Bli gravid, Gravid, Förlossning, här hittar du svaren på dina frågor om graviditetet sorterat i kategorier. För musen över kategorierna och klicka på den du vill veta mer om.

Add Comment Register

Avstannat öppningsarbete

Hej, födde en dotter för snart 6 månader sedan efter en lång och jobbig förlossning. Efter många timmar med täta, kraftiga värkar hade jag bara öppnat mig 6 cm och livmodern slutade öppna sig trots upprättstående position, ingen smärtlindring (eftersom jag hört att det kunde förlänga förloppet…) osv. Efter värkförstärkande dropp på max gick det trots allt vägen. Min fråga är om man vet varför öppningsarbetet stannar av för en del och händer det vanligtvis även vid efterföljande förlossningar? Tacksam för svar.

Svar
Det kan finnas fler orsaker till att livmodern inte fortsätter att öppna sig. Det vanligaste är en svaghet i värkarna trots att de känns lika mycket. Livmodern kan bli uttröttad och är då mindre effektiv i sitt värkarbete. Uttröttad moder – uttröttad livmoder. Man kan hjälpa till genom att stimulera med oxytocin – ett hormon som ger mer effektiva värkar. Det finns ingenting som tyder på att samma sak händer vid kommande graviditeter
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− fyra = 3