Här har ni en numera 11-barnsmamma i sitt esse som driver en av Sveriges största föräldrarbloggar. Vår familj består av Peter 48år, Mirka 39år, Kevin 14år, Linnéa 12år, Jennifer och Benny 9år, Selina 8år, Victor 6 år, Oliver och Alice 5år, Thor 3år, Nellie 1 år och Älva född 22/12-11. Jag har även 3st bonusbarn: Emmelie 25år, Daniel 19år och Mikaela 18år :-) Vår familj medverkar för 3:e säsongen i Familjen Annorlunda :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-)

Add Comment Register

Besöksdag

Igår kväll gjorde jag ett ordentligt träningspass, crosstrainern fick jobba som aldrig förr 😀 Tyvärr så hade jag ingen som kunde filma men det kommer 😉 Kollade på En unge i minuten medans jag trampade….

Det var en grej i programmet som fick mig att fundera lite – Den ena kvinnan, hon som fick sitt andra barn, hon tog sig igenom förlossningen med bara profylax och hennes barnmorska sa att det var väldigt ovanligt nu för tiden att föda utan smärtlindring.
Jag har ju haft 8st förlossningar och jag tog EDA under Kevins förlossning som tog 24 timmar och tog även EDA under Jennifer/Bennys förlossning som också var utdragen. Resten 6 förlossningar har jag inte använt någon som helst smärtlindring, inte ens lustgas (den gav mig bara panik-känslor). Jag har andats igenom de förlossningarna och det har funkat superbra :-)
Är det verkligen såå ovanligt? Finns det flera här som fött helt utan smärtlindring?

Imorse var barnen sega att få upp i tid. Men de kom iväg i tid till slut ändå 😀 Selina ville stanna hemma idag och fick det, imorgon är det visst Alices tur säger hon 😀
Kl. 10 kom Paulina med sin son Milton och hälsade på. De blev kvar hela dagen och även till middagen :-) Min mamma kom på snabbvisit och hon hade med sig något gott till oss som jag inte kunde motstå……och då snackar jag om Memma! Sååå jäkla gott och jag föll pladask för frestelsen 😀 Men, jag åt inte så mycket som jag brukar göra utan höll mig till en liten skål bara 😉

Vinnarna för Hemtex-tävlingen kommer förhoppningsvis hinnas dras imorgon. Det är många tävlingsbidrag att gå igenom och jag har inte hunnit sitta med de ännu bara 😉

Nellie tränar för fullt med lära gå-vagnen och hon är så duktig så :-)

Selina och Jennifer turades om att filma henne igår och de höll närmare en timme 😀 Och Nellie njuter när alla är runt henne 😀

Om tiobarnsmamma

Elvabarnsmamma Mirka Norrström Familjen Annorlunda Här har ni en 11-barnsmamma i sitt esse:-D Familjen består av Mirka 39år, Peter 48 år, Kevin 14 år, Linnéa 12 år, Jennifer och Benny 9 år, Selina 8 år, Victor 6 år, Alice och Oliver 5 år, Thor 3 år, Nellie 1 år och Älva född 22/112-11 :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-) För kontakt: mirka_karanko@hotmail.com

43 reaktioner på ”Besöksdag

 1. Ja då! Jag har fött 4 barn utan smärtlindring, inte lustgas heller(mådde illa av den) Hade dock snabba förlossningar, den ”längsta” 3 tim och den ”snabbaste” 19 minuter. Men alla förlossningar är ju olika, precis vi människor är, jag tycker att alla sätt är bra, med eller utan smärtstillande, ALLA är ”duktiga” :-)

 2. Har fött alla mina 6 barn med bara lustgas, flickorna snabba förlossningar med ca 1,5 timme inne på förlossningen, pojkarna lite längre tid, ena pojken är förstabarnet, den andra nr 4 med 3,5 år mellan han och storasystern. Ville inte heller ha någon smärtlindring.
  Vad duktig du är som hinner träna så mycket som du gör, själv försöker jag hinna med kvällspromender mellan barnens aktiviteter.

 3. Japp 2 av 3 förlossningar med bara profylaxandning, tycker det funkar perfekt. Att det inte blev det när jag födde 2an var helt enkelt för att hon är akutsnittad.
  Använder även andningen vid andra tillfällen, när jag haft gallstensanfall är den fantastisk medans man väntar på att medecinen ska verka, likaså hos tandläkaren då bara som att man koncentrerar sig helt på andningen, andas in gm näsa och ut gm munnen. Lika har jag gjort om jag varit otroligt stressad som när dottern låg på operationsbordet och vi inte visste hur det skulle gå.

 4. med första hade jag lustgas tog a 9h från första värken
  med andra hade jag inget då hon föddes i bilen, trots att vi åkte i god tid. hade ca 10 min mellan verkarna å 30min i restid. tog en kvart från vi starta tills hon va ute.. tog 8hfrån vattnet gick

 5. Jag har bara ett barn och väntar mitt andra och jag hade ingen som helst smärtlindring under förlossningen. Jag testade lustgasen två gånger men precis som du fick jag panik av den. Den var väldigt obehaglig. Efter att jag fått upp våran Milton på magen så sa jag till min sambo ”det blir fyra barn” så det var ju inte alls så farligt trots att det var utan smärtlindring. Barnmorskan hade aldrig hört någon säga något sånt direkt efter en förlossning utan smärtlindring. 😀

 6. jag har testat både och.
  När jag var 19 år fick jag min första dotter.
  Då fick jag ryggmärgsbedövning. Den tog ca 8timmar från första värken.
  Med andra barnet hann vi inte ens in på sjukhuset, utan hon kom i bilen. (på isvägen) 😉
  Så där blev det definitivt ingen bedövning.
  Och med tredje barnet som jag fick vid 22-år (är 23 år nu) tog det ca 4 timmar från första värken. Vi hann in på sjukhuset och där försökte de tvinga mig att ta det ena och det andra. De försökte bestämam vilken ställning jag skulle ha och hur jag skulle göra allting.
  Men konstigt nog visste jag redan hur jag ville ha det 😉
  Men trots allt tjat om bedövning sa jag absolut NEJ! (fast troligen med lite elakare ord) 😉
  He he
  så jag har provat både och. Och är dessutom nöjd med att ha testat det.
  Om en förlossning blir lång skulle jag ta ryggmärgsbedövning, annars är jag nöjd med ingenting 😀
  Det är ju helt sjukt igentligen vad vi mammor går igenom för att få våra små tillskott i familjen!
  all den här smärtan, men så mycket kärlek kommer också!

 7. Jag kom in till BB runt kl.2.30. Då fick jag något som började på p( var troligtvis profylax) o även morfin,men inget av det hjälpte. Låg och hade superont tills kl.9.25. Då var jag helt öppen o det var bara att köra på 😀 Någon smärtlindring hann vi aldrig tänka på. Kl.11.08 var gumsan ute =)

 8. Min Dotter hade jag Eda , morfin , lustgas ( tog 18½ timme men avslutades med Akutsnitt ) .. Sonen föddes vaginalt och tog allt som allt 7½ timmar om man räknar med tiden jag gick hemma också, hade ingen smärtlindring alls , tanken var att jag skulle ha lustgas men den funkade inte alls denna gången som jag andades mig igenom hela förlossningen . Ja håller med , oavsett om man föder med eller utan bedövning så är det en stor eloge till alla kvinnor :)

 9. Jag kom in till BB klockan 15.00 och 15.14 var vår dotter ute. Så jag hann aldrig ta någon smärtlinding men det är inget jag funderar på att ta i framtiden iheller. :)

 10. Jag använde ingen smärtlindring, men vet inte så många i min närhet som gjort det. De flesta har nog haft någon form av smärtlindring.

  Jag gick på profylax innan och sen fick jag aldrig känslan av att jag skulle vilja ha smärtlindring innan det var över. men det gick rätt fort för mej också, så kanske har med det att göra! 😉

 11. 8 förlossningar? Du har väl 10 barn? :)

  MIRKA SVARAR: Ja det har jag men eftersom jag har fått tvillingar 2 gånger så blir det ju ”bara” 8 förlossningar 😉

 12. Med min son, första förlossningen, som var utdragen hade jag lustgas och EDA. 14 dagar över tiden, vattnet gick vilket gav mig en infektion som resulterade i att jag låg med hög feber och spydde massa! de 19 timmarna hade jag aldrig klarat utan EDA!
  Med min dotter, som föddes 1,5 år senare gick allt superbra. Klockrena värkar och från när vi kom in till förlossningen till hon kom ut tog det ca 3,5 timme. Badade, andades och provade lustgasen en gång. Men det blev bara ett andetag. Barnmorskan tyckte jag blev på tok för borta så hon sänkte den o då kunde det kvitta kände jag 😉
  Jag födde på Södra BB och de är ju lite mer för naturliga förlossningar så när jag nämnde EDA klappade hon om mig och sa att det klarar du dig nog galant utan och se! Det gjorde jag :)
  Så en förlossning med smärtlindring o en utan är mina resultat än så länge

 13. Hej! Nu sista ( tredje) gången andades jag mej igenom i stort sett hela förlossningen,lustgas sista 10 minuterna innan krystning men det räknar jag knappt:)Tyckte att mina två förlossningar utan ryggmärgsbedövning var bättre än den fösta med, jag hade en helt annan ork å energi även om det gjorde typ en miljon gånger ondare..

 14. hejsan.. jag har fött mina 3 barn utan någon som helst smärtlindring utan bara använt mig av andningen och det har funkat kanon bra. vet många flera som gjort det så tror inte det är så ovanligt faktist. kram

 15. Har fött 3 barn med endast profylaxandning, och det har funkat jättebra.
  Provade lite lustgas med första, men säger som du Mirka att man fick panik. Men nu har jag haft snabba förlossningar med alla 3, hade säkert vrit skillnad om man hade haft långdragna.

  Kram

 16. Många av mina vänner har klarat förlossningen utan smärtlindring, men då jag haft utdragna förlossningar med båda barnen har jag faktist bett om EDA båda gångerna.

 17. Tog eda och på den första. Hade mycket problem efter, svårt att gå på toa.. skakig i en vecka, ont i ryggen.. blev sugklock.

  Den andra och tredje hade jag ingen smärtlindring. :)

 18. Hej
  jag undrar om du är alkoholist? eller har du bestämt att leva ett helt nyktert liv bara för att du känner för det?

  Jag uppskattar dig och din familj mycket, ni är SÅ fina. All kärlek till er och ha det bra

  kramar /catta norrland

  MIRKA SVARAR: 😀 😀 Första gången faktiskt någon frågar om jag är alkoholist 😀 NEJ, det är jag inte och har aldrig varit! Jag festade mycket och hårt som ung thats it 😉 Men numera känner jag att jag har gjort allt det där och lite till. Jag har ingen behov av alkohol och ingen längtan efter att få ”supa” till heller. Visst, jag kan tycka att det är gott med en kall öl eller cider en varm sommardag när man grillar men det är ytterst sällan jag orkar ta mig till bolaget för den skull 😀 Sen de få gångerna jag dricker så blir det max 2 flaskor öl el. cider och det räcker mer än väl för att jag ska känna att det inte är värt att dricka och ligga i baksmälla dagen efter. Man kan nog säga att jag är så nära man kan komma att vara en absolutist utan att ändå vara det 😀 Och det är helt mitt eget val 😉

 19. Jag tog ingen smärtlindring när jag födde mina barn. Jag testade lustgasen när jag födde Colin (tredje barnet) men den la jag åt sidan rätt fort då jag blev yr. Men alla mina tre förlossningar var över på 3-4 timmar efter första värken. Så med alla gick det smidigt och fort. :-)

 20. Jag har fött några utav mina 6 barn utan smärlindring och några med hjälp av lustgas. Lustgasen stör egentligen andningen men ibland har det varit skönt att använda den när jag haft vansinnigt ont i ryggen. Fast mina 3 första förlossningar var bäst och utan lustgas, det gick jättesnabbt, mindre än 3 timmar från det att jag kände att ”idag blir det nog bebis” =) Med 2:dra barnet så hann jag bara in och fick av mig byxorna så krystade jag en halvtimme sen var hon född 😉 Jag fick mitt första barn när jag var 19 år och min äldsta syster sa att jag skulle läsa Anna Wahlgrens bok ”Barnaboken” för där finns ett kapitel om andning och avslappning, så jag tränade på det och förlossningen blev fantastisk! Jag kände mig lugn och trygg och det kändes aldrig värre än mensvärk. Men man måste tro på att det funkar och inte fuska med övningen, det måste inte göra ont som en del säger: ”-det är klart att det gör ont när man ska föda ut en hel soffa” som en del säger. Nej säger jag, om man slappnar av och låter livmoder jobba så kan alla få det mindre jobbigt! Ett tips för att slilppa den ”brinnande” känslan i slidan när barnets huvud ska ut, be barnmorska att värma handdukar i mikron å trycka mot slidöppningen, det gör stor skillnad, tro mig!

 21. Jag jobbade på förlossningen förra sommaren och jag kommer inte ihåg en enda kvinna som inte tog någon form av smärtlindring…
  Visst fanns det kvinnor som inte hann med att få nåt eftersom det gick så snabbt men de flesta hade åtminstonde lustgas.

  Jag är gravid med min första och jag har funderat på akupunktur och lustgas. Samt andning. Vill helst inte ha Eda.

  Fy, jag klarar inte av memma, även fast jag är uppvuxen med det :)

 22. Hej!
  Jag har fött mina 4 barn helt utan smärlindring, jag har använt mig av profylaxandning.
  Lustgas har jag provat, men jag mådde bara dåligt av den, så den ville jag inte ha.
  Men jag tycker det är upp till var och en vad dom vill ha för smärtlindring, och om man vill ha smärtlindring eller ej. Huvudsaken är att förlossningen blir en bra upplevelse, och att det blir det som är bäst för både mor och barn.
  Kram

 23. Med första barnet fick jag sterila kvaddlar och lustgas.
  De resterande 9 har jag fött med hjälp av andning och lustgas.

 24. har bara haft eda med första,, dock har jag inget minne av den fl, då jag var bara 14 år då med mycket svår havandeskapsförgiftning och både jag och sonen höll på ryka med =(
  med de sju andra har jag inte haft nån smärtlindring, har provat lustgas men inte tyckt de hjälpt blev mest bara en sak att koncentrera sig på,,
  nu senasta fl som jag hade för 2 veckor sedan hanns inget andningen funka bra,, hann bara vara inne på fl i 3 min sedan föddes dottern =)

 25. Jag har fött mina båda barn utan någon smärtlindring…Inte för att jag haft några särskilda skäl för eller emot, utan mest för att det har gått i så rasande fart att någon smärtlindring ej hunnits med…med första var jag inne 40 min innan min son föddes o med tvåan tyckte jag att jag åkte in i god tid, med svaga värkar bara för att vara på ”säkra sidan” o hon är ändå född ca 1 timme efter inskrivning…Båda gångerna har jag blivit erbjuden lustgas, men det funkade inte alls för mig, tyckte det luktade jätteäckligt och fick aldrig in ”tekniken” så den masken åkte rätt fort bort igen!
  Tycker alla kvinnor är helt jävla fantastiska som tar sig igenom en förlossning, oavsett smärtlindring eller ej!

 26. Jag såg inte programmet men ska kika på det någon dag då jag har lite tid över!

  Jag har i alla fall fött alla mina 6 barn helt utan smärtlindring, har inte ens prövat lustgas… och jo jag testade akupunktur i 15 minuter med nr 2, mest bara för att prova men jag vet inte om det gjorde så stor skillnad då det inte var i slutet av förlossningen…

  Alla mammor som föder barn är duktiga oavsett smärtlindring men jag har också upplevt det ganska ovanligt då alla blir så förvånade över att jag inte ens tagit lustgas… kanske att man då på något vis känner sig duktigare, men inte på att föda barn utan snarare att kontrollera smärtan på ett bra vis!

  Mina förlossningar har varit jätte snabba, den längsta höll på i 8 timmar varav 5,5 av dem var med värkar som knappt kändes, det ville inte riktigt sätta igång så när jag var öppen 4 cm tog de vattnet och då var det klart på 2,5 timmar! Det var med nummer 4 och nr 6 kom 2 minuter efter att de lyft mig ur ambulansen, då var det 2,5-3 timmar efter att jag fick värkar!!! Lite skrämmande men det gick jätte bra!

  Mvh Kimsan

 27. Med första barnet fick jag eda men den kickade aldrig så jag fick enbart syrgas och fick andas igenom.
  Andra tog inte edan ordentligt så jag kände i magen och denna gången så födde jag på prenetal då jag inte hann in på förlossningen och jag andades igenom då jag inte hann få bedövning.
  Ont ja det gör det men helt ärligt så föder jag hellre barn utan smärtlindring än går till tandläkaren.

  Ha en bra kväll

 28. Hej Mirka. Jag håller med dig, det är inte alls ovanligt att man föder utan bedövning. Man blir ofta tryggare och lugnare ju fler barn man föder också. Jag upplever dock att de flesta hinner med att prova lustgas, men ibland går det fort. Jag är barnmorska och gjorde mina första 53 förlossningar på V-ås förlossning från En unge i minuten. Just nu är jag på underbara Ungdomsmottagningen i V-ås men är troligen på väg till mödravården i Köping. Har 3 egna barn, födde de första 2 med EDA och lustgas, nr 3 enbart med lite lustgas. Skulle gärna ha fler barn med maken säger stopp nu. Kram till dig och din underbara familj. Din förlossningskonst låter fantastisk. Kram Annika

 29. Under min första förlossning använde jag mig av värmedyna, EDA och Lustgas – var helt väck och hade svårt att komma på benen efter förlossningen.
  Den andra förlossningen klarades av med lustgas – hann inte med annat men jäklar så väck i huvudet jag blev.
  Till den tredje förlossningen hade jag hunnit klura ut att lustgasen var den som förstörde andningen och gjorde så att jag blev alldeles frånvarande – så denna gång fick TENSen följa med mig tillsammans med profylaxandning. Mot slutet hade jag några akupunkturnålar också. Klart bäst.

 30. Jag har fött fyra av mina fem utan smärtlindring. Fick smärtlindring första förlossningen men förmodligen för sent för den gjorde ingen som helst nytta. Lustgas har jag använt men bara i början för sen blir jag illamående och yr i huvudet. Skall föda med BF nästa vecka nummer sex och har inga planer på smärtlindring då heller men lustgasen får nog hänga med.

 31. Jag har fött 3 av 4 barn utan smärtlindring. Tycker det var onödig kommentar av BM. Alla bör göra det som känns bäst om det sen betyder smärlindring eller ej spelar ingen roll enligt mig.

 32. Jag har fött Några helt utan även om mina förlossningar varit långa, den snabbaste av mina 6 var på 15 timmar. Den senaste på ca 21 och det var i tvillingvärkar räknat. Men står hellre ut eftersom jag inte tycker att smärtlindring är en riskfri metod. Tror faktiskt inte sååå många föder helt utan, de flesta jag vet har tagit Eda eller till och med morfin. Har också fått liknande kommentarer, att jag är som gjord att föda och att man är jätteduktig På att föda osv.
  Kram

 33. Jag reagerade också på det där, och som Johanna här ovan skriver att barnmorskan också säger att just den mamman var en så duktig mamma. Då ilsknade jag till faktiskt. Barnmorskor ska låta bli att lägga värderingar i hurvida folk är duktiga eller inte som föder med eller utan smärtlindring. Jag tycker i så fall att man är minst lika duktig när man tar kontroll över sin egen förlossning och beordrar all jäkla smärtlindring man kan få!

  Men jo, jag har också fött helt utan smärtlindring och tycker helt ärligt att det inte har gjort särskilt ont, men så tycks jag heller inte få några ”normala” värkar då de inte kommer särskilt tätt och jag har haft gott om tid på mig att hämta andan mellan värkarna. Första barnet tog jag epidural, men mest för att jag var så osäker och inte visste hur ont det skulle komma att göra sen. Barnmorskan sa att om du ska ha EDA måste du ta det nu, narkosläkaren har inte tid senare så då valde jag att ta den fast jag inte behövde just då. I efterhand önskar jag att de hade låtit bli att pressa mig på ett svar om jag ville ha EDA eller inte, hade de låtit mig vara hade förlossningen säkert gått snabbare och bättre naturligt eftersom EDA:n tog bort mina värkar helt och värkarna stannade av.

  Med barn nummer två hann jag precis in till förlossningen och hoppa upp i en säng -sen kom hon ut. Var inne i 15 minuter innan hon föddes, och jag blev faktiskt inte ens inskriven eftersom personalen inte trodde på att jag hade värkar. Så jag födde barn i mina vanliga kläder inne i ett undersökningsrum innan någon ens hann undersöka mig.

  Med barn nummer tre stod jag på mig mot barnmorskor som ville skicka hem mig och hävdade bestämt att jag skulle föda barn trots att jag inte verkade ha så mycket värkar, och det var ju tur att en av dem lyssnade på mig till slut, för en halvtimme senare var den förlossningen över.

  Skulle dock aldrig säga att jag är duktigare än någon annan. Alla som har fått kämpa så många timmar i sträck med outhärdlig smärta, dem beundrar jag enormt! Har all respekt i världen för att man väljer att föda med smärtlindring, lika väl som jag tycker det är häftigt när man har en förlossning där det inte behövs.

 34. När jag fick första barnet i början av nittiotalet var det ”inne” att föda utan smärtlindring! Man kände att man skulle vara duktig å föda utan smärtlindring….. Det första barnet använde jag lustgas, usch å blä va hemskt med den. Andra och tredje barnet var det att försöka andas som gällde. Fjärde barnet då tog jag EDA, det bästa jag någonsin gjort :) allt gick så lätt och jag var jättepigg efteråt! När femman skulle komma så gick de såpass snabbt så eda:n var färdiglagd samtidigt som första krystvärken kom….. Så jag har fött både med och utan smärtlindring, skulle ja få fler så blir det med smärtlindring för att jag blir mindre sliten efteråt. MVH. Fembarnsmamma

 35. Hejsan!
  Underbar blogg du har =) Saknar er på tv om måndagarna.
  Jag födde mina två tjejer utan smärtlindring med min första testa jag lustgas men det var inte riktigt min ”grej” så andra tjejen tog jag inget..
  Ha det gott!! Kram

 36. Det jag reagerade på med barnmorskans kommentar i ”en unge i minuten” var inte att det var ovanligt att föda utan smärtlindring utan att hon samtidigt säger ”det är en duktig mamma”. Är man inte duktig om man föder med smärtlindring??

 37. Jag tror inte heller att det e så ovanligt att föda utan smärtlindring, jag vet flera som gjort det. Själv så föredrar jag lustgasen:) den e min bästa vän under förlossningen ;). Kram på dig gumman!

 38. Hej!

  Läser din blogg och följt dig på tv… Ni verkar vara en underbar familj och härligt med så många barn

  Jag har själv 3 och har inte använt smärtlindring med någon av dem, min yngsta föddes med fötterna före och där andades jag bara genom smärtan, så håller med dig att det verkar lite konstigt om de säger att det är ovanligt….

  Sköt om dig och din härliga familj

  Kram Anna
Kommentera