Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register

Laktosintolerans

2011-06-30 @ 10:08

Kanske har jag svaret angående preggomagen… Jag har nog laktosintolerans, kanske har jag fått en tillfällig laktosintolerans för det är som sagt ganska nytt sen ett antal veckor tillbaka.

När man har laktosintolerans innebär det att man är överkänslig, men inte allergisk, mot mjölksocker, laktos. Man kan också ha laktosintolerans i en variant som kallas primär laktosintolerans. Då brukar man tåla livsmedel som innehåller små mängder mjölksocker som lagrad ost, smör och vissa smörgåsmargariner.

Tillfällig laktosintolerans kan man få om slemhinnan i tunntarmen skadas av någon tarmsjukdom.

Symtom
Det är vanligt att man får:

 • gaser i magen
 • diarré
 • magknip
 • uppsvälld mage

Om man har primär laktosintolerans brukar man bli bättre om man ändrar sin kost. Om man har tillfällig laktosintolerans behöver sjukdomen som orsakar besvären behandlas. När slemhinnan har läkt kan man äta laktos igen.

Tillfällig laktosintolerans

Tillfällig laktosintolerans kan man få om tunntarmens slemhinna skadas av någon tarmsjukdom. Om slemhinnan skadas påverkar det förmågan att bilda laktas. Tarmsjukdomar kan till exempel vara obehandlad glutenintolerans, inflammationer i tarmen, parasitinfektioner eller andra kraftiga tarminfektioner. När sjukdomen behandlats och tarmskadan är läkt tål man oftast laktos igen.

Nu har jag ingen bil men när jag har den ska jag bunkra upp med laktosfritt hemma för att se om det blir bättre, allt för att undvika ett gravtest…

;)2 kommentarer på inlägget “Laktosintolerans”

 • lillalady

  Vi började med laktosfritt här hemma, och både jag och sambon kände skillnad. Så även om man inte är laktosintolerant så tror jag att det är bra att dra ner lite på laktosen. Och det finns ju massor med bra och goda alternativ i kyldisken =)

  2011-06-30 kl 13:52
 • Helena

  Kan varmt rekommendera Arlas Laktosfria Mellanmjölksdryck som är supergod att ha i kaffet om man gillar kaffe med mjölk. Jag upplever den som krämigare än vanlig mellanmjölk, trots att det är samma fetthalt. Den har också längre hållbarhet än vanlig mjölk och passar därför bra om man bara gör av med en liten skvätt i taget.

  2011-06-30 kl 21:56

Kommentera


fyra × = 16