Här har ni en numera 11-barnsmamma i sitt esse som driver en av Sveriges största föräldrarbloggar. Vår familj består av Peter 48år, Mirka 39år, Kevin 14år, Linnéa 12år, Jennifer och Benny 9år, Selina 8år, Victor 6 år, Oliver och Alice 5år, Thor 3år, Nellie 1 år och Älva född 22/12-11. Jag har även 3st bonusbarn: Emmelie 25år, Daniel 19år och Mikaela 18år :-) Vår familj medverkar för 3:e säsongen i Familjen Annorlunda :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-)

Add Comment Register

Igångsättning?

Många undrar (och kommer säkert fortsätta undra) varför jag sätts igång med förlossningen så jag tänkte ge ett svar så här istället:-)

Jag väljer att få en igångsättning först och främst för att bebisarna har haft en förmåga att komma ut i raketfart. Ca 40 minuter från första värken har det tagit de senaste 4-5 gångerna och då har jag ändå bara legat i en sjukhussäng och inte rört på mig. Skulle garanterat gå ännu fortare om jag var tvungen att vara uppe och gå:-D

Jag vill inte ha en scenario som ser ut så här:

*Jag får värkar och vi har ingen barnvakt eftersom Emmelie bor i Märsta och har inget körkort så då skulle Peter behöva hämta henne vilket är en resa på nästan 2 timmar innan de skulle vara tillbaka hemma och vi kunde åka till sjukhuset – Matematiken med tiden går inte ihop;-) Då skulle jag alltså behöva ringa ambulans och åka in själv och inte säkert att vi skulle hinna in äns då eftersom det är ca. 30min till sjukhuset.

*Jag får värkar när Peter jobbar och eftersom barnen har jullov så skulle alla vara hemma – Ingen barnvakt och ca. 40 minuter för Peter att komma hem = Föda hemma ensam i barnens sällskap….

Nä, som ni kanske förstår så är det bäst för mig, bebisen och alla barnen att det blir en förlossning under struktur = Vi får ett datum för igångsättning, fixar hit barnvakt i god tid så barnen kan känna sig trygga och slippa se mamma i värkar och eventuellt föda framför näsan på de för säga vad man vill om att en förlossning är vacker mm så är den även blodig och kladdig och lite småäcklig speciellt i barns ögon;-) Jag kan känna mig trygg och slippa massa stress då jag vet att Peter kan följa med till förlossningen för den stöden behöver jag och jag vet att barnen har det bra hemma medans vi är inne och föder:-)

Sen ökar risken för större blödningar när man har fått många barn och även om jag inte har blött mycket alls förutom med Jennifer/Benny så finns dock risken där och har ökat med varje förlossning så det gör att jag absolut inte vill föda annanstans än på sjukan…

Jag har blivit igångsatt de 6 senaste gångerna och det har alltid gått utan några problem:-)

När jag fick ett bf datum till Elvan så sa jag först att vi chansar och kollar om vi kan bli igångsatta direkt efter nyår så att det blir en januaribebis men jag har ändrat mig på den punkten! Jag vågar inte ta den chansen även om jag mest troligt skulle gå över tiden så vet man aldrig….Så då får det bli en decemberbebis och igångsättningen blir nog mest troligt precis före jul …. fast det kan ju bli på mellandagarna också, man vet aldrig hur läkaren resonerar men det får vi veta när jag är i v.37:-)

 

Så, nu hoppas jag att ni som undrat har fått svar på era frågor;-)

Om tiobarnsmamma

Elvabarnsmamma Mirka Norrström Familjen Annorlunda Här har ni en 11-barnsmamma i sitt esse:-D Familjen består av Mirka 39år, Peter 48 år, Kevin 14 år, Linnéa 12 år, Jennifer och Benny 9 år, Selina 8 år, Victor 6 år, Alice och Oliver 5 år, Thor 3 år, Nellie 1 år och Älva född 22/112-11 :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-) För kontakt: mirka_karanko@hotmail.com

26 reaktioner på ”Igångsättning?

 1. Finns en bra anledning till att bli igångsatt om man har benägenhet för ”störtförlossningar” , allt händer på en gång samma arbete som för dom flesta ar många timmar sker under en timme..Bäbisen kan bli väldigt stressad och det ÄR smärtsamt för oss mammor när kroppen inte får tid på sig och det bara drar på.

  Har väldigt långt tid mellan mina barn men ändå så är det varje gång snabba förlossningar och nu sist så tog barnmorskan det säkra före det osäkra och bokade in mej på igångsättning ..just för att det går snabbt och inte säker att jag hinner dit..bor fem minuter från sjukhuset kan jag tillägga.
  Blev i vecka 38 (för säkerhets skull) har inte gått 40 veckor med någon av mina så hon tog med det i beräkningen.

  Det här ser olika ut och vart man bor.i vissa delar av landet är det hopplöst att få en igångsättning även om man går över tiden eller om man inte mår bra..
  et kan vara en bra tanke när man talar om just det här för många har frågat mej om hur fasen jag fick till det här..när dom själva gått upp till två veckor över tiden och är trötta och ingen gör något.

 2. När man följer din blogg är det beundransvärt hur inkompetenta människor orkar vara elaka eller lägga sig i allt och allting hela tiden. Jag trodde familjen annorlunda skulle hjälpa till med att slå hål på myter om stora familjer istället för att få en motsatt effekt. Jag tycker i alla fall att du är beundransvärd som har stenkoll på dina barn, hemmet och räcker till utmärkt till dem var och en även om de är (snart) 11!

 3. Hejsan!
  Jag har en liten fråga.
  Jag ska själv bli igångsatt på grund av barnvaktsproblem och att det kan gå väldigt fort. Det jag undrar är om det är någon större skiljnad att bli igångsatt eller att det kommer igång av sig självt? Jag tycker jag får olika svar hela tiden av läkare och barnmorska. Det kanske är svårt att svara på, men är ändå lite nyfiken.

  M.v.h Marina

  MIRKA SVARAR: Det är väldigt individuellt hur en igångsättning fungerar på var och en. För vissa får bara så kallade pinvärkar och ofta slutar de med akut snitt. För vissa blir det en långdragen förlossning och för vissa går det fort… Läkarna brukar vara rätt svåra när det handlar om en igångsättning för första gången. Jag fick det första gången med första tvillingparet pga att jag var såå slut i kroppen men de ville ändå vänta tills jag var i v. 39+0. Sen har det gått lättare att få igångsättning eftersom min kropp har hanterat det så bra:-)
  Lycka till!

 4. Tycker du har all rätt i världen att bli igångsatt.
  Mitt andra barn föddes hemma i badrummet och det var inte alls kul att ha storebror med.
  De andra 4 barn har jag fått en tid för igångsättning. Har varit jätte skönt att veta när bebisen skall komma. skönt att ha fixat barnvakt. Min sambo jobbar även 1 tim bilkörning hemifrån så han skulle aldrig ha hunnit hem.
  Hoppas att allt kommer att gå bra för dig under och efter förlossning och att den inte kommer förtidigt.
  Så att någon tycket att du skulle få en Älva 111111.
  Jag hoppas att du kan gå tiden ut. För det är hemskt att få förtidigt och man vet inte om man gör rätt som är på sjukhuset och lämnar de andra hemma eller om man gör rätt som åker hem och lämnar bebisen på sjukhuset.
  Mitt fjärde barn kom 6 veckor för tidigt och det var inte kul.
  En tid 2 veckor innan beräknat datum in och födda barn och så hem. Det är det bästa så tycker jag. Men alla är vi olika.
  Kram

 5. Själv tycker det är väldigt logiskt med igångsättning när möjligheten finns. Speciellt om man har långt in till sjukhus/många barn/svårt att få barnvakt. Mina tre barn är födda efter igångsättning och hade jag blivit gravid igen så hade jag valt igångsättning. Stort lycka till!

 6. Hej och tack för en kanon bra blogg.
  Jag blev igångsatt med min 4:a eftersom jag är ensamstående och därför tog jag det beslutet.
  Så här i efterhand så ångrar jag det lite eftersom lilla Mira inte riktigt va redo för det. Bf va på måndagen 22/1 och jag blev igångsatt fredagen 19/1. Det gick inte så fort men när det togs hål på hinnorna så gick det på 3 timmar och då hade jag fått första pillret vid 9 på morgonen. Hon andades inte när hon kom ut och hjärtljuden va skyhöga hela dagen. Vi stressade henne lite för mycket tror jag. Läkarna tyckte väl att det inte va så farligt men stackars jag som fick ligga och titta på apparaterna hela dagen tyckte det va väldigt jobbigt. Hade min barndomsvän med mig som stöttade mig hela förlossningen igenom.

  Ha det gott

 7. Jag fick också planerat igångsättningsdatum nu sist till förlossning nummer 4. Anledningen var den samma och att jag har så otroligt snabba förlossningar pga försvagad livmoderhals.Men lillfisen bestämde sig för att komma en vecka innan igångsättningen som var planerad till v 37+0. Började sippra lite vatten lite smått och åkte i ilfart trots att inte värkarna var i gång till sjukhuset i västerås. Tur att vi åkte då och inte när första värken kom.
  En förlossning på en timme från absolut första lilla känning och från jag var öppen 6 cm var han ute på 8 minuter.
  SÅ jag förstår att du vill bli igångsatt för inte vill man föda med sina barn hemma inte..
  Men varför får ni inget datum nu? Vi fick veta ganska långt innan att vecka 37+0 skulle jag få bli igångsatt.

 8. Vad bra att det går fort så ni kan sätta igång med 12:an hahhahaha så ni vinner över Älvdalen

  MIRKA SVARAR: Vart går tävlingen du tjatar om hela tiden?? Jag fattar inte riktigt vad ditt problem är? För det första så tävlar vi inte mot någon och för det andra så har du rätt dålig koll på fakta eftersom du tror att Älvdalen har 11 barn…..Mupp

 9. Bra val! Jag har oxå haft snabba förlossningar de senaste gångerna. Ja, Emma satte de iofs igång för jag vägrade åka hem 😉 Emma kom så snabbt inne på BB att inte ens personalen hann med trots att vi var på plats. Födde Stina i ambulansen. Så jag hade nog oxå valt att sättas igång om jag vore i ditt ställe =)

 10. Ja bra att du kan få igångsättning, det har jag med fått med 2 av barnen. Den ena för att jag gick över 17 dagar och sedan den andra för att jag fick havandeskapsförgiftning igen.
  När är ditt egentliga BF? Själv så hade jag tyckt det var skönt om bebisen kom i januari istället för december. Om man nu kan välja:) Själv så är jag född 29:e februari och det är inte så roligt.
  Ha en skön helg!

 11. Usch jag tycker igångsättning låter så otäckt. Men fasen va tuff du är! Beundrar dig värkligen! 11 ungar! WOW vilken supermorsa du är!

  Kram

 12. helt rätt, man vill inte föda hemma med alla barnen i närheten. bli snittad i v37+3 då jag endast gått till v37+5 som längst, har 7 barn och numner 8:a blir snittad och exakt 2 veckor :-) och när man fött så många barn så går det ju snabbt. KRAM

 13. Jag förstår dig till fullo. Jag har själv snabba förlossningar. När barn nr sex skulle födas här fick jag inte igång värkarbetet alls (också vanligt då man fött några barn) så jag blev igångsatt med dropp. Från att de satte kanylen till dottern var ute tog det 56 min. Jag var öppen 2 cm när kanylen sattes. När utdrivningsskedet började så rutschade dottern ut trots att bm och sköterska stod och höll emot och jag bara djupandades (krystade inte alls).

  När jag därför blev gravid med sjuan tog jag upp detta direkt med min bm. Jag fick planerad igångsättning utan att ens behöva träffa ngn läkare, det räckte att de läste mina journaler. Men iom att jag brukar gå över tiden så fick det bli igångsättning under veckan före bf.

  Jag förstår dig till fullo, jag skulle inte heller hinna in om det sätter igång hemma. Vi har 5 mil till sjukhuset och det tar 50 min att köra. Därtill ska man hinna få hem en barnvakt också.

  Förstår dig mao till fullo!

 14. Tänk snart är det dags! Min senaste gick ju fort hehe, kunde blivit hemma med barnen då (dock sov dom) så jag undrar om man hinner in nästa gång 😉 (om man har sån tur att man får fler barn) Vi har 1 timme in, men åkte jäkligt snabbt sist så en timme tog det INTE haha… Kan säga att Johan var nervös när jag krystade i bilen, det var jag som fick lugna honom hehe. Kanske är vanligt att det går snabbt efter man fött många barn då? Mina andra tog ju ganska lång tid. Kram <3

 15. Förstår dig verkligen.

  Lycka till med resterande gravtiden och förlossningen. Som barnmorskorna säger till oss ni har ju vanan inne och kan det här nu. Dock är ju inte någon förlossning den andra lik.

 16. Jag tycker det är kanon att du resonerar så! Det är så kul att följa din blogg, ni är en så härlig familj! :-)

 17. Smart men hinner du verkligen t Uppsala på 30 min?

  MIRKA SVARAR: Om jag kör så knappast och absolut inte i vinterväglag på de små vägarna vi har dit:-D Men en stressad Peter bakom ratten – Absolut:-D Ambulans borde hinna också….men har hört att det kommit helikoper istället för ambulans till andra här och det hinner väl;-)

 18. Jag förstår din oro. Som sagt det är ju ganska mycket kladd när man föder barn. Jag hoppas verkligen att ni får en igångsättning i tid. För vem vet? Denna lilla kanske känner för att titta ut lite för tidigt =P

  Har ni tagit reda på könet förresten?

  Kram
Kommentera