Kul att du har hittat till min blogg! 27 år, Ölänning, fru, 2 barns mamma – Thea föddes i Januari 2012 och Alvin i September 2013, pysseltokig, sy nörd och alldeles underbar ;) Lämna gärna en rad i kommentarerna!

Add Comment Register

Vaccinera eller inte?

Så, hur ska man då ställa sig i den här vaccinations frågan? Om jag ska vara ärlig så kan jag inte säga hundra hur jag själv ska göra med mina barn.

Ett mynt har alltid två sidor, givetvis gäller det även detta ämne. Vad händer då om man väljer att inte vaccinera och blir sjuk? (Vi håller oss till MPR-vaccinet)

Så här står det på Folkhälsomyndighetens hemsida:
Mässling
”Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar och kan spridas snabbt i ovaccinerade grupper. Sjukdomen är en av de största dödsorsakerna för små barn i utvecklingsländer. De senaste årens mässlingsutbrott i Europa visar att sjukdomarna fortfarande är farliga i områden med dålig vaccinationstäckning. I Holland rapporterades 3 300 mässlingsfall under 1999-2000. Tre tidigare väsentligen friska barn avled och sju fick hjärninflammation. Året efter rapporterades från Irland cirka 1 200 fall, varav två barn avled. 2002 drabbade en större epidemi Italien. Man beräknar att uppemot 24 000 personer insjuknade enbart i Campania-området under januari-maj. Tre barn avled och 368 personer sjukhusvårdades på grund av mässling, varav 13 för hjärninflammation (samtliga var under 20 år). I Schweiz har över 4 000 fall rapporterats sedan 2007. Femton procent (en av åtta) av de insjuknade har fått komplikationer och en tolvårig flicka har dött till följd av mässling. Även i Storbritannien har mässling ökat de senaste åren, detta till följd av en nedgång i vaccinationstäckningen.”

”Fram tills att det kombinerade mässling-, påssjuke- och röda hundvaccinet introducerades 1982 var sjukdomarna vanliga. Därefter sjönk andelen rapporterade fall inom loppet av några år. Idag, över 20 år efter att MPR-vaccinationen infördes, är alla tre sjukdomarna ovanliga men sjukdomsutbrott förekommer fortfarande bland ovaccinerade individer i alla åldrar.

Om vi minskar eller upphör med vaccinerandet kommer sjukdomarna att återkomma i allt större omfattning.”

Om färre barn blir MPR-vaccinerade i vårt land, vad händer då?
Först så ökar troligen antalet mässlingsfall varje år, och senare även antalet fall av påssjuka eller röda hund. Troligen kommer det efter 5-10 år att uppstå större epidemier av mässling hos mottagliga individer.

De vanligaste biverkningarna är som med de flesta vaccin feber och utslag men även hjärninflammation kan förekomma även om det är extremt sällsynt. Risken att drabbas är 1 på 1 000 000 vaccinerade barn. Om man får mässlingen är risken 1 på 1000. Efter påssjukeinfektion är risken att drabbas av hjärnhinneinflammation 1 på 100.

Det finns alltså en risk att ett fullt friskt barn kan dö av mässlingen!

Jag ska definitivt läsa på mer om detta ämne, jag visste att det inte var helt riskfritt att vaccinera (eller inte vaccinera) men aldrig trodde jag att det kunde bli såhär. Fler behöver få upp ögonen om sjukvården borde verkligen informera mer om det.

(Tack till Idlisa för information och svar!)
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


9 + tre =