mer fakta att gå efter!

2012-11-17

2012-11-17 @ 14:26

Jahaja… Så gick det ett bra tag igen..
LillaTjejen har hunnit bli fyra år, här en bild på henne och önsketårtan (som jag faktiskt lyckades bättre med än jag trodde var möjligt från början):

image

image

Minstingen har också haft födelsedag – svårt att fatta hur fort tiden går:

image

Tårtan från Minstingens födelsedag såg ut så här:

image

OCH; Familjen har utökats med ett stycke hund :) :

image

Diesel heter det arma stycket, fyller ett år nästa år i april och är en skön blandning av Bichon Havanais och Lhasa Apso. Alldeles, alldeles UNDERBAR!!!

2012-10-13 Ett steg fram och två-tre tillbaka….

2012-10-13 @ 14:43

Haft jäkligt jobbig dag so far… Plutten är verkligen all-over-the-place idag… Och precis allt ska testas och tjafsas om…

Just det kan jag hantera men på sistone har jag märkt att hans beteende smittar av sig på småsyskonen – de kollar hur han gör och så gör de likadant.. och DET gillar jag verkligen inte! Att hantera Plutten och alla hans påhitt är liksom tillräckligt..

Hoppas verkligen att nästa fredagens möte med specialpedagogerna på förskolan ska ge oss lite tips men oavsett kommer jag att kontakta barn- och ungdomspsykiatrin efter det.. orkar inte ha det så här längre..

Enough is enough..

2012-09-29, glömde…

2012-09-29 @ 22:46

Glömde ju att jag håller på att starta ett akvarium också! Vattnet har ”stått och mognat” några dagar nu men imorgon ska de första fiskarna få flytta in! : D

Så här ser det ut nu, innan dess framtida habitanter. 

image

2012-09-29 Livet just nu

2012-09-29 @ 22:42

Dålig på att uppdatera här igen.. men så är det alltid när det är fullt upp, vilket det oftast ÄR… :)

Förutom Pluttens förskoletider är det kyrkis tre dagar i veckan för LillaTjejen, två för Plutten och den Öppna Förskolan också ett par gånger mitt i det hela..

Och så har LillaTjejen börjat rida – visserligen bara en lektion hittills men det ska bli fler!

image

Första ridturen blev det cykelhjälmen då inga hjälmar som fanns i stallet var tillräckligt små. Numera har hon en alldeles egen, passande hjälm.

Knytte/Mulle är också en aktivitet – dagens träff tillbringades på stranden där vi bl a tillverkade vindsnurror. Här nedan LillaTjejen och Lillprinsen med sina alster.

image

image

Plutten, som normalt hänger med Mullegruppen var med oss Knyttar idag. Det blev jätteknasigt för honom att vara med Mulle idag när han hela tiden såg oss från där han skulle vara och till slut blev saknaden efter oss för stor.. då blir man påmind om att han inte är så himla stor, trots att han gärna vill påskina motsatsen rätt ofta..

Och för övrigt går jag själv en kurs i Aktivt Föräldraskap numera med förhoppningen om att bli en bättre förälder.. :)

2012-09-17

2012-09-18 @ 11:42

Vilken UNDERBAR helg vi hade!

Lördag förmiddag tillbringades i skogen med knytte/Mulle (Friluftsfrämjandet) och på eftermiddagen var vi till Ängelholms Hembygdspark där barnen roade sig på lekplatsen en BRA stund varefter vi tog en lång promenad längs älven.

Söndag åkte vi till Söderåsens Nationalpark vid Skäralid och vandrade. Gick en slinga på drygt 5km (eg 4.9km men med alla språng vid sidan om och utanför vandringsleden blev det betydligt längre) och det var bara Lillprinsen som inte orkade gå själv hela sträckan utan blev buren tidvis av mig eller maken (Minstingen åkte i sele på min rygg).
Lillprinsen klarade dock att gå själv säkert 2/3 av sträckan, vilket jag  tycker är BRA för en kotte på 2 1/2 år..

image

Halvvägs – vi har gått från Skäralid och skall nu klättra upp till Kopparhatten..

image

Se, så glada barnen är! 😀

image

Vi gjorde det!! Efter en stunds vila och fika på toppen fortsatte vi ner tillbaka till Skäralid och så var varvet fullbordat – BRA jobbat, barn!

2012-09-13

2012-09-13 @ 13:05

Väntar….

Och väntar……

Och väntar…. På att klockan ska närma sig två så jag kan hämta hem Plutten.
Klart jag KAN hämta honom tidigare men Lillprinsen sover ändå middag nu och dessutom behöver Plutten vara på förskolan. Men jag saknar honom verkligen!! Timmarna tills han ska hämtas kan inte gå fort nog och det är inte ett dugg skönt att vara utan honom! Utom möjligen de dagar han vaknar upp som gargamel och allt bara är en enda stor konflikt – då är det liiite skönt att överlåta det hela till någon annan för en stund…

Plutten själv stormtrivs på förskolan. Även om han kanske inte ens hälften av tiden direkt samarbetar med det pedagogerna tänkt.. vilket i sin tur gör att de igår frågade mig om det är ok för mig/oss om deras specialpedagog/terapeut observerar honom.. självklart är det ok om det behövs för att han ska utvecklas på bästa sätt!
Men ja, det kändes ledsamt i alla fall en stund.. blandat med en gnutta skam.. som om jag skulle vara orsak till något..

Nej, jag vet naturligtvis att det inte är mitt fel/förtjänst om Plutten är lite mer speciell än andra – han ÄR min lilla älskade Plutt helt enkelt – men en del människor har en tendens att påpeka självklarheter och försöka vrida saker till att vi föräldrar inte skulle se vårt barn.. typ..
Å andra sidan umgås jag/vi inte längre med dem men jag kan i alla fall ibland inte låta bli att tänka på vad de sagt.. och då blir jag bara så ARG!! Och ledsen..
Och arg igen för att jag låtit deras elakheter påverka mig, etsa in sig i mitt sinne..

2012-07-31 Smekmånaden på förskolan är över!

2012-08-31 @ 16:35

Så var Plutten inskolad till Förskolan – med besked! Igår när jag skulle hämta honom möttes jag av något ängsliga fröknar (förlåt – Pedagoger!) som berättade att de haft en aningen större konflikt med Plutten än vad de hade förväntat sig..

Det hade börjat med att Plutten inte ville gå ut.. och han skulle definitivt inte ta på sig stövlarna.
Här hade personalen krasst konstaterat att han självfallet fick komma ut utan skor men att han nog skulle bli blöt i så fall. Och det ville han naturligtvis inte bli. Så han hade krängt på sig stövlarna, bara för att sekunden senare ställas inför faktumet att regnbyxorna – som absolut behövdes – inte gick att trä ovanpå stövlarna.. och här någonstans slog det väl fullständigt slint… Personalen var inte vatten värda, inte jag heller – fast jag skulle absolut hämta honom därifrån hade han skrikit – och han skulle aldrig någonsin komma dit mer osv osv.. han hade skrikit och gormat, gråtit och levt om till den grad att personalen börjat misströsta om det skulle ta slut över huvud taget och ifall de kanske skulle bli tvungna att ringa mig..

De frågade om han alltid blev så arg..
Tja… Kanske inte alltid men rätt så ofta när han inte får som han vill.. som om det skulle hjälpa – not…
Vad jag gör då? Inte mycket – han får gå till deras sovrum och fundera ett tag. Komma ut när han kan bete sig och då diskuterar vi och reder ut det hela. Jag kan inte och vill inte ha honom gapande och skrikande på det viset.
Det är väl det som jag märkt fungerar bäst.

Och förklara sig, det fick Plutten göra nu också.. jag frågade honom om hans beteende – om han hade funderat över det och vad han i så fall hade kommit fram till.
Det hade han gjort – och kommit fram till att han skulle sluta skrika.. därefter sa han förlåt till ”sin” fröken(pedagog). Det hade hon nog inte väntat sig kändes det som och hon blev väldigt glad… :)

Jag själv blev lite ledsen över det hela och aningen förbryllad över pedagogernas osäkerhet…? Hur hanterar de dylika situationer annars? Har svårt att tro att Plutten skulle vara det första barnet som har humör…?

2012-08-23 Inskolningen forts

2012-08-23 @ 21:07

Pluttens 1a inskolningsvecka till förskolan avklarad – med beröm godkänt.

Jag och maken är totalt överflödiga så till veckan kör Plutten solo.
Då kommer också den enda killen i samma ålder på hans avdelning att vara där och vår förhoppning är att de två ska finna varandra och bli vänner. Återstår att se.

En av personalen är utbildad specialpedagog och har lovat hålla oss ajour angående eventuell överskottsenergi och hur Plutten fungerar i gruppen, vilket känns betryggande.

2012-08-22 Inskolning…

2012-08-22 @ 14:26

image

Ja, nu skolas Plutten in på förskolan.. oerhört blandade känslor från min sida – han själv verkar ta det med ro även om han är lite mer avvaktande än vanligt..

Det absolut skönaste är personalen som – förutom att de förstår att/varför jag tycker det är lite jobbigt – förstår varför Plutten är som han är och tycker det är förskräckligt hur en del kan påstå att jag och maken på något sätt skulle ha orsakat det (oh ja, det finns en del som påstått det…)..

De bekräftar det jag redan trott – att Plutten hoppar(eller gör något annat av sina ”överslagshandlingar”) när han är överstimulerad, inte tvärtom..

Nu återstår att se hur han kommer att hantera gruppen som sådan och det totala samspelet.. men det är himla skönt att slippa pekpinnar och att personalen finner Plutten väldigt självständig, mogen och definitivt INTE underutvecklad som en del förståsigpåare påstått att han skulle bli…