Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Hej mina hjärtegull!

2012-04-23 @ 23:08

Vet ni, efter noggrant övervägande har jag bestämt mig för att vandra vidare i bloggosfären. Nu bor jag här: bloggmorsorna.se/nelin och jag hoppas ni hänger med dit!

Instahooked

2012-04-20 @ 21:46

Instagram

Små förändringar är hållbara förändringar

2012-04-18 @ 13:34

Som jag hintade igår försöker jag just nu göra insatser i livet för att må bättre. Till exempel försöker jag hålla koll på och tänka efter kring vad jag stoppar i mig, jag skriver upp allt jag äter och jag kör en sockeravgiftning på ett par veckor (jag tackade nej till en kaka tidigare, heja mig!). Jag försöker även öka på motionen. Som vanligt har jag ambitionen att träna två gånger i veckan vilket helt ärligt var länge sedan jag lyckades med – men utöver det har jag börjat gå längre promenader med hunden och, håll i hatten, så försöker jag gå på lunchpromenader. Det blir inte varje dag  och det blir inte långt men det blir mer än inget alls. Och vet ni, jag älskar det! Den friska luften, solskenet och musikpeppen i lurarna gör underverk med det mesta – både energinivån och inspirationen.

Tidigare har jag försökt med väldigt drastiska förändringar som har haft viss effekt men i slutändan inte hållt i längden och inte haft någon varaktig effekt. Nu ändrar jag då taktik och ändrar i det lilla istället, jag ändrar på ett sätt som är funktionellt och hållbart (tack för inspirationen Lofsan!). Än så länge känns det jättebra och mer än så kan en ju inte begära.

2012-04-18_13-09-20_913

Street art i Örnsberg. Jag älskar’t!

För varenda unge!

2012-04-18 @ 12:53

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn!

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra. Det här blogginlägget har tagit mig några minuter att fixa, så lätt var det. Att inte lägga den tiden på att göra den här insatsen skulle vara riktigt pinsamt.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

unicef

Foto: © UNICEF/Asselin

Avgiftning!

2012-04-17 @ 13:12

De senaste två veckorna har jag skrivit upp allt jag ätit eftersom jag känner att jag har tappat kontrollen totalt. Och vet ni, trots att jag har tänkt efter och ätit ovanligt bra så har jag ätit socker i princip VARJE dag, det går liksom av bara farten. Jag vet ju hur dåligt jag mår av för mycket kolhydrater, särskilt av för mycket socker så nu är det dags att öva på att säga tack – men nej tack!

Två veckors avgiftning börjar nu, och under den tiden blir det inte en ynka kaka eller en godisbit in i min mun! Det kommer bli tufft men jag har inget val.

Dödsstraff är inget mer än glorifierat, sanktionerat mord!

2012-04-16 @ 21:42

I dag började rättegången mot Anders Behring Breivik. En människa som inte är en människa i mina ögon, nej, i mitt tycke är han inte ens en liten lort. Han säger själv att ”det enda han ångrar är att han inte hann göra mer skada” och jag känner spontant att han borde inte leva, han borde få en kula i huvudet innan han ens kan andas på en människa till. Det är så jag känner, det är min instinktiva personliga känsla. Det känns så mycket att det brinner i magen på mig.

Vet ni vad mer jag känner? Jo, jag känner att det är tur att vi inte lever i ett samhälle där känslor styr den här typen av frågor, där dösstraff inte döms ut av de sörjande som är direkt drabbade. Vi slår inte ihjäl någon bara för att den slog ihjäl någon annan. Öga för öga-principen är något som har prövats, synats och förkastats. Och tur är väl det.

Min mer rationella åsikt är nämligen att varje individ förtjänar en rättvis prövning, varje individ har ett okränkbart värde. Det är aldrig rätt att ta ett liv, det är vi ense om och när någon gör det så ska hen straffas. Men med den inställningen i grunden kan inte samhället med gott samvete sanktionera mord, det går inte, det finns inga logiska argument för det. Visst, det är lätt att känna att någon borde fan inte få leva, men det är en helt annan sak att argumentera logiskt för att någon borde dö.

Så nej, jag tycker inte att Anders Behring Breivik borde dö, men jag känner spontant att nog fan skulle det vara tillfredsställande om han dog. En värld utan honom skulle vara en bättre värld, men en värld där ännu en stat sanktionerar mord skulle vara en ännu sämre värld än idag.

 Fast PS, nog skulle jag kunna argumentera helt logiskt för att han borde sitta inlåst till han ruttnar, det skulle jag nog.

Vad bakade ni i helgen då?

2012-04-16 @ 11:42

Jag hade en bra och varierad helg som var alldeles lagom lugn (för ovanlighetens skull). Jag hade saker att göra hela helgen men jag behövde inte åka iväg någonstans, dessutom hann jag läsa. Och baka!

Att baka är verkligen mitt helgnöje, särskillt sedan jag började jobba med mitt exjobb har det blivit så eftersom jag inte riktigt är hemma så jag kan baka om dagarna, och för att baka surdegsbröd krävs det lite att en ska vara hemma iaf största delen av en dag vilket jag numer bara är på helgerna.

Så, vad bakade jag då?

I fredags bakade jag fantastiska brownies med jordnötssmör till mitt lördagsmöte (och till fredagsmyset, jag kan inte ljuga). Jag upprepar: fantastiska! De hade en riktigt mörk, chokladig smak som bröts av på ett dundrande sätt med det salta och kladdiga i jordnötssmörsgeggan. Jag hittade receptet hos Bambi och som vanligt så håller hon vad hon lovar. Kakorna heter Peanut butter swirl brownies och ni gör klokt i att prova dem!

Sen i går var det dags för brödbak eftersom brödlådan ekade oroväckande tom. Jag slog upp min surdegsbibel och hittade ett väldigt enkelt men roligt recept som verkligen lockade. Och satan i gatan vad gott det blev, jag har aldrig provat att baka bröd i kastrull tidigare men oj vad fint det blev. Perfekt form och så sprack det snyggt också. Jag är helnöjd!

2012-04-15_16-17-53_413

…så hen gick och hämtade en annan elefant

2012-04-13 @ 23:29

Många som är tveksamma till pronomenet hen tar upp det faktum att det är ovant att använda, det stör läsningen och känns bara jättekonstigt att säga.

Och vet ni vad, jag håller helt med!

Alla förändringar och nya grejer kommer med den här utmaningen, språkliga förändringar och alla andra. När min syster föddes fick hon namnet Anna, idag har hon bytt namn och det finns väl ingen levande som kallar henne något annat än Annie. Jag tyckte det var konstigt och stod emot länge men till slut vande jag mig och nu ÄR hon Annie, att tilltala henne som Anna idag skulle kännas urlöjligt.

På samma sätt är det med nya ord, som hen. Det känns konstigt att läsa, att skriva och framförallt att säga.

Jag har sen länge vant mig vid att använda det i text, det kommer naturligt när jag skriver. Inte heller reagerar jag på det när jag läser, eller, jo, jag reagerar på det men det är enbart på ett positivt sätt eftersom jag blir glad varje gång jag ser det användas.

Men att säga det, att faktiskt artikulera ordet, det är svårare, och jag tror inte att jag är ensam om att uppleva att det är så. När vi skriver har vi en helt annan kognitiv process än när vi talar, det är mer planerat och genomtänkt och på det stora hela gör vi när vi skriver genomtänkta val. Tal kan också vara planerat men styrs av vana på ett helt annat sätt, och tal går ju inte att revidera i efterhand men råkar en skriva han i en text är det lätt att gå tillbaka och ändra till hen istället.

Därför övar jag. Jag gör flera gånger om dagen medvetna val och byter ut han eller hon mot hen för att få bort den konstiga känslan och ge hjärnan en chans att komma ikapp i utvecklingen. Förhoppningen är att det ska kännas naturligt att säga hen när det passar, precis som det numer känns naturligt att kalla min syster Annie istället för Anna. Det kommer ta lite tid, precis som namnbytet gjorde, men en dag sitter det där!

Ett sätt jag övar på är att byta ut han eller hon mot hen när jag sjunger för Emil. Till exempel: En elefant balanserade, på en liten liten spindeltrå-åd. Det tyckte hen var så intressant, så hen gick och hämtade en annan elefant.

Läs gärna mer om mina tankar kring ordet hen!

Välling från Nestlé – min första Buzzadorkampanj!

2012-04-13 @ 09:48

Igår hämtade jag ut ett buzzadorpaket på posten med vällingpover från Nestlé (mild osockrad fullkornsvälling från åtta månader). jag har tidigare varit ganska skeptisk mot Nestle, jag vet inte riktigt varför men det är en inställning som har levt hos mig länge. Därför har vi hittills bara kört på sempers produkter men nu tänkte jag att det kunde vara dags att prova!

Emil fick en flaska till nattningen och verkade väldigt nöjd, han ville dock inte somna eftersom enbart 200 ml inte räcker för att få honom mätt längre så vi fyllde på med en halv dl till och sen somnade han som en stock. När han väl somnat sov han bättre än på länge och hela familjen känner sig mer utvilad. Jag vet dock inte om det har med vällingen att göra eftersom vi i natt också provade en större nattblöja för att han ska slippa vakna av det, kanske var det en kombination?

Emil ger i alla fall vällingen 5 slurp av 5 möjliga!

valling

Kvällens projekt

2012-04-12 @ 21:22

Vi har i evigheter haft en tråkig träpall från Ikea ståendes härhemma, färgfläckig och dan. Men, nu ska det bli ändring! Nu ikväll påbörjade jag mitt lilla renoveringsrojekt. Eller förlåt, projekt är väl att ta i, men målas ska den. Knallrosa. Vad tycks? Den kommer minst sagt liva upp vårt annars tråkiga hem.