Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Men det ser ju så konstigt ut med hen!

2012-02-20 @ 14:48

Tidigare idag lämnade jag en kommentar på sajten Din svenska om pronomenet hen. Jag gillar som ni kanske vet hen och en av anledningarna för mig är att jag tycker det flyter på bättre i text än när man skriver hon/han eller h*n som är lösningar som för mig bara ser konstiga ut och de stör mig när jag läser. Ett motargument jag ofta får är dock att det nya och inte helt väletablerade pronomenet hen har samma resultat när det används, dvs att eftersom folk är ovana vid det så stör det läsningen och riskerar att resultera i felläsning.

Ja, jag kan inte säga mer än: visst är det så! Men…

Det är inte konstigt att ett nytt ord i språket orsakar viss förvirring och ser konstigt ut, det är så det är, vi är ovana och vi reagerar därefter. Alla förändringar, språkliga eller icke-språkliga, får oss att reagera så eftersom vi är vanedjur och när något nytt kommer och bryter våra bekväma mönster ja då är det naturligt att vi reagerar. Ta tex stavningsreformen eller avskaffandet av pluralböjning på verb i svenskan, såklart fanns det de som tyckte att det såg jättekonstigt ut att skriva vad istället för hvad och de som tyckte att de gick istället för de gingo var helt bananas och störde läsningen så mycket att de fick ont i huvudet, minst!

På samma sätt reagerade jag när jag började på Språkkonsultprogrammet och fick veta att anglicismer inte var så hett. Jag hade tidigare skrivit mail genomgående men insåg snabbt att mejl eller e-post var att föredra. Det såg jättekonstigt ut och jag våndades varje gång jag skrev eller läste det eftersom jag var ovan. Efter ett tag insåg jag dock att den känslan hade försvunnit och nu tycker jag att mail stör något ofantligt i en text, precis som jag gissar att många som en gång reagerade på vad och gick till slut tänkte om hvad och gingo. Det är ju det här förändring går ut på: alternativ ställs emot varandra och ibland blir det så att den nya varianten får sådant genomslag och håller i sig så länge att vi till slut vänjer oss. Och ibland blir det tvärt om, tex skriver vi sällan jos trots att det har funnits personer som försökt få den stavningen etablerad istället för juice.

Om vi kommer tillbaka till hen så tror och hoppas jag att det är en förändring som kommer hålla i sig och etableras och som till slut känns helt naturlig för oss språkbrukare. För med ordet hen finns den möjligheten eftersom hen faktiskt är ett ord som till form och funktion kan likställas med hon och han, de är identiska i struktur med konsonante h följt av en vokal och därefter konsonanten n. De språkligt inkorrekta eller klumpiga alternativen h*n och hon/han har däremot inte den potentialen då de involverar tecken som vi inte har något ljud för vilket resulterar i att de bara fungerar i skrift och även där blir de problematiska eftersom vi (i alla fall jag) läser genom att ljuda i huvudet. De alternativen kommer alltid vara språkligt klumpiga på ett sätt eller ett annat, hen är däremot klumpigt enbart av anledningen att det är nytt, något som tar slut förr eller senare. Därför tror jag på hen.3 kommentarer på inlägget “Men det ser ju så konstigt ut med hen!”

 • Sången om Nelin » Grunden för en bra debatt kan inte vara okunskap och missförstånd

  […] Men det ser ju så konstigt ut med hen! […]

  2012-02-21 kl 8:29
 • Grunden för en debatt kan inte vara okunskap och missförstånd | Sången om Nelin

  […] Till exempel kom frågan ”Men vem är hen då?” tätt följd av en uttläggning om att de minsann vill ha rätt att vara män och kvinnor. Det är så sorgligt, för ingenstans i den här debatten finns någon som vill att vi ska radera ut kön, snarare tvärt om. Ett könsneutralt pronomen har som främsta funktion att användas som alternativ i situationer där kön är okänt eller ovesäntligt, ungefär som man kan använda ordet syskon istället för syster eller bror – är det någon som har känt sig avkönad när de har omnämnts som någons syskon månne? Eller förälder istället för mamma och pappa? Eller handlar det mest om att folk är rädda för förändring? […]

  2013-12-03 kl 20:07
 • twentyfeetfromstardommovie.com

  The web has truly changed the way we communicate and made
  it far easier to stay informed about the lives of our loved ones.
  , it is best to go for affiliate marketing being an initial step into the world of generating impartial
  income from home. By ranking your website on the very first page
  of search engine results, you are tapping into a huge number of people looking for what exactly you offer.

  2014-10-12 kl 7:50

Kommentera