Här har ni en numera 11-barnsmamma i sitt esse som driver en av Sveriges största föräldrarbloggar. Vår familj består av Peter 48år, Mirka 39år, Kevin 14år, Linnéa 12år, Jennifer och Benny 9år, Selina 8år, Victor 6 år, Oliver och Alice 5år, Thor 3år, Nellie 1 år och Älva född 22/12-11. Jag har även 3st bonusbarn: Emmelie 25år, Daniel 19år och Mikaela 18år :-) Vår familj medverkar för 3:e säsongen i Familjen Annorlunda :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-)

Add Comment Register

svar ang. dagis

Vissa av er undrar varför barnen kommer att vara på dagis och inte hemma med mig när jag ändå är hemma.

Jag förstår att åsikterna ang. dagis är delade hos många och ogillar att vissa inte kan acceptera andras val som är fungerande för just de.

Våra barn har alltid gått på dagis och de har alltid älskat det. De går 15 timmar i veckan fördelat på 5 tim/dag tis,ons och tors. Lediga måndagar och fredagar.

Sen vi flyttade har barnen tjatat och längtat efter dagisstarten och jag känner att jag vore egoistisk om jag inte lät de gå sina 15 timmar på dagis! De gillar att vara där, träffa kompisar och få göra något ”eget” plus att det är bra just inför skolstarten mm.. Varför skulle jag beröva de just det när det är deras vilja och önskan? Bara för att vissa anser att man bara ska ha sina barn hemma om man själv är hemma…? Visst, det funkar för en del och jag skulle aldrig kommentera något elakt om det för de har gjort sitt val som uppenbarligen fungerar för just de 😉

Vissa får det ju att låta som om jag ville slippa barnen en stund mm och det är bara idioti!! För er verkar inte barns önskan och vilja ha en betydelse alls :-(

Nellie kommer att vara hemma med mig tills vidare…..det pga att hon vet inte ännu vad hon ”missar” eftersom hon har aldrig gått på dagis.

Sen var det gnäll om att jag går till inskolning då jag skrev att vi börjar bli förkylda! Ja, du….at det börjat rinna lite genomskinnlig snor men att allmäntillståndet är bra har aldrig varit ett hinder för att gå till dagis. Det finns såå många mycket mycket mera förkylda barn som lämnas där OCH för din vetskap så pratade jag faktiskt med personalen först och kollade läget för det! Det roliga är bara att man så lätt hoppar på de föräldrarna som är hemma ifall deras barn har liiite snoriga näsor och lämnas på dagis men de föräldrarna som jobbar slipper höra nåt alls :-( Vad är skillnaden liksom egentligen?

Jag har haft barn på dagis i mååånga år och vet nog rätt bra var gränserna går och är alltid den som har barnen hemma mycket lättare och längre än de arbetande föräldrarna har så sånt skit tar jag inte, sorry!

Suck vad jag blev på dåligt humör :-( Dessa dagis-diskutioner står mig upp i halsen och jag är såå less på att behöva förklara mig för vissa människor :-( Varför ens orka bry sig liksom? Vi betalar rätt dyra avgifter för dessa 15 tim/v, barnen är lyckliga som får vara på dagis, de lär känna barn i sin ålder innan skolstarten, vill de vara hemma från dagis nån dag så får de det – beslutet är helt och hållet deras på den punkten mm. Ingenting ont som kommer ur det med andra ord – förutom ni med pekpinnarna då så klart 😉

Om tiobarnsmamma

Elvabarnsmamma Mirka Norrström Familjen Annorlunda Här har ni en 11-barnsmamma i sitt esse:-D Familjen består av Mirka 39år, Peter 48 år, Kevin 14 år, Linnéa 12 år, Jennifer och Benny 9 år, Selina 8 år, Victor 6 år, Alice och Oliver 5 år, Thor 3 år, Nellie 1 år och Älva född 22/112-11 :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-) För kontakt: mirka_karanko@hotmail.com

93 reaktioner på ”svar ang. dagis

 1. Jag har ju inte läst hela din blogg då jag hitta dej som på ett bananskal.jag tycker det är sunt att du har barnen på dagis,jag har min son varje dag 5 timmar då jag ska stå till arbetsmaknadensförfogande men han är hemma lite mer så då blir typ so du 15 timmar i veckan ,och jag tycker det är nyttigt för barnen att träffa andra barn också inte bara syskon och föräldrar dom liksom lär sej massor bra saker hänsyn respekt och lekar som de gärna tar med sej hem och stolt visar :) oss föräldrar sen har man äldre barn så blir d som när dom sak till skolan de små känner sej lika stora typ hihihi det är nyttigt med dagis ha de bra /kram:)

 2. Holy god vilken hets det blev på ämnet! Har en son som är 15 månader och nästa sommar kommer han få ett syskon (förhoppningsvis) han kommer vara lite över två men kommer nog ändå ha han hemma. Han har ju som sagt aldrig vart på dagis så vet inte vad han missar, han tycker det är jätte kul med andra barn men jag går då hellre med mitt barn o träffar andra mammor och hittar på saker för honom än att sätta han på dagis. Dock om barnet VIL gå på dagis och har gjort det innan syskonet är det självklart att barnet skall få fortsätta sina 15 timmar om han/hon vill, men jag ser ingen anledning att sätta typ en 1 åring som knappt kan gå, prata, äta riktigt OM man inte MÅSTE av krisiga själ. Men alla gör som dem vill!

 3. Jag tycker du gör rätt.
  Det är inte för ens egen skull som man har barnen på dagis utan det är för barnen. De har ju sina kompisar där och de flesta barn brukar älska att gå dit. Det är en självklarhet tycker jag men vi tycker ju alla olika :)
  Tack för en bra blogg!

 4. Härligt Mirka! Jättebra att ni låter barnen vara på dagis. De får egna upplevelser under veckan å behöver inte alltid haka på dig å allt som kretsar kring den lill*. Kram å tack för din härliga blogg :)
  /Jenny

 5. jag håller med dig fullständigt….jag är hemma men jag har mitt barn på dagis för hans skull,han har ju kul där med sina kompisar.Känns lite konstigt för mig när jag är hemma men jag gör det för hans skull.Självklart ska du dina barn på dagis om du vill det!

 6. I Uppsala kommun får man nu, sen i våras ha sina barn 20 h/vecka och man är föräldraledig eller arbetslös. Dessa timmar fördelas oftast på 3 dagar (8-15, 8-15 och 8-16) lite olika på olika förskolor. Dessa timmar kostar pengar.
  Allmän förskola för barn från 3 år är avgiftsfri.. Barnen får då vara på förskolan 15 h/vecka, 8-11 varje dag (lite olika på olika förskolor)..Man måste också följa skolans öppettider, dvs du får inte ha dina barn i förskolan de dagar skolan har stängt, lov, studiedagar m.m.
  Rent privat kan jag tycka
  att varje familj får se sina behov vad gäller att vara eller inte vara på förskola. Det jag INTE tycker är rätt, och det är min åsikt, är att föräldrar inte får plats på förskola när man åter ska börja jobba efter föräldraledighet. Orsak, det finns inga platser, det är köer och man kan kanske inte börja jobba igen som man tänkt….Jag tycker att det är de som jobbar som i första hand behöver få barnomsorg….

 7. Men Hanna – man kanske skulle behöva/vilja träffa ANDRA barn, EGNA kompisar utöver sina syskon ibland?
  Helkonstigt skrivet tycker jag…
  //Jennie

 8. För det första skulle du inte behöva lägga ner tid för att förklara dig för andra människor varför du har dina barn på dagis. Olika familjer = Olika behov.
  När vi fick vårt 3:e barn nu i mars skulle jag vara ”duktig” och ha min äldre son hemma (3år), sa upp dagisplatsen, sa även upp fritids för stora tjejen..
  Funkade kanon första tiden, tills jag insåg att han var inte lika nöjd med situationen som jag. Han behövde dagis och all aktivitet där som jag nu inte kan erbjuda i samma utsträckning. Men iom att vi sagt upp platsen fick vi nu vänta till den 12:e september. Och när jag idag talade om att han skulle få börja på dagis igen såg man lyckan i hans ögon. Varför ska jag ha honom hemma och vara totalt egoistisk, när han hellre vill ha sina 15/h dagis i veckan? Ska inte min son på 3 år få den viljan igenom bara för att några morsor sitter och predikar om att det ska vara si och så…… Nä, man ska sköta sig själv och skita i andra. Tvärtemot var det hos oss när jag bestämde att han skulle vara hemma, då var det ett jäkla gnäll hos andra att han visst behövde dagis. Barn skulle gå på dagis! Jag skaffade inte barn för att följa andras regler så andra morsor ska få känna sig tillfredsställda. Men vi verkar nått så långt att människor tagit sig rätten att lägga näsan i blöt hela tiden och tala om hur fel man gör.
  Nej DOM ska skämmas. Men det är klart, sitter man gömd bakom en datorskärm och gnäller är det ju lätt, tvivlar på att dom är lika rapp i käften IRL.
  Du gör ett toppen jobb Mirka, och även Peter. Stå på er (är nog svårt då ni blivit offentliga personer).
  Ni vet att det ni gör och väljer, gör ni för era barns bästa. Och ni har en bunt glada välmående barn!!!
  Kram på er!

 9. Vet inte om någon har skrivit det tidigare, men man har rätt att ha sina barn på förskolan 15timmar i veckan om men är sjukskriven, mammaledig eller arbetslös. Som det har skrivits tidigare så behöver barn träffa andra barn det är en del i deras utveckling, att lära sig samspela och de sociala reglerna.Och som de har skrivits tidigare så är de väl upp till en själv när man vill börja ha sina barn på förskolan.

 10. Och för dom som har så allergiska och känsliga barn så finns det på många håll speciella allergidagis. Min dotter var snorig i nästan ett halvår, skulle jag ha hoppat av skolan bara för det?

 11. Men kom också ihåg att Mirkas barn inte behöver förskolan för den sociala gemenskapen, som kanske andra barn utan/med få syskon behöver.

  MIRKA SVARAR: Snälla Hanna, rätta mig om jag tolkar dig fel! Så enligt dig ska de barnen som har flera syskon inte få ha samma rättigheter till sina 15tim på dagis? Menar du att du diskriminerar barn från stora familjer i dagis-frågan? Hoppas verkligen att det inte är så :-( Det spelar väl ingen roll hur många syskon man har hemma, även de barnen behöver skapa sig ett socialt liv utanför hemmet. Visst att de barnen är ofta ( inte alltid dock )mera fungerande i en grupp mm än ett ensam barn är men det är ändå skillnad på syskon och andra barn och vuxna 😉

 12. Våran 2-åring går på dagis och tycker det är jätteroligt. Klart att det är svårt att veta vad hon tänker när hon inte pratar så mycket men ofta är hon jättesvår att få därifrån och när hon är ledig stannar hon ofta till där och försöker öppna grinden och komma in. Själv gick jag inte på dagis eftersom mamma var dagmamma och nog för att det på många sätt var lyxigt men så gick heller inte skolgången så bra sen så jag tror att dagis är nyttigt på många sätt. Dessutom har dom otroligt mycket större tillgångar på leksaker än vad vi har en chans att ha här hemma, hon äter dessutom nästan bara mat när hon är på dagis. Och ja, jag och min man går båda två hemma.

 13. Jag har min dotter som är 14 mån på dagis 15 tim/v. å det ä superbra tycker jag=) Hon trivs så bra där=)

 14. att ett barn som redan gått på dagis behöver de fattar ja, men att stta en liten 1åring på dagis, de tycker ja är fel.. 3år verkar lagom, då börjar dom få behov av att leka med andra barn.. men man får bra kt mer skit för man inte lämnar barnen på dagis, min dotter blir 3 i vinter och går inte på dagis, men vi träffar såklart andra barn,på öf,hos kompisar och i lekparker.. amning och dagis är väldigt heta ämnen.. får se om vi ev skolar in till våren, om vi hittar nått som ”duger” hönsmamma som man är..
  har sett för mkt skit när ja jobbat på olika dagis runt omkring här, de va då ja bestämde mig för att inte ha dagis till mina barn.. men kan kopromissa till att gå max 15timmar i veckan efter 3år.. men då ska de kännas helt 100 med dagiset med..

 15. Att du ens skall behöva skriva ett sånt här inlägg och FÖRKLARA dig är så jävla trist. Förstår att du blir fruktansvärt less och trött på att folk ska tycka och tänka.
  Vad fan är det för fel på folk?? Och vad i helvete är det för fel att låta barnen delta i en social, stimulerande och utvecklande tillvaro några timmar i veckan? Och som du skriver, en förberedande liten ”putt” inför skolstart och så. Hur bra som helst!
  Och sen undrar jag, vad är det för fel OM det nu vore så att man VILL vara utan sina barn några timmar då och då?
  Det erkänner jag gladeligen att JA det VILL jag! Annars skulle jag inte ORKA vara en bra mamma åt mina ungar. Jag måste få vara lite utav mig själv ibland bara, utan skrik, tjat, gnat, stress, matlagning, blöjbyten osv osv osv.
  Men… de som har skrivit så (jag har inte läst kommentarerna) har förmodligen inga egna barn. Stackarna.
  STÅ PÅ DIG du härliga kvinna och kram!

 16. Klart barnen ska gå på dagis om dom vill det! Det är ju kul att träffa andra barn, leka med andra saker och kanske göra andra aktiviteter utan mamma! De gillar ju alla barn, sen finns de säkert något barn som inte gillar det. Jag har oxå mitt barn på dagis även fast jag har varit ”ledig” ett tag nu, han älskar det! Barnen behöver ju få träffa andra, lära sig att vara bland andra människor än syskon och föräldrar. Bra Mirka att du lyssnar på dina barn och ser deras behov! Du är en toppen mamma! :)

 17. Åhhh vad man kan bli less på alla PERFEKTA människor som bara gör rätt o sen sitter o pekar åt alla andras val:min enkla slutsats:ni har inga liv o ni är missnöjda med ert liv mm..Låt andra va!!!Tack för mig!!/Monica
  Ps mobbingsprogrammen i skolorna kan aldrig fungera så länge barnens föräldrar beter sig som bebisar o föder upp sina barn med att visa dom hur man mobbar andra vuxna o deras val ds

 18. Till Helens inlägg gällande att andra, arbetslösa ska lämna, avvakta med sin plats för att det ska lösa hennes egna problem va väl aningen naivt!? Problemet är ju inte andras barn utan ett i så fall problem hos kommunen, som får lösas av kommunen och inte av andra föräldrar… märklig åsikt måste jag säga..

 19. Hur orkar ni ens ha åsikter om andras timmar på dagis, om det är bra eller dåligt, om barnen e friska vid inskolning eller sjuka – herregud!! Har i inte andra bekymmer här i livet!? Var och en får väl absolut göra som det passar dem bäst!?

 20. Alla ni som har åsikter om hur Mirka med familj väljer att göra med sina barn kan väl bara sluta tycka till. Lägg ner! Sköt er själva!

 21. Barn lär sig mycket genom att umgås med andra barn. Det är ju bara fem timmar om dagen dessutom. Det vore ju skillnad om du lämnade bort dem från morgon till kväll, då skulle man ju verkligen börja undra 😛
  Tror det blir en fin balans; fem timmar på dagis och resterande dygnet + helgen med familjen :)
  Jag vill också passa på att berätta att jag är med och tävlar om ett mineralsmink-kit hos Helen på hiilen.blogg.se (check her out!) åt min underbara sambo!
  /Tommy

 22. måste också tillägga att vi har gratis 15h/vecka här för att barnen ska vara tillsammans med barn i samma ålder och lära känna dem innan skolan börjar!!

 23. alla 3-5 åringar i sverige har laglig rätt till gratis 15-timmars förskola i veckan OM de följer skolåret(alltså är lediga alla lov och röda dagar) så där kan ni spara lite pengar. Må gott.

 24. Jag måste nog faktiskt få säga att ditt inlägg är ganska komiskt. Just för att min erfarenhet är så himla tvärt om!
  Alla har tjatat på mig iochmed att de fyller 1år. När ska hon börja på dagis då?!
  Min äldsta dotter började när hon var 1 1/2år, mellersta började vid 2 1/2 år och yngsta är nu 1 1/2år och ska inte börja än på ett tag. (eftersom jag är gravid)
  Nej. Vad man än gör så är det fel!
  ”de behöver träffa kompisar och umgås med andra människor för att inte bli så blyga och tillbaka dragna”. *suck*
  Jag förstår dig helt och fullt ut!
  Hatar folk som inte förstår och som pratar om en massa saker de inte vet!

 25. Men vad är det för fjanterier egentligen?

  Alla gör som man själv vill! Min stora gick på dagis. Men våra små har inte gjort det. Inte än. R är snart 2 år, Jonathan är iofs inte året fyllt än, och snart kommer nästa. Men jag har inte alls någon plan på att någon av dom ska börja dagis – alls.
  Min stora önskan är att få ha dom hemma.

  Men jag klandrar INGEN som själv vill ha dagis. Det finns så många anledningar till att man vill ha det. Barnen kanske själva vill gå på dagis för att träffa kompis etc, eller kanske komma hemifrån lite? Annars kan det ju vara annat såsom hussysslor m.m. som underlättas genom dagis, allra helst om man har många barn. Eller bara tanken på att barn ibland utvecklas snabbare om de får gå på dagis.

  Så jag tycker att alla gör som man själv vill.

  Men däremot reagerar jag på att ni måste betala för 15timmars? Här får vi det gratis om vi vill ha det. Men så fort det överstiger 15 timmar får man betala fulltaxa tror jag. Så var det nog med min stora iaf, för jag betalade aldrig nånting – och jag hade honom 15timmars såvida jag inte jobbade som en gnu då 😉

  Kram Annika

 26. Barn lär sig samspela med andra förutom sina syskon på dagis. De får en pedagogisk grund att ha med när de börjar skolan. De får samhörighet med en grupp och allt det här är viktigt för barn. Jag lämnar min dagispojk 15 timmar i veckan jag med och jag lovar att han är gladare att slippa mig än vad jag är honom.

 27. Du får bara skratta åt de surkärringarna som tror de är så perfekta. Lätt att sitta och läsa blogg och tycka man är så j*vla duktig själv. Klart ungarna ska vara på dagis om de vill! OCH den som tyckte de va för du skulle slippa ungarna- ja vad är det för fel att få lite lugn och ro och egentid? Då blir man kanske en gladare mamma…?

  Bättre de ger sig på folk som misshandlar sina barn och pedofiler osv.

  Folk vid datorer kan allt så är det bara. Jag får också höra mkt åsikter för jag har skaffat donatorbarn själv:p

  Stå på dig du är grym:) Kram

 28. Det är märkligt med förskolediskussioner. Så många som är emot att ha barn på förskolan…..och ändå går ca 90% av Sveriges 2 -åringar i förskoleverksamhet och ännu fler i de högre åldrarna (enligt statistik från skolverket).
  Givetvis gör var och en som de vill, men statistiken talar sitt tydliga språk tycker jag :).

  Sen tycker jag det är konstigt att så få tycks känna till socialstyrelsens skrift ”smitta i förskolan” som vi pedagoger förhåller oss till och som handlar om smitta, hur den sprids och hur man hanterar den i förskolan. Den är en jättebra vägledning även för föräldrar och där står klart och tydligt att det är barnets ALLMÄNTILLSTÅND som ska avgöra om de klarar av att vistas på förskolan (magsjuka undantaget).
  Skulle snor vara ett hinder hade Emma gått på förskolan 1 vecka på ett halvår.
  Det är så lätt att sitta på en sida och kasta skit över till den andra, därför är det bra att kunna luta sig mot högre mydigheters rekommendationer i heta frågor :).
  Blev långt det här….kanske ska skriva ett eget blogginlägg :).

 29. Håller med om magsjuka smitta!! Då ska man va hemma två dygn efter sista kräket! Usch inte underligt alls att smittan aldrig tar slut, fy

 30. Till er som tycker man skall va hemma när barnen är lite snoriga: få skulle det inte bli många veckors jobb för oss under vinterhalvåret:/ så det funkar tyvärr inte, även om jag gärna skulle vilja va hemma med mina barn så fort de hostar lite eller är lite snuviga! Men omöjligt:/

  Jag tror att barn mår bra av att va lite på dagis , inte 8 timmar om dagen, om man har möjlighet att ha dem hemma dock!

  Alla gör förhoppningsvis det som passar bäst för sin familj, och känner man att det är bäst för familjen, å ingen verkar lida av det, så tycker jag man går göra sina egna val..

  Lycka till med allt!! Kram från emilia på Åland:D

 31. Klart barnen ska få vara på dagis även om mamma/pappa är hemma! Skulle ju vara rent synd om dem att inte få åka och träffa sina kompisar!

  Sen apropå förkylningar; finns nog inte en enda unge som inte är förkyld denna tid på året med skol- och dagisstarter. Inte behöver man stanna hemma för det. Värre är det att komma dragande med magsjukesmitta!!!

 32. haha folk har helt enkelt för lite att irritera sig på Mirka..
  Och folks bloggar är ett ypperligt ställe att få kasta skit på folk anonymt… sköt er själva o skit i andra!
  Heja Mirka! :)

 33. Jag förstår inte heller diskussionen. Var och en gör som de vill. I dagens läge är det mer risk att de barn som är hemma ”missar” mer i skolförberedande delar än förskolebarn. Jag skulle nog vilja säga att det är tvärtom, du är INTE bekväm som gör dig ”besväret” att väcka, klä och lämna barnen till förskolan fän de som har sina barn hemma. Du betalar ju dessutom för det, precis som du säger/skriver och i dagens läge är förskolan till för alla barn! Så det så!

  Nej vilka val man gör är upp till var och en att avgöra. Du gör rätt tycker jag!

 34. ja du, det är nog INTE bara föräldrar som är hemma som får höra ett å annat när de lämnar snoriga ungar på dagis, utan även de som jobbar. OCH tyvärr så finns det barn som är infektionskänsliga ELLER som har syskon hemma som är det, en liiten förkylning som du beskriver mirka kan ju bli ngt annat hos ett annat barn. Tex mitt syskon barn som har en kronisk sjukdom, en förkylning kan sluta med att hon hamnar i en addison kris.Pga ngn lämnat ett litet snorigt barn på dagis…tack
  Eller min son som får allt, vilket resulterar i pencillinkurer ..det räcker med att syrrorna nyser hemma så ligger han sjuk, feberkrampar,ambulansfärder osv..mitt gudbarn som har astma,slutar med att en förkylning blir kaos i luftrören på henne..tycker nog att alla föräldrar ska tänka om och tänka ett liiitet steg till, varför utsätta andra för en smitta? Varför inte lära sina barn rätt istället? Att man kan tänka på andra människor runt omkring sig…men man tänker nog annorlunda när man har barn,kusiner,osv med sjukdomar som kan bli förödande,jobbiga, eller utvecklas till ngt annat pga en förkylning…SUCK säger jag =)

 35. Tycker inte du borde få betala så dyrt! Som andra påpekat är allmän förskola gratis 15 timmar för barn från 3 år! Men då får inte barnen gå på några lov alls!! Höst, jul,sport, påsk eller sommarlov!!

 36. SUCK!!! Att folk orkar!
  Klart barnen skall gå på förskola om det är det DOM vill!
  Jag har själv 4 barn, mitt första var absolut inget ”Dagis barn” så han fick vara hemma när lillebror föddes , så började de förskola ihop, men de andra 2 var riktiga dagis barn, ÄLSKAR förskolan!
  Nu är jag mammaledig med 4:an och min 5 åring har gått på förskolan hela tiden, han älskar det och behöver det!

  Numera är den allmänna förskolan redan från 3 år, vilket innebär att alla barn från 3 går gratis 15 tim/v, för att det är bra för dom!
  Precis som du skriver en bra start inför skolan och för att träffa kompisar, leka och utvecklas i grupp.
  Jobbar själv som förskollärare (när jag inte är mamma ledig, haha) och tycker nästan synd om de barn som inte får gå där…

  Givetvis lämnar man inte sjuka barn på förskolan, men så länge de orkar och inte är sjuka kan de absolut komma! man kan inte vara hemma varenda gång en näsa rinner! Tänk vilka tomma förskolor vi haft då!

  Stå på dig, fortsätt som du gör!
  Kram Camilla

 37. Äh bry dig inte om såna kommentarer.. Barn mår bra att att gå på dagis, träffa kompisar (andra barn än sina syskon är ju också bra att lära sig samspela med osv) och allt pedagogiskt som dom får på dagis..!! De är ju inte liiiiite dom får på dagis och 15 timmar i veckan är ju knapast något att gnälla om. Det har alla barn rätt till så varför skulle man inte utnytja det?!

  (däremot tycker jag det är en annan sak om man skaffar barn och inte orkar ha dom hemma och tex ansöker om att få ha barnen heltid på dagis fast man är hemma med syskon eller nå sånt men så är ju inte fallet här iallafall så)

  Finns föräldrar som petar i sina barn alvedon på morgonen och lämnar sjukare barn på dagis än lite snoriga näsor. Och de är sån årstid, de flesta barn snorar just nu så då skulle väl de flesta dagis sitta med 4 – 5 ungar då..

  Ta hand om er!

 38. Ja herre gud vad folk har åsikter! Jag har själv haft min dotter på dagis 15 h/v (som jag dessutom betalat nästan 900:-/mån för då hon tidigare gick på familjedaghem och inte vanlig förskola) sedan hennes lillebror föddes när hon var 2½ år. Men hon har haft långa sommarlov, och om hon inte velat gå någon dag så har hon fått vara hemma såklart. Dottern älskar att vara där, och nu säger hon att hon tycker att jag ska börja jobba (är dags om 1 månad) så att hon kan vara länge, länge, länge på förskolan. 😉

  Dottern blir väldigt rastlös av längre perioder hemma trots att vi hittar på saker. Sen tror jag att hon verkligen behöver den sociala träningen, för det känns ibland som hon har lite problem med det.

 39. Tycker du gör rätt! Jag är ju också hemmaförälder nu, sedan ett halvår tillbaka och minstingen går 15 timmar/v i förskolan. För att han har ett eget behov utav det! Skulle kännas skittaskigt att låta honom gå hemma och tjata efter sina kompisar dagarna i ända eftersom han älskar sitt dagis och har gått där sedan han var ca 18 mån.

  Och jag förstår fullt ut att du tycker det är onödigt för Nellies del fortfarande. Jag tycker det är en avsevärd skillnad på att ha en 4-åring där som VET vad det innebär och som har ett utbyte av att träffa sina vänner, jämfört med att ha en 1½-2-åring där. Vill han så går vi även till familjecentral/öppen förskola de två övriga dagarna i veckan, men då tillsammans så klart. Hade han varit 2 år nu till hösten hade han fått fortsätta stanna hemma och fått vara hemma med mig och kommande bebisen. Men nu är han snart 4½ år och har sin bästa kompis på dagis så det känns fullt naturligt för honom att få det utbytet och den sociala samvaron som finns där. För usch vad morsan kan vara trist för en 4-åring 😉

 40. tycker du gör rätt att ha barnen på dagis,barn behöver leka av sig träffa andra barn det är så de lär sig,har sju barn själv och är mammaledig förtillfället men har behållit dagis platserna till mina dagis barn och har de 15 timmar i veckan och de älskar vara där..visst folk i fråga sätter mig med men det skiter jag i …….

 41. Jag tycker att du gör helt rätt som har barnen på dagis.
  Dom behöver få vara från dig och du behöver få vara från dom.
  15 tim det är väl ingen tid alls att vara ”bort lämnad”
  Jag har haft alla mina barn på dagis de gånger jag har varit mammaledig. Jag kan säga att jag njöt dom 5 tim som jag hade för mig själv.
  Jag kunde städa tvätta och handla i lugn och ro. Och sen bara vara med alla barn när dom kom hem från dagis/skola.
  Det är även viktigt för bebisen att få egentid med bara mamma när man har så många barn.
  Dagis åt barnen !!

 42. Barnen är som mest smittsamma alldeles före och precis när förkylningen börjar så som förälder till två barn med förkylningsastma, infektionskänslighet och allergier skulle jag önska att ALLA föräldrar höll sina barn hemma när de börjar bli förkylda!
  Lillan är inne på sin 11:e förkylning i år, två dagar efter dagisstarten var det dax igen!
  Vi får åka till sjukhuset minst varannan gång hon blir sjuk.

  Slut om det nu jag tycker att du gör helt rätt som har dina barn på dagis( när de är friska 😉 för DU vet bäst vad dina barn behöver!!!

  Stora kramar Tess W

 43. Heja Heja!
  Man gör som man själv tycker är bäst! jag va hemma 5 månader med min bebis sen fick pappan va hemma på heltid så jag kunde jobba. Att sitta hemma och ha myror i rumpan va inte min melodi. Nu under sommarens 2 månader har jag varit hemma och det har varit så roligt nu när tjejen vart 1 år. Att leka och upptäcka grejer är min melodi! :) Nu i början av augusti vart det dagis för henne. Shit va rastlös den lilla varelsen är de få dagarna hon är hemma med mig när jag är ledig från jobbet! Jag vet inte hur jag ska få henne så bra stimulerad som dagis fixar.. Dagis är super bra =) Men sen förstår jag dem som vill va hemma med sina små. Bara de ger fan i hur jag gör. haha

 44. Jag jobbar på en förskola och jag tycker du gör helt rätt. 15 timmar behöver barnen för att få leka av sig och träffa andra barn. jag tycker även det är okey att gå 9-15 som alla gör hos oss när föräldrar är föräldralediga. men genast när deras yngsta fyller ett år går många upp till heltid fast de går hemma de har rätt att gå upp i tid när det barnet som de är föräldralediga för fyller ett år, Vi har en liten tjej som varje dag går 8.30-17 trots att mamman är hemma. Hon orkar inte säger hon och har nu fyra barn som hon lämnar på heltid de äldre går i skolan och är på fritids tills kl är 17.30. Pappan som jobbar hämtar.Vi har många barn hos oss som har hemmaföräldrar som går tidiga morgnar eller sena kvällar. Där kan vi börja klaga. men att de klagar på dig ska du strunta i för du gör inget fel. Lite snor är ingen fara, för föräldrar lämnar sina barn väldigt ofta både med feber och rinnande grönt snor så att får ringa efter dem. Barn över tre behöver andra barn innan dess har de inget behov av det. Stå på dig och skit i skitsnackey

 45. Malin har rätt. All barnomsorg är avgiftsfri 15 timmar per vecka (i alla kommuner) för barn över 3 år numera. Detta för att förskolan erbjuder pedagogisk verksamhet som anses vara viktig för BARNEN.

 46. Folk är alltid väldigt snabba att kommentera och kommer alltid att ha åsikter om allt man gör, så är det i livet. Skaka av dig det onda.. Endast DU vet vad dina barn mår bra utav, skit i dom andra!

  Jag är hemma arbetslös och har också rätt till 15 tim. Och min dotter ÄLSKAR dagis, det är bra att umgås med andra barn !! Skulle aldrig neka henne att gå dit! Sålänge barnen trivs, utvecklas och mår bra så spelar det inge roll!!

  Gosekramar!

 47. att äldre barn behöver dagis ok, men en som nyss fyllt ett å knapt kan gå tycker jag gott man kan ha hemma om man KAN.. så som du gör. (de äldre går dit å nellie börjar när hon blir mogen för de) här är de flera som knapt kan vänta tills barnet är ett innan de vill ha in dem på dagis trots att de skaffar ett till barn med ca 1 1/2 år imellan. för att sen även klaga på hur jobbit de är med att passa tiderna osv.. å när barnet kommer hem är det jobbigt om den inte sitter still vid tv..

 48. Hej Mirka,

  Jag håller med dig fullt ut. Mina barn som är i dagis ålder har alla gått på dagis när jag har/ är föräldraledig. Dom vill det och dom mår bra av det. Precis som du resonerar så gör jag också, vill dom vara hem någon dag så får dom det. Nu trivs dom så bra att dom oftast inte ber om att få vara hemma när det är dagis dag. Jag delar din åsikt om att arbetande föräldrar ofta tar sina barn till dagis för tidigt efter sjukdom , men vi som är hemma blir ifrågasatta. Är barnen sjuka ska dom vara hemma oavsett om förälder/ föräldrar jobbar. Är dom lite vanligt förkylda så delar jag din uppfattning att dom kan vara på dagis och nu på hösten så är dom flesta barn lite förkylda. Lite genomskelnigt snår har dom flesta barn dessa tider och det behöver inte smitta. Jag upplever också att det är vi med många barn som blir mer ifrågasatta än andra. Jag har fått den ena konstiga kommentaren efter den andra. Det är precis som att vi som har många barn ska tåla att bli ifrågasatta . Ur dumt enligt mig. Fråga gärna och kom med kommentarer men med respekt. kramar / Maria med 8 barn.

 49. Men herregud, man blir ju upprörd av att läsa hur en del kommenterar Familjens sätt att hantera sina barn.
  Har själv jobbat som Kommunal dagmamma och vet hur viktigt det är för en del barn att få komma ut och träffa andra barn på dagis.
  Att låta barnen få social kompetens i 15 tim/vecka på ett dagis med andra barn o vuxna är ju faktiskt helt fantastiskt, och oavsett om de 15 timmarna kostar el inte, från kommun till kommun.
  Stackars dig Mirka som överhuvudtaget ens ska behöva försvara detta.
  Kram o hoppas barnen har det bra på dagis!

 50. Läser man kommentarerna här så ser man rätt snabbt att det finns åsikter åt båda hållen. Som sagt, tänk om var och en fick göra som de själva ville utan att vet bäst-människor ska komma och vifta med fingret. Jag tror nog alla föräldrar (hoppas jag) väljer utifrån sina egna barns behov och önskemål. Vill ett barn hemskt gärna gå på förskola så varför ska det inte få det? Men är man hemma (är man inte hemma har man liksom inte mkt till val) och ett barn absolut inte vill, tja, varför i all världen ska man då tvinga barnet? Min åsikt. :-) kram vännen

 51. Bra skrivet!
  Jag har en fråga. Hur många skol- respektive dagisbarn har du nu och i vilka klasser?
  Tack för en läsvärd blogg!

 52. Folk har alltid åsikter, spelar ingen roll vad man gör folk ska alltid hålla på med sina pekpinnar och sin vet bäst attityd. Jag har ju de minsta barnen hemma det finns folk som tycker det är konstigt också – men det passar OSS helt perfekt och det finns ingen anledning för oss att ha förskola till dem. Alla lever sina liv olika thats it! Vad som passar en familj kan vara helt fel för en annan.
  Kram

 53. men du Mirka? du bor väl numera i Enköpings kommun? där kostar dagis NOLL kronor från och med 3års ålder upp till 5års ålder för just 15h/v….

  jag dömer ingen, men det ÄR INTE roligt när mina barn hela tiden blir sjuka för att andra släpar dit sina sjuka barn.. (bor i Sura ska tilläggas så det är absolut inte samma dagis lr nåt sånt)..
  jag blir också smittad och jättesjuk varje gång.. förra året ht2010/vt2011 så var både jag och barnen sjuka varannan vecka från okt-maj!!!!
  varav båda barnen var jättesjuka i rs-virus hela februari månad med en viktförlust på över 1kg var.. (låg på sjukhus med minstingen då han blev jättedålig)..

  SÅ det är inte alls befogat att dra dit sina snoriga ungar! snorigt hos er kan mycket väl bli jättesjukt hos någon annan…..
  tänkt på det kanske?

  för övrigt så tycker jag ABSOLUT att finns det gratis barnomsorg från 3års ålder så ska man definitivt se till att ta fördel av det, för en 3-5åring har enbart nytta utav det ,det är jag övertygad om!:)
  att få träffa andra barn, interagera med dem osv osv :) nästan enbart gott kan komma ur det liksom.

  hoppas du inte tar illa upp, ville bara skriva hur jag tyckte om det hela liksom…

  klappa magen och krya på er nu!
  /Mvh Mali

 54. Tjenare Mirka!
  Tycker det är kul o läsa lite vad du pysslar med, har aldrig kommenterat något innan, men tänkte nu fråga dej en sak som jag är nyfiken på. Har märkt att du ofta är irriterad på folks åsikter om hur du är, vad du gör och vad du skriver. Men är det inte så att du helst självmant har den här bloggen, du har ”åsiktsrutor” så att folk kan skriva vad de tycker och tänker? Jag tycker att om du skriver något i bloggen och har ”åsiktsrutan” öppen så ska väl dina läsare få kommentera, det du skrivit? Eller är det så att du bara vill ha positiva kommentarer? Vill inte på något sätt försöka göra mej ovän med dej, är bara intresserad av vad du säger om det!! Kram kram!!

  MIRKA SVARAR: Hej Monica! Jag låter alla kommentera och vill gärna att folk skriver om vad de tycker och tänker och jag har inga problem med de som har annorlunda åsikter utan respekterar de även om jag kanske inte håller med de :-) Så nej, jag förväntar mig absolut inte att alla ska stryka mig medhårs 😀 Men de gångerna jag blivit irriterad och ger mitt svar på tal är när kommentarerna kommer som en anklagelse eller är skrivna med knappt någon respekt och om du har märkt så svarar jag snällt och vänligt tillbaka till de som kommer med sina frågor i vänlig ton :-)
  Alla har olika åsikter om saker och ting och det är precis som det ska vara men man kan fortfarande behålla en respektfull ton i kommentarerna och även kanske ha ett öppet sinne mot att i många frågor finns det inga rätta eller fel lösningar utan alla gör sina val efter det som passar just deras liv :-) Tyvärr så verkar vissa ta för givet att det de tycker är det enda rätta sättet….:-(
  Hoppas att du blev lite klokare på mitt svar 😉
  Kram

 55. Har inte orkat läsa inläggen innan!
  Men jag håller med dig helt!
  Om barnen gillar att vara på dagis så låt dom för F vara det och låt prettomorsorna känna sig ”duktiga” som har barnen hemma!!
  Alla är vi olika! Och finns ingen anledning att hacka på mirka för att hon och sin familj väljer si eller så!
  är så sjukt trött på avunsjuka och bittra människor som måste hitta fel överallt!

 56. jag har ingen åsikt alls i ämnet, eller såklart att jag HAR men jag tänker inte tala om det här, däremot så undrar jag över dagisavgiften, här i sigtuna får ju barn från hösten de fyller tre 15 timmar gratis, är det inte så där ni nu bor???? för ni har väl ingen yngre nu? förutom nellie alltså?!!!

 57. Jag tycker du gör heeelt rätt. I vårat lilla samhälle har vi två mammror, som INTE har sina barn på dagis… för dom tycker att man är världens sämsta föräldrar om man har sina barn på dagis när man själv är hemma som förälder.
  Jag tycker det är vansinne. Själv har jag fem barn, ganska tätt… tre stycken går på dagis och det skäms jag inte ett dugg för.. Jag anser att dagis stimulerar mina barn på ett sätt som jag omöjligt kan åstakomma hemma
  Dom älskar att gå till dagis, leka med sina kompisar, och precis som du skriver så är det en mycket bra förberedelse inför skolstarten.
  Barn behöver lära sig att fungera i grupp bland annat… vilket jag anser är en av livets viktigaste bitar, för fungerar man inte socialt med andra… då har man inte mycket att falla tillbaka på när alla andra problem hopar sig.

  Du gör helt rätt Mika, punkt slut… låt ”tråkmorsorna” hålla på… dom gör inte sina barn en tjänst genom att hålla dom hemma..snarare tvärtom.. !!! Jag tycker att barnens önskan är viktigare än viktigast… om det gick åt helvete för mina barn på dagis, dom avskydde att gå dit och alltid va ledsna då skulle jag helt klart ta mig en tankestund.. men dom ÄLSKAR sitt dagis, sina kompisar o fröknarna.

  Heja Mirka :))

 58. Jag tänker oxå ha lilleman kvar på dagis när bebis kommer i januari ,han har tjatat hela sommaren då vi varit lediga på att få gå dit och tjatar även på helgerna att han vill leka med sina kompisar ! Alla får väl göra som de vill ! Ha en bra kväll!

 59. Håller heeelt med dig Mirka! I synnerhet när barnen blir lite större, +3 år, så borde då gå på dagis. Det är min åsikt iaf. Om nu inte barnen råkar ändå vara hemskt sociala, eller att barnen annars träffar jättemånga andra barn i deras ålder. Det skapas jättemånga fina vänskapsförhållanden på dagis, ofta är dagisbarnen bättre förberedda på det SOCIALA i skolvärlden. Det är ju åxå viktigt! Själv var jag hemma med mamma tills skolan började och det var inte bra för mig. Kände mig utanför när jag började och led av att alla andra kände varandra:(.

 60. Dom har ju som sagt var rätt till 15 timmar…varför inte låta dom ha de då..? De handlar ju om att få umgås och göra roliga saker! Social färdighets träning! :) Och speciellt bra för er nu som har flyttat till en ny stad då underlättar de ju att skaffa nya vänner :)

 61. Jag brukar aldrig kommentera bloggar- men nu kan jag inte hejda mig!
  Vad är det för fel på folk?
  Klart du ska låta dina barn vara på dagis!
  Jag blir helt stum när jag läser vad vissa kommentera! Usch och fy! sköt er själva!
  Är själv förskollärare och jag vet att det är nyttigt både för barn som föräldrar att va på dagis! Varför skulle det annars finnas 15 timmars?
  Lycka till Mirka! Jag håller på dig!!!

 62. Klart att barnen ska få gå på dagis! Jag skolade in min son (som nu är ett år och nio månader) i våras eftersom jag behövde gå tillbaka till jobbet. Nu efter semestern jobbade jag bara i två veckor och går nu hemma och väntar på bebis nummer två (som kommer i början av oktober).
  För min del skulle jag lika gärna kunna ha sonen hemma. Men det hade vart fruktansvärt egoistiskt av mig då han tycker det är såå roligt att komma dit, han vill knappt följa med oss hem när vi hämtar. Han går 5 timmar tre dagar i veckan. Jag tror dessutom att det är nyttigt för barnen att göra något utan att föräldrarna hänger dem i hälarna. Sen måste jag säga att även jag tycker att det är skönt att ha dessa 15tim/vecka för mig själv, speciellt nu när jag är höggravid. Man hinner liksom slappna av och ladda batterierna lite :)

 63. Jag håller med dig Mirka. jag har två flickor en stor som går i skolan och ”sköter sig själv” sedan den lilla på 2,5. jag jobbar men är ledig vissa dagar och då är det folk som kan ha åsikter om att jag låter henne vara på dagis trots att jag är ledig. Men jag känner både för min egen del och för hennes,att jag är en gladare och bättre mamma som hämtar henne på dagis efter ”mellis” då har jag haft lite tid för mig själv och hon har lekt med kompisarna. vad kan vara fel med det egentligen? Så ha barnen på dagis du,det mår dom bara bra av.

 64. jag har min 2 åring på dagis å 5 månaders hemma, hon tycker de e super kul och springer ut till morfar som hämtar henne, som du säger, varför ta ifrån dom de…..
  Men alla andra tror de vet bäst när de inte ens känner barnen ^^ mycket tröttsamt!

 65. Du gör helt rätt Mirka! Det här är ju bara bra för barnen och leka och pyssla tillsammans med de andra barnen.
  Och att sen få komma hem och berätta vad dom gjort är ju roligt för er alla =)

  Kram

 66. Jag jobbar på förskola (”dagis”) och är även förälder även om mina barn nu passerat förskoleåldern-jag tycker absolut att barnen kan vara på förskolan även om föräldern är hemma. De har ju rätt till sina 15 timmar i veckan! Det är ni i familjen som vet vad som passar er och era barn bäst så inget är rätt eller fel,eller hur? Stå på dig Mirka! Oavsett hur du gör finns det ju alltid någon som tycker att du/ni gör fel så…Kram och må väl!

 67. HELT JÄVLA RÄTT MIRKKA….
  FAN ATT FOLK MÅSTE LÄGGA SINA ONDA FÖRDOMMAR PÅ VISSA MÄNNISKOR..
  Har oxå ALLTID haft mina på dagis,dels för familjeproblem med mig,men sen för att barnen får ut mkt mer av sitt liv till andra barn,när det gäller språkläringen,att sitta still vid bordet,lära sej klippa i papper,mkt praktiska saker som man kanske inte riktigt hinner med som många barns mamma..
  Nu menar ÍNTE jag att dagis ska vara något UPPFOSTRINGSTÄLLE för våra barn,men dom får ut mer av allt via dagiset,många barn börjar sova natten för dom é så trötta,för dom barn som krånglar med sånt.. DOM lär sej äta all mat,för dom ser andra BARN äta den maten.. Leka med kompisar..
  JA VAD ÄR felet..
  Att jämt jämt jämt gå hemma med en mamma som bara sitter o fejsbookar hela dagarna med datan eller Iponen,eller går runt på stan o kollar kläder,och stoppar till barnet ett kex för att den för stunden ska va tust o sitta still?? Nä då har det barnet MKT roligare på dagis,där dom inte ska vara som skyltdockor i vagnen eller hemmet..
  Gör va fan du vill Mirkka,för det ska vi andra inte bry oss om,du é snäll o låter oss ta del av din vardag,så jag fattar inte vf man ska klanka ner på en så fin människa som er/dej..
  Stå upp,va stark mot alla dessa svartsjuka MÄNNISKOR,FÖR DET É BARA REN AVUNSJUKA DET SOM DOM GÖR..
  massa kramar från den tjötiga göteborgaren =)=) kram

 68. Herregud, att folk bara orkar. Jag har ”bara” tre barn, men fick dem tätt. Min son var 10 månader när jag blev gravid med trillingar, men vi förlorade ett av barnen och det blev tvillingar. Så när sonen var 1½ år gammal så hade jag nyfödda tvillingar också. Och jag kan tala om att jag varit hemma med dem och de har varit på dagis från att de var ett år, trots att jag inte har jobbat. Barnen älskade sitt dagis och jag skulle aldrig beröva dem den glädjen så jag förstår dig precis, Mirka. Det är nyttigt för barnen att få komma hemifrån lite och få träffa andra barn än bara sina syskon. Och det beslutet är DITT och Peters, och ingen annans. Jag blir så trött på folk som alltid måste lägga sig i andras liv. De borde ägna lite mer tid åt sina egna liv istället för att sitta och kartlägga andras.

  Kram

  Carina

 69. Att folk orkar, det är väl upp till var och en. Vi bor på landet och inga öppna förskolor eller kyrkans barntimmar finns i närheten så jag förstår dig helt.

 70. Heja Mirka!!!
  KLART dem ska gå 15 timmar på dagis, hur blir dem annars när dem kommer till förskoleklass. Blyga o försiktiga.

  Efter alla dagis inlägg du gjort genom åren ska DU inte behöva förklara dig en enda gång om dagis.

  Alla barn från treår har RÄTT till 15 timmar gratis är dem yngre eller mera timmar får man betala. Det är barns rättighet o föräldras skyldighet.

  Stå på dig om dina värderingar håller med dig i det mesta

  Kram Monica

 71. Hejja Mirka!

  Klart de ska gå på dagis om de önskar det, kompisar och alla aktiviteter som de gör där är ju viktiga, bra att du lyssnar på dina barn och skiter i vad andra tycker. Kram Jenny

 72. Hej,
  Tycker det är toppen att du släpper fram oliktänkande kommentarer!
  Mycket bättre att ventilera sina åsikter, förklara sin egen ståndpunkt, än att (som någon föreslog) ”snäsa av troll” som inte har samma åsikt som en själv.
  Gillar att din blogg har högt i tak!
  Gillar att vi tycker olika!
  Önskar att alla har utrymme/ insikt/ mod att göra vad som är bäst för sina egna barn, sin egen familj.

  För övrigt hoppas jag er hektiska höst till viss del kan betyda TV-inspelning…..eller??
  Kramen.

  MIRKA SVARAR: Tack :-) Ps. Du är en klok kvinna 😉

 73. Du har precis samma tanke med dagis som mig! Jag är hemma och är föräldraledig och funderar fram och tillbaka hur vi ska göra med dagis för 3,5 åringen men det lyser om h ela pojken när han pratar om sitt dagis och såklart ska han få gå. Vi har 3h per dag så det är mest besvärligt för mig men vill han så får han och vill han vara hemma så får han det med!

  Jag håller absolut med dig! Sedan tycker jag att det är skillnad om man har en ettåring på dagis när man är hemma med ett syskon för så små barn behöver inte vara på dagis… När de blir större kan de ju tycka och välja på ett annat sätt!

 74. Det måste väl ändå vara smickrande att folk har så tråkiga liv att dom måste hoppa på andra med negativa kommentarer..
  Herregud, 15 timmars regeln finns ju av en anledning..

  Stå på dig =) Ha en fin dag..

 75. Hej! undrar bara om er kommun har allmänförskola..15 timmar gratis varje vecka,
  Det har vi hos oss och min Dotter går dom timmarna och hon älskar det,hon fick börja när hon va 3år och hon hade då inget tal bara en massa rappakalja :) men nu har hon gått ett år och det har lossnat massor ..så jag tycker att du gör helt rätt om barnen trivs låt dom gå…

 76. Bloggtrollen sticker upp sitt fula tryne igen! Varför ska det gnällas och ältas så fort någon som bloggar uttrycker sin åsikt? Det är ju för atta deras blogg och man kommer långt efter mottot: Inget att tillföra så var tyst!Trollen kan man hoppas spricker i det soliga vädret idag!
  Mirka, du har erfarenhet av dina barn så naturligtvis vet du deras bästa och vi andra ska bara vara tysta med elaka kommentarer, du har bjudit in oss i ditt liv och DU vet det bästa för dina barn!

 77. Jag håller helt med dig, andra har sånt himla tyckande om att ha barnen på dagis när man är hemma. Jag har också varit hemma mycket med våra 3 barn och ändå haft 15 h 5h/dag 3 dgr för BARNENS skull. Det är faktiskt så att de behöver träffa andra barn än sina syskon och några såna finns det inte hemma om dagarna när man bor i en stad som vi(GBG) vi har tyvärr hellre aldrig någon annan som passar dem el hämtar dem då all släkt bor i norr så de är med mig/oss jämt annars ändå. Jag ser det som att jag jobbar undan de stackars timmarna med handling, tvätt städ mmmm som finns ändå så kan jag vara med barnen när de är hemma för då har vi läxläsning mm om kvällarna. Jag har heller ALDRIG haft mina barn på dagis för att ex gå och träna när jag jobbat som många av mina vänner haft. Nä var och en får göra som de har samvete till men 15h/v är faktiskt inte mycket tid för ett barn att vara borta o leka av sig.

 78. Suck just dessa morlakakor fick jag höra då jag fick Dagmamma till mina 2 första barn trots att jag var hemmafru och arbetslös och gravid igen med 3e blir så jäkla trött på att alla har så ont av att det finns mammor som vill ha sina barn på dagis och att barnen själva vill gå dit vi har lika stor rätt till dagis som alla andra har oavsett om vi jobbar eller inte så mirka bry dig inte låt de tycka och tänka som de vill just nu har vi samma huvudbry inom min familj med det finns de som ogillar mina döttras val av dagis till sina barn men som jag sagt innan skit i dom de som hugger verkar inte ha annat att göra..
  Ha en glad dag.

 79. TYcker du gör fel som förklarar dig, det behöver du inte! det låter bara som om du var mer osäker om du försvarar dig.

  Däremot var jag irriterad på de som var hemma och tog upp en plats när jag blev hotad att bli av med jobbet om jag inte fixade dagisplats. Arbetet kunde inte vänta längre och jag fick anlita en privat dyr barnflicka istället. Både jag och barnen drabbades. Då kunde jag känna att de som var hemma kunde få vänta istället, det behövs inte fler arbetslösa i samhället och jag ville ha mitt jobb kvar.

  Men det är min åsikt och kommunen ska ju ordna plats åt alla som vill ha men så fungerar det ju tyvärr inte.

  Bry dig inte att förklara det hjälper nog inte för de som vill få en att känna dåligt samvete.

  //Helene

 80. Hej Mirka!

  Ni gör helt rätt.

  Självklart ska barnen få vara på dagis och träffa andra barn.
  Jag har alltid haft mina barn på dagis 15 tim när jag har varit mammaledig och arbetslös.
  Fattar inte varför vissa människor måste lägga sig i och skriva så, har dom inte annat för sig eller??
  du ska ju inte behöva förklara dig!!!
  Men inlägget är superbra skrivet =)
  Kramar Marie

 81. jag har mina småttingar på dagis mån-fre 8-15 och det tänker jag fortfarande ha. tycker verkligen dom behöver det. jag tror dom skulle tycka det skulle bli lite enformigt att bara vara henna med mamma hrla tiden. att jag är hemna med min ettåring har ingen betydelse alls. kommer som dej mirka ha henne hemna tills vidate när bebbe numner 8:a kommer i november. så är det bara och det känns bra för våran familj :-) så heja dig. kram

 82. Alltså hur orkar personer lägga sig i andras familjesituationer? Det är alltid lätt att ge andra kritik och att uppfostra andras barn. Jag blir på så dåligt hunör när jag hör kommentarer på hur jag hanterar och uppfostrar mina barn. Det är väl ändå upp till var och en! Jag säger Heja Mirrka, de människor som utalar sig något negativ, skit i dom. Dom känner ju inte dig och du behöver inte umgås med dom heller :O) Snäs av don negativa kommentarerna bara. Fortsätt vara en sådan glädjespridare du och din härliga familj :O)!

 83. Herregud!!!! Du gör alldeles rätt Mirka! Barn utvecklas på dagis, ger dem stimulans,. Värre vore om dom vägrade, men att gå till dagis med glädje, kan aldrig vara fel. Gör, som DU känner å skit i folk, som tycks veta bättre. DU, känner dina barn, och skulle aldrig göra något, som inte är bra för dem! Kramar♥

 84. Denna förb….. jantelag. Det kommer alltid att finnas folk som tror sig vet EXAKT hur alla andra ska göra men BRY DIG INTE!!!
  Jag som har följt er vet att barnen gillar dagis å jag tycker det är jättebra att barn kan vara där å umgås med andra barn och förbereda sig för skolan.
  Jag tycker ni är otroligt duktiga på att engagera er i varje barn och se allas behov men också att ni lär dem plocka bär, svamp och annat matnyttigt i skogen.
  Det finns nog inte så många som skulle engagera sig i 10 barn så mycket som ni gör.
  HEJA ER!!!
  Varva ner nu med en kopp kaffe och njut av dagen och alla barnen 😉

 85. Ja visst är det märkligt att alla andra vet mycket bättre än man själv gör?!

  Jag tror att du är så pass kapabel att du klarar av att avgöra vad dina barn mår bra av utan att en massa andra lägger sig i.

  Kram!

 86. Vi har samma problem,vi har 8 barn o jag är arbetslös.Nu har vi ”bara” 2 barn på dagis men hört dessa åsikter många ggr.Själv har jag dom där just för avlastning men även för o få några timmar för mig själv.Åkte på ”utbrändhet” när jag fick min yngsta o har nästan inte orkat med hennes första år, är inte bra än och hon är nu 13 månader. Tycker folk ska hålla sina åsikter för sig själva alla gör det som känns bäst för dom. Kan säga att mina barn blir rastlös o vara hemma o mycket mer gnälliga än när dom får komma på dagis där det är rörelse o aktiviteter hela tiden,annars blir dom bara hemma med ”tråkiga” mamma :).
  Du gör det bra Mirka o skit i vad andra tycker (lättare sagt än gjort).
  Hälsningar Tina

 87. Tycker du gör helt rätt Mirka! Min Hugo som blir 1 i December ska börja skolas in (om plats finns) på dagis runt febr/mars. Dom behöver det! Men för hans del också ”bara” 15 timmar/vecka eftersom han beräknas få ett syskon i Januari :) Men tycker det är viktigt att dom får kontakten med dagis och kamraterna..
Kommentera