Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Deprimerad – under graviditet..

2015-02-06 @ 10:52

MAGDALENA-studien:

 

Det är otroliga 5-10 % av alla gravida som är deprimerade någon gång under graviditeten. Depression under graviditeten är kopplat till ett flertal risker för såväl moder som barn – bland annat förhöjd självmordsrisk, havandeskaps-förgiftning, för tidig födsel, negativa effekter på fostret och det nyfödda barnet samt problem med tidig anknytning mellan moder och barn. Dessvärre är det få av dessa som aktivt söker hjälp för sin psykologiska hälsa.

Att besöka en mottagning för psykologisk behandling kan upplevas som stigmatiserande för gravida som lider av depression och helst inte vill erkänna att de känner sig nedstämda i denna period. Ett sätt att öka tillgången till psykologisk behandling för gravida är att erbjuda vägledd självhjälpsbehandling, tex internetbaserad kognitiv beteendeterapi (IKBT).

I ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Internetpsykiatrienheten vid Psykiatri Sydväst i Stockholm genomförs nu Magdalena-projektet om behandling av depression hos gravida.

Alla gravida över hela Sverige kan anmäla sig nu med start i januari 2015.

Behandlingen pågår i 10 veckor. Deltagarna har tät kontakt med sin behandlare som ger feedback och stöd och hjälper till med motivation. I forskningsprojektet ingår förutom psykologer med KBT-inriktning även psykiatriker med stor vana av psykisk ohälsa i samband med graviditet och obstetriker som har en rådgivande funktion.

Sammanfattningsvis:

Nu under våren 2015 finns det möjlighet för dig som är gravid och deprimerad att delta i Magdalena-studien. Det är en internetförmedlad KBT-behandling, som jag är en form utav medarbetare i, som är särskilt anpassats för denna problematik. Studien är öppen för alla i Sverige och du behöver inte resa till Stockholm då all kommunikation sker via internet och telefon. Behandlingen är helt kostnadsfri.

Vill du läsa mer eller anmäla dig direkt så klicka dig vidare på länken nedan:

http://internetpsykiatri.slso.episerverhosting.com/BEHANDLING/depression-under-graviditeten-studie/

Alla förtjänar en lycklig graviditet – se till att just Du får det.Kommentera


+ 4 = sju