Här har ni en numera 11-barnsmamma i sitt esse som driver en av Sveriges största föräldrarbloggar. Vår familj består av Peter 48år, Mirka 39år, Kevin 14år, Linnéa 12år, Jennifer och Benny 9år, Selina 8år, Victor 6 år, Oliver och Alice 5år, Thor 3år, Nellie 1 år och Älva född 22/12-11. Jag har även 3st bonusbarn: Emmelie 25år, Daniel 19år och Mikaela 18år :-) Vår familj medverkar för 3:e säsongen i Familjen Annorlunda :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-)

Add Comment Register

Vår jul

Ja, då har vi tagit oss igenom ännu en jul med allt vad det innebär och denna gång med lite extra-inslag 😀

Det är ju inte varje jul man är nyförlöst och har dessutom gäster hemma – vi som är vana att fira jul för oss själva. Och vi är såå glada över att Eva och Thomas ville fira jul med oss för den här veckan som de har varit hos oss har varit en kanonvecka på alla sätt och vis :-) Vi har varit många men det har inte varit bråk eller tjafs alls och alla har hjälpts åt med allting. Tack Eva och Thomas för att ni kom med er familj + Tobbe och tack för att ni hjälpte oss med barnen när vi var inne och födde ♥ Ni är guld värd och vi älskar er hela bunten ♥

Jag fick sovmorgon på julaftonsmorgonen – hade knappt sovit en blund på hela natten så det var välbehövligt. Morgonen började med grötfrukost och hårdmackor med julskinka på :-) Sen var det de vanliga bestyren ända fram till Kalle Anka och medans de flesta kollade på det så lagade jag och Eva maten.

025 - Kopia

026 - Kopia

Mycket mat blev det 😀

Barnen fick äta först, det kändes som den bästa lösningen för annars hade vi ändå fått resa på oss och serva de hela tiden. Till slut åt vi vuxna och givetvis så vaknade Älva precis när satte mig ner vid bordet 😀 Men det gick bra det med, inte direkt första gången man ammar och äter samtidigt 😉

Efter maten var det mycket tjat om att få öppna klapparna som låg under granen och frestades 😀 Men först skulle det bytas blöjor mm mm ….

004 - Kopia

044 - Kopia

Fam. Norrström och fam. Silverlantz

015 - Kopia

Nellie i sin nya klänning :-)

Till slut var det dags för julklappsutdelningen! Alla barnen fick sätta sig ner och Kevin och Tobbe delade ut klapparna till de exhalterade barnen :-) När de väl fick lov att börja öppna sina klappar så tog det inte många minuter tills golvet var fylld av julklappspapper 😀

071 - Kopia

Alice, Oliver och Victor sitter så fint under utdelningen :-)

074 - Kopia

Efteråt, när allt papper och kartonger mm var upplockat lektes det friskt med klapparna och vi vuxna kunde pusta ut en stund :-) Det blev en rätt sen kväll men barnen somnade desto fortare sen också 😀

Det blev en fin julafton på alla sätt och vis och barnen var glada över sina klappar :-) Gladast blev nog Linnéa som fick sin kompinerade födelsedagspresent/julklapp – en iphone 4 s :-) Alla fick sånt som de hade önskat sig plus lite till – ca. 6 – 8 klappar var blev det.

Igår var det dags för Eva & co att åka hem till Skövde. De åkte efter lunch och vinkades av i vemod – Vad jag önskar att vi kunde bo närmare varandra. Men förhoppningsvis så dröjer det inte allt för länge tills vi ses igen!

Hela eftermiddagen igår gick åt att plocka lite och städa lite, en liten återställare efter julens bestyr :-) Barnen lekte med sina nya leksaker och man blir ju så glad när man ser att de uppskattat det de fick ♥

 

Nu till lite annat – Mina första dagar som 11-barnsmamma:

Vår lilla Älva är så fin – en perfekt liten individ som är ända från start högt älskad av alla i familjen ♥

Nellie är inte ett dugg svartsjuk, hon klappar gärna på lillasyster och ropar glatt ”beebis, mamma….beeeebiiis” :-) Oliver är den klängigaste – han kan inte få nog av Älva. Han vill sitta nära och klappa och pussa Älva heeela tiden – ”Mamma, vad gullig hon är” säger Oliver gång på gång ♥

Linnéa, Jennifer och Selina vill gärna turas om att hålla i Älva och följer med som små svansar till blöjbytena mm :-)

Tyvärr så är det inte bara glamour dagarna efter en förlossning. Vissa gånger har det varit lättare att ta sig igenom onda bröst, sömnlösa nätter mm och vissa gånger har det varit riktigt tufft. Denna gång har det varit tufft och jobbigt för mig :-( Jag har haft smärtor från hell de senaste dagarna, värst hittills och det är med nöd och näppe jag klarat mig igenom dagarna.

Jag har inte sovit många timmar per dygn. Mina eftervärkar har varit fruktansvärda och inga tabletter har hjälpt. Jag har haft så ont i baken att jag varit grinfärdig – en klar nackdel för snabba förlossningar :-( Sen kom tuttarna som pricken över i:et. Jag brukar alltid få extremt ont i brösten när mjölken rinner till men nu har det varit värre än någonsin. Bröstvårtorna är alldeles trasiga och jag blir svimfärdig varje gång jag ammar och Älva tar tag i bröstet :-( I vanliga fall brukar ju smärtan släppa efter de första sugtagen men nu gör det lika ont under hela amningen. Jag har alltid haft svårt att få bebisarna att få rätt tag om vårtan, har fått hjälp flera gånger och försökt massa olika ställningar mm men det går bara inte och är nog en stor orsak till smärtan :-( Idag fick jag nog! Jag rotade fram bröstpumpen och har nu börjat pumpa ut och ge henne maten i flaskan istället. Det känns skönt att ha gjort det så brösten får vila lite :-)

Men jag kämpar vidare 😉

082 - Kopia

Linnéa och Oliver med Älva ♥

Men vilken storm det var igår/ inatt hörni!! Linnéa tyckte att det var jättejobbigt och hade svårt att somna….och i ärlighetens namn så var man lite orolig över att ett träd skulle komma fallandes på huset eller nåt 😀

Men vi klarade oss, bara massa saker som blåst iväg ute men inget värre än det :-)

Imorgon ska vi in till Enköping och lämna PKU-prov på Älva. Jag måste även boka tid för läkarbesök + hörseltest. Det har blivit lite sent med dessa besök pga julen men inget jag kan göra nåt åt…..

Hur har er jul varit??

Om tiobarnsmamma

Elvabarnsmamma Mirka Norrström Familjen Annorlunda Här har ni en 11-barnsmamma i sitt esse:-D Familjen består av Mirka 39år, Peter 48 år, Kevin 14 år, Linnéa 12 år, Jennifer och Benny 9 år, Selina 8 år, Victor 6 år, Alice och Oliver 5 år, Thor 3 år, Nellie 1 år och Älva född 22/112-11 :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-) För kontakt: mirka_karanko@hotmail.com

57 reaktioner på ”Vår jul

 1. är det kevin längst ut på högra kanten???? oj vad stor han blivit i så fall…längre än dig ser han ut att vara…de växer så fort de små liven, jag är så less på den klychan men det är fasiken så sant som det är sagt…god fortsättning på er allihopa

 2. Amningsnappar är underbara och hjälper bröstvårtorna att läka! Purelan/lanolinsalva tycker jag är det bästa, inget av mina barn har vägrat tutten efter att jag smort med det.
  Som någon skriver ovan KAN ni ha drabbats av svamp. (torsk) Det gör ont men brukar oftast komma efter nån månad o inte så fort efter förlossningen.
  Man kan även ha ”bröstskal” på brösten för att BH och tröja inte ska skava på de trasiga bröstvårtorna. Det låter dem andas och läka.
  Se till att du har en så skonsam bröstpump som möjligt och ta värktabletter innan amning så blir det liiiiiiite lättare att stå ut!

 3. JO EN LITEN FUNDERING: TYCKER DU ATT DU HINNER MED ATT HA EN LITEN STUND MED VARJE BARN VARJE DAG ELLER, KAN VARA ALLT FRÅN ETT LITET SAMTAL TILL EN EXTRA KELSTUND?

 4. BRA IDE ATT ALLA BARNEN FÅR SITTA OCH VÄNTA SÅ KAN DE SEDAN FÅ VISA RUNT FÖR DE ANDRA. OBSERVERAR ATT BARNEN STTER FINT OCH LYDIGT OCH VÄNTAR…DUKTGT OCH FOSTRANDE….!

 5. Eva, på ett sätt håller jag med dig om det du skriver faktiskt men kanske var din kommentar lite otajmad då…trött, trött, trött och mitt i detta åsikter om bebisens namn..kan bli lite för mycket just nu, det var så jag tänkte. Självklart ska en bloggare med så många läsare försöka hålla stilen – men om det inte går så måste det ibland få vara okej att flippa ur lite. Men nu släpper jag detta och hoppas du kan göra detsamma, jag tror ingen av oss ville något illa.

 6. Vill rekommendera Bepanthen som finns på Apoteket. En bm berättade om den när jag fick mitt första barn för 4 år sen. Kanonbra mot såriga bröstvårtor men även mot röda rumpor och blöjeksem. Har bara använt den salvan på våra barn (har 2 st numera.)

  Grattis till Älva! Jättefint namn tycker jag. :)

 7. Jag svara dig faktiskt igen, fast egentligen ville jag låta bli. Är inte ute efter bråk. Men jag ville bara att Mirka skulle vara lite nyanserad i sitt språkval. Många läser hennes blogg med stort intresse. Hon utlyser namntävling mm och sen skriver hon att hon fullständigt skiter i sina blogg läsare och deras åsikter. Det tycker jag att hon skall göra, hon har sin fulla rätt till sitt eget liv och de val familjen gör men för det kan man ju tala skriva lite med stil

 8. ”Nu fattade du nog fel Helena. Vad jag sa var att alla inte kunde gilla namnet
  men man inte behöver vara så hård.
  Jag tycker för övrigt namnet är jättegulligt så vet inte vad du menar….”
  Nä okej ursäkta för det men varför överhuvudtaget bedöma Mirkas reaktion, varför inte bedöma de som yttrar sig om en annan människas val av namn i stället, för det tycker jag är lite knäppare än att slå ifrån sig och vara hm, låt säga lite odiplomatisk…för vem orkar vara på topp inför sånt tjafs några dagar efter förlossning och med en jättestor familj.

 9. Fina och härliga bilder! och Jätte fint namn på nytillskottet! Skrev tidigare att jag tyckte hon skulle heta Elva – som min morfars mamma hette, som även hon var nr.11. Men Älva var ju klockrent! :)

 10. haha, ögnade igenom kommentarerna,är det bara jag som reagerade på att man ger ett barn, en iphone 4s, en telefon värt runt 5lax?ingen som tänker på hur många rån det är mot barn/ungdomar just pga dyra telefoner? vågar man ta den risken??
  för mig är det en sjuk materialistisk jävla värld vi lever i,och vi lär våra barn att acceptera detta?
  visst nu kke ni tog den på abonnemang, men den blir ju inte mindre värd för det…

 11. haha, ögnade igenom kommentarerna…. är det bara jag som reagerade på att man ger ett barn, en iphone 4s, en telefon värt runt 5lax?
  ingen som tänker på hur många rån det är mot barn/ungdomar just pga dyra telefoner? vågar man ta den risken??

  för mig är det en sjuk materialistisk jävla värld vi lever i,och vi lär våra barn att acceptera detta?

  sjukt …

  visst nu kke ni tog den på abonnemang, men den blir ju inte mindre värd för det…

 12. Hej! Jag tänkte också på torsk/svamp när jag läste att du har så ont vid amning. För mej strålade det liksom in i bröstet. Kolla om det hjälper att behandla mot det, både Älvas tunga och dina bröstvårtor. Är det fråga om det så hjälper ju inte amningsnappen helt heller. Lycka till!

 13. Tipsar som flera andra om amningsnappen,den var guld värd för mig! När bebisen inte får tag,man har för små bröstvårtor eller om dom värker och är såriga så funkar den perfekt. Jag körde med den i flera veckor tills dottern sugit ut bröstvårtan så den var så stor så hon fick tag i den 😉

  Lycka till!

 14. Våran jul ha varit fantastisk!! Firade jul hemma med familjen och den stora sonen. Åkte in på förlossningen på juldagsmorgon, vattnet hade gått var eg beräknad den 1 januari. Kände inte så mycket mer än att vattnet hade gått. Kl 11 är han född lillebror. 3840g och 49cm :-)

  MIRKA SVARAR: Stort grattis till en lillebror :-)

 15. Ni verkar ha haft en underbar och väldigt speciell jul i år :)
  Hoppas du snart mår lite bättre igen, bilden på Linnea och Oliver tillsammans med Älva är så fin, riktig syskonkärlek 😀
  Skönt att Nellie inte reagerat med någon svartsjuka, hon är så söt i sin röda klänning, ett riktigt charmtroll :)

 16. Nu fattade du nog fel Helena. Vad jag sa var att alla inte kunde gilla namnet
  men man inte behöver vara så hård.
  Jag tycker för övrigt namnet är jättegulligt så vet inte vad du menar….

 17. Till såriga bröst finns det bara en lösning – salva från Deklofi. Sök på Deklofi på nätet så hittar du info och kan beställa direkt. Har ammat fyra barn och skulle inte ha överlevt utan tuttsalvan. Grattis till nykomlingen och god fortsättning.

  Kram Susan

 18. Eva: kanske ska du skaffa dig ett liv istället för att tjafsa med en nyförlöst elvabarnsmamma….ingen har ju frågat om din åsikt, man får själv välja namn till sina barn utan att andra ska tycka om det. Du är helt enkelt oförskämd tycker jag och det är värre än det du kallar vulgärt.

 19. som de flesta skriver om amningsnappen kan jag hålla med om att den e superbra! prova! så jäkla skönt att amma med den! jag har sett att ICA också säljer dem! annars finns på apoteket också.
  Jag har ibland känt när jag pumpat att det gör ont efter ett tag så vila tuttarna från pumpen när dem gör som ondast.

  PS: jag har aldrig haft såriga bröstvårtor eller någon som helst problem när jag ammat, har använt amningsnappen sen hon föddes men ibland på senaste tiden har jag kört utan.

  Hoppas det känns bättre snart! stark du är som fött 11 barn! kan inte fatta hur du orkat! Jag har bara ett barn och det är tufft ibland.

 20. som de flesta skriver om amningsnappen kan jag hålla med om att den e superbra! prova! så jäkla skönt att amma med den! jag har sett att ICA också säljer dem! annars finns på apoteket också.
  Jag har ibland känt när jag pumpat att det gör ont efter ett tag så vila tuttarna från pumpen när dem gör som ondast.

 21. Fy vad jobbigt med allt på en gång. Hoppas eftervärkarna släpper snart. Har hört talas om att det skall bli värre ju fler barn man fött men jag har sluppit själv tack och lov. Du är fenomenal och Älva är förresten ett alldeles bedårande namn :-)

 22. du har inte provat aningsnapp ist för pumpa, pumpen gör ofta de värre tycker ja.. medelas aningsnappar är väldigt mjuka,dock lite kluriga att få på (iaf på mig) hittar dom på barnenshus mm.. sen är de nog bara träna på få henne gaaaapa stoort… hade massa trassel ja med, men fick till de.. nu 3år senare visar de sig att hon har kort tungband och även till underläppen.. den övre vet vi inte för den gick sönder innan nån kollade på den.. så de va ju inte konstigt att de va svårt å få till de, men sen ammade ja i 10mån, å nästa gång vill ja amma längre, men va tvungen börja med medicin som ja inte fick amma medans ja tog när hon va 10mån :S ja brukade ändra henens position ibland, så ibland ammade ja som man gör med tvillingar, ibland låg hon på ig, och ibland ”som vanligt”
  förresten (ta de inte som kritik nu bara) läste ja nånstans att om mamma (och pappa) röker är de viktigare med bröstmjölken för bebis.. de minskar ju även risken för psbd..
  själv tycker ja att de är så lätt att bara slänga fram tutten (och ev dra på en liten ammningsnapp) å sen är maten var och klar, ingen disk 😀

 23. Köp lansinolsalva. Den kan man smörja med på såriga bröstvårter efter man ammat. Det är heller inte farligt för barnet att få det u sig. Jag använde det när jag ammade min son o det fungerade toppen. Man kan även använda salvan till tex torrsprickor eller andra små sår. Funkar jättebra då salvan är väldigt fet.

 24. Massa Grattis igen till ur söta lilla Älva!!! Underbart! Men mindre underbart med all smärta!! kan också (som jag ser att flera har gjort) rekomendera amnings napp, den har jag använt till alla mina tre barn som också sugit fel, min 3:a sög så illa att halva bröstvårtan lossnade från bröstet o hängde löst :/ Hoppas du snart mår bättre! Många kramar till dig och din härliga familj!

 25. Jag har nog inte gratulerat till finaste Älva än men vill göra det! Hoppas att det som är jobbigt nu går över snart och grattis, grattis, GRATTIS till hela familjen!

 26. Hej

  Ett stort Grattis till er lilla flicka.
  Förstår inte varför du måste vara så vulgär
  och hård i dina uttalande.
  Alla kan ju inte tycka namnet är fint.
  Det är så hårda ord tycker jag.
  I all välmening.

 27. Skönt att julen varit bra! Här var också barnen så glada för sina julklappar:)
  Säger som några andra, testa amningsnapp och bröstvårtskräm, inte att leka med såriga bröstvårtor. och ta smärtstillande vid första känning av eftervärkarna och inte när dom börjat göra ont. Du hade ju ganska mycket förvärkar så det kanske har nåt att göra med att eftervärkarna också blir många och gör ont.
  Ha det så bra och hoppas ni håller er borta från förkylningar så lilla Älva slipper bli sjuk när hon är så liten.
  Kram E

 28. Hej hopp
  Älskade familjen annorlunda och tycker de e hel rätt med en massa barn
  Kan du inte skriva lite om alla barnen, graviditeter, hur ditt liv förändrades, om dig som person och allmänt om allt möjligt.
  mvh/Pernilla

 29. Hej! Amningsnapp är helt ok, men för mig fortsatte bröstvårtorna att blöda och göra fruktansvärt ont trots nappen och salva :-( Så småningom lärde sig prinsen att äta rätt och problemen försvann :-) Men visst är det ett bra hjälpmedel!
  Grattis till lilla Älva och ni är så tappra med alla era barn och allt julstök. kram till hela familjen

 30. Kan också tipsa om amnings nappen man fäster på vårtan. Hade exakt samma problem som du & med nappen på hjälpte det direkt. Skit bra är den särskillt om man vill fortsätta amma…=)
  Smörj vårtorna ofta med bröstmjölk också,det hjälper.
  Hoppas verkligen du ska må bätttre snart..
  God fortsättning till er. =)
  kram Lisa

 31. Mirka! lite pressad citron på bröstvårtorna och de läker snabbt, viss sveda blir det men det går snabbt över! Lycka till!

 32. Grattis till den nya familjemedlemmen, blir riktigt avis!! Hade själv mer än gärna haft en stor barnaskara, men det ser ut som att det slutar vid endast 3 st för min del. Grattis, grattis och en riktigt god jul till er allesammans.

 33. Ser ut som ni haft en lika skön och lugn jul som vi haft.
  Kram

  P.S
  Måste fråga, jag är en ny läsare hos dig och jag undrar, har ni köpt hus?! Skönt ni hittat där ni alla ”ryms”.

 34. Ja fyy, jag hade såå ont i rumpan den första veckan nu efter fjärde. Det var sånt tryck neråt eftersom att det gick så himla fort (2 timmar totalt). Det kändes som en kokosnöt & jag gick som en pingvin. Jättemärkligt var det. Men enligt BM var det pga det stora trycket så allt blev så svullet. Tur det försvann.. hahaha. 😉

  Grattis till Älva!

 35. Tipsar om amningsnappen som finns på apoteket en konstgjord bröstvårta i plast/silikon som man fäster över bröstet och vårtan. Jag hade denna på mina två första barn då jag hade indragna bröstvårtor. Sen ring läkaren och be om starkare tabletter och pumpa ut mjölk och spar i kyl och frys så du inte överför medicinen på Älva. Jag fick Dislaglesik när jag ammade mitt tredje barn, sammandragningarna var hemska.Då pumpade jag ur när jag tog tabletter. Lycka till

 36. Kolla så att inte du o bebben har svamp/torsk. Då får man såriga bröstvårtor och det läker inte. Hade aldrig haft problem med detta innan gossen kom, hade jätteont och det var jättejobbigt. Fick tillslut en salva som man hunde smörja bröstvårtorna med som gossen fick in i sin mun och det försvann. Fråga på bvc annars kan man ta till andra knep, men salvan var super, finns som medicin att droppai munnen på bebisen också tror jag.Lycka till!

 37. Härligt att läsa om er jul och ert nytillskott!
  Har haft precis samma problem med alla mina barn, känns som någon klipper av bröstvårtan varje gång man ammar, gör så ont att man blir yr.
  Precis som dig så har jag pumpat lite emllanåt så vårtorna får vila lite.
  Nu med sista barnet så köpte jag kräm till bröstvårtorna på apoteket, sen en typ mjölkuppsamlare fast med hål i så de fick hålla sig luftiga hela tiden trots att bh:n är på, smörje även med bröstmjölk.
  Köpte en amningsnapp som hjälpte en del med.
  (Enda nackdelen med den ”uppsamlaren” med hål på övre halvan var att när jag lutade mig ram rann mjölken ur :-) men jag har haft extremt mycket mjölk varje gång)
  Lite tips bara!
  Kram!

 38. Viken fin julberättelse! Lycka är väl att barnen blev glada över sina julklappar, så ingen surat, av besvikelse! Jodå, sånt händer..Nellie, så fin, i sin klänning! Ni har verkligen haft en Carl Larssonjul! Hoppas nu bara att du blir kvitt dina åkommor snabbt. Att det är jobbigt, förstår man..Jo tack, fin jul, hos goda vänner, och nästippen ovanför vattenytan. God fortsättning, kramar♥

 39. Vilka fina bilder & vad mysigt ni ser ut att ha det.

  Jag är lite nyfiken på hur mycket Älva väge och hur lång hon var :-)

  Kramár

 40. Än en gång stort Grattis till lilla Älva! Och god fortsättning på julen! Du är helt enorm, som skriver och berättar så mycket!
  Härligt att alla barnen blev nöjda med sina julklappar.
  Lider med dig för att du haft sådana hemska eftervärkar och för värken i bröstvårtorna. Hoppas att det går över snart så att du kan amma igen.
  Här har vi haft en fin jul tillsammans med barn och barnbarn!
  Ha det bra!
  Kram Gunilla

 41. God fortsättning,min jul har varit bra, god mat med familjen.Kan du inte köpa( nu vet jag inte vad den heter ),men det är en silikon ”bröst vårta” du sätter på ditt bröst när vårtan är sårig,fina foton på dina söta barn.Här i Skåne slapp vi ifrån stormen,snön lyser med sin frånvaro.Ha en fortsaatt skön jul-nyår Kram.

 42. Underbart. Tycker du är så stark som väljer SJÄLV hur du vill ge dina barn mat. grattis och lycka till

 43. Vilken fin familj du har! Måste vara en enorm rikedom med alla barnen! Aj, det låter som att du har mycket ont stackarn! :( Men kan du inte använda sån där plast-napp man sätter på bröstet? De är ju tunna och skonar…Grattis också till lilla Älva, klockrent namn! Kram från en som läser men aldrig kommenterat förr.
Kommentera