Add Comment Register

Vettig kost

söndag 8 mars 2015 kl 23:53

image

Igår berättade jag lite om ett av mina största intressen – träning. När jag började träna förra året var ett av målen viktnedgång. Jag hade under hösten 2013 lyckats med bedriften att öka så pass i vikt att folk t o m började fråga om jag var gravid – jättekul! Så när jag började träna inleddes även min resa när det gäller kosten. Eftersom jag redan tidigare försökt droppa några kilon i vikt så hade jag redan provat några alternativ när det gäller dieter. Den här gången ville jag dock hitta ett sätt som jag verkligen kunde leva med och det tycker jag att jag faktiskt har gjort nu. Sedan januari 2014 har jag tappat ca 9 kilo och jag har nu legat stabilt på samma vikt under flera månader. Jag har ännu inte nått min målvikt, och jag är osäker på om jag någonsin kommer att göra det, men jag känner att min kropp har svarat på både kost och träning.

Hur äter jag då? När jag började att ”banta” så startade jag med att räkna kalorier. Detta för att få en känsla för vad jag stoppar i mig och hur mycket energi det verkligen innehåller. Jag gjorde det under en period tills dess att jag fått bra koll på vad mina favoritingredienser innehåller beträffande kalorimängd. Jag har även fått en relativt bra koll på hur mycket/lite kalorier jag bör äta för att gå ner i vikt. Problemet för mig var bara att jag gärna syndade på helgerna vilket gjorde mig svullen i kroppen om veckorna.

Så det här har jag insett och försöker att leva efter:
* jag mår bäst av att äta regelbundet. Det vill säga frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och gärna en fruktsallad på kvällen vid TV:n
* jag undviker inte kolhydrater men äter helst sötpotatis istället för potatis (det är godare), jag äter väldigt lite bröd, hellre råris än vitt ris och äter ogärna pasta
* jag klarar inte att äta lördagsgodis. Gör jag det blir det oftast godis både fredag, lördag och söndag. Istället försöker jag att äta godis vid max ett tillfälle per månad eftersom jag klarar det bättre.
* jag dricker inte längre läsk och det är något jag klarar mig oerhört bra utan :)
* jag är en sådan som vill mysa framför TV:n med lite gott tilltugg. Det blir därför en skål fruktsallad nästan varje kväll i TV-soffan. Egentligen är det ganska mycket kalorier i en sådan skål och vissa tycker att fruktsockret är något dåligt. Men jag väljer att se det som att fruktsocker är bättre än vanligt socker och att frukt är bra på grund av att det innehåller en massa vitaminer.

Jepp, så tänker jag kring mat. Har mer att lära men för mig är det viktigast att inte utesluta något helt och att aldrig behöva gå hungrig.
Kram kram

En kommentarKommentera »

  1. apkhackers

    thank you for sharing this post

Skriv ett svar